ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.06.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 17

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Aarhus — orasul minunilor

TIPĂREȘTE

Am început să scriu această poveste despre superbul oraș Arhus din două motive, chiar trei:

• pentru că am văzut ceva descrieri de cazări care ne-au folosit ca informații în periplul nostru pentru a vedea viitoarea facultate a fiicei mele, însă aproape nici un articol despre orasul Aarhus;

• pentru că am fost extrem de surprinși (în sens pozitiv) de cât de frumos e orașul și cât de multe atracții oferă;

• al treilea motiv ar fi că ne-am dus puțin prea încrezători că va fi la fel ca în multe alte locuri vizitate din punct de vedere al plăților, în sensul că duceam cu noi două trei carduri diferite si ceva euro si ne descurcam ori cu card ori cu euro, totuși aici nu a fost chiar așa.

Fiind situat chiar lângă mare, orasul am înțeles că e cam de trei ori mai mare decât Clujul iar ca populație mai puțin de jumătate ca si Cluj (undeva in jur de 300.000). A fost menționat pentru prima oară în secolul al VIII- lea ca o așezare vikingă, iar unele clădiri din centrul orașului chiar te duc cu gândul în trecut, dar Aarhus ar putea să pară ca are un aer bătrân, însă cu siguranță este tânăr în spirit.

Un oraș studențesc, plin de viață, Aarhus are atât de multe de oferit, fie că sunteți în căutarea de experiențe privind zona cu țările din nord, fie că doriți să vizitați un oraș plin de oportunități turistice, muzee, plaje superbe la doi metri de pădure de fagi pe care abia puteai să-i cuprinzi cu brațele, sau magazine de cumpărături, mâncare excelentă, cultură, situri istorice și o mulțime de locuri de divertisment (spectacole de teatru, jazz, opera etc).

Am pomenit mai sus ca aveam ca scop principal vizitarea Academiei din Aarhus, așa că biletele de avion Cluj – Billund le-am luat cu vreo două luni înainte la un preț foarte mic (54 lei de persoană).

Cazarea ne-am orientat să fie în apropierea facultății, așa că eram undeva la 4 km de centrul orasului. Hotelul se numea Zleep Hotel Aarhus Syd Viby și s-a dovedit o alegere bună deoarece autobusul de la aeroport (912 X până la gară, apoi 1A sau 4A) ne-a lasat chiar lângă el, cazarea a fost ok si aveam marele avantaj ca langă noi era un Mc Donalds si un fel de mall cu magazine mari, inclusiv un magazin alimentar si o brutărie cu pâine și cornuri calde.

Unele amanunte cred că ar prinde bine să le menționez aici: aproape toate magazinele sunt deschise doar până la ora 18.00, rar cele alimentare până la 21.00, așa că dacă mergi cu un buget mai limitat și dorești să mai bei un iaurt la cameră ???? sau o pâine ai grijă să ți-o iei la timp. Inca din aeroport ne-am dat seama ca euro nu ne sunt de nici un folos, nu puteam să luăm bilete pe autobus de exemplu și nici în magazine nu ne erau de nici un folos.

Vrând să schimb la o casă valutară ne-ar fi luat comission vreo 30 %, cee ace ni s-a parut mult. Așa că am făcut un compromis si la un bancomat automat chiar in aeroport am schimbat euro pe coroane daneze, ca să putem ajunge la hotel.

Unele autobuse au posibilitatea să-ți încaseze cu cardul dar nu toate. Sunt preturi destul de mari, undeva la 70 de euro au fost cele trei bilete de autobus pentru trei persoane pentru o distanță de aprox. 90 de km, doar dus, deci aproape dublu față de prețul avionului ????.

Pentru cei care au mai fost în zonă poate aceste amănunte nu contează, nouă ne prindeau bine oaresce informații în plus.

Si cum nu stau prea bine la capitolul răbdare, initial vroiam să chem un taxi, noroc cu un roman care era în apropierea mea și care a zis să stau molcom ca mă scapa ușor de 400-500 de euro pe puțin.

Excursia noastră se întindea pe patru zile, iar prima zi era rezervată de acasă vizitării campusului si a academiei. Prima zi am mers pe jos in jur de 18 km, însă ne-am orientat prin oraș și am marcat cumva pe harta orașului ce vrem musai să vedem.

Am citit pe net că punctul de informare turistică cel mai apropiat este la DOKK1, o bibliotecă nouă înălțându-se deasupra punctului de întâlnire dintre oraș și port, la gura râului Aargus (trecerea de apă ce desparte orașul în două) fiind cea mai mare bibliotecă publică din Scandinavia, câștigătoare de premii și, fără îndoială, una dintre cele frapante clădiri, situată într-o clădire impresionantă unde puteți găsi aproximativ 350.000 de cărți, cărți audio pentru nevăzători, iar în fiecare zi se organizează evenimente, expoziții, dezbateri și multe alte activități.

La ghișeu am primit harta autobuselor, harta orasului cu punctele turistice, informatii despre diverse evenimente ale orașului precum și avantajele pe care le-am avea daca am achiziționa Aarhus card.

Ne-am așezat deoparte, am socotit cît ne-ar costa să vizităm orașul vechi, muzeele si catedrala, plus autobusele care nici alea nu erau tocmai ieftine si picoarele noastre deja erau varză după prima ziș am ajuns la concluzia ca ieșim cel puțin la jumătate prețul, mai ales daca luam pe 72 de ore, ca să avem asigurat si transportul până la aeroport.

Deoarece vremea nu era deloc pe placul meu, am ales sa combinăm într-un anumit fel obiectivele turistice să nu ne prindă prea mult ploaia. Ziua temperature era undeva la 7 grade, noaptea la fel, așa că dacă ploia ne lăsa în pace era perfect. Telefonul ne arăta doar in prima zi ploaie si atunci am ales grădina botanică, apoi muzeul de renume mondial, AroS.

Grădina Botanică Aarhus (Botanisk Have) a fost înființată în 1875 și acoperă un impresionant domeniu de 53 de hectare. Cele mai importante sunt sălile mari cu plante subtropicale din întreaga lume, recent renovate cu adăugarea unei mari domuri tropicale. Grădinile găzduiesc o varietate de programe de vară distractive pentru copii, precum și concerte și spectacole în amfiteatrul din incintă. Este, de asemenea, un loc plăcut pentru o plimbare sau un picnic, cu numeroase căi, două lacuri mici și o mulțime de spațiu verde deschis.

MUZEUL AroS cred că reprezintă principalul motiv pentru care orașul mai este numit și orașul minunilor. Nu te lăsa păcălit de numele împrumutat din era vikingă pentru că vorbim de un muzeu cât se poate de modern, dedicat artei contemporane. A fost înființat în 1859 și este al doilea cel mai vechi muzeu de artă publică din Danemarca cu 10 etaje înălțime, cu o suprafață totală de 20.700 m², proiectat ca o clădire modernă si redeschis la 7.07.2004, de arhitecții danezi Schmidt Hammer Lassen.

Astăzi, ARoS este unul dintre cele mai mari muzee de artă din Europa de Nord, cu un număr total de 980.909 de vizitatori în 2017. In interiorul muzeului există mai multe încăperi pline cu picturi chiar si din secolul al 17-lea, însă și încăperi în care pur si simplu puteți să vă jucați; de exemplu o camera tapetata cu oglinzi în care stai pe o mica treaptă. Iar deasupra ta si jos, in stanga si dreapta sunt oglinzi asa ca imaginea ta este repetata la infinit oriunde te-ai uita. Camera are o parte luminoasa si una intunecata unde ai impresia ca pur si simplu stai deasupra unei prăpăstii.

O alta cameră are un joc de lumini atat de bine făcut încat ai impresia ca ai în fata un zid și în fața ta se zăreste un șemineu

Una dintre piesele de rezistenta din muzeu este sculptura Baiat (Boy) a artistului australian Ron Mueck. Cu o inaltime de 4,5 metri si o greutate de jumatate de tona sculptura este impresionanta prin detaliile sale.

În afară de galeriile mari, cu expoziții permanente și în schimbare, clădirea ARoS are un magazin de arte, o cafenea de luat masa și un restaurant. Viziunea arhitecturală a muzeului a fost finalizată în 2011, cu adăugarea panoramelor circulare Panorama curcubeului, de Ólafur Elíasson, care este de fapt este o pasarelă circulară, tehnicoloră de 52 de metri, ce produce priveliști colorate de ora magic parcă. Poți să stai aici câteva ore bune, mai ales dacă cunoști bine și îti place arta contemporană.

Tot în aceeși zi am vrut să vizităm si Catedrala din Aarhus, construită din anul 1497, în cinstea Sfăntului Clement, însă era în renovare până în luna mai, din păcate. Văzută din afară doar, era spectuculoasă.

Pentru că era în aceași piață am intrat sa vedem si micul muzeu al vikingilor (Vikingemuseet); este alcătuit din colecții bazate pe descoperirile făcute de constructori atunci când excavau fundațiile băncii din Aarhus în anii 1960. Muzeul prezintă o imagine fascinantă a comunității vikingilor care a făcut din Aarhus casa cu vreo mie sau mai mulți ani în urmă. Printre lucrurile evidențiate se numără rămășițele rambleelor care înconjurau o dată așezarea, o reconstrucție a unei case tipice din perioada Vikingă și uneltele vechi.

Ziua următoare am decis să vizităm neapărat ORAȘUL VECHI (Den Gamle By) deoarece si doamna de la punctul turistic care ne-a spus că e superb si neapărat trebuie vizitat.

DEN GAMLE BY este un muzeu în aer liber alcătuit din peste 75 de clădiri istorice colectate din întreaga Danemarca, demontate și reasamblate în Aarhus pentru conservare, între care și casa lui Andersen povestitorul. Datând din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XX-lea, această colecție remarcabilă a fost asamblată ca și cum ar fi fost într-adevăr un oraș vechi autentic, un efect sporit de vechile case vechi, magazine, ateliere și morile de vânt. Printre lucrurile importante se numără casa vechei burgeri din 1597, care găzduiește o colecție fină de mobilier; precum și casa unui comerciant; o căsuță; o casă de piatră cu două etaje; și un depozit.

Cea mai mare clădire este Mansionul maiestuos al Maestrului, un nou "vechi" adăugat pe site în 2009. Un muzeu de jucării, un muzeu textil și o colecție istorică muzicală merită de asemenea văzute, precum și muzeul de biciclete; magazinul de medicamente (complet cu plante medicinale); și atelierele care aparțin odată lumanarilor, coopers și încălțăminte. Muzeul deține, de asemenea, expoziții speciale de costume istorice. Cinci restaurante și cafenele sunt situate la fața locului, unele servind mâncăruri tradiționale cu inimă.

În Orașul Vechi veți întâlni oameni îmbrăcați și care acționează ca oameni populari la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și modul în care oamenii au trăit și au lucrat în 1927. Unii dintre ei se ocupau de copiii veniți sa viziteze muzeul și îi implicau inclusiv în jocuri din acel vremuri: tras cu arcul, alergat în saci, ceva joc cu pietre. Pentru mine a fost ca o lecție cum să faci turism. Ne-am simtit minunat acolo!

Pentru că era amiazăzi când am ieșit de pe străduțele superbe ale orașului vechi ne-am gândit să mâncăm ceva apoi să mai colindăm orașul, asa ca am cautat patiseria Nummer 24, despre care aflasem eu că se manâncă bine și relativ ieftin.

Ca să fie mulțumită toată gașca am ales un magazin din centrul orașului Salling se numeste, care are magazine de toate felurile sa pierzi vremea vreo 2 ore cel puțin iar pe acoperis are o pasarelă, făcută din oțel și sticlă pe care poți să mergi si să admiri tot orașul, dacă nu ai rău de înălțime și ai curaj să pășeăti doar pe sticla vreo 50 de metri deasupra clădirii.

Ce ne-a mai plăcut extrem de mult în această mica excursie a fost muzeul de istorie si arheologie Moesgaard.

Muzeul Moesgaard. Această structură modernistă împrejmuită de păduri se ridică diagonal pe coasta dealului, la iesirea din Aarhus, însa autobuzul 18 te duce chiar pînă lângă el și te invită la o plimbare până în vârf pentru a-i admira peisajele rurale. În interior, expozițiile de ultimă generație îți permit o privire aruncată în epoca preistorică, de la scara sa evolutivă, la cel mai bine conservat corp uman al Epocii de Fier – Omul Grauballe.

Deasemenea cu ochelari 3D veti asista la povestea Vezuviului timp de 20 de minute, cu cladiri prabusite, lavă peste tot, unde totul pare asa real încât te ștergi la un moment dat de cenușă. Tot cu minunile alea de ochelari într-o altă încăpere poți intra in epoca de piatră unde chiar crezi căa pietrele vin înspre tine sau ciobanul iți întinde mâna. Credeți-mă, veți fi încântați si d-voastră și copii!!!

Cred că m-am întins puțin prea mult dar dacă am făcut-o mă veți ierta deoarece chiar merită să vizitati acest oras cu păduri de fag si parcuri în mijlocul lui cu lebede, cormorani si rate sălbatice plimbandu-se alaturi de mii de bicicliști, cu oameni relaxați si zîmbitori, vorbind perfect engleza.

Clar vom mai merge deoarece pe lista noastră au rămas locuri nebifate și as vrea să văd si marea cu plajele ei.


[fb]
---
Trimis de carina_10 in 20.11.19 16:31:42
Validat / Publicat: 20.11.19 17:56:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 2024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carina_10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[20.11.19 17:55:51]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Arhus, AARHUS" (nou-creată pe sait)

carina_10AUTOR REVIEW
[20.11.19 18:17:00]
»

@webmaster26: ok

carina_10AUTOR REVIEW
[20.11.19 18:22:34]
»

@escumare: Dacă ai citit am scris si despre magazine, in ideea ca poti să iți cumperi ce ai nevoie din zona. Scuze daca era asa deranjant faptul că am pomenit si de mcdonalds. Si nu sunt din Cluj

webmaster
[20.11.19 18:44:15]
»

@escumare: Atunci când nu ai nimci de zis... cel mai bine e... nu spui nimic.

Că oricum... tot... nimic zici

-

Ecou șters și avertisment

webmaster
[20.11.19 18:44:35]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

carina_10AUTOR REVIEW
[20.11.19 18:47:51]
»

@webmaster: Mulțumesc

mprofeanu
[23.11.19 19:00:40]
»

@carina_10: Am citit cu plăcere despre acest oraș necunoscut mie și mi-a plăcut! Utile informațiile și de actualitate. Pentru cei ce vor merge acolo dar și pentru cei ce vor să știe cât mai multe din lumea asta mare orice informație contează.

carina_10AUTOR REVIEW
[11.12.19 11:50:44]
»

@mprofeanu: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
carina_10, escumare, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aarhus:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.41706299781799 sec
    ecranul dvs: 1 x 1