GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cand ajungi in Schipol, poarta aeriana a Amsterdamului, te uimeste aeroportul urias, ca un mall de lux in miscare.
Zeci de porti, scari rulante orizontale ce nu se mai termina, o lume nebuna, grabita, confuza uneori, aici ma simt bine, si inainte ca familionul sa ma azvarle in masina, mai trag cu ochiul la magazinul cu flori proaspete, frumos ambalate, pentru ca de aici porneste imperiul florilor.
Voi continua plimbarea pietonala, si azi voi extrage o poza din pachet, sa incerc sa o amplific si sa o complic putin.
Amsterdamul repet, il vezi, il admiri, il bati la pas, te dizolvi in mareea de oameni.
Vreau sa agat azi in ,,croseta'', un punct fierbinte, ca intr-un stop cadru, adica intr-un ochi turistic ce mi-a ramas intiparit in amintiri, pe margelute.
O poza exuberanta, ca o ipostaza a tolerantei vietii, ca o revansa asupra ideilor inchistate, este Cartierul Rosu.
UNDE SUNT ,,GAINILE MAMICI ''DIN CARTIERUL ROSU?
Percep ultima mea vizita in Cartierul binecunoscut ca un nou spectacol, proaspat, fiind conectata in ,,direct'', la sufletul acestui oras, frenetic si cosmopolit.
Prin 2011, vazusem la Tv olandeza, un documentar despre doua fiice ale bucuriei, care la 70 de ani, s-au retras dupa 50 de ani de activitate in ,,campul muncii'', servind mii de clienti, care au publicat si un e-book numit ,,Les Demoiselles d'Amsterdam - Jumelles et Prostituees” - 11 euro cartea.
Aceste ,,doamne'', imbracate mereu in rosu si roz, au fost icoanele cartierului rosu, sunt doua tipe ce debordeaza de optimism, care denunta in carte degradarea conditiilor de viata si fata noua a violentei prostitutiei, odata cu invazia Europei de Est... ele descriu si atmosfera din cartierul rosu si evolutia sa de-a lungul vremii.
Astazi aici mai lucreaza cam 5000 - 7000 de fete, dar primaria spera ca numarul lor sa scada.
Am vrut sa le vad pe mamicile gaini, iesite la pensie, dar nu am reusit sa gasim barul lor preferat.
Atmosfera din cartierul rosu
Intru cu niste amici, rude, in cartier, in dorinta mea de a ajunge sa vad si eu cea mai veche biserica din capitala, OUDE KERK, pe care o ratez de 15 ani... si nu ajung, ca ne fura peisajul.
Traversam un canal si ma amuz iar cand vad ghemotocul de biciclete si dansul pe roti nebun al olandezilor zburatori.
Turisti de toate varstele intra in zona cu faima, debordanti, veseli, e un babilon de oameni, entuziasti, relaxati, si chiar picanti, daca te uiti la fetele unor tipi ,,infometati''.
E o zona incisiva si ne plimbam prin fata vitrinelor vii, cu scaune si ,,papusi vii'', ce-si exercita meseria, in celebrul cartier, al placerilor senzuale, al cafenelelor, al puburilor si cluburilor sexi, al povestilor erotice, intr-un cuvant, al tolerantei.
Este o zona sigura, pazita permanent de politie, are multa culoare locala, si seara, felinarele rosii, schimba atmosfera.
Turistii trag la vitrine ca musca la miere, pentru a experimenta senzatii tari... ce sa vezi, o zona animata puternic, ca intr-un film, unde fetele frumoase, multe venite din vest, ajung pe podium, pacalite de oferta unui job de dansatoare.
E o comedie burlesca, vad doar personaje triste, ce raman fidele la ,,post''.
Domnisoricele stau pe scaune sau in picioare, ele sunt pe toate gusturile, caci Venus nu are culoare, in acest cartier pestrit.
Le vezi mancand, facandu-si manechiura, vorbind la telefon, fixand cu privirea gales pe cine doresc ele, ca sa prinda porumbelul.
Vad pe un tip ce are pupilele dilatate, a venit si el sa-si traiasca poate visul.
Amsterdamul are in acest cartier, o mare incarcatura erotica, cine vrea poate sa faca si un tur organizat la Prostitution Information Center.
Nu e prea e liber la pozat, te uiti, vezi, te plimbi pe strada ingusta, am vazut si mamici ce-si duceau copiii la scoala, imuni la vitrine, ce soc pentru un european cu minte.
Nu am facut poze, dar imi amintesc perfect un italian ce a vrut sa imortalizeze cu camera video ,,spectacolul '' si o tipa a tasnit prin usa, a urlat la el, si i-a aruncat camera in canal.
In concluzie, spectacolul e acelasi de ani de zile, doar fetele s-au mai schimbat, si sunt mai putine.
LA SUD DE DAM
In partea de sud a Pietei Dam si pana la Museumplein, se afla sufletul cultural al orasului, cu bogatia lui de muzee si minunata arhitectura.
AMSTERDAM HISTORISCH MUSEUM se afla pe strada Kalverstraat nr 92 si prezinta istoria orasului de la inceputuri pana la declinul imperiului comercial in secolul al 18 -lea.
O superba poarta renascentista, strajuieste o serie de curti interioare. Intrarea e gratuita pentru public in timpul orelor de deschidere a muzeului. Intrarea e chiar putin ascunsa.
O luam apoi spre PIATA SPUI, o alta poarta spre trecut, si de aici avem o usa secreta spre BEGHINHOF - vezi aici - o curte cu un azil istoric.
Piata Spui este in centrul zonei universitare si in 1968 ea a fost centrul revoltelor universitare.
BLOEMENMARKT - PIATA FLORILOR este situata pe Canalul Singel, intre Muntplein si Koningsplein.
Piata plutitoare de flori este unica si are mai mult de 150 de ani de existenta.
Iubesc florile care aduc bogatie orasului, le gasesti aici in buchete, dar vezi si foarte multi bulbi, sau flori tropicale, si da se vinde chiar si canabis.
Se vand bulbi de flori, seminte si desigur laleaua e regina... unii bulbi se cheama Rembrandt sau Mozart si se vand la cutii de conserva, decorati cu poza artistilor.
Preturile sunt rezonabile in functie de sezon.
Vizitatorii de toate natiile se minuneaza de simfonia florilor, multi nu cumpara nimic, si nu prea ai voie sa faci poze. Mai gasesti si o varietate de suveniruri si magneti.
Piata LEIDESPLEIN este piata mea preferata, aici se afla Hotelul American construit in Art Nouveau in 1897 si Teatrul Municipal.
CAFE AMERICAIN de la hotelul American are un decor de Art Nouveau., si e considerata, una din cladirile elegante ale capitalei.
Am ajuns apoi pe jos in PIATA REMBRANDT din 1668, o zona neschimbata de secole, unde troneaza statuia lui Rembrandt, in zona sunt magazine si restaurante si cafenele celebre.
In continuare ma plimb spre est si ajung in cartierul evreiesc, scopul meu fiind sa ajung la CASA MEMORIALA a lui Rembrandt, o casa burgheza din 1639, unde pictorul a iubit-o pe Saskia, prima lui sotie si l-a vazut crescand pe fiul lui, Titus.
Rembrandt a trait in aceasta casa cam 20 de ani, si in 1656, el da faliment si a fost nevoit sa o vanda. Se ajunge aici cu tramvaiul 9 sau 14 pana in piata Waterplein. Un bilet era 12 euro si casa e pe Jodenbreestraat la nr 4-6.
Traversez un pod si ajung la biserica ZUIDEKERK, care are o turla impresionanta si e simbolul cartierului. Aceasta e prima biserica protestanta si nu e la fel de populara ca WESTERKERK, dar are cel mai frumos clopot din Amsterdam. Aceasta biserica ofera se zice cea mai buna panorama asupra orasului, daca urcati in turn pentru 7 euro.
Adresa bisericii este: Zuiderkerhof 72 in Cartierul Evreiesc. Trei din copiii lui Rembrandt au fost inmormantati aici.
Fiind in zona am ajuns si la HORTUS BOTANICUS, cea mai veche gradina botanica din lume, unde trebuie sa inchizi mobilul, pentru a nu deranja florile.
Pe coltul strazii Linnaenstraat se afla TROPENMUSEUM unde se ajunge cu tramvaiul 9.
Radacinile acestui cartier sunt undeva prin secolul 17.
Am luat insa tramvaiul si m-am reintors in zona garii, Amsterdamul nu este foarte mare, dar este extrem de obositor. Mai sunt multe colturi ale orasului, dar le las pentru vara viitoare, gata pachetul cu carti s-a terminat.
Trimis de mireille in 04.12.13 21:15:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Inedita descriere, frumos "puse" in cuvinte senzatiile. Am rememorat pas cu pas plimbarea mea de asta vara. Plimbarea prin cel mai rosu cartier din oras trebuie savurata. Mai ales noaptea. Oricum am observat ca fetele lucreaza in schimburi. In timpul zilei, fetele (oarecum impropriu spus, pt ca erau trecute de 50 de ani, sau asa pareau) din casele care inconjoara Oude Kirk, ies la o vorba cu cine sta sa le "asculte".
Mi s-a parut atat de... nu gasesc rima potrivita, sa vad la 2 pasi de biserica, inconjurand-o, camerele cu vitrine.
Oricum, Amsterdam este un oras care merita vazut, mirosit, gustat. Unora s-ar putea sa nu le placa... mie mi-a placut.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ