GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vietri sul Mare – capitala ceramicii
Vietri sul Mare – capitala ceramicii
Amplasat pe Coasta Amalfi, regiunea Campania, orășelul Vietri sul Mare este considerat o adevărată capitală a ceramicii artistice și tradiționale din regiune, casa ceramicii italiene, motiv pentru care a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, în anul 1997.
Producția de ceramică este foarte veche datând din epoca romană, însă dezvoltarea puternică s-a înregistrat în sec. al XVI-lea, odată cu dezvoltarea cuptoarelor înalte, cu trei niveluri. Tot în perioada asta a început să-și exporte operele de artă colorate. Stilul local este inconfundabil fiind caracterizat de culori foarte vii (în principal galben strălucitor și albastru dar și verde sau negru).
Situat foarte aproape de Salerno, pe malul Mării Tireniene, face parte din salba frumoaselor localități de pe Coasta Amalfi, pornind de la Positano, continuând cu Amalfi până la Salerno.
Plimbarea pe străduțele înguste și extrem de pitorești ale localității, îți încântă retina cu imaginile lucrărilor în ceramică postate peste tot: pe ziduri, pe caldarâm, în fața micilor magazine care expun astfel de lucrări (unele adevărate opere de artă), astfel încât poți afirma, fără teama de a putea greși, că micul orășel este un adevărat muzeu în aer liber.
Periplul nostru prin orășel începe dintr-o mică piațetă (Piazza Matteotti), situată la intrarea în Vietri sul Mare, unde este amplasată Sirena, o statuie ce reprezintă personajul mitilogic cu același nume, materialul din care a fost realizată fiind acoperit cu ceramică (normal în capitala ceramicii, nu?). Cu ceva vreme în urmă statuia a fost vandalizată de un tânăr în stare euforică avansată, care i-a rupt coada. Din fotografia postată se vede locul reparației. Sirena a fost supusă unor acte de vandalism frecvente de la instalarea ei.
Admirăm puțin marea în golful pe malul căruia este amplasată localitatea, facem câteva fotografii și plecăm la plimbare pe străduțe.
Micile magazine expun o multitudine de lucrări ceramice decorative, cu dimensiuni, forme, culori și tematici foarte diverse. Am văzut desene cu peisaje marine, scene din viața locuitorilor, clădiri, măști gen carnaval, flori, puse pe farfurii, vase cu forme variate, amfore, etc. Cu adevărat un loc al talentelor, al artei, al creativității și al culorilor.
Piesele de rezistență sunt două panouri murale, aplicate pe pereții a două clădiri, realizate cu ceramică neagră. Ambele zugrăvesc scene din viața locuitorilor orașului: pescuit, vânătoare, odihnă, creșterea animalelor.
Astfel de panouri întâlnești aproape la tot pasul, subiectele tratate fiind diverse. Aceste glazure și decorațiuni, expuse în diferite moduri, înfățișează întreaga poveste a vieții de zi cu zi a locuitorilor din Vietri, pictată pe ceramică.
Încetinel, pentru a putea admira decorațiunile ceramice, ne îndreptăm spre malul mării, mai precis la ” Anfiteatro Dott. Michele Siani” , edificiu ce poartă numele unei personalități de marcă a orașului, medic ORL-ist renumit.
Drumul nostru trece pe lângă vechea fabrică de ceramică Solimene (cunoscută și sub numele de Palatul Ceramicii), construită în perioada 1954-1956 de arhitectul Paolo Soleri. Construcția, amplasată pe vârful unui dâmb al orașului, atrage atenția de departe, datorită înălțimii sale, prin arhitectura sa, ieșind în evidență modul de placare a pereților exteriori cu obiecte din ceramică (normal, nu?) colorate în ocru și verde, nuanțe ce le găsim pe toate decorațiunile executate de artizanii din Vietri.
Din dreptul fabricii coborâm în dreapta spre amfiteatru, situat pe faleza înaltă a orașului, un real punct de belvedere, loc de unde se vede marea, plaja Marina di Vietri și una dintre atracțiile și un simbol din Vietri sul Mare: celebrele stânci atât de fotografiate de vizitatori” I Due Fratelli” (” Faraglioni Fratelli” ).
Legenda acestor stânci povestește despre luptele purtate de localnici împotriva flotei sarazine, lupte care au durat destul de mult timp. Încheierea lor s-a realizat numai în urma unui duel între cei mai puternici luptători ai celor două tabere, la finalul acestui duel cei doi viteji însângerați au constatat că sunt frați. Pe net am găsit acest dialog final purtat de cei doi frați:
„Ce văd eu pe pieptul tău, creștine? Stema strămoșilor mei. Uită-te cu atenție, Umfredo, este aceeași stemă pe care o port eu!” . Umfredo a protestat neîncrezător, cu o voce mică, când Rajan i-a dezvăluit: „Dar da, toată viața tatăl meu Helino a căutat un fiu care fusese răpit de la el de pirați. S-a întâmplat cu mulți ani în urmă și l-a căutat în toată lumea! Acum te-am găsit. Ești fratele meu și te-am ucis!” Și Umfredo – „Te iert! Și iartă-mă și pe mine! Ce soartă crudă, doi frați, ne-am ucis unul pe altul.” Cei doi au murit din dorința de a se îmbrățișa chiar și pentru o clipă, apoi s-au strecurat în mare și, după cum spune legenda, s-au transformat în cele două stânci care se mai numesc „cei doi frați” .
De altfel stema” Comune di Vietri sul Mare” are în componența sa și cele două stânci despre care tocmai făcui vorbire.
Și ca o dovadă că acest amfiteatru este în Vietri, balustrada este placată în partea superioară cu dale ceramice.
După cuvenita fotografie de grup, ne mai învârtim puțin pe acolo și apoi plecăm în căutarea unui loc în care să ne astâmpărăm foamea.
Se spune că mersul pe jos face piciorul frumos. Așa o fi, însă face și o foame pe măsură. Astfel că după ce am colindat ceva timp am intrat într-o bodegă unde 4 oameni înfometați abia au reușit să biruiască două pizze cât roata carului fiecare. Dacă au fost bune? Mama mia, aș savura așa ceva cât des se poate.
Cam atât.
Drumuri bune și excursii frumoase!
Trimis de Mitica49 in 17.02.24 19:01:22
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mitica49:
Daaaa! comuna Vietri sul Mare este o „perlă” a ceramicii, dacă pot spune așa!
Am citit cu atenție și apoi am văzut pozele. Nu știu dacă altundeva - pe unde am fost - am văzut atâta frumusețe și minuție în arta decorativă, făcută din plăci de ceramică! Ceva, ceva am mai văzut în Gran Canaria, dar nu se ridică la nivelul a ceea ce am văzut aici! Mai că că nu-mi vine a crede că aproape toți pereții comunei și majoritatea locurilor (amfiteatrul - cu balustrada lui - ancadramentul ușilor, etc. etc) sunt „îmbrăcate” cu ceramică! Și ce frumos este executată, atât în relief cât și desenată”
Mi-am regalat privirea văzând pozele și citind ce ai scris! 👌Mă bucur că ești pe lista întâlnirii la Păltiniș! Ultima oară ne-am salutat - parcă - la Herculane
Te felicit pentru articol! 👋 Aștept și alte review-uri, pentru că îmi place cum scrii și descrii! M-am abonat - deja - la ce vei scrie de-acum încolo! 👍
@doinafil: Mulțumesc pentru vot, aprecieri și vorbele frumoase!
Sincer, pentru mine, a fost o încântare ceea ce am văzut în Vietri sul Mare. Păcat că timpul alocat vizitei aici a fost scurt (așa este când te duci în excursii cu agenții de voiaj - care au lipsuri, printre care și acesta al timpului limitat de vizionare a obiectivelor - dar au și părți bune: ghid - nu totdeauna foarte bun -, nu te doare capul să găsești cazare, masa, etc.) și, din cauza timpului restrâns, nu am putut vizita alte obiective interesante cum ar fi: Biserica San Giovanni Battista, Muzeul ceramicii și altele.
Sperăm să ne vedem la Păltiniș, abia aștept distracția cu simpaticii și dornicii de veselie membri ai AFA.
Să auzim de bine!
@Mitica49:
”După cuvenita fotografie de grup, ne mai învârtim puțin pe acolo și apoi plecăm în căutarea unui loc în care să ne astâmpărăm foamea.
Deci o facurati si p-asta! Vazurati Coasta Amalfa! Superb articol, superbe poze. Cel putin P29 este minunata!
”Periplul nostru prin orășel începe dintr-o mică piațetă (Piazza Matteotti), situată la intrarea în Vietri sul Mare, unde este amplasată Sirena, o statuie ce reprezintă personajul mitilogic cu același nume, materialul din care a fost realizată fiind acoperit cu ceramică (normal în capitala ceramicii, nu?). Cu ceva vreme în urmă statuia a fost vandalizată de un tânăr în stare euforică avansată, care i-a rupt coada. Din fotografia postată se vede locul reparației. Sirena a fost supusă unor acte de vandalism frecvente de la instalarea ei.
Sa mai spuna cineva ca doar la noi se intampla asta! Iaca, si-n tari mai civilizate, cu apa calda la robinet si asfalt pe strazi sunt destui vandali! Pacat!
”Plimbarea pe străduțele înguste și extrem de pitorești ale localității, îți încântă retina cu imaginile lucrărilor în ceramică postate peste tot: pe ziduri, pe caldarâm, în fața micilor magazine care expun astfel de lucrări (unele adevărate opere de artă), astfel încât poți afirma, fără teama de a putea greși, că micul orășel este un adevărat muzeu în aer liber.
Cu adevarat incantatoare o asa plimbare! La tot pasul se vad minuni, adevarate opere de arta. Culorile vii incanta ochiul, caci italienii, nu-i asa? sunt oameni veseli!
Intrebare: care este rolul acelui Amfiteatru? Este foarte frumos realizat!
”Astfel că după ce am colindat ceva timp am intrat într-o bodegă unde 4 oameni înfometați abia au reușit să biruiască două pizze cât roata carului fiecare. Dacă au fost bune? Mama mia, aș savura așa ceva cât des se poate.
Scrie-ne si noua despre asta! Te rog eu mult!
@Zoazore: Mulțam frumos Zoa pentru ecou. Reușirăm să ajungem și pe Coasta Amalfi.
În amfiteatrul de care fac vorbire în articol au loc diverse manifestări artistice. Afișul (a cărui fotografie am pus-o acum în review) pus la intrare zice că acolo este” Anfiteatro dott. Michele Siani” și că” soltanto la musica e all'altezza del Mare” (tradus - de Google - ar fi” doar muzica este la nivelul mării” ).
P29? Artiști nene, ce mai! 😁
La bună vedere!
N.B. La p34 este poza despre care ziceam.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Circuit pe Coasta Amalfi cu ghid — scris în 12.11.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Un vis implinit — scris în 01.11.24 de Oana Elena din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Coasta Amalfi și Capri — scris în 18.07.24 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Coasta Amalfi - cu bune și mai puțin bune — scris în 17.07.24 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Italia, din nou minunată — scris în 15.08.23 de roxi-nico din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2023 3. Coasta Amalfi şi Insula Capri (din Salerno) — scris în 24.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Sep.2021 2 zile pe Amalfi Coast si una in Napoli — scris în 27.09.21 de CataSM din SATU MARE - RECOMANDĂ