GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gradina Botanica Amsterdam Hortus Botanicus
Gradina Botanica Amsterdam Hortus Botanicus
02.11.2011
Un loc foarte frumos in Amsterdam, am constatat ca este Gradina Botanica – de Hortus, cum spun olandezii. Am ajuns la Gradina Botanica dupa ce fusesem la Zoo. Sunt aproape una de alta. Hotarasem ca acea zi sa o dedic altor lucruri decat muzee, muzee, muzee, pentru ca trebuia sa aiba satisfactii toti membrii grupului nostru. Asa ca in acea zi era una din zilele dedicate doar copilului meu.
O alta zi o petrecusem la Nemo – centrul de stiinta si tehnica, unde m-am bucurat si eu la fel de mult alaturi de copilul meu.
Gradina Botanica din Amsterdam, veche de peste 300 de ani, se afla in districtul Plantage, la marginea estica a centrului Amsterdamului, la numarul 2a, Plantage Middenlaan. Este usor accesibila, atat cu tramvaiul 9 sau 14 (se coboara la statia Visse Square) cat si cu metroul (se coboara la statia Waterlooplein). De la Gara Amsterdam se poate ajunge pe jos, in maxim 30 minute. Noi asa am ales sa mergem. Strazile din Amsterdam sunt absolut pitoresti, asa ca era pacat sa nu ne oferim o jumatate de ora de rasfat. Asa ca, am plecat din fata Garii, am traversat canalul din fata garii, am luat-o la stanga pe Prins Hendrikkade, chiar pe chei. Am mers cam 10 minute dupa care am facut la dreapta pe Foeliestraat pana la Waterloo Plein. De aici, am facut stanga pe MuiderStraat, traversam canalul Nieuwe Herengracht care se continua cu Plantage Middenlaan. Acolo se afla atat Artis Zoo cat si de Hortus.
Noi aveam Amsterdam Card, care includea si accesul la Gradina Botanica. In mod obisnuit, pentru a o putea vizita, pretul este de 7.50 euro / adult si 3.5 euro / copii intre 5 – 14 ani, copiii sub 5 ani avand accesul gratuit. Orarul de vizita este urmatorul: -iarna: luni – vineri 09.00 – 16.00, sambata si duminica 10.00 – 16.00;
-primavara, iunie si toamna: luni – vineri 09.00 – 17, sambata si duminica 10.00 – 17.00;
-iulie si august: luni – duminica 07 – 17.00.
In Bucuresti, de multe ori mi-as dori sa merg la Gradina Botanica. Eu iubesc florile si mi-ar face placere sa ma plimb printre plante de tot felul. Dar… din pacate Gradina Botanica din Bucuresti este o ruina. Niciodata nu am reusit sa vizitez serele, incat nici nu stiu daca s-au vizitat vreodata. Si daca nu e sezonul trandafirilor, care cresc pur si simplu… chiar ca … este pacat!
Asadar aveam sa vedem acum o gradina botanica adevarata. Cu o zona in exterior, cu o sere minunate, cu o crescatorie de fluturi… chiar frumos!
Hortus Botanicus este una dintre cele mai mari gradini botanice din lume. Initial a fost o gradina medicinala, dar cu timpul a devenit un loc de depozitare pentru multe alte specii si asa s-a ajuns la ceea ce este azi. In prezent in aceasta gradina botanica se afla peste 8000 de specii de plante, ceea ce se pare, reprezinta aproximativ 2% din speciile cunoscute in lume. Am ales sa vizitam intai spatiile exterioare.
Cum intri in de Hortus, pe dreapta este Orangeria, cafeneaua celebra a Gradinii Botanice. In stanga este un mare magazine de vanzare a plantelor si credeti-ma… cu greu m-am abtinut sa nu-mi cumpar si eu cateva. Dar eram constienta ca nu aveam cum sa ajung cu ele acasa…Apoi, mergand inainte am trecut prin gradina de plante medicinale, aflata pe stanga. Facand tot stanga, pe langa plantele medicinale, am ajuns la Hemicycle, o zona semicirculara de ronduri si arbusti. Foarte frumos… sa zic un fel de labirint? In continuarea acestei zone am ajuns in zona numita Grand Etang. Absolut fabuloase, cu plante de toate felurile si marimile, de la arbori imensi la floricele mici si plapande, de la plante iubitoare de apa, pana la cactusi.
Am hoinarit pe alei cu o placere pe care nu o pot descrie in cuvinte, dar sper ca fotografiile pe care am sa le atasez sa va convinga de spusele mele. Am facut cumva stanga imprejur si in capatul opus al Gradinii Botanice am ajuns la Sera de palmieri. Apoi am ales sa intram in sera celor trei climate.Ce sa va zic? este imensa!! Si ca suprafata si ca inaltime. Dar asta nu e tot: sera, in fapt, este o mini padure tropicala. Sunt construite alei si trepte care te urca sau te coboara de la varful palmierilor, la radacina lor. Va spun, este foarte frumos! Acolo am zabovit mai mult. Am facut turul serei de 3 – 4 ori, caci fiul meu a fost atat de incantat ‘sa coboare din varful pomului’, ce nu va pot spune. Practic o alee de lemn, care urca si cobora, dadea aceasta senzatie. Iar plantele fabuloase, chiar iti dadeau senzatia ca esti in pom… sau printre radacini…
Urmatorul popas a fost ferma de fluturi. O alta sera, cu dimensiune mai mica, in care mii de fluturi zboara printer plante. Din loc in loc, bucati de babane, portocale sunt puse in asa fel incat fluturii sa se hraneasca din ele… asta chiar mi-a placut. Nu-mi inchipuiam asa ceva: ferma de fluturi! ei bine, da! Dar miroase frumos acolo!!! Aici chiar am pierdut timp …. Mult. Nu. Nu am pierdut timpul… l-am lasat sa curga, caci era atat de spectaculos sa umbli printre fluturi, incat despartirea a fost foarte grea. Parca eram intr-un vis frumos… cald, verde in jur si fluturi portocalii care zburau la niverul ochilor. Puteti sa va inchipuiti asa ceva!!!??
In stanga serei de fluturi se afla sera de rasaduri si sera cu plante mexicane si californiene, unde este plin de cactusi.
Dupa ce am vazut toate minunatiile Gradinii Botanice, am ales sa luam loc la terasa Orangeriei si sa mancam o inghetata. Si un fresh de portocale care a mers la mare fix!
Cu certitudine, am petrecut acolo niste clipe de liniste si relaxare, ne-am umplut de frumos, incat eu, cand am sa mai trec prin Amsterdam, CU SIGURANTA, merg la Gradina Botanica.
Mergeti si voi sa va convingeti. Vara!!
Si poate, va va ajuta sa va convingeti si site-ul dehortus.nl
Trimis de a.sr* in 02.11.11 21:53:59
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Citind review-ul tău, am o mare bucurie.
Că la Amsterdam se găsesc şi astfel de plante... care-ţi fac viaţa foarte frumoasă şi ţi-o colorează, în acelaşi timp, fără să dea dependenţă...
Cu celelalte plante de le găsesc unii pe la Amsterdam, am io' o problemă existenţială, acela fiind şi motivul pentru care nu am luat niciodată (până azi) măcar în calcul Amsterdamul ca pe o destinaţie pentru o vacanţă.
Nu-mi doresc să am de-a face cu cei ce ies din coffe-shop-uri, după ce au luat la bord o "spaţială" (prăjiturică cu...).
La mai multe review-uri faine!
@webmaster15
foarte multumesc!
@creivean:
sincera sa fiu, eu nu am dat peste asa ceva. cred ca trebuie sa se desfasoare prin anumite zone... probabil. cel putin in celebrul cartier rosu, acolo sincer m-am simtit in cea mai mare siguranta: e plin de politisti care se plimba iar 'locatarii' cred ca nu au niciun interes sa strice faima turistica si implicit aportul de bani, cu batai sau mai stiu eu ce alte manifestari.
te duci acolo... parca sa privesti vitrinele si canalele. altfel... toate bune. si ziua si noaptea.
da' am auzit si eu despre diverse fenomene, insa nu le-am vazut si nici macar nu le-am perceput in niciun fel.
numa' bine!
@webmaster13
asta da! imi place tare!
multam frumos!
Ce pacat ca nu am stiut ca aceasta Gradina Botanica este aproape de Gradina Zoologica pe care am vizitat-o, altfel nu o ratam.
Mi-a placut sa vad in poze si cateva specii pe care le am si eu in gradina mea, in poza 03 planta cu mot rosu se numeste Lobelia Cardinal, in poza 11 este o Echinaccea,in poza 13 este o varietate de Gloriossa, in poza 15 este o Anemona Japonica, in poza 17 este o varietate rara de Kalistemon (la noi se gasesc doar de culoarea rosie) iar in pozele 21 22 sunt bromelii asa cum cresc ele in mediul lor natural (paraziteaza copacii)
In poza 02 sunt 2 plante de Anghinare iar in poza 06 nu este vorba de un ficus ci de o specie de magnolie care infloreste vara, am vazut un parc intreg in Spania la Aranjuez.
Felicitari @a. sr!
@Cristian_h:
multumesc Cristian h.
ai dreptate! este o magnolie. de cand am scris rew-ul tot am ramas cu gandul ca nu e ficus...
poate cu alta ocazie sa ajungi acolo. e tare frumos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ