GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca am reusit sa ajungem in Olanda, trebuia musai sa vedem Amsterdamul.
Asa am gandit dupa ce ne-am hotarat asupra plecarii, si am inceput sa cautam modalitatile prin care se poate ajunge. Acestea sunt cu autocarul sau cu trenul. Am ales autocarul, Flixbus, cu mai multe plecari din Rotterdam, cu preturi plecand de la 25 euro pentru 2 persoane dus-intors, bilete achizitionate on line din tara.
Am ales ca ora de plecare una mai dimineata, si iata-ne putin dupa ora 9 in Amsterdam. Numai ca din gara Sloterdijk trebuia sa ajungem in centru. Se poate ajunge cu trenul sau cu autobuzul. Ni s-a indicat trenul ca fiind mai rapid. Am luat bilete, 2 bilete dus intors 11.8 euro –platit cu cardul, numai astfel se putea la momentul respectiv, din cauza virusului. Trenuri sant multe, din 10 in 10 minute, iar in 3 minute am ajuns.
Amsterdam central este o gara mare, o constructie veche, foarte frumoasa, asezata realmente in centrul orasului. In fata garii se lucra la strazi, cu toate astea o multime de tramvaie si autobuze forfoteau pe acolo. Ne–am luat ca timp disponibil o zi intreaga, asa ca trebuie sa vedem totul la pas.
O multitudine de strazi se desprind din fata garii, noi am mers pe cea mai mare unde circula si transportul in comun. Si in gara si pe strazi erau putine persoane la acea ora matinala. Imediat am ajuns in piata Dam. Se pare ca vantul nu a vrut sa ramana in Rotterdam, a mers cu noi in Amsterdam, si nu ne dadea pace, rece si nemilos. Piata Dam este marginita de cladiri impunatoare- Palatul Regal, Muzeul Madame Tussaud s, care din pacate era inchis la acea ora.
Ne-am continuat drumul pe strazile comerciale, pietonale si de aici au inceput sa apara si celebrele canale cu strazi de o parte si de alta, cu magazine, cafenele, restaurante si case de locuit. Ceea ce am vazut in diverse fotografii si prezentari ale orasului, se afla acum sub ochii nostri, cu mult mai frumos si mai impresionant. Arhitectura este una cu totul si cu totul speciala, si este cea care da unicitatea locului.
Dupa ce am admirat mai multe canale fiecare cu casele si frumusetile lui, am intrat sa ne incalzim cu o cafea si un ceai. Am cerut o cafea mare si am primit una uriasa, foarte buna, exact asa cum mi-o doream. Lumea intra si iesea, in special turisti, iar strazile incepusera sa se aglomereze, desi nu era ora pranzului. Daca acum, la aceasta ora, cand nu era nici prea cald erau atat de multi turisti, vara cred ca e nebunie curata.
Din cafenea am plecat sa cautam punctual de atractie forte - Red District. Deja incepusera miscarile. In vitrinele amenajate fetele isi faceau aparitia una cate una, se pregateau, se aranjau, una mai voluptoasa decat alta, frumusele, foarte ingrijite, zambitoare, provocatoare si cat mai sumar imbracate.
In dreptul fiecarei vitrine exita celebrul felinar rosu, care atunci cand este aprins, fata este expusa si disponibila. Seara cred ca este spectaculos de privit atat pentru doamne cat si pentru domni. Este zona in care nu ai voie sub nici o forma sa fotografiezi sau sa fimezi.
Dupa ce am strabatut zona de delectare a barbatilor, am decis sa mergem sa vedem Rijksmuseum si respectiv celebra sigla a orasului din fata muzeului. Acesta nu este foarte aproape de zona centrala, si din nefericire nici aici nu era deschis. Spre marea mea dezamagire sigla orasului a fost mutata la Aeroportul Schipol.
La intoarcere in zona centrala am gasit toate magazinele deschise, am cumparat ciocolata cu canabis, suveniruri, ne-am actualizat cu ce se vinde legal pe acolo.
Nu am vazut pe nimeni purtand nici un fel de masca si nici vreo distanta pe strada intre turisti. Lumea inca nu era cuprinsa de nici un fel de panica, barurile, restaurantele si pub urile fiind pline. Ca sa nu imbatranim fara sa fi vazut si asta, am intrat si intr-un sex shop.
Masa de pranz am luat-o intr-un restaurant din zona centrala in functie de ce ne-a iesit in cale. Preturi de Amsterdam, dar mancare buna si suficienta. Am ales clasic, fara a risca sa luam ceva specific si sa nu ne placa.
Centrul este plin de stradute inguste, pietonale, aglomerate, cu siruri lungi de case vechi, colorate, unele dintre ele inclinate. Am ajuns si in piata de flori si am fost impresionati si uimiti de cat de multe flori, bulbi, bonsai, tot felul de plante, erau acolo la preturi foarte bune. Daca nu acolo, atunci unde?
Timpul a trecut extrem de repede, am regretat ca nu a fost mai mult, ca nu am putut vedea Rijksmuseum si Madame Tussaud, si deja ne-am propus un city break, daca timpurile bune vor mai veni vreodata. Inapoi tren, autocar si seara tarziu am ajuns la hotel in Rotterdam.
Cu siguranta Amsterdamul chiar daca este scump merita vazut o data in viata dar macar cateva zile – este altceva care trebuie gustat.
Trimis de melena in 28.03.20 12:14:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (melena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Amsterdam şi împrejurimile, AMSTERDAM" (deja existentă pe sait)
Ai niște poze superbe! Mă uit la sabotul ăla galben cum poartă pe el semnul XXX, pe care probabil l-ai mai văzut pe ici, pe colo, în Amsterdam. Simbolizează eradicarea a trei flagele prin care a trecut orașul. Lupta împotriva incendiilor, majoritatea clădirilor erau din lemn, lupta împotriva inundațiilor, terenul fiind aproape de nivelul mării, acestea făceau prăpăd și lupta pentru eradicarea ciumei.
Văd străzile pustii, pe ici, colo câte o bicicletă, semn că au luat măsuri de prevenție.
Când se vor mai liniști ”apele”, merită încă o vizită la Amsterdam, măcar pentru Rijksmuseum și Oudekerk, biserica din cartierul roșu. Rijksmuseum este fenomenal!
Am votat cu drag și să auzim de bine!
@melena: Intradevar un oras minunat care merita vizitat dupa ce se termina toata nebunia. Si asa este, pozele sunt superbe, ai prins viata orasului asa cum arata ea cand stia ca se va declansa ceva, dar eram de abia la inceput.
Toata lumea spune ca dupa ce vom iesi din situatia asta lumea va fi altfel. Va fi ea oare mai buna? Sa speram.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mihaelavoicu: Multumesc si speram ca lucrurile vor intra in normalitate.
@mishu: Speram sa fie bine, cu toate ca vor fi cu totul alte perceptii asupra vietii.
@melena: Fata colegei mele a venit din Amsterdam pe 18 martie, cu o zi mai devreme decât trebuia, ca și in pozele tale am văzut și in pozele lor foarte putini oameni pe străzi.
Dacă in primele zile din vacanța au reușit sa mănânce la restaurant, in ultimele au mâncat in camera, au cumpărat mâncare din Carrefour, se închiseseră toate barurile, cafenelele și restaurantele, am văzut in ultimele lor poze străzi și bulevarde goale, era trist și lipsit de viață peste tot.
De când au venit au rămas in izolare la domiciliu, colega mea le făcea cumpărăturile și le lăsa la ușă, de două ori pe zi (in fiecare zi alte ore) veneau doi tipi de la poliția locală, îi sunau și ei (toți patru, adulți și 2 copii) trebuia sa stea la geam sa confirme ca stau in izolare. Asta înseamnă izolare, nu ieșitul la cumpărături, părerea mea.
Mă bucur ca sunteți bine și va doresc să va întoarceți in Olanda in vremuri normale, nevirusate.
@mishu: Să crezi tu ca oamenii vor fi mai buni.
Nu vezi ca unii sunt căpoși, nepăsători și reci indiferent de vremuri?
Altfel va fi: totul mai scump și oamenii mai egoiști, cei cu bani vor profita de noi și se vor îmbogățit și mai mult.
Va creste infracționalitatea, asta îmi e clar.
Trăim vremuri de război, unul modern nu cu săbii și buzdugane, inamicul e invizibil, e modern, in prima linie sunt cei din sistemul medical care vor fi “sufocați” in curând, dar nu de Covid ci de cei indiferenti
@krisstinna: Cristina, este intradevar un razboi modern, urat, unde ies la iveala caracterele, unii vor deveni poate mai buni, altii vor arata de fapt cine sunt, important este sa reusim sa ne pastram cumpatul si macar sa speram.
Amsterdamul merita vazut macar o data in viata. E frumos dar nu m-a impresionat maxim. Eu am ajuns acolo de 2 ori. Are un marketing bun si asta il ajuta dpdv tutistic.
Referitor la pandemie:
” Nu am vazut pe nimeni purtand nici un fel de masca si nici vreo distanta pe strada intre turisti. Lumea inca nu era cuprinsa de nici un fel de panica, barurile, restaurantele si pub urile fiind pline.
Tocmai din cauza reactiei tarzii a autoritatilor au un numar foarte mare de imbolnaviri raportat la populatie.
Felicitari! Numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Amsterdam - impresii proaspete — scris în 01.04.18 de anihbo din BUCUREşTI - RECOMANDĂ