GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bulgarii stau mai bine la capitolul munte
Am plecat cu noaptea-n cap din Craiova, să nu pierdem o zi aiurea, pe drum. Am ales ruta: Craiova - Calafat - Vidin - Sofia - Bansko (27 de lei taxa de pod).
Domnule, tot citisem de drumurile proaste ale bulgarilor. Or fi, nu zic, dar pe unde am trecut noi, au fost ca-n palmă. Vameşii amabili, zâmbitori, binevoitori, drum liber, expres, autostradă. Am ajuns în Bansko. Cam pustiu vara, dar ştiam asta (mă documentasem înainte). Bine, pustiu şi nu prea. Turişti sunt, dar liniştiți, de toate vârstele. Ne-am cazat şi am plecat în recunoaştere. Toate hotelurile au centre spa sau măcar o piscină.
Magazine-s multe, doar că sunt închise vara majoritatea. În centru e deschis totul. Au un parc drăguțel, cu vreodoua fântâni arteziene, un loc de joacă (nu cine ştie ce, dar al meu flăcău nu se mai dădea dus de acolo - două leagăne, un topogan, un balansoar, na, pentru copii). Magazine cu suveniruri (magneți, săpunuri "trandafirii" etc).
Centrul vechi, după ce ieşi din parc şi după ce treci de locul de joacă, e frumos. Casele, transformate în taverne, sunt toate la fel, din piatra, bine îngrijite, cu flori la ferestre. Frumos. Mi-au plăcut. Tot acolo se află şi biserica (n-am vizitat-o că eram cu ochii pe copilul ce se lipise de leagăn şi nu era chi să-l dezlipim de acolo).
Aşaaaaa, în următoarea zi am mers la telegondolă. Costul unui bilet pentru adulți este de 20 de leva (2,4 lei=1 leva. Parcă). Pentru copii până-n 7 ani e 1 leva, iar pentru ei mai mari de 7 ani... nu mai ştiu cât costă (10-12 leva parcă). Astea-s prețurile pentru o călătorie dus-întors. Cu telegondola mergi cam 30 de minute, poate chiar mai mult. De la 900 şi ceva de metri până la 1620 m. Totul e foarte, foarte frumos.
Am remarcat, din telegondolă, că traseul poate fi parcurs şi pe jos, pe poteci, prin pădure. De traseul cu maşina ştiam, că citisem, dar nu ştiam că o poți lua şi pe jos. Bine, era logic că poți merge şi pe jos, din moment ce există drum pentru maşini, c-o poți lua pe marginea drumului;), dar eu mă refer la faptul că nu ştiam că există poteci speciale prin pădure. Şi nu, nu-s poteci, ci-s alei. Da, alei betonate. Unii vor pune că se "fură" din farmecul naturii, eu voi spune că mi s-a părut inedit şi încurajator pentru cei mai comozi (mie, fire mai leneşă de fel, mi-ar surâde să urc pe acolo). Urcuşul e transformat într-un fel de parc.
Telegondola are şi un punct intermediar, pentru cine doreşte să coboare acolo. Noi am urcat până la final. Acolo te aşteaptă o cabană/pensiune (cred) cu restaurant. Am luat un piept de pui, o salată cu ton, ciolan de porc şi ceva de băut. Parcă am dat în total până-n 50 de leva, nu mai rețin exact, dar țin minte că limonada a fost 5 leva, ciolanul 12 (vine cu cartofi prăjiți, tip wedges, şi cu legume grătar), pieptul de pui tot cu cartofi prăjiți (altfel decât cei de la ciolan) şi cu zacuscă (ca un fel de zacuscă), iar salata mea de ton (pentru cine e la dieta de siluetă;)) 8 leva a fost.
Lângă terasă sunt locuri de joacă - trenuleț şi melc de lemn, în care se pot urca prichindeii, leagăne, balansoare. Peste drum sunt locuri de joaca gonflabile. Două - pentru mici şi pentru mai mărişori. Utilizare gratuită, nelimitată.
Cu bani, există mini-golf pentru copii, topogan cu apă pentru cine doreşte şi topogan pentru colac, cu aterizare pe o saltea cu aer.
Noi ne-am dat pe topoganul cu apă. 12 leva o tură (poți lua şi pachete de 3,6, 9 ture parca, poate fi utilizat si de mai multe persoane acelaşi pachet). Se urcă până în zona de pornire a topoganului şi apoi... iupiiiiiii! la vale. 400 de metri (doar;)) cobori. Senzație MI NU NA TĂ! Aş repeta-o.
Am luat drumul îndărăt cu telegondola şi am încheiat ziua la piscină, saună etc
Am urcat şi cu maşina mai sus de punctul final al telegondolei şi am trecut oe la cel mai bătrân copac din Bulgaria - un pin. Mi-a plăcut (eu fiind cu biologia-n sânge, am pozat tot felul de plante şi plăntuțe prin zonă). Apoi, mai sus, am ajuns la cabana Vihren, punctul de unde se pleacă-n diverse drumeții pe munte. Sunt trasee de ore 4,5, 6,8..., dar şi trasee de 30 de minute (până la nu ştiu ce lac). Peisajele sunt magnifice.
Mergeți în Bansko vara că n-aveți decât de câştigat!
Trimis de Adriana1983 in 23.07.17 12:17:15
- A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Adriana1983); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2021 Sejur plăcut — scris în 20.02.21 de viorelpasca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 În Parcul Național Pirin — scris în 10.12.18 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Super pentru ski & snowboard — scris în 14.01.18 de Denis-Ivan din ROşIORI DE VEDE [TR] - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Bansko din 2017 pana in 2018 — scris în 10.01.18 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Bansko vara – plăcut — scris în 21.07.17 de giovanic din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 La Ștrand în Dobrinishte — scris în 06.12.16 de bujorel din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Bansko-Vara! — scris în 10.09.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ