GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am sa scriu cateva impresii despre o localitate bulgareasca, Balcik, care dupa mine reprezinta o perla a litoralului Marii Negre. As fi vrut sa scriu a litoralului romanesc, insa acum nu mai este cazul.
Probabil n-am fi reusit sa pastram regiunea dobandita in 1913, insa in perioada cat a fost teritoriu romanesc, Romania si-a lasat amprenta, mai precis Regina Maria, care a construit un castel maret, o gradina botanica, o biserica si cateva vile pentru clasa aristocrata din Romania, care astazi sunt vizitate de fiecare turist care ajunge in Balcik.
Numele de Balcik vine inca din Evul mediu de la marele conducator Balik, regiunea a facut parte din Imperiul Roman, a devenit un centru comercial important, mai ales datorita micului port de aici. Dupa razboiul Balcanic, Cadrilaterul a revenit Romaniei, pana in anul 1940 cand a fost cedat inapoi Bulgariei.
In Balcik gasim foarte multe paduri, coline, unde de la inaltimea lor se pot admira constructiile vechi, tip terasa, cu vedere la mare si port. Aici isi dau mana intr-un decor minunat, constructiile vechi, uneori de 100 de ani, cu cele mai noi hoteluri si resorturi.
Este o zona linistita, nu este aglomerata, aici in linistea naturii, te poti refugia, uitand de stress-ul cotidian care ne afecteaza pe toti. Plaja intr-adevar lasa de dorit, portiunea cea mai lata, fiind in fata Castelului Reginei. In general este ingusta si plina de bolovani, dar se poate face plaje in conditii optime in Albena, la doar 9 km. Noi am facut plaje si aici. Este o statiune, unde vin turisti mai mult pentru linistea naturii si pentru baile de namol de la Tuzlata.
Ca atractii turistice, de departe Castelul Reginei Maria, construit cu scopul de a fi resedinta de vara, cu o impresionanta gradina botanica de aproape 35 de hectare, fiind una dintre primele gradini din lume cu peste 3000 de plante. La intrare vi se cere 10 leva pentru a vizita resedinta si gradina botanica, amandoua au tarife separate si va taie doua bilete, insa nu se poate alege ori una ori alta, pentru ca amandoua fac parte din acelasi complex. Cu parcarea este o problema, in sensul ca in zilele de weekend nu prea ai loc unde sa parchezi, iar daca gasesti platesti foarte mult. Noi am dat 3 euro pentru doua ore si jumatate.
Am vizitat resedinta Reginei, vila “ Cuibul linistit” acolo unde primea oaspetii, dormitorul, baia, unde se prepara hrana. Peste tot sunt explicatii si in limba romana, nu cred ca este nevoie de un ghid special. Am vazut expuse si harti din perioada razboiului din Crimeea, din Balcani, dar si harti cu Romania mare. Camerele sunt varuite in alb, , usi din lemn masiv, mobilier simplu, dar asezat cu gust. Am facut cateva poze, le voi pune aici.
Oricum va trebuie neaparat o harta pe care o achizitionati la intrarea in complex. Altfel este destul de greu sa te plimbi peste tot fara a pierde ceva important.
Printre locurile pe care le-am vizitat sunt: Capela Stella Maris, unde se gaseste singura inscriptie ramasa din limba romana, care atesta faptul ca acest castel a fost construit de catre Regina, si tot aici Regina a dorit sa-i fie depusa inima.
Cascada, o priveliste foarte superba, care se poate admira in toata splendoara de-a lungul aleilor si de pe podul din apropierea Capelei, pod denumit Puntea Suspinelor. Templul apei cu Izvorul Sfant, aici se spune ca daca bei apa din acel izvor, vei avea o viata lunga si sanatoasa, aici a baut apa un orb adus de catre Regina, si acel orb a inceput sa vada din nou.
Vila ”Sageata Albastra”, vila Salon, vila Moara, Mormantul Reginei, desi ea nu este inmormantata aici, Aleea Secolelor, Aleea Vinului unde se pot degusta cele mai bune vinuri. Binenteles, se pot si cumpara, insa mi s-a parut cam scump, chiar daca era vechi si din soiuri alese. Se mai pot vizita Gradina lui Allah si Fantana de Argint, pe care noi in prima faza nu am gasit-o cu toata harta ajutatoare. Catre final am fost indrumati catre ea si am aruncat cativa eurocenti punandu-ne cate o dorinta. Mai mult copiii.
Gradina botanica, locul unde Reginei ii placea sa stea cel mai mult, cu arbori exotici, cactusi, aloe, multe alei superbe in forma de labirint, bancute din piatra si izvorase peste tot. O oaza de liniste si aer curat.
In Balcik gasim foarte multe hoteluri de 3 si 4 stele, la preturi mult mai mici decat in statiunile mai célèbre de la sud. Multe restaurante, mai ales pe faleza, in apropierea micutului port (doar 2 macarale vechi), restaurante cu meniu in limba romana, cu ospatari draguti care cunosc bine limba romana. Preparate traditionale romanesti si bulgaresti la preturi acceptabile. Se poate plati si in lei si in leva, dar si in euro. Problema este ca se asteapta cam multisor, iar uneori daca este foarte aglomerat, multe din preparate lipsesc. Unele preparate sunt proaspete, altele vechi. Noi am vrut sa mancam hamsie preparata de bulgari
(ne era o pofta teribila), dupa ce am asteptat mai mult de jumatate de ora mi-a adus un platou cu hamsie urat mirositoare, care mi-a taiat orice pofta de mancare. Am chemat patronul, i-am pus-o la nas, s-a scuzat spunand ca nu mai are hamsie…de parca eram obligat sa mananc toate ramasitele din bucatarie. Am cerut un snitel din pui, cum cerusem si copiilor, mi-a adus unul imens, foarte bine preparat.
Daca mergeti in sezon, pe faleza sunt deschise cofetarii, pizzerii, magazine cu diferite produse, multe din ele suveniruri. In centru se gasesc doar doua marketuri mai mari. Cu parcarea este o problema in sezon.
De la iesirea din tara prin Vama Veche pana in Balcik se face in jur de 50 de minute, atentie insa, de la sensul giratoriu catre Balcik undeva la intrarea in localitate, se gaeste aproape in permanenta un echipaj de politie care opreste masini romanesti. Noi am scapat de fiecare data, am fost de trei ori si tot de atatea ori politia oprise masini romanesti. Multi romani am observat ca si-au cumparat proprietati in Balcik, foarte multe masini romanesti, la un moment dat erau mai multe decat cele bulgaresti.
Localnicii sunt de mai multe nationalitati: bulgari, turci, tatari, romani, dar in marea lor majoritate cunosc bine limba noastra si te indruma corect acolo unde vrei sa ajungi.
Trimis de pepsi70ro in 29.11.09 14:18:52
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
La Tuzlata ai fost? Ai idee cum este comparativ cu Techirghiol? In ceea ce priveste politia bulgara care sta la panda ai ceva recomandari? Sper ca nu te-am zapacit cu intrebarile. Multumesc.
si daca stau la panda, ce? daca mergi regulamentar, nu se iau de tine. mai ales daca e o femeie la volan.
De cate ori am fost in Balcik, de atatea ori am zarit un echipaj de politie la intrarea in oras. Pe mine niciodata nu m-a oprit, desi prima data am avut viteza cam mare. O fi noroc?
La Tuzlata inca nu am ajuns, dar din cate am inteles namolul de acolo, are intr-adevar proprietati asemanatoare cu cel de la Techirghiol. Zona este mai amenajata decat cea de la noi si foarte cautata. O buna prietena de familie suferind de unele afectiuni ginecologice a fost acolo pentru mai multe zile iar acele bai si mai ales namolul i-au rezolvat mare parte din probleme.
600 PMA din 5 voturi la nota 2 ? sau matematica mea a aluat-o razna... ori e alt regulament... ori monitorul meu are astenie..... aha, stai ca l-ai scris prin 2009 .
Cunosc Balcik, am postat impresie... da, un loc frumos de care imi aduc cu placere aminte.
... si un vot pepsi draga din Pitesti... in valoare de 400 puncte... dar stai sa dau clik sa vad daca-l proceseaza cum trebuie....; se pare ca da !
era scris pe vremea cand PMA al voturilor valorau mult mai putin...
Foarte frumos review, pozele la fel. Cele citite sper sa-mi fie de folos pentru urmatorul week-end, cand voi merge in Balcic. Un vot si de la mine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Plimbare pe faleză și prin Balcic — scris în 03.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Nu dați banii pe prostii, luați dulciuri la copii! ????– Sweet Plus+ Factory Outlet — scris în 07.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2023- Paşte la Balcic — scris în 22.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La pomul laudat... — scris în 08.08.19 de lucian1978 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jul.2019 Faleza și plajele din Balcic — scris în 29.07.19 de malganis din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Sfârșit de vară la Balcik și Albena — scris în 13.09.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Balcic – restaurante si plaja in septembrie — scris în 14.09.17 de relu mihai din BUCUREşTI - RECOMANDĂ