GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Desi era de 5 luni la momentul acela in Olanda/Belgia, fata mea m-a asteptat sa vin acolo ca impreuna sa facem o vizita in Amsterdam.
Nu, nu Amsterdamul este capitala Olandei, ci Haga este capitala administrativă a țării. Dupa mine Amsterdamul este un oras ametitor cu cele 165 de canale ale sale, stai si te intrebi intruna daca cumva nu pasesti pe ape sau daca nu mare parte din caldiri au fundatia bine infipta in apa.
Arhitectura cladirilor este una interesanta, casele sunt construite pe maxim 3,4 etaje si un pic aplecate spre fata. Aria lor la sol este mica, astfel ca locuintele se dezvolta mai mult pe inaltime pentru simplu motiva ca olandezii platesc impozit pe cladire luand in calcul baza la sol. Mare parte a cladirilor sunt placate cu piatra, asta pentru a evita eroziunea fatadelor pentru ca in Tarile de Jos ploua mult. Culorile aplicate fatadelor sunt diverse de la un alb unturiu la un albastru antracit si rosu roscatel.
O alta chestiune interesanta o reprezinta filtrarea sistematica a apei din canale pentru ca acesta sa nu se "cloceasca" mai pe romaneste.
Primul impact cu Amsterdamul a fost unul WOW, veneam cu auto pe autostrada A4 dinspre Belgia cand deodata deasupra noastra foarte aproape de noi un avion plutea lenes. Brusc mi-a adus aminte ca aeroportul Luchthaven Schiphol, are pista de aterizare pozitionata peste autostrada A4. Na, am trait-o si pe asta noi in tunel si pe tunel avionul.
Am inaintat usor spre centrul vechi al orasului cu ochii tintiti pe geamul masinii si cu gandul la infrastructura proasta a Bucurestiului.
Prima noastra tinta in Amsterdam... normal Van Gogh. Am parcat masina intr-o alveola de pe un bulevard din apropierea parcului Vondelpark, aceasta parcare am platit-o la un bancomat si ne-a costat 36 euro pentru 4 ore. Am pus GPS pe modul mers si am pornit spre zona muzeelor. Era ora aproape de 11, lumea se bulucea la Van Gigh ca la urs. Cladirea din sticla ne-a intampinat cu raceala si o coada sub forma de gramada postata in fata a doua bancomate de bilete. Nimic din toate acestea nu trada continutul cladirii de sticla. Am ajuns in fata masinarii care ne-a vandut 3 tichete contra sumei de 57 de euro, adica 19 euro de persoana cu intrare de la ora 13.
Cu biletele castigatoare ne punem pe o plimbare in zona luxosului bulevard Pieter Cornelisz Hooftstraat, aici am vazut cea mai mare concentratie de branduri de lux pe metru patrat. Sa stiti ca este si asta o experienta in sine, privitul la vitrinele luxoase iti da un sentiment de bogatie... in usa la unele magazine vezi vanzatori elegat imbracat care zamabesc larg si te saluta discret.
A urmat apoi o scurta plimbare in celebrul parc Vondelpark: mama, tata si copilul. Acesta se întinde pe 47 ha si este cel mai popular parc al Amsterdamului. Parcul a fost denumit după dramaturgul secolului al XVIII-lea Joost van den Vondel, a cărui statuie troneaza la intrare in parc inca de la deschidere in anul 1865. Aici in parc mai exista si Muzeul filmului găzduit intr-un pavilion construit in secolul al XIX-lea, in pavilion se pot viziona filme. Tot in parc mai puteti vedea un pavilion construit prin anii '30 in stil bauhaus olandez, dar si un Teatrul de Vara, unde se pot viziona spectacole de teatru, cabaret si dans, dar si concerte de muzică pop, rock sau clasica. In tot parcul aleile sunt largi ca sa poata incapea si biciclistii, oamenii alearaga, se plimba si savureaza frumusetea florei. Noi am asistat chiar la o aplicatie militara.
Eu am visat picturile lui Van Gogh in timpul unei anestezii, sigur refuzam sa ma trezesc din anestezie pentru ca imi placea sa plutesc deasupra campului cu floarea soarelui. Anul acesta visul mi s-a indeplinit am vazut cu ochii mei Muzeul van Gogh. Intrarea in muzeu se face printr-o cladire laterala fata de locul din care am cumparat biletele, ne-am prezentat la ora 13 cu biletul pe care fiecare l-am introdus ca la metroul nostru bucurestean, am rasucit turnichetul si am coborat pe o scara rulanta la etajul -1 unde toata lumea lasa geanta si haina la gardroba. Tot acolo exista o mare zona comerciala pe tema Van Gogh.
Saracul Van Gogh daca ar sti el ce bani produce mort... el care a vandut un singur tablou cat a trait, s-ar rasuci in mormant.
In interiorul muzeului nu ai voie sa faci poze. Sandra a trisat si a furat cateva poze. Exista insa doua locuri unde poti face poze, la un perete cu tematica"floarea soarelui" si pe o terasa de sticla care iti da o perspectiva frumoasa a zonei unde se afla pozitionat muzeul.
Muzeul Van Gogh administreaza cea mai mare colecție de tablouri din întreaga lume. Acestea sunt grupate pe cele cinci mari perioade din viața si creația artistului:Olanda, Paris, Arles, Saint-Remy si Anvers-sur-Oise.
Teoretic cele peste 200 lucrări, 1000 desene, zeci de stampe si cele noua autoportrete ar fi trebuit expuse pe cele patru etaje ale cladirii, ultimul etaj este ocupat de alti artiști ai secolului al XX-lea, Paul Gaugain, Claude Monet, Auguste Rodin, Pablo Picasso, etc, dar ce sa vezi? Parte serioasa din colectie este plecata cu sorcova prin lume. Bogdan al meu m-a avertizat la intrare ca "astia, ies cam suparati din muzeu". Asa dezamagita am iesit si eu din muzeu dar totodata am avut sentimentul ca mi-am implinit visul.
Dupa ce am iesit de la muzeu la cererea publicului, Bogdan ne-a plimbat cu masina vreo 3 ore prin Amsterdam. In mare parte am circulat paralel cu celebrele canale, am intrat in forfota umana din centrul vechi, am stat blocati la semafoare... dar nu ne-am suparat erau doar la plimbare...
Cam aceasta a fost incursiunea noastra in Amsterdam.
Rog Web. sa ne puna youtu.be/9dBj8CJooCQ. Multumesc frumos!
Trimis de adrianbogdan in 23.11.19 09:25:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adrianbogdan:
”Am parcat masina intr-o alveola de pe un bulevard din apropierea parcului Vondelpark, aceasta parcare am platit-o la un bancomat si ne-a costat 36 euro pentru 4 ore.
Scump, domne, mai ieftin nu aţi găsit? Măcar intra şi un spălat şi o cafea ceva în banii ăştia? Sau poate că aţi parcat TIR-ul şi atunci se justifică preţul atât de piperat
Felicitări pentru articol şi pentru plimbare!
Felicitări, Roxana, pentru articol și poze!
Nu știam că muzeul Van Gogh din Amsterdam administrează cea mai mare colecție de tablouri din lume! Aflu acum de la tine, informație pentru care-ți mulțumesc!
Fata îți seamănă, dar are și ceva din Bogdan! Deie Domnul să termine cu bine ce-a început acolo!
Am votat, ca de obicei, cu drag!
@adrianbogdan: Bună seara... mă bucur că la prima ta vizită în Amsterdam ai perceput orașul într-o stare euforică, mai ales după ce ai parcat mașina.
Mă bucur că ți-ai îndeplinit visul și ai vizitat muzeul Van Gogh, chiar dacă unele opere erau călătoare, pictorul din rama lui de lemn și-a descărcat sufletul complicat în fața ta... cel puțin ai mirosit floarea soarelui, una din versiuni... observ că esti foarte fericită... și eu, am vizitat vara asta a doua lui colectie impresionantă, mă pregătesc să scriu despre ea...
@doinafil: Multumesc frumos, Doina! A fost tare bine langa copilul meu. Pup!
@mireille: Buna seara! Iubesc Van Gogh, ii iubesc povestea vietii... trista dar reala. Ii iubesc picturile cu floarea soarelui si picturile cu orasul dar si taranii lucrand la camp.
In calatoria aceasta putin a lipsit sa ajung si la Stichting Van Gogh Village Nuenen, undeva la margine de Eindhoven, acolo unde pictorul a petrecut o parte din viata.
Astept cu inters povestea ta.
Multumesc pentru sfaturi si incurajare, au venit pentru mine ca o manusa.
@adrianbogdan: Pup o fată frumoasă!
Măi, m-ai omorât cu parcarea, eu tot cu mașina vreau sa merg acolo. Mă gândeam la biciclete de închiriat, oare cât o costa?
Am o geanta Jimmy Choo, una Valentino Normal că nu am dat eu bani pe așa ceva, copilul le-a cumpărat de la Paris
Sunteți de groaza cu firmele astea, mă omorâți
Eu vreau sa merg in club in Amsterdam, vreau sa mănânc prăjitura cu droguri, chestii normale, lumești, demne de Amsterdam
Sa vezi, îmi povestea prietena mea, anul trecut a fost acolo, era un fum in club... și și-a aprins țigara, a venit unul și i-a zis că nu se fumează in interior decât droguri, țigările nu sunt permise
Cică se simte mirosul, se deosebește unul de anul.
Să va fie de bine plimbarea!
@krisstinna:
Bună seara.
După ce am citit ecoul dv. am simt nevoia să vă scriu de îndată câte ceva. Astfel
- este foarte bine că veți vizita acest oraș frumos dar o zi este puțin. Recomand minimum 3 zile.
- ați scris că vreți să mergeți acolo cu mașina. Ei, aici este de discutat. Gândiți-vă de 2 ori înainte să faceți acest pas. Amsterdam este tare departe și nu este ușor să ajungi acolo cu mașina. Bogdan îmi va da dreptate. Eu am făcut 3 cazări intermediare, apoi la întors la fel și toate acestea scumpesc mult excursia și o prelungește ca număr de zile De aceea, la următoarea vizită, în același an dar în altă companie, am ales avionul, atunci 2 bilete dus-întors costând aproximativ 480 euro.
- dacă totuși veți călători cu mașina și stați câteva zile acolo, lăsați mașina în parcarea hotelului. Transportul public este foarte bine pus la punct iar parcările sunt foarte scumpe (detalii vă poate da d-na Mireille).
- nu recomand, chiar insist, să nu serviți acele prăjituri „speciale” și nici cafea de la Cafee Shop.
Oricum, nu ezitați să vizitați Amsterdamul.
Noapte bună.
@Mihai18: Îți mulțumesc de grijă, dar și pentru sfaturi.
După cum știi, eu nu am vise de călătorie, soțul meu alege țara iar eu mă ocup de restul.
Iau ce-mi dă Dumnezeu, condiția mea e ca marea sa fie in prim plan, de doua ori pe an. Altfel nu văd rostul unei vacanțe.
Nu e vorba despre bani, e vorba despre zilele de concediu care sunt planificate ca pe vremea comuniștilor, de ex in nov anul acesta ni se impune să ne planificam concediul pentru la anul
Nu mi-aș strica zilele de concediu pe munte sau pe alte destinații, înainte de tot aleg ceva la mare apoi restul.
Fiecare cu nebunia lui
Astfel încât voi ajunge cândva și la Amsterdam, îl păcălesc eu pe domnul meu, cumva.
Am reținut ideile principale dar parca aș vrea și sa mă distrez un pic, Olanda nu e Malta (care e o țara normala, de ex), deci pot gusta un pic din “altceva”
Sa vedem ce-o sa iasă, când o sa vrea Cel de Sus.
Salutari și mulțumiri, ești amabil!
@krisstinna:
”Iau ce-mi dă Dumnezeu, condiția mea e ca marea sa fie in prim plan, de doua ori pe an. Altfel nu văd rostul unei vacanțe.
Şi eu gândesc la fel, nu concep o vacanţă fără o mare alături, indiferent cum se numeşte aceasta. Sau un ocean, după caz
”e vorba despre zilele de concediu care sunt planificate ca pe vremea comuniștilor, de ex in nov anul acesta ni se impune să ne planificam concediul pentru la anul
Nu eşti singura în această situaţie, alţii având chiar mai multe restricţii decât tine. Eu mi-am planificat deja concediul pe tot anul viitor şi am început deja să fac rezervările . Partea bună este aceea că, rezervând cu mult timp înainte, poţi prinde reduceri de early booking şi preţuri mai " prietenoase" .
Amuzantă păţania prietenei cu ţigara, dar nu ne-ai spus dacă s-a adaptat regulilor clubului respectiv?
@nicole33: Da, adică a stins țigara normala și a continuat distracția
Fără droguri, normal. Dar a gustat din prajiturică și nu i s-a părut cine știe ce mare minunăție.
Mi-a zis ca nu e nevoie sa fumezi iarbă, fumul din cluburile sau barurile speciale este suficient pentru amețeală. E o tipa plimbată și a constatat ca Amsterdam, pe lângă frumusețile sale este un altfel de loc, desfranarea este regină
Acum, na, fiecare e liber sa vadă ce vrea, unii văd doar “frumosul din urât”, important e ca tu, ca turist, sa te întorci multumit de timpul petrecut acolo, indiferent de destinație.
Mie nu mi se pare normal sa mă oblige cineva sa îmi hotarasc zilele de concediu cu un an înainte. Dar... asta e
@krisstinna:
”Da, adică a stins țigara normala și a continuat distracția
Eu nu aş fi acceptat " discriminarea" , cum adică toţi au voie să fumeze şi eu nu şi aş fi procedat în consecinţă . Ştii că se spune că prima dată nu se pune
Mi-ar plăcea să vizitez un oraş cu o mentalitate mult diferită de a noastră, fără inhibiţii, fără prejudecăţi. Poate va veni cândva şi vremea pentru Amsterdam, dar am multe altele de văzut până atunci.
Sigur vei ajunge acolo înaintea mea şi voi avea surse de inspiraţie.
=
”Mie nu mi se pare normal sa mă oblige cineva sa îmi hotarasc zilele de concediu cu un an înainte.
Nici mie, dar în douăzeci de ani m-am obişnuit şi încerc să iau doar partea pozitivă. Dacă mă enervez oricum nu rezolv nimic.
@nicole33:
Bună dimineața.
Vă mulțumesc pentru că ați citit ecourile mele.
Printre altele, ați scris „Eu nu concep excursia, fără mare”
Mare, găsiți și acolo, doar Olanda este riverană la Marea Nordului. Când vă doriți marea, desigur vă gândiți și la o plajă.
Pentru aceasta, trebuie să luați trenul din Centraal Station, biletul de tren costă 10,5 euro, durata călătoriei de de cca. 1 oră. Au o gară frumoasă, iar la ieșire vă întâmpină niște clădiri înalte, noi și frumoase. Nu luați tramvaiul pentru că circulă pe o rută ocolitare. Pe jos, până în centru faceți aproximativ 15 minute. Luați tramvaiul 1 și coborâți la Cazinou (a 8-a stație). Fac o comparație. Așa cum la noi Mamaia este legată de Constanța, acolo stațiunea Scheveningen ester la marginea Hagăi. Recomand să se facă o mică promenadă pe De Piere. Despre vreme. Este groaznică. Era în 15 iulie. Temperatura ea + 13 grade. Nu făcea nimeni baie, nici măcar plajă. Dinspre mare bătea un vânt tăios. Mă opresc aici, dar sunt multe de scris. Eu am scris un rewiev mediocru, dar recomand fotografiile (observați ținuta mea vestimentară, care oricum nu este pentru plajă.
Cu bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Amsterdam - impresii proaspete — scris în 01.04.18 de anihbo din BUCUREşTI - RECOMANDĂ