ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.01.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Mănăstirea Sümela, azi muzeu

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Sümela a fost mereu pe lista mea de dorințe turistice. Mereu se schimba poziția ei pe listă dar iată că fără să mă gândesc prea mult, am ajuns să o văd. Cine m-a dus acolo? Dumnezeu ar zice unii, pentru că a scuturat grav unele locuri de pe planetă  și am ales să schimb traseul unei vacanțe deja programată, doar pentru a nu vedea suferința proaspătă pe viu. În fine, vis împlinit, am fost acolo la Mănăstirea Sümela, de fapt la muzeul fostei mănăstiri!  

Și mulțumesc mie că m-am documentat serios de acasă! Altfel, la fața locului aș fi fost într-o oarecare confuzie…

Am fost plăcut impresionată de locul  în care se află resturile bătrânei  mănăstiri, de oamenii întâlniți și de senzația aceea ciudată că de fapt, indiferent cui ne rugăm, avem același început și același sfârșit pe planetă. Spun asta pentru că am avut confirmarea a ceea ce au scris alți călători. Am văzut o femeie îmbrăcată tradițional  zonei în care am fost și care nu s-a sfiit să-și facă Namaz-ul sau acea rugăciune în gând, Du’ā, către Meryem Ana, cum o numesc turcii pe Fecioara Maria. Discutând cu o colegă umblată prin lumea arabă, ne-am dat seama, după cum se ruga,  că nu era o creștină căsătorită cu un musulman, ci o practicantă a islamului. Este doar o simplă întâmplare să vezi așa ceva într-o mare de oameni care doar își fac selfie-uri fără număr și trec indiferenți mai departe….

 

Locul de naștere

În traseul nostru prin Anatolia nord-estică am ajuns în provincia Trabzon, cu ieșire la Marea Neagră. Deja părăseam zona orașelor mai triste prin neimplicarea voită  în modernizarea lor, Van și Kars. Trabzon este puțin altfel, arată mai bine. Voi povesti și despre el. Dar azi mă opresc doar la Mănăstirea Sümela.  

Pe pantele munților Zigana din zona Maçka, s-a înființat la sfârșitul sec. XX Parcul Național Altındere Valley / turcă Altındere Vadisi Milli Parkı, aici fiind o zonă interesantă cu faună și floră foarte bogate. Munții și văile, pădurile dese de cel puțin zece specii de pomi, ceața care este deseori prezentă, dau o senzație ciudată de admirație și teamă. Probabil că de aceea a fost aleasă zona   pentru înființarea unor lăcașuri de rugăciune. Dar și pentru siguranța locului deoarece în vechime puțini oameni se puteau abate în sus pe pantele acestor munți.  

Prin văile mai lejere ale acestor munți treceau și caravanele comerciale și tot aici erau multe locuri  de popas cu hanuri nu prea mari, cum permiteau spațiile. O zonă nu chiar pustie în trecut în care prin văi se strecurau comercianții iar sus de tot, pe pante abrupte,  ca niște cuiburi de vulturi cum scria un călător din sec. XIX, s-au ridicat mănăstirile ortodoxe ale grecilor pontici de sud: Sümela, cea mai importantă, apoi Vazelon, un lăcaș de cult important, o vreme cu rol militar dar ale cărui odoare și documente au ajuns în depozitele URSS și Turcia;  apoi  Kuștul, o mânăstire cu aproape 200 de călugări într-o perioadă, a avut o soartă asemănătoare. Au fost și altele mai mici, lavre, schituri  ori chiar peșteri transformate în mici capele de către pustnici. Vazelon și Kuștul sunt azi doar ruine năpădite de vegetație bogată, nu se vizitează, ba chiar spun localnicii că drumul spre ele este foarte periculos.  Din altele s-a furat tot, chiar și piatra construcțiilor deci nu li se mai știe nici locul. Chiar cele ce mai scăpaseră ascunse în tainele codrilor, au fost vandalizate. Toate lăcașurile creștine din zonă, chiar și cele ce mai scăpaseră ascunse în tainele codrilor și peșterilor, au fost deposedate de averi și alungați clericii în urma tratatului de la Lausanne în  1923 când s-a făcut schimb de populații între Turcia și Grecia.  

Ca un memento a ceea ce a fost cândva aici, sunt resturile mănăstirii Sümela aflată pe versantul muntelui la 300 m deasupra văii prin care curge un pârâu și la 1200 m față de nivelul mării...

Sümela sau Maica Maria (cea neagră)

Sümela, deși este atât de veche și atât de celebră,   informațiile despre originile ei sunt totuși  neclare. Unii susțin că doi atenieni, clerici ori doar niște laici evlavioși, pe nume Barnaba și Sofronios ce au trăit în timpul împăratului bizantin Teodosie I (375-395), au fost întemeietorii.  Călugării atenieni care nu se cunoșteau, au avut ceva vise așa că au pornit fiecare la drum până s-au întâlnit tocmai prin Trabzon, pe muntele Melas (negru). Acolo au descoperită într-o peșteră pe un bolovan,  o icoană a Fecioarei Maria. Găsitorii au pus cap la cap întâmplările și au zis că e semn divin și aici trebuie ridicată o mănăstire în care să fie adăpostită icoana găsită. Au ridicat primele construcții care au fost jefuite și  distruse în secolul următor. În sec. IV împăratul Iustinian i-a dat ordin unui comandant, Belisarios, să refacă mănăstirea și să o extindă. Unele documente aflate în posesia grecilor pontici din Trabzon susțin aceste perioade deși cercetări cu metode moderne infirmă vechimea atât de mare a zidurilor mai vechi. Unde e adevărul, Dumnezeu știe! Și tace!  

Cercetătorii spun că doar săparea în stâncă ar putea dovedi dacă există un altar, ceva care să ateste legenda atenienilor. Dar acest fapt este imposibil de realizat cu mijloacele tehnice actuale, susțin ei, căci ar risca distrugerea sitului. Deci misterul rămâne. Cert este că zidurile și picturile ce se văd astăzi, aparțin unor perioade mult mai târzii, se pare după sec. XII. Și sunt legate de scrieri și legende ale sec. XII-XIII, de Imperiul Bizantin, de dinastia din care provenea Alexios al III-lea  și mai apoi de cuceritorii turci, sultanii care au dat decrete de protejare dar și daruri importante mănăstirii. Nu pare deloc aiurea informația știind că sultanii înțelepți au asigurat păstrarea religiilor și bisericilor creștine, cu condiția respectării stăpânirii și stăpânitorilor.  Așa că de la Mehmet Cuceritorul, la Suleyman Magnificul și chiar câțiva după el, au asigurat permanent bogățiile Sümelei. În sec. XVIII câțiva domnitori români mai puțin cunoscuți, fanarioți, au trimis daruri bogate și sume importante de bani la Sumela, contribuind și ei la perioada cea mai strălucită a mănăstirii, sec. XIX. Clădirile ce se văd astăzi sunt îmbunătățite și unele chiar ridicate în sec. XIX.

Kader-ul, soarta cum spun turcii, i-a fost însă potrivnică mănăstirii. Sunt voci care susțin că înaintea invaziei rusești dintre 1916 și 1918, călugării din zonă au cam făcut politică, sperând că rușii, creștini ortodocși, vor cuceri definitiv zona Trabzon. N-a fost să fie pentru ei. Primii care au închis lăcașul plecând cu multe  odoare bisericești  și ucigând câțiva călugări au fost tocmai rușii conduși de Lenin. A venit apoi retrocedarea zonei către Turcia și schimbul de populații Turcia Grecia din 1923, așa că mănăstirea a fost desființată, parte din călugări cu ceva bunuri au reușit să se retragă în Grecia în zona Veria, o parte au fost uciși, alții  au trecut de partea noului stat laic turc.  Lovitura finală i-a fost dată în anul 1930 când un incendiu puternic, se pare provocat de căutătorii de comori, a distrus tot ce era lemn și chiar ziduri mai slabe. Dar multe dintre odoarele foarte valoroase sunt azi împărțite în muzee celebre din Grecia, Rusia, Turcia, Irlanda, cât și în diverse colecții particulare. Mănăstirea, ce rămăsese din ea,   a fost adăpost pentru animalele pădurii timp de 87 de ani.

Abia în anul 2010 la 15 august, de sărbătoarea Sf. Marii,  s-a permis o primă slujbă creștină aici. Acum se fac reparații, consolidări și se permite vizitarea. Deși gurile rele spun că ritmul de lucru e anemic.

Mănăstirea, așa cum o vedem azi, are o împărțire oarecum ciudată în interior, după cum s-au adăugat construcțiile de-a lungul timpului și după cum a permis locul. De-o parte și alta a peșterii biserică sunt construcțiile anexe dispuse pe o lungime de 40 m și înălțime de 17 m/5 niveluri. Sunt 72 de camere în care au funcționat birourile, biblioteca, chiliile, arhondaricul și balcoanele despre care se spune că erau puncte de observație asupra zonei. Orice ar fi fost, mi-ar fi plăcut să văd lumea pădurilor și crestele munților de la acea înălțime!

Peștera este de fapt cea mai sfântă zonă, aici a fost biserica încă din anul 386. Are hramul Adormirea Maicii Domnului și încă se mai văd straturile de pictură, cel mai nou din sec. XVII. Sunt scene din Vechiul cât și din noul testament, se mai observă pictura lui Isus Pantocrator. Dacă stai mai mult să cercetezi resturile de fresce, meditezi puțin și la vechimea globalizării, la cât de respectate au fost tradițiile artei bizantine pe pământ deja islamizat. Căci ce era cel mai vizibil pentru a-ți face o idee, a dispărut: tocăria și mobilierul de lemn. Dar există în câteva poze și desene ale călătorilor europeni din sec. XIX.

S-a descoperit și locul unde a fost trapeza lăcașului și fântâna adâncă de 40 m ce se alimenta cu apă adusă pe un apeduct de la 4 km depărtare. Chiar și izvorul miraculos al lăcașului de unde luau panaceul atât creștinii cât și islamicii, în bună înțelegere.

Sümela se află de mulți ani pe lista provizorie a UNESCO.

Pictorul evanghelist Sf. Luca

Icoana care stă la baza întemeierii  Sümelei, cea găsită în peșteră de atenieni,   nu este una obișnuită. Se spune că pictorul icoanei ar fi chiar Sfântul Evanghelist Luca. Legendele zic că Luca ar fi pictat-o pe Fecioară iar după moartea lui icoanele ar fi plecat singure prin lume. Adică purtate de îngeri. De asemenea informațiile sunt variate, unele legende spun că pictura Fecioarei ar fi fost făcută la cererea Ei, altele că Luca ar fi lucrat pe ascuns. Unele texte bisericești susțin că picura a fost cerută de credincioșii care nu puteau ajunge la Fecioară.

Prima icoană pictată a Fecioarei, se spune pe lemnul mesei pe care mânca Isus, Fecioara și Blândul Iosif, este cea ce a fost la mânăstire. În anul 1923 când călugării au fost alungați, au reușit să o ascundă. Abia în vremea premierului grec Eleftherios Venizelos (1864-1936) s-a ajuns la o înțelegere cu Turcia pentru căutarea locului unde a fost ascunsă și aducerea ei în Grecia. O puteți vedea la Mănăstirea Panaghia Soumela / Fecioara de la Muntele Negru din apropierea orașului Veria, Grecia, biserică ridicată special pentru adăpostirea icoanei. De fapt nu prea e nimic de văzut la icoană în afara ferecăturii de aur care datează din sec. XVIII. Tot ce a fost pictat s-a șters iar lemnul maroniu este rupt în două.  Unii dintre voi sunt convinsă că ați mers să o vedeți la noi acasă.

Diverse scrieri amintesc că Luca a pictat 3 sau 4 icoane cu Fecioara. Dar la câte icoane sunt inventariate pe glob - până azi 12 din câte am citit, majoritatea aflate în Rusia -  despre care se spune că  poartă semnătura evanghelistului, bietului om i-ar fi trebuit o viață matusalemică să le realizeze. Și, pentru că tot am intrat în această poveste a pictorului evanghelist Sf. Luca, cel puțin o astfel de icoană se spune că a ajuns și la noi în țară în mod misterios și pe locul unde a fost găsită, s-a ridicat o biserică. Este o icoană făcătoare de minuni, ca și cea de la fosta mânăstire de pe muntele Melas. Mă ajutați cu un răspuns despre locația ei în România?

 

Cum ajungi?

Din Trabzon, oraș aflat la aprox, 47 km distanță, se ajunge cu transport în comun (solicitați informații la hotel) la parcarea principală a Parcului unde se plătește pentru mașini. Ghidul turc ne-a propus să  ia el  biletele de intrare și  în mănăstire  pentru că sus la lăcaș coada poate fi foarte mare. El oricum cobora să plătească parcarea  autocarului. De la acel punct am mai mers ceva cu autocarul până la parcarea microbuzelor muzeului. Acolo am plătit individual, cu bilet primit și atenționați să nu-l pierdem, transport dus-întors.  Ne-au lăsat la baza scărilor de urcare, lângă locul singurului magazin din zonă,   Sümela Boutique. Frumușel, apele clipocesc în jurul lui. E ultima șansă de a te aproviziona cu apa necesară, mai ales dacă este o zi caldă dar se poate și mânca ceva ușor pe bani mulți :)) Ești la 950 m altitudine unde te-a lăsat microbuzul.  De aici urci, cam  1000 m, te mai oprești chipurile să admiri natura dar în unele locuri abia îți tragi sufletul și ajungi la 1200 m altitudine.

Poteca pietonală este lungă, cu scări de piatră, de lemn ori chiar drumul natural, treptele sunt lungi ca  suprafață. Urcarea pietonală  se poate parcurge totuși fără  probleme mari. Nu însă de cei cu cadru metalic ori cărucior.  Există locuri de odihnă, mai sunt câteva bănci unde te poți odihni și admira zona. Pe o parte a potecii este panta muntelui, pe cealaltă valea adâncă dar sunt parapeți de lemn ce par solizi. De-a lungul drumului mi-a fost dat să văd cărucioare de copii cu lucruri în ele, chiar într-un loc și un bagaj curat cu două geci deasupra, bănuiesc lăsate de cei ce urcau și le era greu cu ele. Unul dintre cărucioare încă era acolo când am coborât.

În final în fața ochilor apare salvarea: scările de piatră spre primul platou și coada la verificat tichete. Merge repede. Dacă nu ai bilet, te așezi la coada lungă care merge, normal, mult mai lent. Treci de control, urci treptele multe și înguste, parcă 92 la număr și gata, ai ajuns în mijlocul unei aglomerații din toate etniile și religiile. Și iar urci, iar cobori căci așa este tot muzeul, nu doar cele câteva încăperi și ce a fost cândva peștera icoanei.

Fața aceea spectaculoasă a mănăstirii pe care o vedeți pe site-uri de orice fel, poate fi parțial văzută aici și fotografiată doar de pe traseul cu mașina proprie/autocar și doar dacă nu este ceață.

Aș recomanda ca vizita să se facă dimineața dacă e vară, să vă luați apă și ceva de ronțăit. De asemeni, o haină de ploaie este binevenită oricând, tot așa și încălțăminte adecvată, bazaltul este alunecos pe ceață și ploaie. Este o zonă renumită pentru schimbările bruște de temperatură.

Taxa de intrare este de 20 € astăzi!   La aceasta se adaugă taxa de parcare la intrarea în parc și tichetul dus-întors la microbuz.   Se pot lua bilete în sistem electronic de la hotel pentru intrarea în mănăstire.

    Cu ce am rămas?

Desigur am rămas cu bucuria că mi-am împlinit visul, cu o mulțime de date noi  despre întreaga zonă și mănăstire, cu multe pagini de istorie deschise, mult mai multe informații decât am lăsat în articol. Ca orice călătorie planificată și bine documentată  și aceasta a fost reușită,  chiar dacă am fost lipsiți de informații la fața locului. Panaghia Soumela / Preasfânta de pe muntele Mela, cum zic grecii zilelor noastre, o vezi, o fotografiezi dar în niciun caz nu o înțelegi dacă nu-i știi cât de puțin trecutul ei, al Trabzonului, al Imperiului Otoman,  vecinătăților acestuia  și mai ales  istoria reală a creștinismului….  

                                                        Vacanțe frumoase să aveți!

 

 

 


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 17.01.25 00:09:41
Validat / Publicat: 17.01.25 07:32:21
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia

VIZUALIZĂRI: 342 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Fresce distruse de hoții de antichități. Pur și simplu au decupat zidul cu bucată de frescă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 32 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.01.25 07:33:55]
»

Republicat // ori care va fi republicat pe blogul personal.

Materialele republicate fac rău site-ului, google ne penalizează în aceste cazuri, pentru conținut duplicat

elviramvioPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.25 08:46:54]
»

@webmasterX:

Nu este republicat, am menționat la articolul trecut în ecou. Am spus că am fost corectă și am menționat asta la articolul despre Ani iar dacă as republica altul, as fi la fel de corectă. E cazul sa mă retrag? Pentru că e neplăcut sa muncești, sa știi că etichetezi corect articolul (ma refer daca e republicat), sa fie direct aici și sa vezi ca e fără punctaj adecvat. Dacă îl publicam pe blog, apărea la căutare Google.

Mulțumesc pentru aprobarea publicării. O zi bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[17.01.25 20:56:29]
»

@webmasterX:

Regulament funcționare site AmFostAcolo.ro  / 17.01.2025

Cap. 1/A pct. 13:13. [adăugat 19.08.2013, anunțat prin publicare pe blog, în 15.08.2013] Începând cu 01.09.2013, articolele republicate pe AmFostAcolo de autorii lor ulterior publicării pe alte saituri nu vor mai beneficia de “votul saitului” (PMA STD) și vor putea fi, în consecință, votate doar simbolic.

NOTE: i) Fac excepție de la această prevedere articolele publicate exclusiv pe bloguri personale – însă în limita a maximum 2 articole / săptămână. Prin “blog personal” se va înțelege mai sus un blog care aparține autorului în cauză (nu alte bloguri ale altor deținători); ii) Pentru evitarea oricăror ambiguități: recomand autorilor care sunt în situațiile descrise mai sus să comunice cititorilor, printr-o notă de final, că ...

***********************************************

Cele de mai sus sunt copiate astăzi de pe regulamentul AFA prezent pe site. Am un singur articol republicat, cel despre Ani și am menționat asta clar la el încă de la încărcare. Se pare, conform regulamentului, că a fost încadrat incorect. Am cerut păreri asupra înțelegerii condiției menționate în regulament, mi-a fost confirmat ce spun. Am acceptat încadrarea deși cunoșteam bine regulamentul. Celelalte două, Gazi Kars și Sumela, au fost scrise special pentru site-ul AFA. A pedepsi ceva ante facto - Sumela- dar nu ai siguranța ori dovada că se va produce, este ilegal și nedrept!

O seară bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmasterX
[17.01.25 21:00:52]
»

@elviramvio: Am scris

Republicat // ori care va fi republicat pe blogul personal.

+ explicat de ce -- vezi mai sus.

Am zis „ori care va fi republicat” - pe blogul personal, zis-am?

Scrie-ne aici „vă asigur că nu va fi republicat (niciodată) pe blogul personal” — și review-ul va primi punctajul standard

elviramvioAUTOR REVIEW
[17.01.25 21:16:00]
»

@webmasterX: Scrie-ne aici „vă asigur că nu va fi republicat (niciodată) pe blogul personal” — și review-ul va primi punctajul standard, îmi spui! , scuze, vă încălcați singuri regulamentul, nu era nicăieri scris asta când am încărcat articolele! Cel puțin pentru Ani este foarte clar că nu eu sunt problema. Despre articolul Sumela, și mai și. Datele, informații clare, punctuale și publice despre o locație nu pot fi interzise republicării și pot demonstra că am capacitatea de a scrie 5-10 articole foarte diferite, lungi și interesante, în cazul ăsta despre Sumela și care nu pot fi incriminate că au fost republicate de pe AFA ori aiurea. Am înțeles adâncul mesajului, nu lungesc problema. Nu are rost! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[17.01.25 21:19:26]
»

@elviramvio: Aham. Am înțeles. Nu vrei „să ne asiguri” .

NU era mai simplu să scrii atunci, „nu vreau” ?

ps: Prevederile citate de tine -- cele 2 note -- sunt abrogate de mult! = de când google penalizează conținutul duplicat

elviramvioAUTOR REVIEW
[17.01.25 21:27:54]
»

@Admin: Cornel, hai să închidem subiectul elegant, nu are rost să continuăm. Dacă vrei îți pot transmite capturile de ecran pe telefon cu partea impricinată, cu data înregistrării de astăzi. Am citit cap coadă și nicăieri nu am dat de abrogare pe regulament. Altfel nu scriam.

Eu mă opresc aici. Numai bine!

Admin
[17.01.25 21:29:27]
»

@elviramvio: Aha. Deci „n-o mai lungești” — doar o... lățești?

-

Presimt că va fi mutat la „Frământări”

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Anatolia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059509992599487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1