GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rafelguaraf - o oaza de liniste din Comunitat Valenciana / In tara portocalelor
O sa incep povestea celor aproape doua saptamani petrecute in zona Valenciei cu micul orasel Rafelguaraf – o comunitate ascunsa intre dealuri, la 45 de km de Valencia, unde, in fiecare dimineata, soarele ma trezea dintre frunzele palmierului din fata casei si portocalele se rasfatau in caldura diminetii, pe campurile din capatul strazii...
Aici, o vila cu trei dormitoare, doua bai, living, garaj si o mica curte interioara se poate inchiria cu 350 de euro pe luna. Dezavantajul este ca in aceasta zona nu exista gaze naturale, totul fiind electric: incalzirea, aparatele electrocasnice la bucatarie, etc.
In acest orasel cu putin peste 2000 de locuitori, inconjurat de campuri nesfarsite de portocali, lamai, grefe, mandarini si kaki, exista o biserica construita in secolul 18, inchinata Fecioarei Maria, un auditoriu de muzica, o baza sportiva moderna, cu piscina, sauna, teren de sport si unul dintre cele mai mari terenuri de golf din regiune.
Terenul de golf are propriul resort, cu mici vile pierdute printre palmieri, piscine in aer liber, fantani arteziene si intrare pe baza de card, care ofera intimitate pasionatilor acestui sport.
Pe fiecare strada exista cel putin o frizerie/coafor, dar ce m-a socat pentru o localitate atat de mica a fost sa gasesc o clinica medicala dotata cu tot ce-i trebuie, un centru de cosmetica care oferea servicii pe care in Bucuresti le gasim la saloanele de lux (epilarea definitiva cu IPL sau injectiile cu colagen figurau in lista, alaturi de alte proceduri de masaj, sauna sau intretinere corporala), doua banci, si doar doua baruri; discoteca locala functiona doar pana la ora 12 noaptea, fara obisnuitii decibeli asurzitori.
Cele trei parcuri, Plaҫa de la Comunitat Valenciana, Plaҫa d’Espana si Plaҫa de la Reina, desi micute, sunt umbrite de palmieri, iar pe bancutele lor gasesti in general bunici, plimbandu-si nepotii. De altfel, majoritatea locuitorilor sunt, in general, pensionari din clasa mijlocie, retrasi „la tara”, departe de zgomotul si agitatia oraselor...
Primaria, „ajuntament”, are alaturi cafeteria orasului, unde gasesti oricand o ceasca de cafea si un vecin dornic sa stea la un „pahar de vorba”. Singura caramangerie din orasel este tinuta de niste marocani, care se lauda cu cel mai fraged miel din toata regiunea valenciana (n-o fi chiar asa, dar prea departe de adevar nu sunt). Langa „carnicerie” exista un mic chiosc unde se vand „des delices arabes” (foarte bune, insa prea dulci; noroc ca aveam suficient fresh de portocale).
Casele construite toate dupa un anumit tip de proiect aprobat de primarie (cam toate sunt la fel, nu iti faci tu casa cu turnulete cum ai vazut in nu stiu ce film) cu terasa pe acoperis, stradutele inguste, pe care parchezi pe o parte a trotuarului intre 1-15 ale lunii si pe cealalta parte pana pe 30, atmosfera linistita si lipsita de orice fel de agitatie, te duc cu gandul la un oras medieval in care timpul curge mai incet decat in mod obisnuit
Un alt lucru specific acestei mici asezari sunt megafoanele instalate pe cladirile cele mai inalte: aici, primaria difuzeaza tot felul de anunturi (printre altele casatoriile ce urmeaza a fi celebrate si ora pana la care invitatii pot duce cadouri mirilor, ca si locul unde va avea loc petrecerea); in ziua de Boboteaza, corul asociatiei muzicale a copiilor a oferit un program de cantece religioase, tot prin intermediul acestor difuzoare.
Intr-un orasel atat de mic, este firesc ca toti sa se cunoasca intre ei; desi eram straini, orice persoana intalnita pe strada nu trecea mai departe fara sa ne adreseze un „hola, que tal? ”, de parca eram acolo de cand lumea...
Cum toata lumea detine cel putin o masina, in zona nu exista autobuze, ci doar o mica gara, de unde se poate lua trenul pana la Valencia. Si cum drumul spre gara duce prin campurile de portocali... micul dejun este asigurat: )))))
Trimis de Kyandra in 10.01.11 17:28:22
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Kyandra, intre Valencia si Rafelguaraf sunt mai mult de 50 de km?
Depinde pe unde o iei... pe drumul prin Xativa / Alzira/Carcaixent erau, pe GPS, 47.8 km. Daca o iei pe A7, prin Guadassuar, sunt vreo 57 de km.
mutat in noua rubrica "O zi in Rafeguaraf", localizata in aceeasi sectiune cu Valencia (Costa Azahar)
Multumesc! Atunci tot aici voi continua povestea cu castelul din Xativa si Tavernes de la Valldigna
Foarte frumoasă și calmă descrierea ta! Înțeleg că nu sunt locuri foarte spectaculoase, în schimb, tocmai bune pentru odihnă și relaxare.
Dar după ce ne-ai povestit de vila care v-a găzduit, de terenul de golf cu propriul resort, de cele trei parcuri mici, de primărie, de biserică, ș. a. m. d, m-ar fi bucurat să văd și câteva fotografii ale acestor repere turistice. Puținele poze pe care le-ai postat ilustrează în mică măsură povestirea ta, unele nu au explicații, altele fac trimitere spre o denumire care nu îmi spune nimic, fiindcă nu o regăsesc în review (de ex. ” Carrer Blasco Ibanez”).
Înțeleg că vei aborda această călătorie în serial, deci e posibil ca în episoadele următoare să ne delectezi, pe lângă frumoasele descrieri cu care ne-ai obișnuit, și cu alte fotografii mai sugestive. Dacă nu va fi așa, asta e! Nu e un motiv pentru care să nu apreciez calitatea muncii tale, atât de sugestiv transpusă în acest review.
Noi nu am stat la o vila in cadrul resortului, am inchiriat pur si simplu o casa cu etaj in oras. "Carrer Blasco Ibanez" era straduta pe care o vedeam eu de la fereastra camerei, in capatul careia se aflau plantatiile cu portocali. Inteleg ca nu pare ceva impresionant, insa pentru pentru mine e o straduta "de suflet". Resortul de golf se afla la vreo 2 km de orasel, in catunul Tossalnou (apartine de Rafelguaraf), insa fiind un resort privat, nu prea am putut face poze acolo.
Am înțeles explicațiile tale și-ți mulțumesc pentru răspuns @Kyandra!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Fântâni din Valencia și Xativa — scris în 15.11.23 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 La Albufera după o paella autentică. Dacă aveam noroc și un apus de soare celebru — scris în 30.11.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 La plimbare prin Gradinile Turia si pe plaja Malvarrosa — scris în 03.05.18 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O săptămână în Valencia (partea a II-a) — scris în 03.12.17 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O săptămână în Valencia (partea I) — scris în 02.12.17 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Castelul Xativa - de la Hanibal la familia Borgia — scris în 13.01.11 de Kyandra din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2007 Turism “din nimic” intr-un parc din Valencia — scris în 12.07.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ