ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ciocolata de Belgia

TIPĂREȘTE

In vara anului 2007 am facut o excursie de opt zile in Benelux. Beneluxul este o uniune economica intre Belgia, Nederland sau Olanda (numita si Tara de Jos) si Luxemburg. Se poate observa ca in cuvantul Benelux este cuprinsa prima silaba din numele fiecarei tari componente. Uniunea a aparut in 1944 si a avut ca principal atribut desfiintarea taxelor vamale intre cele trei tari, fiind precursoarea Uniunii Europene.

Am zburat cu o cursa Blue Air si am aterizat la Maastrich in sudul Olandei, pe care urma sa-l vizitam la sfarsitul excursiei. Excursia fiind organizata de o agentie, ea a stabilit si operatorul de zbor si itinerariul in cele trei tari astfel incat ea sa fie in profit si clientii cat de cat multumiti. In aceasta excursie s-a reusit implinirea ambelor deziderate spre deosebire de altele in care turistii sunt dusi ca mieii la jupuit.

Cum am ajuns in Maastrich ne-am si urcat in autocar si dupa vreo tei ore de mers am oprit sa vizitam Liege-ul. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa intru intr-o socolaterie si sa cumpar ciocolata de Liege. Imi doream o ciocolata belgiana inca din copilarie. In timp ce mancam cateva bomboane s-a produs un declic. A iesit la suprafata o scena de care nu-mi mai aminteam fiind ingropata in straturile prafuite ale memoriei.

-Copii, mancati niste bomboane, sunt ca de ciocolata belgiana.

Tata fusese ranit la Cotul Donului si trimis in tara pentru refacere. Scosese din ranita, invelite in hartie de ziar unsuroasa si scrisa cu niste litere pe care nu le cunosteam, niste bilute de culoare cafenie. In orasul in care a fost incartieruit, biserica avusese norocul sa fie transformata in Camin Cultural si nu in depozit de grane sau grajd. In fata altarului erau doua tablouri de placaj. Intr-unul Stalin, zugravit in culori tipatoare, cu ochi blanzi, mustata si figura de bonom tinea mana intinsa semn ca da, nu ca ia, si in celalalt un Dumnezeu caricaturizat in culori cenusii, cu ochi rai si cu nas semit. Copiii erau pusi sa ceara bomboane lui Dumnezeu si acesta nu le dadea, apoi lui Stalin. Din mana lui cadeau cateva bomboane de ciocolata. Erau facute din coji prajite de seminte de floarea soarelui, erau foarte dulci si putin rancede.

Bomboanele pe care le savuram acum erau fine, delicate, cu o crusta in care se gasea o crema de o aroma nemaiintalnita erau la antipodul celor mancate in timpul razboiului. Cateva bomboane de ciocolata inconfundabile, primele aspre, biciuindu-ti glandele salivare, cele din urma rafinate si insinuante. Si un caz si celalalt reprezinta borne intre care s-a consumat o existenta.

In Belgia am vizitat orasele Liege, Dinant, Bruxelles, Gent, Brugge si Anvers.

Nu am sa insist asupra tutror oraselor vazute pentru ca pe acest site sunt review-uri absolut remarcabile scrise de Ileanaxperta, Costi, Catalinalupu, Artistul 18 dar si de altii mai putin cunoscuti de mine si pe care n-as vrea sa-i nedreptatesc. Ar fi sa reproduc sau sa copiez din ce au scris ceilalti. Ma voi limita la cateva comentarii si mai multe poze

1.Merita insa povestit putin despre Dinant despre care nu am citit niciun review. Dinant este un orasel- bijuterie asezat pe valea raului Maas. Populatia lui abia daca ajunge la 13000 locuitori a caror principala ocupatie era in trecut dinanderia, respective fasonarea metalului prin ciocanire in adevarate obiecte de arta. Un alt produs pentru care e renumit Dinant-ul sunt prajiturelele couques, un fel de turta dulce cu miere.

Radacinile asezarii se pierd in preistorie dar prima mentiune documentara apare prin anii 600. Datorita asezarii lui strategice a fost mar al discordiei intre Franta si ducatele Liege si Namur. Jefuit, ars, devastat in Evul Mediu, astazi isi arata constructiile splendide renascute ca pasarea Phoenix din cenusa. Orasul a fost devastat de germani in 1914 cand, datorita rezistentei lor au fost ucisi aproape 700 de civili.

- Citadela construita in anii 1000 ofera o panorama superba asupra orasului fiind amplasata pe un pinten de stanca la 100 m. deasupra Meusei. Ca si celelalte constructii ale orasului a fost distrusa de cateva ori dar restaurarea dn sec. XVIX respecta arhitectura originala. La citadela se poate urca cu telefericul. Un amanunt de tinut minte: in timpul primului razboi mondial pe cand se duceau lupte in Dinant, in apropierea citadelei a fost ranit Charles de Gaulle.

-Catedrala Notre Dame, construita in stil gotic in sec. XIII, este considerate simbolul orasului din cauza turnului de un format iesit din comun care a devenit astfel marca a orasului. Are un interior bogat si dispune de multe vitralii.

-Stanca Bayard in forma de lama de cutit (seamana cu Acele Cleopatrei din muntii Fagaras) este legata de legenda unui cal cu acelas nume care la o lovitura de copita a creat Grota Minunilor.

-Grotte la Merveilleuse este cea mai frumoasa pestera din Belgia abundand in stalactite si stalagmite cum sunt in pesterile noastre dar si in formatiuni nodulare foarte spectaculoase. Se viziteaza trei niveluri, unele coridoare sunt joase (no problem pentru mine), altele intunecoase (asta da problem) dar merita vazuta.

O croaziera de jumatate de ora pe fluviul Maas a incheiat oprirea in Dinant si ne-a dat posibilitatea sa admiram constructiile vechi care flancheaza malurile.

2. In Bruxelles, numai de bine. Am fost cazati trei nopti in centrul- centrului pe bulevardul Anspach la un hotel de trei stele Royal Embassy. Nu stiu pretul cazarii pentru ca fiind o excursie organizata probabil a fost negociat. Hotelul a fost foarte OK dar uitandu-ma in fiecare dimineata pe fereastra spre o strada perpendiculara pe bulevard, de fapt o ulita, am vazut trei zile la rand un sac menajer rasturnat pe jumatate. Stradute inguste, ulite, cu case vechi si uneori neingrijite, cu parfum medieval se ramifica in tot locul din marile bulevarde. Pentru ca in multele review-uri postate s-a scris cam tot ce se poate despre Bruxelles, ma voi opri asupra bulevardului Anspach. Este artera cea mai cunoscuta din centrul orasului construita in jumatatea a doua a sec. XIX sub numele de bulevardul Central. Aici se gasesc si cladiri monumentale cum ar fi Bursa de marfuri impodobita cu sculpturi de Rodin si cu o arhitectura similara operei Garnier din Paris dar si restaurante cu bucatarii exotice, cinematografe, multe magazine de benzi desenate, night-cluburi dar si cafenele cu sanviciuri pentru turistul amarastean. O plimbare seara pe acest bulevard iti prezinta un Bruxelles nonconformist, alert si cam viu colorat de emigrantii fara job si acoperis.

3. Gent (Gand) este supranumit Venetia Nordului (cam multe Venetii prin nord: St. Petersburg, Stockholm, Oslo plus una autentica pe acte la noi: Venetia din jud. Brasov) Despre acest oras s-a scris putin pe site. Este al patrulea ca marime din Belgia dupa Bruxelles, Anvers si Liege. Este asezat la confluenta a doua rauri datorita carora orasul e tare pitoresc fiind format din multe insule.

-Fara indoiala cea mai mare atractie a orasului este Castelul Contilor construit in sec. XII de Filip de Alsacia. De pe metereze am surprins o splendida panorama a orasului cu insulitele sale. Designul lui se suprapune imaginii pe care ne-am facut-o in copilarie despre castelele infricosatoare cu inchisori din care nu mai scapa nimeni viu. Castelul a fost mult timp inchisoare si in apropiere, in piata Veerle aveau loc executiile publice. In expozitia de arme si instrumente de tortura am vazut si o ghilotina care a fost functionala secole intregi.

-Belfort sau donjonul orasului inalt de aproape 100 m are in varf un dragon, “ brendul” ghildelor locale. Ghildele erau asociatii ale breslelor, un fel de patronat ca sa fim la moda. Cum liftul nu functiona, nu m-am incumetat sa urc pana sus.

-Primaria este o constructie impunatoare a carei constructie desfasurata pe mai sute de ani, arboreaza diverse stiluri; gotic tarziu, baroc, etc. Fiind o regiune francofona se numeste Hotel de Ville.

-Catedrala St. Baven a fost construita de Carol Quintul in 1560. Este extraordinar de impunatoare si sobra datorita coloanelor de marmura neagra din interior. Altarul, cunoscut sub denumirea de Adoratia Mielului Mistic si pictat de fratii van Eyck are o istorie fascinanta, demna de un film de aventuri. Filip II a vrut sa-l ia in Spania, iconoclastii sa-l arda, Habsburgii i-au acoperit pe Adam si Eva ca fiind indecenti, altarul a ajuns la Paris, a revenit, i s-a furat un panou iar nemtii l-au luat ca prada de razboi. A fost gasit in Austria de americani intr-o mina de sare si inapoiat catedralei St. Baven.

Am mai vazut Brugge si Anvers dar, cum am mai spus, s-a scris mai totul despre ele. Am sa postez doar poze pentru ca “amfostacolo”.


[fb]
---
Trimis de Michi in 16.12.10 21:30:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P43 Gent-Cheiul raului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9250 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

Nicu
[16.12.10 22:59:45]
»

Si un caz si celalalt reprezinta borne intre care s-a consumat o existenta.

Frumos scris.

Felicitari.

dorgo
[17.12.10 05:46:28]
»

@ Michi, am primit odata cateva "cartoane" mari de ciocolata pentru orfelinatul de la Santana Mures, o fundaie umanitara din Belgia a postat in fata tuturor ciocolateriilor si supermarketurilor din orasul Chateauneuf cate un anunt si o cutie in care fiecare client lasa o bomboana sau o ciocolata pentru orfanii nostri... ei, de cate ori ma duc la acel orfelinat, cei 30 de copii ma intreaba un singur lucru... "Nu ne mai aduceti ciocolata din Belgia? "

MichiAUTOR REVIEW
[17.12.10 08:53:53]
»

Revazand pozele mi-am dat seama ca am uitat sa pun cateva din Pestera Minunilor din DINANT. Iata-le!

catalinalupu
[17.12.10 09:01:09]
»

@Michi, din nou sunt suparata, vroiam sa rasplatesc munca ta si nu mai pot, programul nu ma mai lasa, m-a avertizat ca am votat prea mult...

Parerea lui, a mea e ca tu mai incantat enorm iar eu nu pot decat sa-ti spun inca odata saru'mana!

Eu am o prietena romanca maritata cu un belgian, ce locuiesc la Bruxelles si care au casa de vacanta, la Dinant, foarte frumos ai scris despre incursiunea ta prin Tarile de Jos.

Am si eu o mica precizare si sper sa nu te superi pe mine, Dinant-ul mai este cunoscut pentru ceva... datorita lui Adolphe Sax, inventatorul saxofonului!

Iti doresc niste sarbatori pline de bucurii alaturi de cei dragi si multa sanatate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[17.12.10 10:01:14]
»

Da, asa e. Orice precizare e binevenita. N-am inteles cum vine asta cu interzicerea votului, unii au totala, la altii selectiv.E valabil numai anul asta? Care e limta? Scrie undeva?

catalinalupu
[17.12.10 10:14:10]
»

@Michi eu am votat constant cam aceeasi useri si astfel... am epuizat tot sacul... voi m-ati incantat iar eu v-am rasplatit cum am putut!

Acum pot decat sa va las cateva cuvinte pornite din suflet, voua celor ce m-ati plimbat in lumea asta mare anul acesta!

Atat, asta e viata... uneori e nedreapta, dar ne zbatem sa traim... sunt putini muribunzi care nu spun ca ar mai vrea o zi, macar o zi... asa spun si eu, ca as mai vrea cateva voturi...care sa le dau...

magdalena
[17.12.10 13:00:24]
»

Excelent review... ciocolatiu! Am gura apa...

Cat a fost sejurul?

MichiAUTOR REVIEW
[17.12.10 13:50:01]
»

@Magdalena, opt zile in hoteluri de trei stele dar care pareau de patru, transport avion, autocar aer conditionat, ghid roman plus ghid de orase a fost ceva peste 600 eu la care s-a adaugat 100 taxa de aeroport. Acum cu recesiunea am vazut ca a scazut la vreo 500+ tx. aeroport. Am vizitat Luxemburgul, Belgia si Olanda. Pranzul il luam la restaurante bunisoare cu terase pe strada si ne costa pe amandoi cca 25 eu incluzand peste sau carne, la care portia enorma de cartofi prajiti si salata erau gratuite, cate o bere si cafea. Nu am platit optionale decat la casa Rubens in Anvers si muzeele Van Gogh si Rijksmuseum din Amsterdam unde nu am avut voie sa pozam. Nu ne-a dus la Waterloo. Nu a fost o excursie scumpa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[17.12.10 13:54:36]
»

Multumesc! A fost de persoana presupun...

georgiana
[17.12.10 17:51:31]
»

Eu nu-mi amintesc sa fi mancat vreodata ciocolata belgiana, dar inca mai sper. Am citi din nou cu multa placere reie-ulw tau si ti-am admirat pozele. Felicitari!

ileanaxperta*
[17.12.10 18:20:48]
»

@Draga Michi, v-am "mancat" practic randurile din aceste impresii. Nu de alta, dar aici am regasit acel gust si aroma inconfundabila a ciocolatei belgiene si inca de la titlu mi-am amintit ceva; cand am fost in aug. la Bruxelles, pe Rue de Bouchers am tot haladuit cu fiica-mea sa cumparam bomboane. Erau atat de multe magazine cu oferte care mai de care mai tentante, la pachete de 5-6 cutii ca n-am rezistat tentatiei si bineinteles ca am cumparat si noi destule. Va spun sincer, ma credeti ca nu am deschis nicio cutie pana acasa??? cu toate ca eram de-abia la mijlocul circuitului??? Am preferat sa le stiu "in siguranta" la bagaje... asa, pentru a le savura in tihna alaturi si de baiatul meu... Dar sa recunosc tot; am si "driblat" un pic doar si ne-am luat ciocolata, caci chiar nu se putea altfel, nu? !... sa stau cu mana in ciocolata si sa nu ma ling pe degete??

Din cele 3 orase descrise atat de frumos de dv. eu n-am vizitat decat Bruxelles dar m-a fermecat, cred, pt. toata viata.

Va felicit pt. acest review. Numai bine si o seara de decembrie linistita si mai ales cu multa caldura in suflete!!!

PS m-am intors aici si va marturisesc ca acum am desfacut o cutie de praline (mai erau 2) si voi papa si pt. dv. una, o inimioara de ciocolata neagra cu o alta mai mica alba deasupra...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[17.12.10 18:21:08]
»

@Ileanaxperta, am citit cu atentie ce ai scris de Benelux si crede-ma nu am mai avut ce spune, atat e de complet.Sintetic, alert, forma literara, tot. Felicitari si continua si anii urmatori la fel.

@ magdalena, 600 eu/persoana dar cu masina ta si camera retinuta pe net iesi la jumatate. Plus ca te poti informa din timp cum am facut eu cu Budapesta in care v-am citit review-urile si mergand neorganizat m-a costat putin. Noi nu mai avem varsta de mers mult cu masina.

@ georgiana, intre ciocolata lui Stalin si cea de la Liege au trecut vreo 70 de ani, asta da ateptare. Sunt si pe la noi socolaterii belgiene, bani sa ai, dar alta savoare e la botul calului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradea
[17.12.10 18:58:05]
»

Felicitarile mele sincere! Superbe pozele, mai ales cele din catedrala din Dinant. Iar despre ciocolata belgiana, ce sa mai zic... Am primit acum 4 zile (de Sf. Lucia, pe 13 decembrie) de la sotul meu o cutie mare cu bomboane de ciocolata belgiene si mai aveam 2 bucati... le-am mancat citind review-ul ce sa fac... imi lasa gura apa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, luciaoradea, magdalena, Michi, Nicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Benelux:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047173976898193 sec
    ecranul dvs: 1 x 1