GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătorie cu peripeții la Alberobello
Am ajuns la Gara Bari Centrale cu 10 minute înainte să plece trenul spre Alberobello. Peronul companiei Ferrovie del Sud Est este ultimul cum străbateți tunelul subteran, iar biletele se achiziționează de la chioșcul de pe peron. Am plătit 9,80 euro/ adult pentru un bilet dus-întors. Pentru copii n-am plătit nimic. Am urcat în tren „înarmați” cu răbdare și cărți de joc pentru că drumul avea să dureze două ore. Era ora 15. Printre „Macao” și „Război”, mai admiram de pe geam livezile de măslini, vița-de-vie plină de ciorchini imenși sau cactușii plini de fructe colorate. După vreo oră, jocul ne este întrerupt de un lucrător al căii ferate care ne întreabă unde mergem. „Alberobello! ” „Hmm... ”, începe dumnealui. „Nu se poate să fi urcat în trenul greșit! ”, gândesc eu. Domnul mă lămurește că trenul merge doar până la Putignano, deoarece este o problemă cu calea ferată între această stație și Alberobello.
Gara Putignano—trenul oprește și toată lumea aflată în el coboară. Pe peron, ne întâmpină un domn care încearcă să explice tuturor în italiană și engleză că va veni un autobuz care ne va duce pe toți la Alberobello. Trebuie doar să avem răbdare. Ne poftește în stația de autobuz din spatele gării să așteptăm. Și așteptăm. Mâncăm un pachet de biscuiți, bem câte un suc, respectiv o bere de la chioșcul din stație. Mai întâlnim un cuplu de tineri din România, povestim, ne jucăm și vine un autobuz. Nu, nu e cel care ne trebuie nouă. Acesta merge înapoi la Bari. Noi vrem la Alberobello. Mai bem o bere, mâncăm un biscuit. După vreo oră, vine și autobuzul pe care îl așteptam. La ora 18 ajungem în orășelul căsuțelor de poveste. Off, ce complicat!
Degeaba am încercat să aflăm de la șoferul autobuzului cum vom putea să ne întoarcem la Bari în aceeași zi, dădea din umeri și spunea „I dont know! ”.
Bine! Să nu ne îngrijorăm, hai să ne bucurăm de Alberobello, orașul aflat în patrimoniul UNESCO! Așa cum mi-am imaginat orășelul era foarte aglomerat. Ne-am lăsat purtați de valul de turiști către partea orașului pe care sunt ridicate casele trulli—case construite din piatră pentru care nu s-a folosit nici un fel de material de legătură, doar pietre puse una peste alta. Copiilor li s-au părut amuzante acoperișurile țuguiate cu desene ciudate și ușile mititele, prea mici chiar și pentru niște copii. Iar miniferestrele cu perdele tricotate și ghivece cu flori erau fascinante. Am intrat în căsuțele albe transformate în magazine pentru ca fetele să își găsească souvenirul perfect. Era aglomerat peste tot. Străduțele înguste ne-au condus până la biserica trulli și la trulli siameze. În iunie 2016, când am vizitat Alberobello prima dată în aceasta biserică era o nuntă, acum erau doar mulți turiști. Ne-am odihnit în parcul din fața bisericii și apoi am pornit din nou prin labirintul de străduțe. Fetele ne-au povestit că există chiar niște desene animate inspirate de arhitectura acestui oraș (numite „Trulli tales—Aventuri în Țara Gurmi”) în care personajele poartă un fel de pălării de forma acoperișurilor din Alberobello, iar casele lor seamănă cu cele pe care le întâlneam aici.
Se întunecase deja și panorama pe care ne-o oferea orașul era încântătoare. Casele albe erau acum iluminate în diverse culori care se schimbau la intervale regulate de timp (albastru, verde, roz, mov).
Cu gândul la povești și desene animate, am uitat de autobuzul care ar fi trebuit să ne ducă la Bari. Am alergat după el însă în stație erau deja prea mulți călători și noi nu am mai avut loc. Șoferul ne-a spus că e „full” și trebuie să așteptăm următorul autobuz. Așa că am pornit din nou pe străduțele aglomerate în căutarea unei pizza. Am găsit-o la o terasă de pe vârful unei coline, unde ne-am așezat și am admirat în tihnă orășelul de căsuțe iluminate multicolor.
Ne-am întors în stația de autobuz mai optimiști și iată că autobuzul a sosit (cu vreo 20 de minute mai repede decât orarul obișnuit)... ne-a plimbat până în gara Putignano și acolo ne aștepta trenul spre Bari.
A fost o călătorie plină de peripeții, dar a fost o experiență frumoasă pentru că Alberobello merită văzut atât de cei mari cât și de cei mici.
Trimis de istvana in 23.10.18 17:17:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (istvana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@istvana: Cu peripetii sau nu aveti voi amintiri frumoase? Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Tocmai peripețiile fac deplasările mai interesante și amintirile mai frumoase.
Multumesc frumos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2020 Cum sa ajungeti in Alberobello — scris în 17.01.20 de Mihaela.Dima din ALBEROBELLO - RECOMANDĂ
- Oct.2019 AlberoBello - casute varf de creion — scris în 27.10.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Concediu in Puglia (2) - Alberobello — scris în 27.10.19 de carmen_7490 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Trulli, impozitele si caramida - cheie — scris în 10.03.19 de ultrasro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Castellana Grotte — scris în 09.05.18 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Alberobello – sat turistic de 11000 locuitori — scris în 09.05.18 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Trulli, căsuțele din povești — scris în 06.11.17 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ