GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca şi anul trecut vezi impresii am ales pentru minivacanţa de 1 Decembrie tot o destinaţie din sud estul Transilvaniei. De data aceasta, am optat pentru o cazare diferită de cele clasice, respectiv un conac în locul unui hotel clasic.
Acesta se află în judeţul Covasna, în satul Tălişoara, comuna Brăduţ pe DJ 131 ce leagă oraşul Baraolt de Odorheiul Secuiesc. Este situat în primul sat de după Baraolt, la aproximativ 5 km de acesta.
Interesantă e denumirea în limba maghiară a localităţii, care este Olasztelek, iar într-o traducere aproximativă înseamnă „locul italienilor”, întrucât se pare că în acele locuri ar fi fost câteva familii de italieni. De altfel, judeţul Covasna este cunoscut pe lângă apele sale minerale – Biborţeniul fiind următorul sat spre est dinspre Baraolt – ca fiind un ţinut al conacelor, cercetătorii descoperind peste 100.
Deşi numele sugerează că ar fi un castel, în fapt este vorba de un conac nobiliar ridicat în secolul al XVII-lea de familia transilvană Daniel. După anul 1989 imobilul a fost retrocedat urmaşilor familiei care l-au vândut actualilor proprietari, o familie tot de etnie maghiară, care l-a restaurat şi transformat în loc de cazare, în anul 2013.
Conacul se află la şoseaua principală, care este foarte bine întreţinută, de la Baraolt şi până la Odorheiul Secuiesc. Pentru cazare au fost amenajate 8 camere cu denumiri istorice în limba engleză (Swan suite, Princess budoire, Constantinopole room, Castle Gate, etc).
Curtea conacului este destul de mare însă locurile de parcare sunt distrubiute astfel: trei lângă clădirea principală, în dreptul recepţiei, iar alte 10-12 ceva mai încolo unde se renovează o altă clădire, cu aceeaşi destinaţite care va fi dată în folosinţă în viitor.
Recepţia se află la parter într-o parte distinctă a clădirii, la care nu se poate ajunge din hotel, ci doar ieşind afară. Partea bună este că se poate plăti cu cardul. Însă fiind puţine camere trebuie făcută rezervare cu cardul pe site, cu reţinerea unei garanţii reprezentând preţul pentru o noapte, care nu este deloc mic, variind între 80 şi 110 euro, în funcţie de camere. La venire şi plecare bagajele sunt cărate de personal. Nu trebuie riscat să veniţi fără rezervare, întrucât am văzut un afiş care spunea că în zilele fără rezervări, conacul e închis.
Totuşi în acest preţ este inclus şi micul dejun, tip bufet suedez, care este destul de consistent. Acesta include trei tipuri de gemuri şi tot atâtea de brânză şi prepaprate din carne, de la producători locali, lapte cald, ceai, cafea, două tipuri de cereale, iar la cerere se pot aduce ouă fierte sau omletă.
De asemenea se poate lua atât prânzul cât şi cina acolo, cu condiţia anunţării, deoarece meniul este fix şi se face în funcţie de solicitări. Preţurile nu sunt mici, variind între 15 şi 18 euro de persoană şi nu includ băuturile, nici măcar apa. Nici preţurile băuturilor nu sunt mici, similare cu ale unui hotel de patru stele. Merită însă încercată palinca locală din tot soiul de fructe, a 20 ml porţia. Atenţie, masa cu băuturi poate ajunge sau chiar depăşi preţul cazării !
Cu toate acestea, noi am luat cina în fiecare seară şi a fost o experienţă deosebită. Mâncarea este foarte gustoasă, prezentată ca la marile restaurante şi conţine numai delicatese: foi gras, raţă pe varză, file de peşte, gulaş, etc.
În plus restaurantul, care se află la etajul întâi, este în vechea sală de bal a conacului transformată în restaurant-bibliotecă ce are în mijloc un şemineu care este mereu aprins. De asemenea, tot de acolo, se poate ieşi pe teresa conacului pentru a se admira curtea foarte îngrijită. Am putut vedea prima zăpadă cu fulgi mari, ca în poveşti din iarna aceasta.
Atmosfera la masă este una specială, la care contribuie şi muzica cafe concert în surdină, lumina unei lumânări la fiecare masă şi amabilitatea deosebită a chelnerului Szobi. De altfel, tot personalul, constituit din tineri din zonă, este deosebit de amabil. Toţi vorbesc română fluent.
De aceea poate, majoritatea clienţilor erau cupluri fără copii, noi şi încă o familie constituind o excepţie. Interesant este că majoritatea turiştilor sunt români, restul fiind străini, însă nu unguri. De altfel, gazdele, de 1 Decembrie, ne-au pregătit în curte şi un foc de tabără.
Pe holul ce dă spre restaurant se află panouri trilingve (română, maghiară şi engleză) cu istoria conacului. Atât acolo cât şi în restul camerelor cât şi în restaurant sunt fragmente din fresca originală a conacului. Aceasta împodobea iniţial tot conacul şi reprezenta scene din istoria familiei Daniel. Peste tot o să întâlniţi blazonul nobiliar reprezentat de o lebădă străpunsă de o săgeată.
Noi am avut camera numărul 8 care se află lângă restaurant. Aceasta ca şi camera numărul 4, care se află sub restaurant sunt cele mai zgomotoase, fiind în preajma restaurantului. Mai exact cu aproximativ o oră înainte de mese şi una după, nu prea mai e linişte.
Camera noastră, denumită şi Constantinopole conţinea un pat dublu matrimonial şi unul mic de o persoană. Am cerut pat suplimentar, care a costat 20 euro pe noapte pentru că am venit cu cei doi copii.
În cameră mai erau o masă cu oglindă, două scaune şi o comodă cu trei sertare, iar pe hol un dulap şi un cuier de perete. Tot mobilierul este din lemn masiv păstrând un aer medieval. Pe jos în cameră este o podea din lemn, care scârţâie. Zgomotul ar fi fost mai mic poate, dacă ar fi fost pusă o uşă între cameră şi holul camerei.
Baia este cu cadă, însă între aceasta şi cameră nu este uşă, iar zgomotul din baie ajunge uşor şi în cameră. Feroneria, cada şi chiuveta sunt de asemenea deosebite, în ton cu atmosfera medievală. Doar wc-ul se află separat de o uşă de sticlă. În interior nu se află niciun geam, dar la aprinderea becului porneşte un ventilator în tavan.
Deşi camera avea două calorifere mari, încastrate în lemn, frigul se simţea. În ultima seară am fost nevoiţi să pornim şi un calorifer electric aflat în cameră deoarece centrala cu lemne nu făcea faţă.
Pentru cei care au nevoie de prize, camera este dotată cu 4 prize simple. De asemenea, în tot conacul este internet wifi cu semnal bun, conectarea fiind fără parolă. Şi semnalul la mobil, pe reţelele principale este foarte bun. Camera mai are în dotare şi un televizor LG, destul de mic în diagonală, racordat la o reţea de cablu locală, care are însă şi programele româneşti de bază.
În zonă sunt câteva atracţii locale, mai exact un meşter fierar, care face demonstraţii pentru 8 euro de persoană, o moară de apă funcţională ce se vizitează pentru 20 lei de persoană şi un atelier de artizani. În satele din apropiere există o baltă amenajată pentru pescuit precum şi o herghelie unde se poate face echitaţie.
Cu maşina se poate ajunge destul de repede la Tuşnad, Lacul Sfânta Ana, Balvanyos, Salina de la Praid, Sovata şi bineînţeles Braşov, care e la aproximativ 50 km.
Tot în judeţul Covasna există o serie de bazine mici acoperite, umplute cu apă termală în satele Belin, Vâlcele, Malnaş, Olteni şi mai departe Hătiuca. Acestea sunt centre de relaxare în care apa minerală din bazine este foarte caldă. Toate fac parte din aşa numitul Drum al apelor minerale.
Pentru cei care vor să înoate dar şi să stea şi în bazine cu apă caldă termală pot merge la centrul Wellness din Tuşnad, recent deschis. Tot în Tuşnad se poate înota contra cost la hotelul O3one sau la pensiunea Sara.
În concluzie, Castle Hotel Daniel este o destinaţie de cazare specială, cu ştaif, pentru cupluri fără copii, unde se poate lua masa ca la marile restaurante. Având în vedere preţurile şi locul unde este amplasat, precum şi numărul mic de camere, clientela este selectă, fiind formată din oameni instruiţi, de 30-40 de ani cu venituri peste medie.
Este un loc în care îţi duci (noua) iubita să o impresionezi, iar dacă a rezistat asediului până atunci, ţinându-se tare, după o noapte petrecută la castel, va ridica steagul alb, spunând da. Totul e să te ţină... punga şi nu numai!
Trimis de tabache in 12.12.16 13:25:23
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tabache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.10372290 N, 25.58687790 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tabache: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Daniel Castle Hotel [Tălișoara], BĂILE TUȘNAD" (nou-creată pe sait)
@webmaster26: Localizarea e ok, insa Talisoara nu e in Baile Tusnad, ci langa orasul Baraolt. Ar tine intr-adevar de zona turistica Tusnad.
As dori ca in primul paragraf al articolului sa fie inserat un link cu articolul din iarna trecuta cu hotel Aro.
@tabache: Done.
Nu avem orașul Baraolt ca secțiune distinctă pe site motiv pentru care am încadrat hotelul la Băile Tușnad, cea mai apropiată localitate.
@webmaster26: Ok. Din mail-ul lor localizarea exactă ar fi după următoarele coordonate: N 46.103657 E 25.586524
@tabache:
Vad ca ai fost cu copii si nu cu noua iubita, crezi ca pot sa merg cu sotul sa sarbatorim la vara x7 ani de maraton conjugal?!
Glumesc, chiar la timp articolul, am in vedere locatia pentru vara viitoare, asa cum am zis mai sus, primisem oferta cu impresii excelente. Tinerii de se ocupa de locatie, se pare ca au locuit si prin capitala, s-au lecuit ca au avut cu ce si acum trag tare aici. Bravo lor.
Vacante frumoase!
@tabache: Bună recomandare! Iar faptul că această unitate de cazare se află nu prea departe de Băile Tușnad mă face să o trec pe lista noastră cu posibile locații de cazare pentru viitoarele sejururi! Noi am fost în această vară la Băile Tușnad și am explorat destul de mult stațiunea și împrejurimile sale, însă ne-ar tenta și o ieșire pe timp de iarnă, pentru o bălăceală pe cinste la Wellness Tușnad.
Mulțumim pentru recomandare, am lecturat și am votat cu plăcere articolul!
@Crazy_Mouse: Multumesc pentru vot. Incerc de fiecare data sa gasesc si sa scriu despre un loc despre care nu s-a mai scris. De altfel majoritatea articolelor mele, ca si acesta, au fost noutati pe site. Ma ghidez dupa faptul ca atunci cand mergi in vacanta trebuie sa mergi in locuri cat mai frumoase si are foarte mare importanta unde te cazezi. Nu sunt de principiu sa mergi oriunde sa ai unde sa pui capul si sa dormi. De aceea de multe ori caut foarte mult, chiar fizic mergand din hotel in hotel, pana gasesc ce vreau. Dupa mine a calatori este cel mai frumos lucru din lume.
@elviramvio: Elvira, din păcate sau din fericire, depinde cum privești lucrurile nu am nici măcar o iubita veche, ce sa mai vorbim de una nouă... Sunt căsătorit de peste 15 ani, acuși 20.
Referitor la locul de cazare, îmi mențin poziția că nu e un loc pentru familiile cu copii. Cam știu cum trebuie să arate și de ce ai nevoie la un hotel când mergi cu copiii. Cred că de aceea am și fost singura familie cu copiii, cu excepția uneia de ruși, care erau în tranzit pentru o noapte Însă, anul acesta a fost foarte greu de găsit un loc de cazare pentru vacanța de 1 Decembrie și doar aici am reușit să mai prind o cameră. Asta și pentru că eu nici nu prea pot să rezerv din vreme ceva, așa că mereu caut cazare cu aproximativ 7-10 zile înainte, câteodată și mai puțin de atât.
Revenind la hotel, el este recomandat cuplurilor și din alt punct de vedere. El are o constantă: e destul de frig în camere, fie iarnă fie vară. Așa că, din una în alta te mai înghesui unul în altul să te încălzești, iar apoi... Asta se observa foarte bine la micul dejun pe fețele obosite ale celor veniți fără copii, în contrast cu ale noastre întinse de familiști serioși. Bine, seriozitatea a plecat și de la faptul că nevastă-mea a dormit cu copiii în patul matrimonial, ca de obicei prin vacanțele noastre, iar eu m-am înghesuit singur în patul suplimentar, cam fără succes. Ca să închei, Castelul Daniel e un loc pentru ”vraje” unde te duci să o ceri sau să o dai gata!
@tabache:
Multam fain de precizari. Am timp sa cuget pana la vara in ce gasca vrem sa fim la micul dejun!!
Vacante frumoase mereu si sarbatori cu bucurii!
@tabache: Da, nu se poate spune ca este un loc cu preturi modeste, ci este un loc depre care poti spune "Obrazul subtire cu cheltuiala se tine" insa din ceea ce am vazut in poze arata bine si de asemenea aprecierea facuta de tine (prin punctaj) arata ca locul si-a meritat bine. E interesant cum este si vara, banuiesc ca este chiar si mai placut.
Iar experienta culinara pe care ti-o dau produsele traditionale e fara comparatie.
Felicitari, acordat SB cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Servicii sub 2* si preturi de 5* — scris în 31.07.21 de ux121422 din BUCURESTI - nu recomandă
- Jul.2020 Vacanta in Romania peste așteptări — scris în 26.07.20 de ux116301 din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu merita pretul — scris în 11.03.20 de Leno din BBC - nu recomandă
- Dec.2018 O seară la Castelul Daniel din Tălișoara — scris în 04.01.19 de eLila din ROMANIA - RECOMANDĂ