ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 15.01.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Bad Ischl - poveste de vară între munți și lacuri

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Care au fost cuvintele care mi-au definit vacanța? Călătorie, descoperire, evadare, liniște, drumeții, relaxare… Locul ideal pentru a le combina pe toate acestea? AUSTRIA!

De ce Austria iar și iar? Pentru că este o țară care știe să trăiască. Austriacul s-a născut cu dragoste pentru natură. O respectă și o iubește. Are poftă de viață, de frumos, de speranță. Doar spargi un zâmbet în colțul gurii și austriacul este al tău. El este un mix de politețe fermecătoare, doritor de conversație cu tine, plin de umor… Știe să se bucure de micile plăceri ale vieții – iar starea de bine vine de la sine. Peste tot întâlnești privirea călduroasă și ospitalitatea. O drumeție în munți îți lasă impresii de durată, căci simți exuberanța și mulțumirea celor cu care te întâlnești pe trasee sau în cabane. Ei, și atunci cum să nu mă-ncerce o fărâmă de invidie?

A fost din nou, pentru a nu știu câta oară, căci le-am pierdut numărul, o vacanță reușită pe acele meleaguri, când vara era în toi. Ce mi-am dorit de această dată? Să-mi completez colecția impresionantă de peisaje feerice cu cele din regiunea Salzkammergut – paradisul zonei cu cele 76 de lacuri cristaline, mai mari, mai mici, fiecare având farmecul său, doar să știi să i-l descoperi…

Iar dacă în apele lor limpezi se reflectă imaginea maiestuoasă a unor înălțimi muntoase, este cu atât mai atractivă o plimbare relaxantă de-a lung de maluri…

După o noapte de odihnă la pensiunea Sangria din Arad, am pornit spre prima destinație din cele cinci pentru care optasem: Bad Ischl.

Însă călătoria n-a fost lipsită de peripeții…

Pe autostradă, trecusem de centura Vienei, începuse o ploaie timidă, carosabil ud, viteză nu mai mult de 80 km/h, o curbă ușoară la stânga și mașina noastră începe să ”valseze”… În partea stângă, parapet, în dreapta, șir de TIR-uri grăbite… Văd cu coada ochiului parapetul apropiindu-se cu repeziciune… Să-l luăm partener de dans? Câteva mișcări de volan și mașina face o piruetă dublă oprindu-se cu fața la un TIR. Șoferul lui, din fericire, (bun șofer!) avusese timp și îndemânare să oprească mastodontul și se uita la noi cu mâinile încrucișate pe volan… Au fost niște clipe… pe care nu le-aș dori nimănui (nici măcar în vis) … Mașina noastră cu toate că are tracțiune 4x4 și nici ABS-ul n-a funcționat, s-a dus pur și simplu ca pe gheață. Ne-am retras imediat pe prima bandă unde mai staționau două mașini. Ciocnite… În același loc unde noi dădusem un mic spectacol… Se accidentaseră cu puțin timp înainte. Ce se întâmplase? Era o porțiune de autostradă proaspăt asfaltată dar fără nici o presemnalizare, fără marcaje între benzi, iar cei doi șoferi pățiți spuneau că vor reclama acea stare a șoselei…

Am plecat mai departe, mulțumind în gând, mașina noastră scăpase fără nici un tatuaj…

De câte ori mergem în Austria, pe această autostradă spre Salzburg, înainte de a ne apropia de Linz, ne abatem de la ea și intrăm în localitatea St. Valentin. Aici facem plinul de motorină, prețul fiind cu 50 de cenți/litru mai mic decât la benzinăriile de pe autostradă. În imediata apropiere a benzinăriei se află un complex de magazine (Billa, Lidl, dm, KIK...) Despre acesta din urmă vreau să vă spun să nu-l ocoliți oriunde îi întâlniți sigla. Îmbrăcăminte de calitate bună pentru adulți și copii, jucării, suveniruri, produse de menaj, papetărie, dulciuri… la prețuri accesibile, chiar simbolice, pornind de la 10 cenți sau 1 euro!

Am părăsit autostrada în dreptul localității Vorchdorf, îndreptându-ne spre Gmunden. Mă întrebam când o să întâlnim Traunsee… Dar și când a apărut! Îl observi întâi de la înălțime, apoi lacul călătorește cu tine în drum spre Bad Ischl. Pe mulți kilometri. Munți și lac – o primă imagine de neuitat! Te îndrăgostești imediat…

Salzkammergut este o regiune spectaculoasă cu lacuri alpine și subalpine care se întinde de la Salzburg spre est, ocupând districte din trei provincii – Austria Superioară, Stiria și Salzburg.

Printre minunățiile montane ale regiunii se numără Tauern, Tennengebirge, Hollengebirge, Loser, Toten Gebirge, lanțul muntos Gosaukamm, culminând cu masivul Dachstein.

Pentru prima dată Bad Ischl a fost menționat într-un document din 1262 sub numele de Iselen. În 1392 orașul primește dreptul de a organiza piețe, iar o primă mină de sare și-a început exploatarea în 1563. Dezvoltarea sa ca oraș este inseparabilă de istoria sării, aceasta fiind baza existențială a zonei. Dar adevărata sa înflorire, orașul o cunoaște în secolul al XIX-lea, când sarea și-a găsit o nouă întrebuințare în scopuri medicale, atrăgând de la sine devenirea sa ca o importantă stațiune balneară la modă.

Bad Ischl se găsește în inima Salzkammergut-ului și parcă păstrează și acum din farmecul imperial de odinioară. Și-a căpătat renumele de oraș balnear încă din 1824 când cancelarul Metternich se bucura de beneficiile acestui complex de sănătate, în care sarea, acest aur alb al regiunii, făcea minuni.

Din pleiada celor care și-au lăsat amprenta pe bătrănul oraș, locul prim este deținut bineînțeles de împăratul Austriei, Franz Josef I. Domnia sa întinsă pe durata a 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtenstein-ului.

Ce ne leagă de anii domniei sale? Între 1848-1867, Franz Josef avea rangul de mare principe de Transilvania și mare duce al Bucovinei.

În aprilie 1854 Franz Josef se căsătorește la Viena cu prințesa bavareză Elisabeta de Wittelsbach, verișoara sa în vârstă de 16 ani. Celebra împărăteasă rebelă Sisi, la rândul său îndrăgostită de aceste locuri, avea să-și lege și ea numele de Bad Ischl.

De ce a devenit celebru Bad Ischl? Nu degeaba împăratul Franz Josef a ales orașul ca reședință preferată de vară, timp de peste 60 de ani…

Istoria lumii a fost scrisă aici. În Kaiservilla (cadoul de nuntă primit de împărat de la mama sa, arhiducesa Sophie) a fost semnată în 28 iulie 1914 declarația de război împotriva regatului Serbiei, ceea ce avea să declanșeze primul război mondial și tot aici promulgă manifestul de război ”Către popoarele mele”. În Kaiservilla, o parte transformată în muzeu, puteți experimenta din atmosfera specială a vremurilor trecute.

Pe esplanada de pe malul râului Traun se găsește casa care păstrează amintirea logodnei în anul 1853 a lui Franz Josef cu Elisabeta de Bavaria.

Bad Ischl mai este denumit și orașul lui Lehar. Compozitorul se retrăgea în vila sa de pe malul răului Traun, susținând că aceasta era calea pentru ca melodiile cele mai bune să vină la el. Rezultatul? Cea mai mare parte din cele 30 de operete compuse aici și valsurile ale căror frumusețe nu dispare niciodată, indiferent de câți ani au… Vila sa a devenit muzeu și ușor îți poți imagina că Franz Lehar a părăsit casa doar pentru câteva minute… Franz lehar a murit în Bad Ischl în anul 1948, iar mormântul lui se află în cimitirul Friedhof, pe colina Sirius.

Amplasat acolo unde se îmbrățișează râurile Ischl și Traun, la o altitudine de 470 m deasupra nivelului mării, Bad Ischl beneficiază și de un decor montan pitoresc. Munții din jurul stațiunii te ademenesc cu vederi spectaculoase.

Parcul central, Kurhaus, adăpostește clădirea Kongress Hall&Theatre Haus, construită între 1873-1875. În 1965 un incendiu a distrus o mare parte din clădire, doar teatrul scăpând de flăcările mistuitoare. Edificiul a fost complet renovat până în 1997, în prezent găzduind evenimente culturale majore. Aici, în luna august se desfășoară faimosul festival Lehar. Era o deosebită plăcere să însoțesc cu privirea elegantele persoane îmbrăcate în costume tradiționale – ele în ”Dirndl”, ei în ”Lederhose”, îndreptându-se seara spre sala de concerte.

Dar ”sezonul de vârf” al orașului se leagă de data de 18 august. În mod tradițional, în fiecare an aici se desfășoară un festival imperial – sărbătorirea zilei de naștere a împăratului Franz Josef. Spectacole în aer liber, parada regimentului de onoare, întreceri sportive, haine tradiționale se alătură uniformelor de epocă, parada mașinilor de odinioară – Bad Ischl este în sărbătoare!

În data de 17 august orașul invită la o petrecere de cumpărături, magazinele decorate festiv aplică reduceri de prețuri, artiștii stradali te binedispun, ești poftit la o plimbare imperială pe un covor roșu cu lungimea de 2,5 km, tarabelor cu delicatese nu le poți rezista – este o atmosferă specială plină de veselie…

Alte personalități care au îndrăgit orașul sunt Johann Straus, Kalman, Brahms, Bruckner… În Bad Ischl există peste 140 de monumente, memoriale mici sau plăci comemorative. În imediata apropiere a Esplanadei și a podului Elizabeta se găsește fântâna Franz Karl, tatăl împăratului. Ea a fost construită în onoarea sa în anul 1877. În stil neogotic ea este decorată cu reprezentări de personaje având ca ocupație mineritul sau vânătoarea. Pe una dintre laturile sale sunt reprezentați arhiducele Franz Karl și soția sa, Sophie. Monumentul este o operă în gresie, iar personajele și portretele sunt turnate în bronz.

Cea mai veche mențiune privind biserica parohială romano-catolică St. Nikolaus datează din anul 1320. Micii biserici gotice i s-a adăugat în 1490 turnul înalt de 72 m, turn ce a rezistat până în zilele noastre. Pătrunzând în biserică, privirea îți este atrasă de frescele cu care este împodobit tavanul, înfățișând scene din viața sfinților, de mozaicuri, de orga la care a cântat Anton Bruckner. În partea de sus a altarului este imaginat sfântul patron Nicolae, binecuvântând mamele cu copii. O biserică frumoasă care merită să fie vizitată!

Siriuskogel este o colină împădurită din centrul orașului, iar de la înălțimea turnului Franz Josef se poate admira priveliștea unică asupra Bad Ischl și a împrejurimilor. Din centrul stațiunii, mergând pe jos, se poate ajunge cam în 20 de minute, iar din apropierea cimitirului Friedhof se urmează o cale frumoasă, umbrită de pădure. Vă puteți prelungi clipele plăcute în restaurantul care se află aici, iar copiii se pot distra în locul de joacă sau în mica grădină zoo.

Una dintre țintele excursiilor din Bad Ischl este Muntele Katrin, loc de relaxare încă din epoca imperială. Katrin te invită să descoperi peisaje naturale de excepție cu vederi spectaculoase și un orizont practic infinit… Pentru picioare sănătoase și antrenate, ascensiunea pe jos este cam obositoare și durează 1 oră și 45 minute. Telefericul Herzberg funcționează din 1959, iar traseul fermecător durează 15 minute până la cota 1400 m, de unde se deschide o priveliște idilică. Plutirea în micile cabine ale telefericului – urcare+coborâre – vă va micșora bugetul cu 19,5 euro/adult sau 18 euro/seniori. În jurul stației Katrin Alm veți descoperi o rețea densă de trasee bine marcate (ca întotdeauna, în Austria) care permite explorarea minunilor Alpilor. Pe terasa cabanei Almhutte puteți încerca savoarea mâncărurilor tradiționale austriece sau vă puteți odihni după drumeție pe unul dintre șezlongurile oferite celor obosiți. Stressul sau oboseala se vor dizolva imediat în aerul pur de munte…

O altă experiență plăcută, de această dată mai colorată, a fost plimbarea prin Sisi Park. Purtând numele celebrei împărătese Elizabeta, Acest imens parc reunește grădini tematice uimitoare, zone de joacă pentru copii, pavilioane romantice, peluze, arenă pentru spectacole muzicale, loc de joacă de apă, ici-colo, statuete reprezentând personalități ce și-au legat clipe din viață de pitorescul Bad Ischl.

Peter Joseph Lenne este celebrul designer prusac al grădinii, înființate în 1852, cel care prin diversitatea floristică în aranjamente atractive, te farmecă la tot pasul. Trandafiri, orhidee, dalii, flori alpine, plante perene rare, floră exotică, de asemenea pini montani și copaci ce au depășit vârsta de 150 de ani, se regăsesc aici pentru a ne oferi un regal floral.

Sisi Park găzduiește câteva parcele unde mici fermieri sau gospodari locali își etalează rodul producției lor – legume și fructe sănătoase, promovează plăcerea pe care o găsești în grădinărit, expun obiecte decorative, îți dau sfaturi, te îmbie să guști din recolta lor… Biletul de intrare în Sisi Park este de 15 euro/adult, 13euro/seniori, iar biletul de seară (după ora 16 și 30 minute) este de 7 euro. Noi având guest card primit de la pensiunea Haus Riedl, unde am locuit timp de patru zile, am avut acces gratuit în acest parc.

În anul 1830, pe malul râului Traun a fost plantată o alee cu copaci, ce a primit denumirea de Esplanada lui Sophie, în onoarea mamei lui Franz Josef. Pe esplanadă veți identifica faimoasa cafenea Zauner, care pentru mine a fost un permanent magnet ce a ”mâncat” invariabil din bugetul zilnic- pentru o cafea aromată și o Sachertorte…

Tourismusverband – centrul de informare turistică se află în clădirea Trinkhalle, lângă biserica St. Nikolaus. Aici veți găsi numeroase hărți și pliante, ghiduri cu trasee pentru drumeții pe jos sau cu bicicleta, sfaturi pentru alpiniști, oferte de plimbări ghidate, suveniruri…

În zilele pe care le-am petrecut în Bad Ischl am vizitat următoarele:

- dimineața primei zile- cu telecabina pe muntele Katrin

- după-amiaza primei zile – Sisi Park

-a doua zi – frumosul oraș Gmunden de pe malul lacului Traun

-a treia zi – Orașele St. Wolfgang și St. Gilgen, urcare cu trenulețul Schafbergbahn până la Schafbergspitze

- a patra zi – orașele Bad Goisern, Hallstatt, Obertraun

Of, și-au mai rămas atât de multe care mă cheamă înapoi…

Wochenmarkt (piața săptămânală) în Bad Ischl are loc în fiecare zi de vineri începând cu ora 7. Puteți găsi aici o mare varietate de produse de la fermierii locali și alți producători din întreaga zonă. Piața centrală se animă – costumele tradiționale atrag nemijlocit privirile vizitatorilor, mirosul îmbietor al pâinii proaspete sau al gogoșilor, florile încântătoare, voia bună și bucuria revederilor, cântecele vesele interpretate de o mică formație – toate contribuie la atmosfera specială a acestei zile.

Doar parcurgând străduță cu străduță, având permanent câte ceva de admirat, poți să spui că te umpli de farmecul și dulceața acestui vechi oraș unde s-au adunat povești despre capete încoronate…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Alina53 in 22.10.15 18:25:45
Validat / Publicat: 23.10.15 09:10:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 5527 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Cafenea și restaurant în Kurpark, în partea de sus a clădirii se observă stema orașului Bad Ischl
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Alina53AUTOR REVIEW
[22.10.15 18:44:45]
»

Webmaster, te rog www.youtube.com/watch?v=2LRUqid3ySY Mulțumesc!

webmasterX
[23.10.15 09:10:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Aurici
[23.10.15 09:41:45]
»

@Alina53 - Am citit pe nerasuflate articolul tau. Si mie imi place Austria si mergem tot la 2 ani. In zona lacurilor am fost in 2011 si am stat pe malul lacului Mondsee dar ne-am facut veacul la St Gilgen unde aveam niste prieteni si cu vaporasul ne-am oprit prin toate oraselele, cel mai mult placandu-ne St. Wolfgang si plimbarea cu trenuletul montan SchalfergBahn, gen mocanita noastra, pana sus la 1783 de m altitudine. A fost o excursie de neuitat. Dar cel mai mult imi plac in Austria rodelbahnurile si nu ratam nici unul in drumurile noastre iar in materie de therme cele din Bad Ischl sunt pe piedestal si zic eu ca am termen de comparatie. Mi-a parut rau sa nu regasesc in articolul tau un rasfat si acolo, ti-ar fi placut. Daca ma gandesc sa ma intorc la Bad Ischl, thermele alea imi vin prima data in minte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina53AUTOR REVIEW
[23.10.15 12:42:40]
»

@Aurici - Ei, mi-ar fi plăcut și mie la therme, dar alte ținte au avut prioritate de această dată... De răsfăț de acest gen am avut parte la întoarcerea din Austria când ne-am oprit din nou la Hajduszoboszlo. Dar dacă spui că acele therme nu sunt de ratat, am să țin seama de mențiunea ta pentru o dată viitoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, Aurici
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bad Ischl:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064311027526855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1