ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Timisoara
    ÎNSCRIS: 08.07.08
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    JUL-2006
    DURATA: 5 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 1 COPII -- v: 9

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.67%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Un sejur între munte și mare

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Chiar dacă am fost mai demult în Baska, cred că nu strică ceva poze și câteva cuvinte despre această destinație în care am fost de opt ori până acum.

    Impresie generală: Din capul locului trebuie precizat pentru cei care nu au mai fost în Croația, că această destinație este mai degrabă scumpă, sub toate aspectele. Spun scumpă, deși este relativă observația, raportându-mă la prețurile de la noi. De asemenea, plajele sunt populate în principal cu turiști din Italia, Germania și din țări vorbitoare de limbi slave (sau slavice). Asta nu înseamnă că veți întâmpina probleme de comunicare cu personalul sau că nu puteți găsi variante de cazare mai ieftine, la gazdă. Cu puțină auto-gospodărire puteți avea un concediu plăcut și cu bani mai puțini. Pentru cei interesați, există și două campinguri despre care puteți afla mai multe aici hotelibaska.hr/en/camping ... mp-zablace.aspx. Atenție că naturist înseamnă aici nudist.

    Călătoria: Baska se află în extremitatea sudică a Insulei Krk iar drumul până acolo este o adevărată încântare. Despre călătoria până la Zagreb, am scris aici o recomandare de traseu vezi impresii. De la Zagreb până la Baska se fac aproximativ două ore, două ore și jumătate, iar trecerea pe insulă se face pe un pod de-a dreptul impresionant cu o priveliște superbă. La intrarea pe pod se plătește o taxă, iar la ieșire se află amenajată o parcare de unde puteți admira peisajul. Drumul este bun, însă trebuie să fiți un pic atenți prin sate pentru că sunt porțiuni de drum îngustate, unde se circulă pe o singură bandă iar ajunși în Baska, să nu ratați indicatorul către hotel.

    Cazarea: În toate cele opt vizite efectuate în Baska am fost cazat la Hotelul Corinthia însă am avut ocazia să vizitez și Hotelul Zvonimir, deoarece acolo aveam organizată sala de curs, într-o aripă a restaurantului. Doar în una dintre aceste vizite am fost în vacanță cu familia. Recomand ambele hoteluri, în special Corinthia, însă nu mai repet descrierea lui deoarece @verabrad l-a descris foarte amănunțit și oricum impresiile sale sunt mult mai actuale decât ale mele.

    Plaja: După cum se vede și din poze, aceasta este cu pietricele și nu este foarte lată. În zona centrală a stațiunii este amenajată și o porțiune de plajă de circa 20-30 metri cu nisip. Intrarea în apă este relativ lină, însă trebuie purtați papuci speciali care se găsesc pe la toate buticurile. Din loc în loc sunt amenajate porțiuni de plajă cu umbreluțe din paie și șezlonguri gratuite. La vârsta de 9 ani, fiul meu a catalogat plaja ca fiind plictisitoare. Nici plimbările pe străduțele fermecătoare sau pe faleză nu l-au prea încântat, însă cura de aerosoli recomandată de către medicul ORL-ist i-a prins foarte bine.

    De vizitat: Baska este și o destinație plină de istorie, cu numeroase situri arheologice (romane, otomane etc.). Tot aici, a fost descoperită în Biserica Sf. Lucia cea mai veche scriere în limba croată, datând din anul 1100, care menționează pentru prima dată numele regelui croat Zvonimir și care este cunoscută sub denumirea de Tableta de la Baska. O copie a tabletei se află și acum în biserică, precum și pe unul din pereții Restaurantului Corinthia. Mai multe informații găsiți aici en.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A1ka_tablet.

    Textul tabletei este scris în alfabetul glagolitic, cunoscut și ca glagoliță, fiind cel mai vechi alfabet cunoscut și folosit pentru a reprezenta limbi slave în scris. De unde și eterna dispută dintre croați și sârbi cu privire la limba pe care o vorbesc cele două națiuni. Mai multe informații găsiți aici ro.wikipedia.org/wiki/Alf ... etul_glagolitic.

    În zona centrală a stațiunii se află și un frumos (dar modest) Acvariu, de unde cu greu l-am smuls pe fiul meu din fața vitrinei cu căluți de mare. De asemenea, mai poate fi vizitat și Muzeul Etnografic, unde sunt expuse costume tradiționale, blide, mobilă și diferite ustensile tradiționale.

    Pentru cei care preferă o vacanță activă, în stațiune se află numeroase facilități putând fi practicate sporturi cum ar fi mini-golf, fotbal, tenis de câmp sau de masă, bowling, sau pentru amatorii de senzații tari, para-sailing, banana, surfing. De-a lungul plajei este amenajată o frumoasă faleză pentru plimbări, alergări sau ciclism. Se pot închiria biciclete, hidro-biciclete, plăci cu velă pentru wind-surfing sau bărci.

    Cluburile se află în afara orașului astfel încât noaptea să nu tulbure liniștea turiștilor. Partea proastă e că nu se poate ajunge la ele decât cu mașina și atunci băuturile alcoolice se exclud pentru șofer. Sau poate că nu?!

    Mâncare și băutură: Restaurante și terase se găsesc la tot pasul și croații nu se joacă în privința calității mâncării. Piesele de rezistență sunt fructele de mare și peștele proaspăt pescuit, pregătit în fel și chip. Bineînțeles că nu putea lipsi acel escalop pe care îl găsiți prin toate țările din fosta Jugoslavie numit în Serbia Karadjordjeva snicla iar în Croația Zagrebacki odrezak. Diferența majoră este că cel din Serbia are în rețetă acel produs despre care nu m-am lămurit cum e făcut și numit kajmak. Gurile rele spun că doar kajmakul produs la Subotica face parte din rețeta originală. Și bucătăria italiană este foarte bine reprezentată în zonă. Alte produse tradiționale sunt ajvar, un fel de zacuscă, kulen un cârnat mai gros și prsut un jambon sau șonc. Croații nu stau prea bine la capitolul mezeluri și nici nu importă. Doar prin hotelurile în care marea majoritate a turiștilor sunt italieni veți găsi ceva Mortadella. Pentru a nu vă strica supriza mă opresc aici.

    Băuturile locale cele mai populare sunt berea Ozujsko sau Karlovacko, vinurile albe sau roșii de Kutjevo iar dintre tării, răchia (rakije) de prună sljivovica sau de pară viljamovka.

    Inedit: Coasta Dalmației, și nu numai, este măturată în special primăvara și toamna de două vânturi puternice. Din Nord vine Bura, un vânt rece care coboară din Alpi și ale cărui rafale pot atinge chiar și 200 km/oră. Din Sud vine Jugo, un vânt cald care aduce arșița Saharei cu peste 100 km/oră. Când cele două se întâlnesc, în zona de coastă se creează tornade. Am prins o astfel de tornadă în data de 9 Aprilie 2006 în orașul Slavonski Brod, departe de coastă și din câte am înțeles prima văzută vreodată acolo. Tot ce pot spune despre această experiență este că a fost terifiantă și dacă găsesc în arhivă clipurile filmate cu telefonul mobil am să le postez pentru a vă face o idee. Aici puteți vedea o înregistrare a unei tornade în Dubrovnik, efectuată în data de 30 Mai 2013 youtube.

    În plus, Jugo este denumit în Italia Scirocco și este considerat a fi principalul responsabil pentru așa numitul fenomen Aqua Alta din Veneția.

    Sfaturi practice: Dacă vă încumetați la o croazieră, vă recomand să luați ceva de îmbrăcat pentru cei mici, deoarece pe mare este mult mai rece decât pe țărm iar Bura își mai face de cap prin zonă și în timpul verii târzii.

    Parizelurile și cremwurștii (chiar de pui sau cocoș) vă recomand să le/îi gustați înainte de a le oferi copiilor, deoarece s-ar putea să nu le placă gustul. De asemenea, atenție la mici că nu sunt ceea ce știți de acasă. Denumirea lor locală este cevapi sau cevapcici, adică diminutivul mititei, și de obicei o porție conține 10 bucăți servite într-o lipie cu ceapă taiată brunoise (cubulețe mici). Nu se servesc cu muștar, ci mai degrabă cu ajvar, însă dacă țineți neapărat cereți să vă aducă senf. Prin aceste părți, micii sunt chiar mici și sunt făcuți în principal din carne de oaie, eventual amestecată cu vită, motiv pentru care sunt și foarte uscați.

    Deoarece (sper că) aceste impresii vor fi citite și de familii cu copii mai mici, mai degrabă le-aș recomanda ca să mai aștepte puțin cu această destinație. Observându-i pe ceilalți părinți de pe plajă am constatat că papucii speciali de apă pot reprezenta un inconvenient iar în cazul copiilor pentru care o vacanță reușită la mare înseamnă apă, nisip, scoici, găletușă și lopățică, vor fi mai dificil de satisfăcut aceste pretenții.

    Notă: Prețul sejurului cu familia nu este relevant în acest caz, deoarece am făcut rezervarea direct la hotel și am beneficiat de o oferă specială.


    [fb]
    ---
    Trimis de mauricius* in 18.09.13 10:54:54
    Validat / Publicat: 18.09.13 17:25:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mauricius*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Aici îmi făceam veacul dimineața, fără tabletă sau mobil, doar în compania pescărușilor și a unei delicioase cafea Franck.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [18.09.13 11:01:45]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [18.09.13 11:45:57]
    »

    @webmaster: pentru ca un eventual călător rătăcit pe această pagină să simtă un pic din spiritul coastei dalmate, te rog să încarci ca ilustrație muzicală această melodie a Doamnei cântecului croat, Severina http://www.youtube.com/watch?v=SqwZ5O6I_SM

    webmaster
    [18.09.13 12:13:18]
    »

    @mauricius: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [18.09.13 12:34:04]
    »

    @webmaster: mulțumesc foarte mult!

    padureanu
    [18.09.13 21:26:21]
    »

    un review foarte bine scris. mi-e dor deja de Croatia dupa ce l-am citit. felicitari!

    ariciu
    [18.09.13 23:45:36]
    »

    Frumos, foarte frumos. Însă nici măcar poza P23 sau P17 nu mă poate convinge să iau în calcul Croaţia în perioada imediat următoare. Totuşi trebuie să recunosc, m-am îmbolnăvit când am văzut fotografiile. Sunt absolut demenţiale!

    Baska pare o destinaţie superbă. Păcat însă de plaje, Dacă mergi la "alergat", nu prea contează. În cazul unui sejur însă, aşa cum bine ai subliniat, devin cam dificil de înghiţit. Acum vom vedea. Mai mult ca sigur însă la anu' vom opta tot pentru Grecia ca sejur cu copiii. Vorb'aia, abia am descoperit-o...

    Felicitări pentru review! Extraordinar de folositor şi de bine structurat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mauricius*AUTOR REVIEW
    [19.09.13 07:59:25]
    »

    @ardeleanu: Mulțumesc pentru aprecieri. Regret că nu am vizitat decât câteva dintre plajele ascunse în zecile de golfulețe izolate (accesibile doar cu barca) ale Insulei Krk, care rivalizează cu orice plajă din lume.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [19.09.13 08:13:29]
    »

    Și dacă tot v-am deschis apetitul pentru Croația, am găsit aici o colecție de imagini skyscrapercity.com/showth ... d.php?t=1511817. În funcție de timpul disponibil am să scriu și câteva impresii despre Opatija, ca să vedeți cum arată o stațiune de munte la malul mării.

    vlado2
    [27.09.13 14:59:21]
    »

    @mauricius: Despre Baska am scris si eu candva cateva cuvinte. Si spuneam atunci ca este locul in care mi-ar place sa imbatrinesc. Super locatie!

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [28.09.13 09:07:11]
    »

    @vlado2: Salut. Abia acum am observat impresiile tale. Ma uitasem doar la cele strict referitoare la insula Krk.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ariciu, mauricius*, padureanu, vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baska:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5502161979675 sec
    ecranul dvs: 1 x 1