GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ce am terminat vizita la Ulcinj despre care am scris, ne-am propus sa vizitam si Bar in drumul catre Budva, unde eram noi cazati. Municipalitatea gestioneaza si un site destul de okunde sunt prezentate principalele atractii (visitbar.org), sper ca nu e o problema ca l-am scris aici.
De la inceput trebuie sa spunem ca avem orasul nou cu portul si Orasul Vechi (Starigrad) la distanta de 3.5 km.
Despre orasul nou as vrea sa remarc portul, cel mai mare port muntenegrean la Adriatica, unde pe langa sute de ambarcatiuni mai mari sau mai mici civile exista si fregate militare. Aceasta zona are cladiri destul de noi si bulevarde largi, cu 2 benzi pe sens. Pare si destul de inverzit, datorita vegetatiei si palmierilor prezenti. Istoria pare ca a fost necrutatoare cu aceasta zona deoarece apar ceva moschei, simbol probabil al dominatiei otomane in zona de-a lungul istoriei. Copacul predominant este maslinul, comertul cu ulei masline fiind o indeletnicire istorica.
Stari grad (Orasul vechi) este situat pe o stanca, fiind protejat de relief muntos pe 3 din cele 4 laturi; totodata reprezenta si o sursa de apa potabila. Pana la intrarea efectiva, trecem pe langa cateva cladiri vechi, magazine de suveniruri, carciumi traditionale si ceva ce pare a fi o fosta locuinta pentru regi.
Cetatea nu este un oras, este impunatoare, foarte bine conservata si merita vizitata. Inca de la intrare observi ca se fac eforturi pentru descoperirea altor zone si obiecte in vecinatate.
Pretul vizitei este 2 eur/ persoana iar la un grup de minim 5 persoane de aceeasi limba se asigura ghid. Din pacate eram doar 2, deci facem vizita dupa indicatoare. Privelistea este superba, cetatea e bine intretinuta si iti poti da seama cum traiau oamenii aici cu ceva timp in urma.
Dintre principalele obiective ale cetatii (adica fortareata Haj- Nahaj sec XV):
- Turnul cu ceas: construit in epoca de suveranitate otomana
- apeductul: alimentarea cu apa a orasului, din ce citim tot in aceeasi perioada
- vechile metereze, cetatea avea un rol pur defensiv
- Biserica Sf Nicolae (mai târziu Sfântul Marcu)
- Biserica Veneranda construita de catre venetieni
M-au impresionat icoanele pictate chiar pe stanca, practic pe anticele ziduri.
Este un obiectiv care trebuie vizitat, din cauza inserarii nu am apucat sa iau la picior orasul nou.
Trimis de gvaly in 12.09.12 22:43:24
- A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gvaly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2012 O zi la Bar 2012 — scris în 18.08.12 de MXM din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Bar, Muntenegru — scris în 24.08.12 de popey83 din TG JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2008 O zi la... Bar — scris în 09.04.10 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ