ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 4 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Minivacanţă cu avionul în Zadar, dar nu zadarnic...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cum am ajuns acolo

Aş mai fi avut de scris câte ceva despre insula Karpathos (vezi impresii, însă las deoparte povestirile pentru a vă aduce sub ochi o călătorie în premieră care poate constitui o idee de vacanță sau minivacanță, gândindu-mă că ar fi bine să scriu „la cald” , pentru un grad mai mare de utilitate, cine știe, poate cineva aflat în pană de idei se inspiră până nu se schimbă în rău condiţiile de călătorie...

Ei, în Croţia nici nu mă gândeam să ajungem aşa curând, nu pentru că n-ar merita sau că nu am fi vrut, dar planurile pentru anul ăsta n-o includeau deoarece destinaţiile erau deja ochite. Dar, cum„nu aduce anul ce aduce ceasul” , cei de la Ryanair m-au notificat la fine de aprilie că au introdus noi rute în„palmares” , printre care şi Zadar. Cum aveam şi de la Ryanair un voucher de valorificat, în cuantumul unui zbor nerealizat anul trecut, mi-am zis: Aici e de noi! , mai cu seamă că tocmai ce mă răzgândisem în privința insulei Cipru care la vremea aceea impunea test PCR la urcare în avionul spre acesta, dar și la aterizare în insulă, precum și o mică izolare până la sosirea rezultatului testului. Cum aveam dreptul la schimbare gratuită a zborului, am purces imediat la înlocuirea Paphosului cu Zadar, dar și a perioadei, programând călătoria cu două luni mai târziu, din mai, în iulie.

Dar, nu după mult timp de la rezervarea zborului, Croaţia, care oricum de vreme bună se afla pe lista galbenă a României, a trecut pe cea roşie, adică pe cea a ţărilor cu un indice foarte mare de îmbolnăviri, apoi s-a „înverzit” și, dornică să primească și ea turiști imunizați și nu numai, a înlesnit condițiile de intrare. Oricum, am urmărit îndeaproape website-ul mae croația pentru a fi la curent cu toate actualizările.

Certificatul verde digital a fost agreat de Croția mai înainte de 01 iulie 2021 când a putut fi descărcat în premieră la noi, această țară făcând parte din grupul celor șapte ce foloseau deja documentul european sanitar alături de Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia și Polonia. Însă, Croația și-a declarat decizia de a primi și turiștii care dețineau numai adeverințe de vaccinare, precum și pe cei cu teste negative PCR sau cu dovada trecerii prin boală, nu mai veche de 180 zile de la infectare.

Chestiuni practice și organizatorice

Fiind în perioadă de promovare și mediatizare a acestei noi rute, biletele de avion au fost ieftine, puțin peste o sută de euro amândouă (doar cu bagaj de mână și locuri pentru zborul de întors). Cazare am ales tot prin intermediul prietenului booking, în rest documentându-mă din mai multe surse de informații despre ce se putea vizita/face la fața locului, deoarece Zadarul turistic este micuț, prezentând interes major peninsula istorică împreună cu obiectivele sale.

Am avut doar un singur mare deziderat, și anume acela de a vizita Plitvička Jezera, chiar dacă distanța din Zadar până la renumitul parc nu era chiar încurajatoare (circa 130 km). Am găsit variantă cu autobuzele rapide pe curse lungi, după scotociri pe internet, așa că am cumpărat biletele online de acces la Plitvička Jezera cu trei săptămâni în avans.

Văzusem că Ryanair operează pe ruta București-Zadar cu două zboruri săptămânale, marțea și sâmbăta, iar zborul ales de mine pentru dus a fost într-o sâmbătă după-amiază, la orele 15,45 de pe Otopeni și sosire în Zadar la orele 16,25, durata de zbor fiind de aproximativ o oră și 40 minute, însă ora locală fiind în urma celei din România, am câștigat un mic avans. Pentru întors, am optat pentru ziua de marți a săptămânii următoare, la orele 20,05 și sosire la București la 22,45, pierzând ora câștigată inițial.

Cu zece zile înainte de zbor, Ryanair mi-a trimis un prim e-mail cu informaţii privind călătoria în condiţiile actuale, îndemnându-mă, printre altele, să completez un formular de localizare la care am ajuns urmărind un link în care am fost trimisă insistent. Tot acolo am ataşat şi certificatele digitale în format pdf. Imediat am primit un e-mail cu confirmarea de intrare pe teritoriul croat la care erau ataşate instrucţiuni şi un anunţ de călătorie. Din text, reieşea că anunţul de călătorie este necesar deplasării cu auto, însă, din moment ce mai multe linkuri din e-mailul de la Ryanair mă direcţionau la el, m-am gândit că nu mă costă nimic să completez formularul şi bine am făcut, căci în avion ne-au cerut formularul pe suport de hârtie pentru cei care aleseseră să-l printeze, urmând ca cei care-l aveau salvat numai în telefon, să-l prezinte la aeroport la controlul documentelor.

Formularul conţine date personale ale membrilor familiei respective, prin acesta se solicită adresa locului de cazare, ataşarea certificatelor, pe scurt, seamănă cu cel grecesc, dar e ceva mai simplu.

Pe măsură ce se apropia data zborului, Ryanair şi-a făcut temeininc datoria, trimiţându-mi aproape zilnic pe e-mail informări cu privire la condiţiile actuale de călătorie, documentele obligatorii, necesitatea de a sosi la aeroport cu cel puţin 2,5 ore înainte chiar dacă nu cumpăraserăm bagaj de cală şi aveam check-in-ul făcut online, de acasă.

La Otopeni, lucrurile au decurs bine la început, însă în timp ce așteptam la poarta de îmbarcare, am primit notificare prin aplicația de mobil că zborul nostru are întârziere de circa o oră. Deși deazămăgiți, nu prea am avut de ales decât să așteptăm... Apoi, autobuzul ne-a preluat pentru a ne transporta la aeronavă, pe pistă.

Surpriză mare când am coborât din autobuz, căci pe pistă se aflau în poziție de încărcare a pasagerilor (cu scările montate) două aeronave una lângă cealaltă: una inscripționată cu Ryanair, cealaltă cu Lauda. Toată lumea de la noi din autobuz s-a îndreptat, firesc, spre cea cu Ryanair, că doar știam că acolo aveam bilete, dar lucrătorii nu permiteau, dirijându-i pe pasageri către cea de la Lauda. Nimeni nu știa ce să mai creadă, era o coincidență cam mare, însă ne-am conformat, că oricum nu aveam ce face. Curând am înțeles că cei de la Ryanair făcuseră înțelegere cu Lauda să ne preia și să ne transporte în Zadar. Condițiile și personalul (fără niciun român), deși asemănătoare, parcă un pic mai bune, iar noi am rămas cu impresia unei soluții de moment, dar cu bucuria de a fi zburat cu o companie necunoscută nouă până atunci.

Zborul s-a desfășurat în condiții normale, fără turbulențe sau alte zguduieli, așa încât după optzeci de minute (s-a mai recuperat ceva din întârziere), am aterizat fără nicio problemă în Zadar. La controlul documentelor din aeroport, lucrătorii acordau atenție sporită certificatului digital.

Aeroportul internațional din Zadar (Zračna Luka Zadar) este unul micuț, dar nu chiar cel mai mic văzut de noi, situat la 15 km de cazarea noastră din inima Zadarului vechi. Am navigat un pic pe website-ul său găsind informații foarte utile: zadar-airport.hr/en/public-transport

Transferul de la aeroport spre centru se efectuează fie cu taxi, fie privat, dacă este asigurat de unitatea de cazare, fie cu transportul public-autobuzul expres. Acesta din urmă, ales de noi, este bine conectat la cursele de avion, are două stații intermediare și o cursă costă 25 kn/persoană/sens. În mod similar, din inima Zadarului vechi se poate lua autobuzul expres către aeroport, din stația (Liburnska Obala) care este la îndemână pentru cei cazați în centrul vechi.

Ceea ce crezuserăm în urmă cu trei zile, că zborul cu Lauda fusese un soi de „găselniță” , pentru că peste tot cursa apărea ca fiind efectuată de Ryanair, s-a dovedit a fi ceva ce funcționează curent, pesemne un parteneriat (un fel de subcontract), fiindcă zborul din Zadar s-a făcut tot cu o aeronavă Lauda care tocmai sosise din București, iar odată ce am ajuns pe Otopeni, se pregătea să plece din nou spre Zadar la orele 23,45. Totul într-o „goană” continuă, ceea ce părea destul de promițător ca număr de pasageri transportați. În plus, la zborul de întoarcere, echipajul fusese instruit să citească instrucțiuni și în limba română, așa încât să nu se plângă nimeni că nu înțelege ce i se spune. La final am primit mulțumiri din partea Ryanair și Lauda că le-am fost clienți, deci parteneriatul părea ca și pecetluit.

La intrare în țară la întoarcere, Croația fiind verde, formalitățile au decurs obișnuit, ca înainte de pandemie.

Experiența noastră / Despre bani și prețuri

Din aeroportul din Zadar urma să luăm busul spre centru, însă ca prim lucru de făcut, am considerat că ar fi bine să avem în buzunar și cash, deci să ne îndreptăm spre unul dintre bancomatele de la ieșire. Încă de acasă, am alimentat cardul Revolut, apoi, pe același card, am schimbat din lei în kuna (moneda croată), o sumă consistentă, gândindu-mă că majoritatea covârșitoare a plăților le voi face cu cardul, lucru ce s-a dovedit doar parțial adevărat.

Paritatea între moneda noastră şi kuna, obţinută pe cardul Revolut a fost de 1 leu = 1,53 kn şi invers 1 kuna = 0,6578 lei, iar pentru început m-am orientat la 300 kn numerar, iar surpriza neplăcută a fost că m-a comisionat cu 28 kn, deși moneda selectată pentru operațiuni curente pe card era kuna. Ideea de a avea și cash s-a dovedit a fi foarte bună, fiindcă, spre exemplu, în autobuzul ce ne-a dus în centru biletele se puteau achita la șofer doar în numerar, casă de bilete neexistând. Stația de autobuz se află la ieșire din aeroport, imediat în dreapta, iar timpul de parcurs este de aproximativ 20-25 minute, în funcție de condițiile de trafic. Există legături ale autobuzelor la toate cursele companiilor aeriene, așa încât nu se poate spune că deplasarea este greoaie. La fel și din centru, iar orarul autobuzelor se poate consulta tot de pe website-ul aeroportului, în staţii nu l-am văzut afişat.

În zilele următoare, am mai fost nevoită să apelez la bancomat chiar pentru a achita biletele de autobuz spre Plitvička Jezera, pe care le-am luat din autogara principală. La ghișeu mi s-a spus că le pot plăti doar cu cash, dar asta doar când am scos cardul din geantă. Am tras o fugă până la cel mai apropiat bancomat, deoarece doamna printase biletele deja, am extras 700 kn, iar comisionul a fost de 33 kn de această dată. În rest, la masă, la restaurante și în magazine am putut achita fără probleme cu cardul. Însă, dacă aveți posibilitatea să achiziționați din țară (se poate de la unele case de schimb din capitală, spre exemplu), dinainte de a pleca, kuna, nu ezitați s-o faceți, cel puțin evitați comisioanele.

În magazine, prețurile mărfurilor și alimentelor este ceva mai mare față de cele ale noastre, cu 10-20%, uneori chiar cu mai mult. La restaurante, o masă pentru două persoane cu două feluri, dintre care o supă și un fel principal, o jumătate de litru de vin și o apă plată, ne ducea cam la 350 kn (~230 lei). Vinul era scump la restaurant, nu am găsit noțiunea de „vinul casei” ca în Grecia, iar cea mai ieftină sticlă de vin de un litru costa cam 110 kn, însă puteam comanda doar o jumătate de litru.

O bere la 0,5 l, spre exemplu se lua de la magazin cu circa 10 kn, la restaurant costa 23-25 kn. Apa plată, care era mai mult decât necesară pe căldurile din iulie, costa stradal 10 kn un recipient de 0,5l, la magazin cam 5-6 kn, iar la restaurant 12-15 kn. Înghețata era delicioasă peste tot, iar cornetul cu o cupă pornea de la 10kn și se ducea până pe la 14 kn.

În ceea ce priveşte măsurile sanitare, masca trebuie purtată obligatoriu în toate spaţiile închise: autobuz, magazine, autogară, în rest nu am văzut pe nimeni să poarte deşi, seara în special, pe străzile oraşului vechi era aglomeraţie la fel ca în vremurile de dinainte de pandemie.

Despre ce am văzut și făcut în Zadar, ca și despre cazarea aleasă, sper să povestesc mai detaliat.

Concluzie

Acest prim contact cu tărâmul croat a fost „dragoste la prima vedere” și aș mai adăuga eu „simțire” . Am avut parte de locuri frumoase la Adriatică sau la munte, oameni deosebiți, prietenoși, gazde primitoare și toate acestea au contribuit la avea o minivacanță reușită, deși foarte scurtă!

Croația este recunoscută a fi mai scumpă ca și destinație față de Grecia și m-am lămurit că doar în anumite privințe așa este, dar am acționat rațional fără a ne da bugetul peste cap, iar zădrenii (localnicii Zadarului) sunt niște oameni extraordinari, lucru ce iese în evidență imediat.

Dacă aveți posibilitatea, bucurați-vă de noua rută aeriană spre Zadar, deoarece Croația este încă țară „verde” (nu știu însă pentru câtă vreme), iar țara este foarte ofertantă. Enjoy!

 

Vă rog, atașați următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=PhOK0FAFX-4

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 31.07.21 07:09:49
Validat / Publicat: 31.07.21 08:27:41
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 3710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Apus de soare în Zadar, unul dintre cele mai faimoase apusuri din lume
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.07.21 08:23:30]
»

Mutat în rubrica "Cu avionul în Croația, diverse #" (nou-creată pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[31.07.21 08:54:25]
»

@webmasterX: Mulţumesc!

MichiPHONE
[31.07.21 12:25:11]
»

@irinad: foarte practic si util review pentru cei care vor să circule in perioada asta tulbure

irinadAUTOR REVIEW
[31.07.21 18:24:06]
»

@Michi: Mulţumesc pentru aprecieri, însă mă tem că perioada cu adevărat tulbure urmează într-o lună-două, deocamdată încă se poate circula binişor, mai ales dacă eşti vaccinat...

webmaster
[31.07.21 18:39:09]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Rodel
[31.07.21 18:42:13]
»

Frumos prezentat, iar pozele sunt o confirmare! La Zadar am început și eu să mă gândesc în vara asta, dar nu voi ajune acolo, pentru că, așa cum scrie Michi, este o perioadă tulbure, când pleci sunt niște reguli, când să te întorci, apar altele, de azi pe mâine se trece dintr-o zonă în alta.

Felicitări pentru excursie, review și poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[31.07.21 19:46:54]
»

@webmaster: Mulţumesc foarte mult!

irinadAUTOR REVIEW
[31.07.21 20:02:47]
»

@Rodel: Mulţumesc pentru cuvintele frumoase, Zadar este un oraş minunat, complet aş zice, cu istorie bogată, cultură, monumente, dar şi cu o parte nouă, modernă, destul de semnificativă. Merită atenţie, cum sunt convinsă că merită şi alte destinaţii croate.

În ceea ce priveşte schimbarea regulilor de călătorie de la o săptămână la alta, va trebui să ne obişnuim cu aceasta pentru perioada prin care trecem, însă trebuie să ne informăm continuu şi să acţionăm în consecinţă. Eu am făcut recomandarea pentru călătoria cu avionul în Zadar pe termen scurt ştiind că acum Croaţia este o ţară "verde" cu un indice scăzut al îmbolnăvirilor şi care ne primeşte pe baza certificatului digital, desigur că nu am de unde şti ce va fi mai încolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONE
[01.08.21 13:51:44]
»

@irinad: Articolul tău vine la puțin timp după ce băiatul meu cu partenera lui au fost cu aceeași cursă de avion spre Zadar, mai precis în perioada 13 - 20 iulie. Cursa pleacă seara târziu dar ei s-au simțit bine mai ales că au văzut și Split...

Merită ajuns acolo, se pot vedea atâtea. În Croația am fost în vara anului 2012 cu o agenție ce a dispărut, Omnia... într-un circuit și mi-a plăcut

Aștept continuarea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[01.08.21 14:15:57]
»

@mprofeanu: Mă bucur să aflu că şi fiul dvs. împreună cu partenera sa au ajuns în Zadar folosind o cursă similară de pe aceeaşi nouă rută. Nici cursele noastre nu au avut loc chiar devreme, nemaipunând la socoteala întârzierea de la dus, dar, grosso modo, nu a fost rău deloc, dimpotrivă, totul s-a pliat pe gustul nostru. Doar că timpul avut la dispoziţie a fost scurt din lipsă de concediu şi, în afara Zadarului, nu am putut pleca decât în Parcul Plitvice pe care am ţinut neapărat să-l vizităm. A trebuit să ne orientăm loco, însă când e vorba de vacanţă nu suntem prea mofturoşi, găsim întotdeauna ceva de văzut/făcut.

Mulţumesc pentru vizită, cuvinte frumoase, vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaPHONE
[01.08.21 22:23:53]
»

Foarte utile sfaturile și explicaţiile, un articol minunat, pentru o destinație încă "verde", ce m-a interesat și pe mine și încă mă atrage. Poate mai spre toamnă, dacă lucrurile rămân pe făgaș normal. Pozele frumoase ca-n totdeauna, aștept cu nerăbdare restul aventurii voastre.

Felicitări, o noapte liniștită, te pup cu drag!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[02.08.21 07:50:55]
»

@maryka: Mulţumesc pentru vorbele frumoase, da, Croaţia este încă "verde", iar zona Zadar este foarte ofertantă, doar că e nevoie de ceva mai mult timp pentru a o explora pe îndelete şi în mai multe locuri. Ce va mai fi mai încolo, spre toamnă, vom vedea... Toţi sperăm ca lucrurile să nu o ia razna!

Încă o dată îţi mulţumesc pentru vizită, ştiu că nu prea ai timp de scris ecouri, vă urez să aveţi vacanţă minunată în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka, Michi, mprofeanu, Rodel

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057797908782959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1