GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O plăcută surpriză, orașul Banska Bystrica
Probabil că dintre tineri nu sunt prea mulți cei care au auzit de orașul slovac Banska Bystrica. . Cei mai în vârstă, printre care și subsemnatul, am învâțat din cărțile de istorie că armata română (alături de armata sovietică) a avut o contribuție importantă în eliberarea acestui oraș de sub ocupația fascistă. Pe aliniamentul Zvolen-Banska s-au dus lupte teribile, în urma cărora armata română a pierdut peste 1700 de militari.
Aceștia sunt înmormântați în cea mai mare necropolă românească de peste hotare, Cimitirul de Onoare Românesc din Zvolen, declarat de către autoritățile slovace monument cultural. Un obelisc din marmură neagră, aflat în centrul vechi al orașului, amintește de contribuția armatei române la luptele de eliberare ale acestui frumos oraș.
Banska Bystrica este un oraș situat pe valea râului Hron, între munții Kremnica, Tatra Mare și Tatra Mică, al șaselea oraș al Slovaciei după numărul de locuitori. Înconjurat de munții ce oferă peisaje incredibil de frumoase, orașul oferă multe mijloace de distracție, printre care drumeții, festivaluri, practicarea sporturilor de iarnă.
Obiectivele istorice importante sunt concentrate în orașul vechi, într-o piață, ( Slovenske Narodne Povstanie (SNP), asemănătoare cu cea din Kosice. Aceasta este plină de cafenele, restaurante, magazine, hoteluri și foarte multe flori. Majoritatea clădirilor din piața SNP (Revolta Națională Slovacă) și de pe străzile din apropiere sunt bine conservate în stilurile baroc, gotic sau renascentist și îți încântă ochiul prin culorile lor vii și strălucitoare.
Vizita noastră în orașul Banska Bystrica s-a limitat la obiectivele turistice din piața SNP), câteva de pe străzile laterale și un cartier mai nou, Partizanka Cesta (care însă nu ne-a plăcut). Pentru a ajunge în apropiere de piață, am setat GPS-ul pe Kapitulsky, o stradă pavată cu piatră cubică ce urcă spre orașul vechi. Parcarea se plătește și costă în jur de 1,5 euro/oră.
Am parcat și după ce am urcat vreo 50 de metri spre capătul străzii ce intră în piață, am avut parte de o mică surpriză:pe frontiscipiul unui hotel din piață era afișat un banner mare în care scria ”yankees go home”și ”STOP NATO”. Nu știu ce motive or fi fost la mijloc de a fost afișat un asemenea slogan, dar pe mine m-a mirat tare mult având în vedere că Slovacia este membră NATO din 2004! Ce repede au uitat unii de invazia URSS din 1968!
Primul obiectiv turistic pe care l-am întâlnit în centrul istoric a fost Turnul cu Ceas (Hodinova Veza aflat în partea de nord-est a pieței. Este construit în secolul XVI, are o ușoară înclinație și domină prin înălțime întreaga piață. De fapt are două ceasuri pe verticală, unul la mijloc și unul în vârf, iar între ele se află o platformă circulară în care turiștii se pot urca (contra cost) și pot admira panorama pieței SNC.
Vis-a-vis de turn se află un monument comemorativ, Coloana lui Marian (Barokovy Mariansky STLP) construit la sfârșitul secolului XVIII în stil baroc, ca un semn de mulțumire pentru sfârșitul epidemiei de ciumă. În vârful coloanei tronează o statuie impozantă înfățișând pe Fecioara Maria, protectoarea celor loviți de crunta boală. O ”coloană de ciumă” asemănătoare am mai văzut în orașul Kosice.
În partea de nordică a pieței se află Castelul Banska Bystrica construit la începutul secolului XV și din care a rămas un bastion și 2 turnuri. În interior s-a amenajat un restaurant medieval și magazine de unde se pot cumpăra suveniruri. În spatele castelului se află Biserica Fecioara Maria (Kostol Panny Marie), o construcție solidă cu două turnuri și multe basoreliefuri pe pereții exteriori. Din păcate, fiind duminică după amiază, am găsit-o închisă și nu am putut-o vizita.
Am ieșit din zona pieței și ne-am continuat itinerariul pe o stradă spre est, Scuteckeho , unde am zărit o frumoasă construcție renascentistă. Este o clădire angulară în care se află Prima Banka, o sucursală a Băncii Naționale Slovace. Un pic mai inainte se află o altă clădire frumoasă în care funcționează Liceul Evanghelic. Strada abundă de astfel de clădiri construite în stilul renascentist, baroc sau Art. Nouveau, însă cea mai frumoasă și cea mai mare este cea în care se află Tribunalul Regional din Banska Bystrica ( Krajsky Sud v Banskej Bystrici ).
Este o clădire impresionantă construită în stil renascentist din cărămidă de culoare roșie, un adevărat palat cu zeci și zeci de încăperi judecând după ferestrele văzute la exterior. Cele trei corpuri ale clădirii sunt dispuse simetric, unul ieșit mai în față și două pe laterale, iar pe mijloc un turn cu ceasuri pe toate laturile. Pe pertele clădirii se află o placă comemorativă în amintirea capilor revoltei antifasciste din 1944, care au fost arestați aici și trimiși la curtea marțială de către naziști.
Ne-am întors în piață și pe latura de sud-est am vizitat din exterior Catedrala Xavier Francis (Kapitulsky Kostol ). Construită în stil romanic (coloane la intrare și două turnuri simetrice) este o copie a bisericii iezuite Gesu din Roma. La data vizitei noastre era în restaurare și accesul in interior interzis. Lângă ea, pe aceeași latură, se află o altă construcție renascentistă frumoasă, Primăria (Radnica), pe frontispiciul căreia scrie: ”renovata 2010”.
După ce admirăm o fântână în stil Art. Nouveau și o frumoasă grădină cu flori ajungem la obeliscul ridicat în onoarea soldaților români și sovietici uciși în luptele de eliberare ale orașului din anul 1945. Este construit paralelipipedic, din marmură neagră, și este inscripționat în limbile rusă, slovacă și română. Când am văzut textul în limba maternă, cu mulțumiri la adresa armatei noastre, am tresărit și m-am simțit mândru (de ce nu?) în fața celorlalți turiști că sunt român.
De-a lungul celor două laturi ale pieței am întâlnit multe alte clădiri istorice amenajate ca muzee, restaurante, cafenele, farmacii, bănci etc. N-am să le mai enumăr aici și am să las pozele să le prezinte. Am totuși o părere de rău că am ratat un muzeu important (SNP), ce conține o colecție de armament militar și o expoziție în aer liber cu tancuri, avioane, trenuri blindate și alte piese de artilerie din timpul celui de al doilea război mondial.
Ca o concluzie, orașul Banska Bystrica este un oraș frumos ce merită să fie vizitat. Pentru mine personal a fost o surpriză plăcută și nu mi-a părut rău că am petrecut o zi aici.
Vacanțe cât mai plăcute!
Trimis de traian.leuca † in 11.10.15 10:13:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@traian. leuca -
Ai nimerit intr-un loc mai cald din punct de vedere al tensiunilor politice.
Regiunea Banska Bystrica este guvernata de un personaj al extremei drepte radicale slovace, Marian Kotliba iar in august 2014 s-au implinit 70 de ani de la lupta de rezistenta impotriva cotropitorilor.
Personajul asta are niste ideei care te infioara de-a dreptul dar mai de speriat este cum a putut electoratul sa-l voteze!!!
Aceasta inconvenienta insa nu poate decat sa umbreasca din pacate si latura turistica asa cum a facut-o dealtfel si la tine, cred.
@claudiu 71 - Mulțumesc pentru lămuriri. Într-adevăr citirea sloganului afișat pe banner-ul din piață nu mi-a făcut chiar plăcere.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)