GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie opțională în Alexandria din Alamein

Unul dintre motivele pentru care am ales sejurul în Alamein au fost distanțele mai scurte față de Alexandria și Cairo.
În Alexandria mi-am dorit să ajung încă din copilărie, dar mi-a fost dat abia acum la... ani! 😉
Am cumpărat excursia de la ghidul nostru Ahmed, un băiat tânăr, venit din Hurghada, vorbitor de limba română. Cam șmecheruț băiatul, am plătit 100 de euro de persoană, dar când i-am cerut chitanță a început să râdă.
Program:• Grădinile și Palatul Montazah (rezidență regală de vară) • Catacombele din Kom El Shoqafa• Biblioteca Alexandriei• Citadela Qaitbay • Prânz mediteranean cu fructe de mare.
Am plecat în jurul orei 07.30 spre Alexandria, cu un autocar plin de români. Drumul a durat cam o oră și 30 de minute.
Despre Alexandria
Alexandria a fost fondată în anul 331 î. Hr. de către Alexandru cel Mare, pe locul unei așezări egiptene mai vechi numite Rhakotis.
În prezent, Alexandria are:
Suprafață: aproximativ 2.679 km²
Populație: în jur de 5,5 milioane de locuitori și este al doilea oraș ca mărime din Egipt, după Cairo și un important centru cultural și economic la Marea Mediterană.
Alexandria nu a fost deloc așa cum m-am așteptat. Plecând din Alamein, orașul nou și modern, când am intrat în Alexandria, pe niște străduțe înguste cu blocuri vechi și deteriorate, am fost profund șocată de contrast! Oriunde mă uitam îmi creea senzația că mă aflu ori după un cutremur, ori după un bombardament, blocurile vechi, păreau că se vor prăbuși dintr-o clipă în alta!
Primul obiectiv vizitat au fost Catacombele din Kom El Shoqafa. Catacombele din Kom El Shoqafa, datând din secolele I–II d. Hr., sunt un complex funerar subteran unic, care îmbină stiluri arhitecturale egiptene, grecești și romane. Așezate pe trei niveluri, includ camere funerare, o scară în spirală, fresce și o sală de banchet destinată ritualurilor mortuare. Aici am stat maxim 15 minute, nu m-a impresionat nimic. Din contră, trebuia să fiu foarte atentă pe unde pășesc în spații insuficient iluminate.
A urmat Citadela.
Citadela Qaitbay a fost construită în 1477 pe locul unde odinioară se afla faimosul Far din Alexandria, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. Fortăreața, ridicată de sultanul mameluc Qaitbay pentru a proteja orașul de invaziile maritime, oferă astăzi o priveliște frumoasă asupra Mării Mediterane și găzduiește un muzeu naval.
Am stat poate 30 de minute.
A fost mai interesant, cu vederea spre mare dar și spre bulevardul, din păcate tot cu blocuri deteriorate.
De aici am plecat spre Biblioteca din Alexandria, cel mai interesant obiectiv.
Noua Bibliotecă din Alexandria (Bibliotheca Alexandrina), inaugurată în 2002, este un omagiu modern adus celebrei biblioteci antice distruse, fiind un centru cultural și științific de prestigiu internațional.
Clădirea impresionează prin arhitectura sa circulară și adăpostește milioane de volume, muzee, galerii de artă și un planetariu. Biblioteca este frecventată în special de către studenți.
Am stat aproape o oră. A fost o experiență plăcută.
Ne-am deplasat în continuare spre grădinile Montazah, ce înconjoară Palatul Montazah.
Grădinile Montazah, întinse pe 150 de acri, oferă un peisaj luxuriant cu pini, palmieri și flori exotice, fiind un loc interesant pentru plimbare și relaxare pe malul Mării Mediterane.
Palatul Montazah, construit la începutul secolului XX de familia regală egipteană, combină stiluri arhitecturale europene și orientale. Am stat circa 15 minute.
Grădinile erau frumoase, spațiul imens, dar deși erau amenajate cu coșuri pentru gunoi, era mizerie peste tot (egiptenii au o problemă cu simțul curățeniei...).
Am vizitat și grădinile interioare, mai mici, acoperite, ca o seră botanică. Mi-a plăcut! Am văzut foarte multe specii de plante care m-au încărcat pozitiv! Prânzul cică trebuia să-l luăm la hotelul Rixos Montazah, unde ne-am deplasat cu autocarul.
Ne-am așezat pe o terasă la niște mese, ne-au servit cu băuturi și am început să așteptăm, după ce Ahmed ne luase comanda din autocar (carne sau pește).
După vreo 20 de minute, vine Ahmed și ne spune că plecăm să luăm masa în altă parte! 🤕
Nu am înțeles care a fost faza! Iar chelnerii au venit să strângă banii pentru băuturile consumate! 😡
Așa că am traversat cu autocarul vreo 10 minute minunatul bulevard paralel cu marea și am ajuns la un restaurant pe plajă cu vedere la mare.
Până acolo nu am putut să nu remarc că toți localnicii și turiștii stăteau la plajă pe scaune, nu existau șezlonguri! Mâncarea la restaurant a constat dintr-un aperitiv specific oriental și felul principal un pește cu orez sau un șnițel de pui cu cartofi și salată. Am avut pește. Nu a fost cine știe ce. Băuturile nu au fost incluse.
După masă, am plecat spre hotel, unde am ajuns în jurul orei 18.30.
Cam asta a fost excursia.
Chiar dacă nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, a fost o experiență turistică în care măcar am cunoscut oameni interesanți în grupul nostru de români.
Alegeri inspirate vă doresc! 🙂
Trimis de elenaadina in 30.06.25 17:50:00
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa, Asia, Africa, America de Sud, Oceanul Indian
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenaadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@elenaadina: Interesantă excursie, așa am aflat și eu despre ce se poate vedea în Alexandria. Din poze se văd foarte frumos obiectivele turistice, catacombele, citadela, imensa bibliotecă dar și frumoasele grădini. Să înțeleg că Palatul Montazah nu se vizitează în interior, doar se ajunge până aproape de el dacă ați stat doar 15 minute.
Cam neserios ghidul dacă v-a dus la acel frumos hotel doar pentru a servi ceva acolo contracost și apoi ați mers în alt loc pentru prânz. Și prețul cam piperat cum bine ai precizat dar tot a meritat!
Nu stiu cum naiba facem sa gasim un ghid privat ptr Alexandria si Cairo, cum am avut in Tunisia. Il manevram noi de sfori, nu cum fac astia cu autocarele. In fine, noi mergem din 6 septembrie, or mai aparea solutii. In mall-ul de langa hotel nu erau agentii locale
@Deborah77:
Bună dimineața.
În Mall nu sunt, dar se pot găsi pe internet agenții care organizează tururi private din Alamein.
Succes! 🙂
@mprofeanu:
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
Alamein este o destinație nouă pentru România, așa că agenția parteneră nu are încă experiența celor din Hurghada sau Sharm el Sheik.
Poate așteptările noastre sunt prea mari, când e vorba de circuite organizate în grup, ne trebuie o inteligență adaptivă, pe care eu și soțul încă nu o avem! 😅
Doar așa am putea suporta un circuit fără să ne enervăm și să ne bucurăm de experiența în sine!
Toate cele bune și frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2013 Sultanul Qaitbay — scris în 26.11.14 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Catacombele din Alexandria Egiptului — scris în 22.11.14 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Biblioteca din Alexandria — scris în 22.11.14 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Alexandria - ce poti vedea intr-o singura zi — scris în 24.11.12 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Nov.2008 Abu Mena - orasul Sfantului Mina — scris în 30.03.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2008 Alexandria – antic si modern, mediteraneean si african — scris în 26.03.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ