GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Doar de cateva zile m-am intors din Amsterdam si m-am hotarat sa impartasesc cu voi amintirile, cat sunt inca proaspete.
Primul lucru pe care l-am remarcat ajunsa in Amsterdam au fost bicicletele. Stiam ca sunt multe, dar ce am vazut mi-a depasit cu mult asteptarile. Sunt parking-uri uriase pentru biciclete, ingramadite acolo de nici nu imi dau seama cum o sa le mai scoata. Si pistele pentru biciclete... superbe. Nu se compara deloc cu tentativele din tara. Sunt mari, semnalizate foarte bine, iar soferii (surpinzator pentru noi) sunt mult mai disciplinati decat biciclistii. Cei din urma au un curaj... nebunesc as putea spune. Au impresia ca nu pot pati nimic si ca totul li se cuvine. Sincera sa fiu, nu i-as vedea bine daca ar veni pentru o zi intr-un oras mare din Romania. Cineva ne-a spus ca sunt atat de multi, pentru ca nu vor sa dea bani pe transportul public. Iar daca va ganditi ca pretul unui bilet (valabil o ora) costa vreo 3 euro... s-ar putea sa ii dati dreptate.
Ca si turist imi place sa bat orasul la pas, sa ii simt pulsul, dar daca as locui acolo probabil nu as mai avea avea timpul si rabdarea necesara. Si daca tot am adus vorba de mersul pe jos, ar trebui sa mentionez aici ca majoritatea trec strada ilegal si probabil asa veti face si voi dupa o vreme. Dar daca e usor sa aveti grija sa nu va calce o masina sau un tramvai, mare atentie la pistele de biciclete pentru ca, asa cum am spus, sunt cam nedisciplinati in trafic (de multe ori nu opresc nici la trecerile de pietoni). Plus ca pe aceste piste circula si scutere. Deci mare atentie!
Orasul mi se pare superb, brazdat de canale si presarat cu barcute. Chiar ajunsesem la un moment dat sa folosim ca mijloc de a masura distanta numarul de canale peste care am trecut:) Temperatura aerului, cel putin in aceasta perioada, a fost una perfecta, diferenta dintre zi si noapte fiind de maxim 5 grade Celsius, cu o medie in jur de 10 grade. Recunosc, am avut noroc si din cele 5 zile petrecute acolo, doar intr-una a plouat. In rest am avut soare, iar dimineata si uneori si seara ceata.
Si acum putin despre ce am vizitat. Am studiat din timp obiectivele importante din Amsterdam, si le-am grupat in 3 zone:
zona centrala -include RedLight District, Biserica veche, si piata Dam. Este partea in care ne-am plimbat cel mai mult, fiind si cea mai aproape de hotel.
Despre Red District cred ca s-a vorbit destul, asa ca nu voi spune decat ca este ceva diferit si sa nu va speriati cand vedeti primele "manechine miscatoare" in vitrine. Daca in timpul zilei puteti zari persoane trecute de prima tinerete, noapte lucrurile se schimba. O scena amuzanta a fost cand o fata dintr-o vitrina foarte bine pozitionata, incerca sa ademeneasca un grup de turisti curiosi.
Destul de surprinzator, biserica este pozitionata chiar in inima acestei zone. Este interesant de vazut cum diferite parti au fost adaugate de-a lungul timpului.
In aceasta zona puteti gasi o multime de localuri si magazine care vand tot felul de suveniruri, unele mai erotice decat altele. Undeva foarte aproape de piata Dam este si o "condomerie". Si am ajuns in piata Dam... un loc frumos inconjurat de obiective turistice: muzeul Madame Tussauds, Royal Palace, National Monument. In spatele pietei este un mall, dar intr-o cladire veche, astfel incat l-am vizitat (cu ocazia asta am dat si de o romanca foarte binevoitoare ce incerca sa ne vanda ceva creme).
Tot de aici puteti ajunge in China Town, care este, evident, plin de chinezarii.
zona Jordan -se afla spre vest si este marcata de biserica Westerkerk, unde se afla si mormantul lui Rembrandt, precum si de Anne Frank House. Tot aici puteti vizita Muzeul Lalelelor, sau pur si simplu sa va plimbati pe stradutele linistite si colorate. E o zona frumoasa, care merita vazuta!
zona muzeelor -aflata in jurul Museumplein-ului. Dupa cum reiese si din numele sau, Museumplein, este o piata inconjurata de muzee, si anume: Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum (cel de arta moderna), si sa nu uitam de Diamond Museum. In apropierea lor se afla si Voldelpark, un parc frumos care se intinde pe nu mai putin de 2 km. Daca aveti timp si va mai tin picioarele, va recomand sa faceti chiar si o scurta plimbare prin el.
Singurul muzeu pe care l-am vizitat a fost Rijksmuseum, asa ca numai despre el pot sa dau cateva informatii care cred ca sunt utile. In primul rand, in cazul in care nu v-ati achizitionat vreun card special pentru Amsterdam si aveti un card Euro«26 (card bancar), puteti achizitiona biletul la jumatate de pret. Nu trebuie sa platiti cu el, trebuie dar sa il prezentati. Nu stiam despre acest lucru si a fost surprinzator sa cumpar 2 bilete la pret de unul pentru ca am ales in acel moment sa platesc cu acest card:) Al doilea lucru este legat de tur. Daca nu vreti sa platiti 5 euro pentru un dispozitiv care sa va prezinte muzeul, descarcati de acasa aplicatia Rijksmuseum pe telefonul mobil (valabila pentru Android si iOS). Puteti alege alege limba (engleza) si tipul de tur dorit (adica ce sa vezi si cat de complex). Noi am ales Highlights de 90 de minute si ne-a cam plimbat peste tot, plus am primit informatii interesante despre exponatele importante. Zona care ne-a impresionat cel mai mult este Special Collection (la parter), asa ca incercati sa nu o ratati!
O zona in care trebuie sa ajungeti este si piata de flori. O sa o gasiti daca mergeti pe jos din zona centrala spre Museumplein. Este colorata, si perfecta pentru a cumpara suveniruri pentru cei dragi (bineinteles, ma refer la lalele).
Un singur aspect mai vreau sa il ating: mancarea. Daca va aflati in Amsterdam ar trebui sa incercati, macar o parte dintre urmatoarele:
* cartofi prajiti cu sos Vlaamse – ca si cartofii nostri prajiti, taiati ceva mai mare, cu un sos specific
* Stroopwafel – 2 vafe subtiti, lipite cu un sos de caramel. Puteti incerca si vafe pufoase, dar pe mine m-au impresionat mult mai mult acestea.
* Herring crud – se serveste cu ceapa si castraveti murati. Nu am crezut ca o sa manac asa ceva, dar dupa prima imbucatura, am uitat ca este vorba de peste crud.
* Bitterballen – sunt niste chiflete dar umplute cu o combinatie de pireu de cartofi si carne tocata. Se servesc in general cu mustar, si sunt destul de ciudate, cel putin la inceput.
* BRANZA – Era sa uit! Sa nu cumva sa plecati din Olanda pana nu incercati branza lor. Fie ca este maturata, cu mucegai, cu pesto sau alte ciudatetii in ea, trebuie incercata! Personal, cred ca am mancat prea multa branza. Langa piata de flori, este cel putin un magazin cu branzeturi, unde puteti degusta, chiar daca nu vreti sa cumparati. Noi am luat de acolo o cutiuta cu trei tipuri de branza. Delicioase!
* Friptura argentiniana – daca nu ma credeti ca o friptura de vita poate fi la fel de buna ca si una de porc, atunci incercati aceasta friptura. Recunosc, am fost si eu surprinsa.
Dupa cat am scris despre acest oras, cred ca v-ati dat deja seama ca mi-a placut extrem de mult. Sunt chiar mirata ca la inceput nu am fost prea incantat de ideea de a-l vizita. Acum insa, imi e deja dor de el!
Trimis de theo1208 in 09.11.15 16:20:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (theo1208); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie...
Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=1639
Mărturisesc = e şi ca încurajare pentru autoare — dar nu e DOAR atât...
Articolul a fost selectat ca mic MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster - Multumesc! Sper sa fie util cat mai multor persoane
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ