ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Abu Mena - orasul Sfantului Mina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am parasit Alexandria cu regretul ca nu am vazut si Catacombele din Kom el Shoqafa, un sit arheologic cu morminte, statui si obiecte folosite la funeraliile faraonice. Citisem cate ceva si vazusem imagini cu subsolul strabatut de tuneluri care duc spre camerele mortuare, precum si spre asa numita Sala Caracalla unde au fost descoperite de-a valma ramasite de trupuri umane si de animale, probabil urme ale unui masacru.

Pe la vremea amiezei am plecat din orasul lui Alexandru cel Mare pentru ca la numai 45 km, la est de Bourj Al Arab, in desertul Mariout, ne astepta Abu Mena, orasul Sfantului Mina. Plecasem intr-un pelerinaj asa incat ma asteptam ca lacasurile cu traditie religioasa sa fie prioritare pe lista noastra de obiective. Autocarul ne-a lasat intr-o parcare mare, langa un zid frumos si parca fara de sfarsit, dincolo de care se inaltau catre cer mai multe edificii grandioase. Totul parea nou, iar din punct de vedere arhitectural era foarte diferit de celelalte lacasuri de cult vizitate pana atunci in Egipt.

Nu voi povesti viata lui Menas din Alexandria martirizat in sec. IV pentru ca o puteti citi din multe alte surse. Amintesc doar ca legenda spune ca transportandu-se trupul sau pe o camila in desertul vestic, animalul a refuzat la un moment dat sa continuie drumul. Intelegand aceasta ca fiind un semn al vointei divine, trupul mucenicului a fost inmormantat aici, la 45 km sud-vest de Alexandria. Datorita unor vindecari miraculoase care s-au petrecut la mormantul sfantului in perioadele urmatoare, pana spre sfarsitul secolului locul devenise destinatie de pelerinaj pentru multi credinciosi care isi cautau vindecarea.

Imparatul roman Arcadius a construit aici o impunatoare biserica de piatra cu 7 altare. In jurul celui mai important loc de pelerinaj al perioadei antice tarzii din Egipt, s-a dezvoltat orasul Abu Mena - cu cladiri, strazi, case de primire pentru bolnavi si tot ceea ce este necesar unei asezari urbane.

La cucerirea musulmana din sec. VII, orasul Abu Mena a fost distrus. Ceea ce vedem astazi se datoreaza devotamentului Patriarhului copt Chiril al VI-lea al Alexandriei care a construit la 1 km distanta de vechea asezare Abu Mena un complex monahal grandios dedicat Sfantului Mare Mucenic Mina. Credinciosii care vin sa se roage la moastele sfantului grabnic ajutator si mare facator de minuni, vor descoperi tot aici si mormantul patriarhului ctitor, de asemenea loc de reculegere pentru evlaviosi.

Prin zidul cu mai multe intrari, am patruns in incinta complexului, intr-o curte larga, pavata, in care cativa arbori incercau timid sa contracareze arsita soarelui cu umbra lor.

De o parte si de alta vedeam cladiri mari, moderne si bine ingrijite deasupra carora se inaltau turle semete. Semnul crucii este prezent pretutindeni: decupat in zidul de incinta, in varful tuturor turnurilor, pe cladirea staretiei (o cruce dantelata executata pe zidul de la intrare), in decoratiunile arhitectonice si pe fatada bisericii centrale.

Complexul monahal include pe langa biserica Sf. Mina, cea mai importanta, cu doua turle laterale inalte care se zaresc de la mare departare si o biserica mai mica dedicata Maicii Domnului, chilii, precum si o casa de oaspeti care ofera cazare pelerinilor (nu stiu in ce conditii), o cantina si un centru de sanatate.

Interiorul bisericii centrale este grandios. Aici se pot vedea mozaicuri de mari dimensiuni cu scene din viata lui Iisus si minutioase lucrari in marmura (tavanul boltit si garduletul sculptat). Iconostasul este impresionant, cu "Cina cea de taina" reprezentata in mozaic si Mantuitorul rastignit pe cruce. Biserica are pe langa altarul principal, alte doua altare secundare, amplasate de o parte si de alta.

La intrarea in anexa din dreapta, ne-am descaltat si am patruns in lacasul in care se afla moastele Sf. Mare Mucenic Mina. Pe peretele de langa racla intampina chipul sfantului executat in mozaic, un tanar ostas cu bratele in rugaciune, flancat de doua camile (referire la animalele care au refuzat sa duca mai departe trupul mucenicului stabilind - prin voia Domnului - locul mormantului). Dedesubt vedem scris, sculptat in marmura, ABBA MINA.

Aici cred ca trebuie sa fac o completare. Am fost instruiti inainte de a pleca in pelerinaj ca in asezamintele monahale din Egipt atat calugarii cat si vizitatorii lasa incaltamintea la intrare. Pentru a fi mai simplu sa respectam cerintele locului, am fost sfatuiti sa avem incaltaminte care se scoate usor. Aici, la racla sfantului, la rugamintea grupului si cu acceptul administratorului, preotul insotitor a citit Acatistul Sfantului Mare Mucenic Mina.

In curtea complexului monahal exista si un bazar. Obiectele expuse spre vanzare sunt, bineinteles, preponderent bisericesti. Majoritatea sunt produse ieftine, accesibile si vizitatorului de rand. Foarte multe il reprezinta pe Papa Chiril al VI-lea si pe sfintii egipteni mai putin cunoscuti de noi, dar cu mare evlavie venerati de credinciosii copti. Am descoperit insa si o reproducere dupa o reprezentare grafica a chipului Mantuitorului executata cu mare talent de un anonim. Cu numai 1 $ am luat cu mine chipul lui Iisus indurerat, foarte expresiv, cu coroana de spini insangerandu-i fruntea.

Incheindu-ne vizita, ne-am imbarcat in autocar si am parasit Abu Mena si incinta plina de maretie, splendoare si spiritualitate a complexului monahal Sfantul Mina.

Al doilea mare regret al zilei avea sa fie acela ca nu am ajuns si la vestigiile vechilor crestini de la Abu Mena, inscrise in lista patrimoniului UNESCO. Inca mai sunt in picioare cateva ramasite care se pot vedea cam la 1 km distanta de noua catedrala dedicata Sfantului Mina. Sapaturile arheologice au scos la iveala marturii ale existentei a doua biserici cu incaperi anexa, precum si diferite obiecte datand din sec. VI-VII.

Pe drumul din desert – foarte bun, de fapt o autostrada formata din doua strazi paralele (cate una pentru fiecare sens de deplasare), cu un mare spatiu intre ele pe care se vad adesea conducte mai sus de nivelul solului, ne apropiem de Cairo. Intrarea in metropola a fost un chin din cauza ambuteiajelor. Mii de masini rablagite, cu remorca, majoritatea gen Dacia papuc, aduceau oamenii acasa la sfarsitul unei zile de munca. Satui de asteptare, oamenii din camionete isi luau bocceluta si abandonau masina, mergeau pe jos de-a lungul coloanei stationate, iar cand aceasta se repunea in miscare, sareau in cel mai apropiat autovehicol fara vreo impotrivire a celui de la volan.

Doua ore ne-au trebuit pentru a ajunge din marginea orasului Cairo pana la Cataract Piramids Resort, hotelul la care eram cazati (vezi impresii).

P. S. Pentru ca la Manastirea Sfantul Mina nu am fotografiat in interior, atasez un mic film care reda maretia si frumusetea lacasului mai bine decat o pot face cuvintele mele. Se pot vedea inclusiv imagini cu racla Sf. Mare Mucenic Mina, precum si mormantul Patriarhului fondator al actualului complex monahal, Chiril al VI-lea al Alexandriei.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.03.12 18:34:16
Validat / Publicat: 30.03.12 20:12:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9534 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Abu Mena - Drumul prin desert spre Cairo, autostrada alcatuita din doua sosele paralele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[30.03.12 18:42:34]
»

@webmaster: Va rog atasati

http://www.youtube.com/watch? v=kTp45ANG_rI

Multumesc!

webmaster
[30.03.12 19:05:11]
»

Am atasat clipul solicitat. Vizionare placuta.

webmaster77
[30.03.12 20:11:57]
»

Mutat la rubrica "Descopera zona Alexandria" (deja existenta pe site); cred ca se potrivete mai bine aici.

iulianicAUTOR REVIEW
[30.03.12 20:16:35]
»

@webmaster77: Da, fiind la numai 45 km de Alexandria, poate se potriveste mai bine aici.

Multumesc!

Jupi
[31.03.12 00:04:18]
»

@iulianic: Multumesc mult! Chiar mi-ai facut o bucurie. Pe 11 noiembrie 2010 am facut o promisiune, pe care sper sa pot s-o onorez, intr-un final. Am citit despre acest loc minunat, dar am vrut "sa-l vad" prin ochii cuiva.

iulianicAUTOR REVIEW
[31.03.12 08:33:47]
»

@Jupi: Ma bucur ca randurile mele au fost pe placul tau. Pentru ca detineam prea putine fotografii, aveam o retinere in a scrie despre Manastirea Sfantul Mina. Acolo nu prea iti sta gandul la fotografiat, cu atat mai mult daca ai plecat intr-un pelerinaj, cu preot insotitor. Buna cuviinta impune respectarea unor reguli ceea ce am facut si noi.

Sper ca filmuletul atasat a compensat macar in parte minusul cu pozele.

Jupi
[31.03.12 17:33:39]
»

@iulianic: este super filmuletul, dar si pozele sunt frumoase. Oricum, am vazut multe poze, nu pozele erau importante, ci modul cum ai perceput tu acel loc, incarcatura spirituala si ce ti-a "transmis" tie. Sunt foarte constienta ca nu pentru toata lumea Sfantul Mina reprezinta ce reprezinta pentru mine, fiecare persoana are sfintii ei preferati, daca pot sa spun asa.

Mentionez ca nu sunt genul foarte bisericos, nu merg prea des la biserica, asta ca sa nu crezi ca sunt genul ala obsedat de cele sfinte...

iulianicAUTOR REVIEW
[31.03.12 23:09:51]
»

@Jupi: Nici eu nu sunt genul foarte bisericos, dar respect credinta si pe credinciosi indiferent de confesiunea lor.

Am ales sa merg in Egipt in pelerinaj numai pentru ca doar acest gen de turism imi oferea posibilitatea de a vedea si asezamintele de cult din desert. Si nu sunt putine. Bineinteles ca programul nostru a inclus si vizite la piramide, la vestigiile de la Luxor, la Alexandria, la Cairo, dar preponderente au fost manastirile si lacasurile de cult ale coptilor. Ascensiunea facuta noaptea pe Muntele Sinai unde Moise a primit tablele legilor, a fost incununarea tuturor eforturilor. A meritat!

Jupi
[31.03.12 23:19:00]
»

@iulianic: Ma bucur pentru tine ca ai putut sa mergi in acest pelerinaj. Pelerinajul se face odata-n viata, cand simtim nevoia sa ne purificam, cred. Mi-ar placea si mie, dar nu cred ca as rezista sa ma plimb din bicerica in biserica. Din ce am vazut pe la agentiile de turism, mi se pare prea aglomerat. Tie cum ti s-a parut?

In legatura cu credinta, si eu respect credinciosii, il iubesc pe Dumnezeu, dar maine as desfiinta B. O. R. -ul (Doamne iarta-ma!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[01.04.12 19:55:40]
»

frumoasa excursie de suflet si frumoasa relatare a ei

a fost o bucurie

felicitari

Admin
[24.11.12 17:18:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic, Jupi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alexandria şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047685861587524 sec
    ecranul dvs: 1 x 1