ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alexandria – antic si modern, mediteraneean si african

Ilustrație video-muzicală
-- EGIPT-----Alexandria-----

Vezi mai multe video din muzica
TIPĂREȘTE

Dupa vizitarea asezamintelor copte din zona Wadi al-Natrun (Manastirea al-Baramus, Manastirea Sf. Macarie, Manastirea Sirienilor si Manastirea Sf. Bishoy), strabatand sate africane sarace, am ajuns curand la Alexandria.

Racoarea inserarii a fost o binefacere pentru noi cei care ne-am petrecut intreaga zi in atmosfera desertica, incinsa chiar si la inceput de noiembrie.

Mercure Alexandria Romance Hotel 4* aflat pe malul Mediteranei, intr-unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Alexandriei, aproape de centrul orasului, ne-a oferit tot confortul pentru noapte, precum si o frumoasa priveliste inspre mare. Faleza este principala strada a orasului si a fost construita in sec. XX in urma demolarii zidurilor care existau de-a lungul tarmului.

Complet diferit fata de tot ceea ce vazuseram pana atunci in Egipt, Alexandria - al doilea oras ca marime din Egipt - este un amestec de stil mediteraneean si african. Intinzandu-se pe 32 km de-a lungul tarmului, Alexandria este cel mai mare oras situat pe coasta Marii Mediterane si totodata cel mai mare port al Egiptului.

Am venit in orasul fondat de Alexandru cel Mare in 331 i. H. pentru trei obiective principale: biblioteca, farul si Catedrala Sf. Marcu. Pentru ca ne aflam intr-un pelerinaj, firesc, primul obiectiv al zilei a fost catedrala.

Catedrala Patriarhala Copta Sf. Marcu din Alexandria – a fost construita in anul 1819 pe locul altei biserici mai vechi. De-a lungul timpului a fost renovata de mai multe ori si impodobita cu un iconostas splendid din marmura precum si cu mai multe icoane mari, deosebit de frumoase.

De o parte si de alta a fatadei cu intrarea sunt doua turnuri clopotnita, identice. In interiorul larg, dupa nuanta marmurii, se pot distinge portiunile adaugate ulterior la extinderi si renovari. Catedrala are trei altare. Cel din centru este dedicat Sf. Marcu, cel din nord Sf. Mihail, iar cel din sud Sf. Gheorghe. Coloanele si boltile sunt lucrate cu multa arta, iar scara in spirala - adevarata dantelarie de marmura, precum si chipurile sfintilor executate in mozaic, sunt remarcabile.

Am intrat in tacere pentru ca in momentul sosirii noastre se oficia sfanta Liturghie. A fost pentru prima oara cand am ascultat un fragment din aceasta slujba in limba araba. Recunosc, n-am inteles nimic, dar atmosfera specifica si frumusetea lacasului m-au coplesit.

Sf. Apostol si Evanghelist Marcu, autorul Evangheliei dupa Marcu, este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei si de aceea este venerat in mod special de Biserica ortodoxa copta din Alexandria. Pentru cei care doresc sa stie, informez ca in afara de moastele (numai capul) si mormantul Sf. Marcu, aici se gasesc si moastele martirilor din El Fayoum.

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumita biblioteca a antichitatii. Palatul Muzelor situat in antica metropola greco-romana din Egipt, orasul intemeiat de Alexandru cel Mare, gazduia o universitate, o academie si o biblioteca. Aceasta din urma a fost initiata de un student al lui Aristotel in timpul domniei lui Ptolemeu (367 - 283 i. H.). Nu se stie cu exactitate, dar se presupune ca biblioteca includea pe langa sala de lectura si sali de curs, sali de conferinte, sala de mese si gradina. La inceput biblioteca avea un numar de 400.000 de papirusuri, cu timpul ajungand la 900.000. Acest emblematic edificiu de cultura al antichitatii si-a gasit sfarsitul intr-un incendiu provocat de Iulius Cezar in timpul unui conflict militar.

In amintirea acestui faimos sanctuar al culturii antice, in apropierea locului vechii biblioteci, in anul 2002 a fost inaugurata noua Biblioteca din Alexandria. Intreg ansamblul construit din beton, sticla si metal, este o explozie a imaginatiei creative moderne si atrage deopotriva vizitatori, studenti sau oameni veniti doar pentru relaxare. Atasez cateva imagini - zic eu - sugestive.

Farul din Alexandria a fost construit in jurul anului 280 i. H. pe mica insula Pharos. Din inaltimea sa de peste 110 metri reflectand - cu ajutorul unei oglinzi - ziua lumina soarelui, iar noaptea lumina unui foc, farul din Alexandria a servit navigatiei mai bine de 1000 de ani. Una dintre cele sapte minuni ale lumii antice a sfarsit sfaramat de cutremurele din 1303 si 1323. In sec. XV, pe amplasamentul farului a fost construit fortul islamic Quaitbay. Fortul este o constructie impresionanta, cu ziduri solide, una dintre cele mai importante cetati de aparare de pe coasta Mediteranei si se poate vedea si astazi, renovat, dominand faleza.

Autocarul ne-a lasat in apropiere, iar noi am inceput explorarea pe cont propriu. Cu cele patru colturi orientate spre punctele cardinale, fortul are in interior o cladire masiva care gazduieste un muzeu maritim. Pentru a explora toate incaperile si turnurile crenelate, precum si pentru a analiza exponatele muzeului (in special colectii de arme vechi), este nevoie de ceva timp. De asemenea, trebuie sa va rezervati timp si pentru a admira din inaltimile fortului intinderile albastre ale Marii Mediterane si panorama orasului care va vor lasa amintiri de neuitat.

Faleza ofera clipe de delectare in adierea placuta a vantului mediteraneean, intr-o plimbare pe diguri sau privind marfurile vanzatorilor ambulanti expuse pe parapeti. O abundenta de cochilii si corali de diferite marimi, forme si culori, insirate pe sute de metri, sunt o incantare pentru privitor.

Foarte putin din orasul antic Alexandria a dainuit pana in zilele noastre. O buna parte s-a scufundat si a fost distrus de cutremure, o alta parte are deasupra constructii moderne. Sapaturile arheologice sau cele facute pentru fundatiile cladirilor actuale, scot la iveala nenumarate relicve antice.

Pilonul lui Pompei este unul dintre cele mai cunoscute monumente antice ramase in picioare pana astazi in Alexandria. Este o coloana din granit rosu, cea mai mare coloana din Egipt, ramasita a unui templu.

Ca si in alte parti, si aici am cautat sa cuprindem cat mai multe intr-un timp cat mai scurt pentru ca alte si alte obiective ne asteptau.

Imbarcati in autocar, am parasit orasul aglomerat de la malul marii, mangaiat de vanturile placute venind dinspre apa si ne-am inapoiat in desert pentru a vizita Manastirea Sf. Mina, una dintre cele mai impresionante si cunoscute manastiri ale Egiptului.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.03.12 16:35:43
Validat / Publicat: 26.03.12 19:36:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Alexandria - Facultatea de Comert.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[26.03.12 18:25:28]
»

@webmaster: Va rog, daca se poate atasati http://www.trilulilu.ro/video-muzica/egipt-alexandria

Multumesc!

-------------------------------

Rezolvat!

Jupi
[26.03.12 19:45:36]
»

@iulianic: despre ABU MENA o sa ne scrii ceva? Eu, sincer astept cu foarte mare interes.

Diaura*
[26.03.12 21:44:20]
»

@iulianic:

Spui ca ai ascultat (sau macar auzit) o liturghie in Catedrala Patriarhala Copta Sf. Marcu din Alexandria spusa in limba araba.

Este posibil sa te inseli, si limba sa fi fost vechia limba a egiptenilior de la inceputul crestinatatii: adica de acum 2000 de ani.

Cand am fost in Egipt, am vizitat si eu o biserica copta: acolo am aflat ca in forma religioasa se pastreaza adevarata limba a vechilor egipteni. Preotii o si inteleg, enoriasii o repeta pe de rost, ca tocilarii de la scoala, fara sa inteleaga prea multe.

Am cunoscut un egiptean copt (patronul unui mic magazin de suveniruri de la care am cumparat cateva lucruri, de dragul lui) care mi-a " recitat " ceva in limba copta. Eu una eram in extaz, ca am auzit cu urechile mele, limba vorbita de Cleopatra si de neamul ei. Ce daca nu intelegeam nimic, mi s-a parut melodioasa.

iulianicAUTOR REVIEW
[26.03.12 23:03:34]
»

@Jupi: Cu cele cateva randuri despre Alexandria, ma gandeam ca inchei impresiile despre Egipt. Dar, poate, in curand voi scrie si cate ceva despre Abu Mena.

@Diaura: Si mie mi-a sunat cam ciudat cand am fost informati ca vom auzi slujba in limba araba (asa a si ramas inscris in notesul meu). Ai dreptate, trebuie sa fi fost limba vechilor egipteni, dar cum pe niciuna nu o cunosteam, n-am putut face deosebirea.

Cat despre experienta cu egipteanul copt, cred ca trebuie sa fi fost inedit a auzi limba Cleopatrei rostita de contemporani.

Jupi
[27.03.12 00:20:43]
»

@iulianic: Cum consideri tu!

Eu ti-as fii recunoscatoare daca a-i scrie cateva cuvinte.

iulianicAUTOR REVIEW
[30.03.12 19:04:02]
»

@Jupi: Am dat curs rugamintii tale si am scris cate ceva despe Abu Mena. Nu stiu daca este pe placul tau. Review-ul "Abu Mena - orasul Sfantului Mina" il poti vedea aici.

Pentru ca la Manastirea Sfantul Mina nu am fotografiat in interior, am atasat un mic film care reda maretia si frumusetea lacasului mai bine decat o pot face cuvintele mele. Se pot vedea inclusiv imagini cu racla Sf. Mare Mucenic Mina, precum si mormantul Patriarhului fondator al actualului complex monahal, Chiril al VI-lea al Alexandriei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Jupi
[30.03.12 19:41:18]
»

@iulianic: Multumesc din suflet! Abia astept sa citesc!!!

Admin
[24.11.12 17:18:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, iulianic, Jupi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alexandria şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.83455395698547 sec
    ecranul dvs: 1 x 1