ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 08.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O poveste!

Ilustrație video-muzicală
Stamatis Spanoudakis - Night


TIPĂREȘTE

Daca prin 1977 (aveam 18 ani), eram intrebata ce stii despre Bulgaria, spuneam ca tata a facut o antena tv indreptata spre Bulgaria; stiam ca sunt mari cultivatori de zarzavaturi si in zona Burgas sunt lanuri de trandafiri. Mai stiam o poveste cu niste partizani prin munti, cutremurul m-a prins imbracata in uniforma (avusesem ore pana la ora 21) uitandu-ma la filmul "Dulce si Amar" bulgaresc si mai stiam de Balcic din "Panza de paianjen" de Cella Serghi - "m-am pomenit intre dealuri cretoase, intr-o lumina orbitoare, de parca oglinzi ascunse adunau soarele si-l raspandeau apoi cu forte gigantice, iar in departare, cu marea albastra, ca o revarsare a cerului peste o parte din uscat."

Ovidiu, trecand cu o nava pe langa Balcic, a spus: "Te felicit, orasule din piatra alba, pentru frumusetea ta neasemuita!"

Balcicul este langa Albena, amplasat amfiteatral deasupra golfului, inconjurat de dealuri. Casele sunt pitoresti, pe faleza stancoasa si sunt construite din calcar alb. De aici, se mai numeste si Orasul Alb.

Vestigiile arheologice de ~2500 de ani arata ca prima populatie a fost tracica, apoi colonistii greci impreuna cu populatia autohtona au format un polis traco-elenic si au denumit orasul Krunoi adica izvoare. In zona sunt multe izvoare carstice.

Se spune ca intr-o noapte intunecoasa si fara luna a fost o mare furtuna. Dimineata, pe nisip s-a gasit statuia lui Dionis, zeul vinului. Au crezut ca este un semn divin si au schimbat numele orasului in Dionisopolis. Orasul a inflorit devenind al doilea oras ca marime al litoralului dupa Odesos (Varna). Era o fortareata puternica care a batut moneda cu chipul lui Dionis.

In 2007 s-a descoperit si cercetat cel mai bine prezervat templu elenistic din Bulgaria. Templul Kibelei, zeita frigiana a fertilitatii, cunoscuta si ca "mama" zeilor pontici. Templul este dreptunghiular, cu naos si pronaos, peretii sunt din piatra, acoperisul din doua pante, acoperit cu caramizi. In naos este o firida impodobita cu coloane, capiteluri si un fronton cu basorelieful zeului Helios. Aici se afla statuia Mama Kibela. S-au mai descoperit si alte statui, toate ale Kibelei. Acest grup de monumente este cel mai mare legat de cultul Kibelei, adunate la un loc. S-au mai descoperit monede, inscriptii pe marmura, imagini sculpturale infatisand pe Mama Zeilor, pe Afrodita, pe Poseidon, pe Dionis si pe Pan. O alunecare de teren a scos totul la iveala. templul antic din Balcic este singurul templu al Kibelei, Mama Zeilor descoperit in Peninsula Balcanica si singurul din lume.

Pe la 544 a fost un cutremur mare care a provocat un tsunami care a distrus Dionisopolis si inca o localitate din apropiere.

In secolul noua, orasul se numeste Karvuna care inseamna partinire, apropiere, ospitalitate.

In secolul al-xvi-lea localitatea face parte din teritoriul Imperiului Otoman si primeste denumirea de Balcic.

In 1913, orasul face parte din teritoriul Romaniei.

Acestea le-am aflat de la prietena mea bulgaroaica, habar nu aveam de acest templu, afara ploua, noi stateam la o masa pe terasa acoperita, am baut "n" cafele, am notat in caietul cu tabele de canasta si... ne-am laudat fiecare cu ce avea, ne-am contrazis in multe... dar am sa perpetuez aceasta prietenie!

Nu am putut vizita templul, nu l-am gasit, nu am inteles explicatiile bulgarilor din Balcic.

Dumneavoastra care m-ati citit si ajungeti la Balcic, povestiti-mi cum v-ati descurcat. La anul cine stie, poate o sa mai ajung si eu.


[fb]
---
Trimis de balasa violeta in 21.04.12 13:18:26
Validat / Publicat: 21.04.12 14:22:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3199 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

sunflower
[21.04.12 15:13:07]
»

Doamna Violeta, felicitari pentru frumoasa poveste! Cat despre casuta costurilor, de obicei asa gandesc si eu!!! M-ati foarte binedispus!

webmaster13
[21.04.12 19:18:31]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

balasa violetaAUTOR REVIEW
[21.04.12 19:19:33]
»

Multumesc din inima!

ginette
[24.04.12 11:37:55]
»

@balasa violeta: Buna ziua! Imi spuneti, va rog, pe care traseu ati fost si care e starea drumului? Multumesc

balasa violetaAUTOR REVIEW
[24.04.12 12:06:19]
»

@ginette, Buna ziua!

De la Nisipuri, dupa pod, la primul sens giratoriu, nu am facut dreapta spre Albena ci urmatoarea. Cealalta sosea era spre tara. Acum cativa ani, am fost la Balcic direct prin Albena, acum au pus o bariera la intrare in statiune si ne-au intors. Drumul spre Balcic este bine semnalizat cu indicatoare vizibile. La iesirea din Balcic spre Cap Kaliakra am bajbait bine si niste drumuri... mai rau ca la noi!

O zi buna tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, ginette, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balcic și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039243936538696 sec
    ecranul dvs: 1 x 1