GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
KARNAK - locul care te face sa te simti un semizeu
Dimineata devreme se suna desteptarea si noi abia asteptam sa purcedem in alte interesante incursiuni prin lumea faraonilor egipteni. Frematand de nerabdare infulecam un mic dejun demn de o haita de lupi flamanzi si ne repezim in holul spatios al navei ca sa fim preluati de ghid.
Vroom, vrooooom, ne frecam adidasii de marmura sclipitoare stiind ca ziua avea sa fie una extrem de plina: Karnak, Valea regilor, Colosii lui Memnon si minunatul templu Medinet Habu, adica tot ce este mai frumos pe malul vestic al Nilului, malul mortilor. Oare ne vor ajunge cele 24 de ore puse la dispozitie de soare, pardon, de RA? Ghidul ne zambeste gales pe sub mustata si ne asigura ca nu vom rata nici un obiectiv.
In sfarsit ne imbarcam in autocar si pornim vartos catre superbul templu Karnak.
KARNAK, templul dedicat marelui si atotputernicului zeu AMON RA, se arata in fata noastra in toata splendoarea sa. Primele raze ale diminetii curgeau piezis pe zidurile sale superb decorate si un vanticel rece adia din cand in cand prin palmierii din jurul sau facandu-i sa fosneasca si sa susure istoria superba a locului. Cred ca acesta este cel mai mare si mai frumos templu din Egipt.
Pentru a patrunde in incinta sa generoasa trebuie sa treci pe o superba alee strajuita de statui gigantice reprezentand animale ciudate cu trup de leu si cap de berbec care te intampina ca o garda de onoare si te fac sa te simti tu insuti un semizeu.
Locul are o maretie si o verticalitate aparte. Citesc pe wikipedia si imi place ce citesc: “Catedrala Saint Paul din Londra sau celebrul Notre Dame din Paris ar fi pierdute între pereții lui.” Exact asa este! Peste tot unde privesti ochiul ramane incantat: coloane inalte care strajuiesc statui gigantice, sali intunecoase si mari, obeliscuri ce se inalta drept spre cer, pereti acoperiti de sus pana jos cu inscriptii si desene, minuni si comori in fiecare coltisor.
Ghidul incepe sa ne povesteasca detaliat despre marele zeu soare, despre hieroglife si despre istoria locului. Noi ramanem coplesiti de frumusetea din jur. Vazand ca nu ne mai saturam de privit ne mana blajin cu pixul din dotare catre un bazin mare cu apa, semanand cu o piscina, la capatul careia vedem statuia unui scarabeu gigantic. Ne povesteste despre credinta egiptenilor in puterile magice si tamaduitoare ale scarabeului si ne spune ca locul este considerat o fantana a sanatatii si tineretii vesnice. Ne sfatueste sa inconjuram scarabeul in sensul acelor de ceasornic pentru a avea parte de lucruri bune in viata, sanatate, vitalitate si prosperitate. Noi cuminti si blajini, executam cu totii cercuri si rotocoale vartoase si interminabile in jurul gandacului de piatra cu gand sa absorbim cat mai multa sanatate si noroc de la pietroiul cel maroniu si atotputernic. In jurul statuii se produce agitatie si praf.
Un alt grup de turisti curiosi care au tras de zor cu urechea la povestile ghidului nostru, ni se alatura in aceasta intreprindere asa ca la un moment dat vreo 50 de persoane dadeau de zor tarcoale scarabeului tarsind adidasii si inaltand amenintatoare furtuni de nisip. Ne caram de acolo inainte de a fi inghititi de blestemul faraonului prafuit si ne gasim linistea privind reflexia tempului in marele bazin cu apa.
Ne simtim deja mai sanatosi, mai vanjosi si mai vartosi! Na!
O sa va intrebati de ce am spus ca malul de vest este zona mortilor, pai iata, la templul din Luxor care este pe malul estic, in fiecare dimineata zeita Nut il naste pe zeul soare Amon Ra iar seara pe malul vestic la templul Karnak, zeita Nut il mananca doar pentru a-l naste din nou, a doua zi, pe malul estic. Mancacioasa rau Nut asta!
Aici, pe malul mortilor se afla si Valea Regilor si Valea Reginelor. Pentru Valea Reginelor nu am avut suficient timp de vizitare dar am petrecut ceva vreme in minunata Vale a Regilor...
Trimis de buterfly* in 01.09.14 19:35:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog webmaster sa adauge clipul urmator https://www.youtube.com/watch?v=_6hG0EIRE4U
@buterfly: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
Cam cum ti s-a parut situatia pe acolo ca mi-e un dor de Egipt de mor!!! Adica vad ca te-ai aventurat in excursii. Pare sigur?
Scuze... editare... : Vad ca data sejurului este 2012... nu stiu ce relevanta mai au niste impresii asa vechi dar asta este problema celor care le aproba. Nici macar starea nu se mai poate transmite dupa niste ani. Ca sa nu mai vorbim ca eu citesc impresiile calatorilor ca sa imi fac o agenda pentru excursiilor viitoare. Tu ma trimeteai direct la moarte daca nu eram atent !
De asta si un -1 (adica nu imi place)
@vlado2: pai nu vad cum as fi putut sa te trimit la moarte, Egiptul a fost si va ramane un loc al revoltelor populare, dar acestea sunt in prealabil comasate in Cairo si in principiu intr-o anume piata centrala. In rest e liniste si pace. De mult nu au mai fost probleme serioase in zona asa ca poti merge linistit. Starile pe care le traiesti in astfel de vacante nu se uita ci se imbunatatesc odata cu trecerea timpului, amintirile devin mai vii si mai colorate. O vacanta in zona merita cu prisosinta
@buterfly: Am fost de 6 ori in Egipt. Urmaresc stirile de pe acolo pentru ca probabil am fost Ramses intr-o alta viata si totul ma indeamna catre acolo. Inainte de situatia actuala nu am crezut ca va exista an fara Egipt pentru mine Acum o saptamina, doua a explodat un autobuz. Merci de sfaturi!!
@vlado2: vezi ca nici cu avionul nu mai poti calatori ca au cazut vreo doua in ultima vreme, unul in Ukraina si unul prin Africa. Plus ala care a disparut cu totul...
@buterflyrept urmare nici tu nu ai mai zburat cu avionul catre Egipt in 2014 si preferi sa traiesi in preajma Romaniei din amintiri.
Hai sa incheiem discutia neinteresanta pentru cititori. Poti sa ma contactezi in privat oricand.
Doar am vrut sa imi justific acel -1 , lucru pe care mai nimeni nu-l face pe aici.
@vlado2: pai am zburat chiar mai departe... dar ai dreptate, e neinteresant. Oricum multumesc pentru vizita
Nu am avut răbdare să aştept 13 voturi ca să dau eu superbonusul dar e... ca şi cum l-aş fi dat, vine el cu siguranţă. Aştept urmarea. Am un interes personal.Interesant cum amintiri pe care le credeam pierdute, revin la suprafaţă când le evocă cineva. Parcă văd din nou aleea cu statui de animale de la Karnak. Aştept valea Regilor.
@Michi: esti CEA mai tare! si pe voi v-a invartit ghidul in jurul gandacului? CE ne-am mai distrat cu statuia AIA...
N-aş vrea să "stric" entuziasmul nimănui - şi cu-atât mai puţin al unui fluturaş al cărei poftă, tonicitate de viaţă şi, deloc în ultimul rând, seriale mi-s chiar dragi, darr...
Am considerat potrivit să afișăm, la începutul și sfârșitul fiecărui articol din această destinație, avertizarea "oficială" MAE aferentă acestei zone mae.ro/travel-alerts/2906
-
Astfel de avertizări vor afişate AUTOMAT de-acum încolo pentru toate destinaţiile unde există astfel de notificări MAE (linkurile vor introduse treptat, în timp)
@webmaster - nici eu nu as vrea sa stric nimic nimanui, dar atat va zic: traiesc in Egipt din Aprilie 2014 (cu 3 "intreruperi" de cate 2 sapt jumate) si tara nu este periculoasa.
Atacurile vazute la televizor sunt asupra armatei si sunt intreprinse de catre cei care sunt importriva conducerii actuale (politica bleah!), sunt in Sinai majoritatea si la turisti nu se baga.
Singura atentie trebuie sa fie la calatoriile cu autocarul, a se apela numai la firme autorizate si cunoscute, deoarece soferii de aici sunt execrabili si sunt multe accidente grave inafara localitatilor.
Si bineinteles sa nu va aventurati fara ghid aproape nicaieri (mai ales in zonele mai pustii) !
@ddianacodreanu: ASA le-am zis si eu dar nu m-au crezut
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Între Cairo și Nil — scris în 31.08.22 de Georgia76 din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2021 Din nou, în Egipt! — scris în 31.05.21 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Croaziera pe Nil si Sejur in Hurghada — scris în 20.10.18 de gabdanz din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Kom Ombo - timpurile ultimilor ptolemei — scris în 21.11.14 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 LADY MARY – o nava de vis — scris în 06.09.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 TUTANKAMON era acasa! — scris în 06.09.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Secretul nedeslusit al marii piramide — scris în 06.09.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ