GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mini ghid pentru cei care merg prima dată într-un circuit (Budapesta-Praga-Viena)
Aceste randuri sunt destinate celor care n-au mai fost intr-un circuit pana acum si-i bate gandul de a „incerca marea cu degetul”. Tocmai m-am intors din primul meu circuit: Budapesta – Praga – Viena, 7 zile cu autocarul.
Nu doresc sa scriu despre obiectivele turistice pe care veti avea ocazia sa le vedeti si sa le apreciati singuri. Am sa scriu insa despre partea practica a unei astfel de vacante.
In primul rand, vacanta de tip circuit nu este un prilej de odihna, relaxare si confort. Daca aceste aspecte sunt importante pentru dumneavoastra, ganditi-va bine inainte de a achizitiona un astfel de serviciu: veti fi in permanenta „fugariti” atat cu autocarul, cat si pietonal pentru a putea vedea (unii ar spune bifa) gramada de obiective din program, veti fi obligati sa fiti intelegatori cu companionii de autocar pentru a mentine o atmosfera de intelegere.
Este foarte important sa aveti incaltaminte comoda, haine comode, precum si ceva pentru ploaie (pelerina, umbrela) la indemana. La indemana inseamna langa dvs in autocar si nu in cala acestuia. Noi am avut ghinionul de a prinde ploi serioase la fiecare tur pietonal, desi suntem in iulie.
Pauzele pentru fumat/toaleta sunt rare, asa ca va trebui sa va obisnuiti corpul cu acest aspect. Si ca veni vorba despre asta, odata iesiti din Romania veti remarca ca orice mers la toaleta costa cel putin 0,5 euro, indiferent de locatie (chiar si la restaurant dupa ce ai mancat de 30-40 euro, fara inca 0,5 euro nu poti intra). Acelasi lucru la mall, la benzinarii...
De aceea, este bine sa va dozati consumul de apa, suc sau bere pe parcursul zilei, pentru ca nu opreste nimeni autocarul pentru un singur turist.
Si pentru ca am amintit despre apa, o sticla de 0,5 l costa in zonele frecventate de turisti 2,5 euro sau 60 de coroane. Preturi bune sunt in supermarketuri, insa nu trebuie sa va bazati ca veti reusi sa faceti cumparaturi din cauza programului foarte incarcat pe care il veti avea.
Am avut colegi de excursie care au plecat din Romania cu baxul de apa de 6 x 1,5 l. Initial am ridicat o spranceana, insa acum, la intoarcere, le-am dat dreptate.
Tot legat de micile cumparaturi, este bine sa aveti ceva bani locali (forinti sau coroane). Este posibil sa ajungeti in zone mai departate de centrul turistic si sa nu puteti cumpara cu euro. Sau, daca aveti doar euro, sa va vanda la un pret mai mare decat daca plateati in moneda locala.
In ceea ce priveste masa, va pot spune ca lucrurile stau la fel ca si cu pauzele de fumat: nu va fi timp pentru pranz sau cina.
De regula, micul dejun este inclus in costul cazarii la hotel. Aici insa intervine subiectivismul fiecaruia: pe unii ii multumeste, altii nici nu se ating de el.
Va sfatuiesc sa plecati din Romania cu ceva produse alimentare nealterabile: conserve, biscuiti fara crema si ciocolata, sticksuri, napolitane, etc.
Este putin probabil sa gasiti restaurante sau buticuri in apropierea hotelurilor, mai ales pentru ca acestea sunt situate la periferii sau chiar in afara orasului. Dupa o zi obositoare, nu veti mai avea putere de colindat in cautarea unui loc decent pentru cina.
Legat de mesele care se vor lua pe traseu (fie pe autostrada, fie in orase) se va produce urmatorul fenomen: fiind multe persoane la rand – noi am fost 50 – la un moment dat cele mai solicitate feluri se vor termina, asa ca daca nu sunteti in primii 10-15 insi la coada... nasol. Timpul alocat unei astel de opriri este de 45 – 50 min, in timp ce primii au terminat deja de mancat si „bat din pinteni”, cei de la capatul cozii abia se aseaza la masa.
Ghida noastra a rezolvat acest aspect, fiind mereu ultima la coada si asigurandu-se ca toti cei care au vrut sa manance ceva au reusit sa inghita ce au cumparat.
Pentru ca excursiile de tip circuit sunt de regula ieftine, agentiile de turism iau cazare la periferia oraselor, cu conditii care lasa mult de dorit. Am impresia ca si clasificarea hotelurilor difera de la tara la tara. Sa nu va asteptati ca un hotel de 3 stele din Ungaria sau Cehia sa abia acelasi confort ca in Romania.
Este bine sa aveti la dvs: sapun (in cele 2 hoteluri din Budapesta nu am avut), prosoape proprii (unii colegi de excursie au reclamat prosoape murdare la Budapesta. Oricum prosoapele nu se schimba zilnic niciunde), uscator de par (nu am avut nici la Budapesta si nici la Praga. La Praga am socilitat la receptie si l-am impartit cu vecinii din camera alaturata).
Dar sa o iau pe rand.
La Budapesta am fost cazati de doua ori, la dus si la intors.
La dus am fost cazati la hotelul Bestline Budapest, hotel de tranzit, camere nu foarte mari, aer conditionat dupa noroc, curatenia lasa de dorit in camere. Micul dejun a fost acceptabil. Noi am prins o camera cu o baie relativ ok. Frigiderul nostru desi functiona, nu racea nici daca termostatul era la maxim.
La intoarcere, am stat la hotelul Nap, tot hotel de tranzit, insa curatenia lasa mult de dorit, atat in camere cat si in bai. Mobilierul este foarte uzat, nu are aer conditionat, frigierul este functional. Prin apropiere trece o cale ferata destul de frecventata. La acest moment al calatoriei veti fi atat de obositi, incat nu va mai conta zgomotul si veti consuma orice aveti in farfurie la micul dejun.
Ambele hoteluri nu ar primi in Romania mai mult de 1 stea.
La Praga am fost cazati 3 nopti, la hotel Pramen, un fost spital. Camerele sunt mari si spatioase tocmai din acest motiv. Dupa pozitionarea prizelor, am dedus ca in camera nostra fusese un salon cu 6 paturi. In camere, pe hol si mai ales in cele doua lifturi miroase persistent a medicamente. Am stat mereu cu geamul deschis si am cumparat un deodorant sprey cu care am mai acoperit mirosul.
Hotelul se afla la mare distanta de oras, dar in apropiere este o statie de metrou (cum iesiti din curtea hotelului faceti dreapta si treceti de pod). Tot acolo veti gasi si un supermarket si cateva buticuri, care se inchid la ora 21.
Vis-a-vis de hotel este un restaurant. Va spun asta pentru ca la hotel nu se serveste decat mic dejun.
Camerele sunt curate, baia la fel. Prosoapele nu se schimba, insa se ridica resturile din cosuri zilnic.
Nu exista aer conditionat, dar nu aveti nevoie caci curentul vajaie in voie pe sub usi atunci cand e vant puternic.
Camerele au frigider functional, TV si chiar... casetofon (unele), nu am avut uscator de par, dar am rezolvat cum v-am povestit.
Micul dejun se serveste la ora 7.30, este variat insa este foarte slabut. Daca sunteti pretentiosi la mancare... nasol, va recomand sa va asigurati ceva din alta parte.
In apropiere este o linie de tren, destul de circulata, cei cazati pe partea din spate a hotelului vor remarca acest lucru.
Una peste alta, am stat 3 nopti si am supravetuit, in conditii ceva mai decente comparativ cu cazarea din Budapesta. Hotelul pare sa fie utilizat mai mult de studenti si tineri sau turisti cu venituri mici.
La Viena am stat la hotelul Rosen Europahaus, sigurul hotel care merita cu adevat 3 stele. Parea un hotel pentru business, cu sali de conferinte, amplasat intr-o zona foarte linistita, nu chiar la periferia orasului.
Camera era curata, baia la fel, am avut frigider, uscator de par, aer conditionat. Micul dejun a fost foarte bun.
Wi-fi gratuit nu am avut decat in zona receptiei la cele 3 cazari din Budapesta si Praga.
In final, tragand linie, pot spune ca totusi a meritat, a fost o experienta noua, iar locurile pe care le-am vizitat au meritat efortul.
Trimis de Emma79 in 17.07.17 13:47:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Emma79); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Emma79:
”La dus am fost cazati la hotelul Bestline Budapest... La intoarcere, am stat la hotelul Nap... La Praga am fost cazati 3 nopti, la hotel Pramen... La Viena am stat la hotelul Rosen Europahaus
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu autocarul prin Europa - circuite diverse, EUROPA" (deja existentă pe sait)
@Emma79: Foarte frumos intinerariu ați avut. S-a nimerit să vă ofer eu primul vot pentru acest articol.
Am vizitat toate cele trei capitale și mi-au plăcut foarte mult. Anul trecut am fost la Budapesta și Praga iar în 2014 la Viena.
Nu pot să fac un clasament care mi-a plăcut cel mai mult așa că le trec pe toate trei la egalitate.
Toate cele bune și multe concedii plăcute.
@zlatna: Multumim! Cel mai mult ne-a placut la Praga si suntem hotarati sa revenim pentru a sta mai multe zile si a vizita mai pe indelete.
Vacante placute si dvs!
Reviewul este foarte util pentru cei care debutează într-o excursie externă cu autocarul, ca să știe ce-i așteaptă.
Acest mijloc de deplasare este avantajos, dar și cu privațiuni, cum ar fi
- în autocar nu ai voie să mănânci în timpul mersului (cu excepția diabeticilor)
- pe traseu beneficiezi de pauze la intervale prestabilite
- uneori, accesul la toalete este cu statul la rând (exceptând urgențele)
- la destinație, traseul este prestabilit și trebie să respecți programul.
Nu vă îngrijorați de acestre reguli impuse, pentru că sunt și multe avantaje față de cei care călătoresc cu autoturismul. Astfel
- ajungeți la destinație fără grijă, este treaba șoferului autocarului, pe când cei care merg cu mașina sunt concentrați minut de minut, la traseu, GPS și nu este ușor
- la destinație, ghidul are grijă și trebuie să știe să vă conducă la obiectivele turistrice și să vă explice ce reprezintă, cîtă vreme cei care se deplasează individual trebuie să știe cel puțin cât ghidul.
Ce avantaje au cei care călătoresc individual. Au libertate, opresc unde vor și stau cât vor acolo, dar sigur asemenea excursii nu sunt ușoare.
@Mihai18: Toate acestea sunt adevarate. Noi ne-am luat vacanta de acest tip tocmai pentru ca nu aveam grija condusului pe o distanta atat de mare si nu aveam la dispozitie decat o saptamana. Acum ne gandim serios sa revenim in anume locuri care ne-au placut (ex Praga), dar luandu-ne singuri cazare si transport.
Cat despre mancatul in autocar, eu nu am vazut reguli de nici un fel: s-a mancat voiniceste bicuiti, cipsuri, conserve de pate, branza topita pana la salam (mie mi-a mirosit ceva parizer). Unii s-au incumetat si la bere. Trebuie totusi spus ca anumite alimente si bauturi raspandesc miros in toata masina si nu este elegant a le consuma.
@Emma79:
Emma, bun venit printre noi, observ ca te-ai inscris ieri. Ai debutat excelent cu mini ghidul acesta bine alcatuit, ai atins strans aproape toate "necazurile" acestui tip de turism, felicitari! Eu n-am mai fost de o vesnicie cu autocarul pe traseu lung asa ca mi-a picat bine articolul tau, am in plan o iesire scurta de acest gen. Astept si alte articole, scrii bine.
Vacante frumoase sa ai!
@elviramvio: Multumesc pentru incurajari. Am incercat sa scriu despre aspecte pe care nu le-am stiut inainte de a pleca si mi-ar fi fost utile.
@Emma79:
Am citit cu interes, ati subliniat punctele cele mai importante. Nu am fost intr-un asmenea circuit organizat, ci doar cu masina personala.
Aveti un simt al umorului de nici curentul de sub usi nu-l stirbeste
@Mihai18
Pentru noi, partea cea mai neplacuta in deplasarile cu masina este problema parcaii. Si bineinteles, trebuie luat in considerare si tot timpul de documentare, sa compari cazari, sa calculezi preturi si sa rezervi in cunostinta de cauza.
Personal nu as renunta la independenta programului, desi in ambele variante, la sfarsitul zilei "veti fi atat de obositi, incat nu va mai conta zgomotul si veti consuma orice aveti in farfurie la micul dejun. "
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Cu Flixbus catre vacanta de vis — scris în 27.03.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Circuit Belgrad, Albania 7 zile si Skopje dezamagire — scris în 26.06.19 de Pety 2018 din BUCURESTI - nu recomandă
- Oct.2018 Circuit Ungaria-Austria-Franta — scris în 31.05.19 de d.croitoru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit Venetia si Italia de nord 2018 — scris în 27.06.19 de Pety 2018 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Circuit Budapesta - Praga - Viena. Impresii — scris în 18.07.17 de Emma79 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Circuit avion-autocar Bucureşti - Frankfurt - Luxembourg - Paris - Londra - Strasbourg - Munchen — scris în 23.09.16 de FPBrasov din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Un nou circuit - maraton — scris în 01.09.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ