GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plimbare pe canalele Amsterdamului

Amsterdam este un oraș frumos.
Datorită lungimii canalelor sale i se mai spune și Veneția Nordului.
Scurt istoric cu date preluate de pe internet.
Inițial, în Amsterdam a fost un singur canal în scop de apărare, care se numea Siegel.
Ulterior, se mai construiesc 3 canale de apă semicirculare și concentrice care să permită vaselor să intre în inima orașului și treptat orașul a crescut de 4 ori ca mărime. Rețeaua de canale, barje și docuri a generat cel mai eficient sistem de navigație din lume, mărfurile transportate fiind aduse direct la ușa comercianților.
Amsterdamul este cel mai acvatic oraș al lumii cu canale în lungime de cca. 120 km.
În anul 2010 în patrimoniul universal au intrat cele 3 mari canale ale Amsterdamului
- Herengrocht, care este cel mai lat
- Prinsengracht, care este cel mai lung
- Keisergracht
Aceste 3 canale și canalul Siegel cuprind centrul istoric și turistic al orașului și sunt traversate de cca. 1500 de poduri.
De-a-lungul canalelor sunt clădiri istorice, cu acoperișuri triunghiulare și fațade pastelate. Datorită solului instabil, mâlos, o bună parte din clădiri sunt construite pe piloni. În general, clădirile sunt înguste pe latura de la drum, cca. 3 m. deoarece impozitul de plătește în raport cu lungimea construcției la stradă.
Higena apei din canale este asigurată de bărci speciale care adună rezidurile. De 3 ori pe săptămână, 16 stăvilare se deschid pentru ca apa curată a lacului Jsselmeer să intre în oraș.
Anual, cca. 3 milioane de turiști se plimbă pe canalele Amsterdamului deoarece croazierele pe canale sunt cele mai populare atracții. Locul principal de îmbarcare este Centraal Station (gara centrală) dar în oraș sunt multe alte locuri de îmbarcare. Noi am preferat locul de îmbarcare din apropierea Pieții Rembrandt care ne era mai accesibil.
Ce am făcut noi și cum ne-am simțit în timpul acestei mici croaziere.
Am făcut această plimbare în prima parte a zilei. Prima cursă avea plecarea la ora 10,30. Era încă devreme și am mers la o cafenea în zona Teatrului Thusinski. Am revenit cu cca. 20 de minute înainte de plecarea vaporașului. Am cumpărat bilete, 18 euro de persoană. Vasul avea acoperișul transparent și nu era aglomerat. Comandantul era un bărbat la început de vârsta 3-a, foarte amabil și documentat. Ne-a lăsat impresia că suntem pe mâini bune. Călătorii primeau fiecare un set de căști audio-ghid cu precizarea că uneori comandantul vasului întrerupea emisia și ne spunea detalii interesante.
Vremea a fost schimbătoare, ca în Amsterdam. Când am plecat cerul era senin. Ajunși în zona portului și a Muzeului Nemo, a plouat puțin și la sosire aveam tot zi însorită. Pe traseu ne-am intersectat cu câteva vaporașe cu turiști.
În timpul plimbării am văzut canalele tradiționale, poduri istorice, case construite în stil olandez, vechiul port unde era ancorat și un mare vapor de croazieră.
Desigur, doar o plimbare pe canale de cca. o oră nu înseamnă că ai vizitat orașul, dar vezi și afli multe date. Nu uitați și folosiți aparatul de fotografiat și camera video care vă asigură amintiri pentru restul vieții.
Recomand acest gen de plimbare în Amsterdam.
Cu bine.
Trimis de Mihai18 in 01.02.18 16:02:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Nu
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mihai18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mihai18:
Baraj pe Amstel, asa s-ar traduce numele după tanti Wiki (am aflat și eu întâmplător că încă nu-l am pe listă).
Mă bucur că ați revenit pe aici. O seară bună!
@Mihai18: Am revăzut amintiri dragi. votat cu plăcere!
Un superbonus de la mine.
Frumoasă plimbarea pe canale! Așteptăm și una prin Cartierul Roșu.
În foto P16, pe lângă acea clădire cu 100 ferestre, pe canal se vede și o locuință lacustră.
Felicitări!
@Mihai18: Mi-a plăcut și această plimbare cu vaporașul, pe unul din canalele Amsterdam-ului, alături de Dvstră și de frumoasa fiică! M-am mai plimbat și pe Sena, pe Bosfor, și chiar pe „Canal Grande” al Veneției!
Clădirile de aici sunt, parcă, mai frumoase, mie plăcându-mi stilul arhitectonic al clădirilor mai vechi.
Felicitări, am votat cu drag și... dacă am să ajung acolo am să vă mulțumesc, în gând, că am citit articolul postat pe sait!
La bună vedere, poate pe 16-18 martie!
@Mihai18: O plimbare minunata iar pozele superbe, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2025 Descoperă Amsterdam și împrejurimile — scris în 08.04.25 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ