GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ultima zi a sederii noastre in Opatija am achizitionat in prima seara o croaziera pentru toata familia de la una din numeroasele tonete de turism situate pe celebra faleza “Lungomare” din statiune. Oferta era destul de bogata si varianta atat ca durata, traseu, activitati, regim de masa si bauturi, cat si ca tip de ambarcatiune care erau clasificate pe stele.
Astfel agentia de la care am cumparat noi croaziera, ''magic-fly-tours.hr'' avea excursii incepand de la o ora si 11 euro pe persoana de-a lungul coastei statiunii, ziua si noaptea, 2 ore si 16 euro seara cu muzica live, 3 ore si 17 euro ziua ce cuprinde Riviera Opatija (o ora pauza) totul culminand cu “regina golfului” (expresia imi apartine!) cu o durata de circa 10 ore si un pret de 38 de euro pe persoana, o croaziera la cele 2 insule din apropiere, Krk si Cres, in regim all-inclusive.
Bineinteles ca am ales-o pe ultima, care pe langa faptul ca ne-a oferit posibilitatea de a lua contact cu insula Krk, pe care ne propusesem sa o vizitam, pentru mine personal a venit ca o binecuvantata relaxare dupa traseele din ultimele zile (in tot circuitul am avut 2 zile de plaja in Ulcinj-Muntenegru si o zi de relache in parcul Krka). Am negociat pentru 4 persoane un pret de 130 euro adica 32.5 euro pe persoana.
Asadar dupa micul-dejun “early” de la hotelul Imperial am traversat superbul parc “Opatija” si am ajuns la primul ponton de imbarcare al statiunii, situat in partea de nord, la recomandarea domnisoarei de la agentie care ne-a spus ca vasul pleaca din Volosko, cea mai nordica statiune a Rivierei Opatija, o statiune situata langa Rijeka si renumita pentru terasele sale unde poti servi peste si fructe de mare.
La ora 9:00 dimineata trecute fix vasul “VIR” de 4 stele, cu 2 nivele si o capacitate maxima de 50-60 de persoana acosteaza langa noi si ne imbarcam impreuna cu alte 2 familii iar in acest fel avem posibilitatea de a alege locurile cele mai bune, adica cele de pe puntea superioara unde, pe langa o priveliste de ansamblu superba, aveai si posibilitatea de a sta intins la plaja.
De la celalalt ponton de imbarcare al statiunii s-au mai urcat vreo 14-16 persoane astfel ca vaporasul nu s-a ocupat nici macar pe jumatate ceea ce a facut sa avem spatiu la discretie atat la mese cat si pe partile laterale ale ambarcatiunii prevazute cu bancute.
Am fost putin derutat de harta de pe pliantul de la agentie deoarece eu ma asteptam sa colectam persoane de pe toata Riviera, inclusive din Lovran si Moscenicka draga, dupa care sa mergem pe insule Cres, apoi Krk si inapoi la Opatija. Ei bine, din Opatija am plecat direct spre statiunea Malinska din insula Krk, aceasta fiind distanta cea mai mare dintre toate punctele de oprire si stationare ale croazierei.
Pe fiecare masa de 8 persoane se gasea un suport de lemn pe care se aflau: o sticla de cola, una de fanta, si una de apa mineral toate la 2 litri, o sticla de vin alb si una de vin rosu la 3/4 litri, pahare de unica folosinta si servetele; noi ne cumparasem de la restaurantul de pe ponton sticle de cola, ceai si apa la 0,5 L asa ca nu ne-am atins de ale lor timp de vreo 2 ore.
Noi am stat la o astfel de masa cu o pereche cam de varsta noastra (a mea si a sotiei) din Cehia cu care ne-am inteles foarte bine in general si excelent in privinta vinului: ei l-au baut pe cel rosu iar noi pe cel alb (nu stiu cine a fost cel mai castigat din afacerea asta!).
Cam o jumatate de ora a durat imbarcarea si drumul dintre cele 2 pontoane iar vreo 2 ore drumul de la Opatija la Malinska pe la jumatatea caruia ne-au servit niste snacks-uri (ca sa mearga bautura!) de care copii nostril nu s-au atins; noi am gustat putin din ele iar aproape de insula Krk am desfacut sticla de vin alb (vecinii nostril incepusera déjà vinul rosu!) si am baut vreo 2 paharele de plastic care nu m-au dat pe spate (nu stiu cum a fost cel rosu dar cel alb a fost slabut!).
Apropo de paharele de plastic-trebuiau tinute pline tot timpul pentru ca daca erau goale le zbura vantul; la fel si servetelele si casoletele cu mancare cand se goleau; ne-am asumat acest risc de la plecare stand pe puntea superioara in locul unei mese tihnite servite jos unde era adapost.
Insula Krk, cea mai mare insula din Croatia si din Marea Adriatica este cea mai accesibila din golful Kvarner deoarece se poate ajunge pe ea cu masina, traversand un pod (cu plata) care o leaga de litoralul croat, are propriul terminal international care functioneaza ca anexa a aeroportului din Rijeka si este cea mai populata insula croata atat cu turisti pe timp de vara cat si cu populatie autohtona.
Cea mai atractiva asezare dpdv istoric este orasul Krk aflat in partea de vest, pe la jumatatea insulei, iar statiunea cu cea mai frumoasa locatie de pe insula (datorita crestelor muntilor Velebit!) dar si cu cea mai buna plaja este Baska situata in sud.
Noi am acostat in portul statiunii Malinska, o localitate pitoreasca situata in partea de nord-vest a insulei si care este centrul regiunii Dubosnica, regiune ce cuprinde 19 sate mai mici.
Statiunea are o vegetatie luxurianta, beneficiaza de o promenada de cativa km, folosita si de biciclisti, pana in localitatea Njivice, a fost candva un sat pescaresc care s-a transformat datorita portului intr-un mic orasel, care datorita amplasamentului intr-un golf ferit de curentii Marii Adriatice beneficiaza de o clima blanda si pe timp de iarna.
Plajele, din ceea ce am vazut sunt din beton, sunt inguste dar exista posibilitatea de a te instala in spatele acestor pontoane betonate, la umbra arbustilor care sunt din abundenta la malul marii; in general intrarea in mare se face pe pietre de dimensiuni mari dar exista si portiuni cu nisip pe unde intrarea este lina, accesibila si pentru copii.
Pe o astfel de plaja ne-am relaxat vreme de vreo 2 ore, timp in care sotia si copiii au facut o scurta sedinta de shopping iar eu am stat tolanit pe plaja iar cand au sosit ei am facut baie in apa care parea cam rece la inceput.
Din ceea ce am observat oferta la hoteluri nu era foarte mare, in schimb abunda cazarea in vile, apartamente sau camere pe care particularii le ofera la un prêt rezonabil; hotelurile sunt de dimensiuni mici si nu ofera confortul celor de pe Riviera Opatija.
Plecam de pe insula Krk in jurul orei 13:30 si ne indreptam spre insula Cres, cealalta mare insula din golful Kvarner, cea mai lunga si mai subtire, insula din golf pe care se poate ajunge cu feribotul atat din Istria (Brestova) cat si din insula KRK (Valbiska).
Pe durata celei aproximativ o ora cat a durat traversarea ne-a fost servit pranzul care a constat in peste sau ceafa de porc cu cartofi prajiti plus o portie de salata de varza toate servite in casolete de plastic. Chiar daca nu a fost stralucita (pestele a fost cam fad!) mancarea a fost binevenita dupa cateva ore de mers pe mare, plaja si baie; un minus le-as acorda pentru faptul ca nu au tinut bauturile la rece ci doar le-au ferit de soarele puternic al pranzului- norocul nostru a fost ca bausem foarte putin din ele si s-au pastrat cat de cat baubile.
Totusi amabilitatea echipajului a compensat micile neajunsuri legate de masa si bauturi (capitanul chiar l-a lasat pe baiatul nostru cel mic la timona pentru cateva minute!) iar dupa ce am mancat au debarasat foarte repede, poate si pentru faptul ca intre cele 2 insule curentii erau foarte puternici si era riscul de a matura tot ce era pe mesele de pe puntea superioara- probabil acest lucru ar fi bucurat pe cei cativa pescarusi care ne-au insotit tot timpul!
In insula Cres ajungem in apropierea localitarii Beli din nord-estul insulei. situata deasupra unor stanci abrupte si cunoscuta pentru populatia sa de vulturi plesuvi, specie protejata prin lege dar care mai dau iama prin mieii localnicilor care, pe vremuri ii otraveau pentru a-si ocroti pasarile si animalele domestice.
La poalele acestor stanci am acostat si noi pentru circa o ora si ne-am bucurat de un petec de plaja cu pietris deosebit de frumoasa, cu o intrare ceva mai abrupta in mare si o apa extraordinar de curata.
In apropierea acestei plaje se gaseau o serie de bungalow-uri modeste iar in spatele lor un loc de campare destul de ocupat de corturi si cateva rulote; tot aici gasim un chiosk alimentar si un restaurant cu terasa cu o infatisare mai degraba saracacioasa.
A fost ceva inedit pentru noi dar ne-am adaptat repede la situatie asa ca am intins prosoapele din dotare direct pe pietris, am facut plaja si baie in mare, ne-am racorit cu inghetata, sucuri si bere rece (la sticla de sticla ,,excelenta!) petrecand cele mai frumoase momente din aceasta croaziera.
Ne-a parut rau cand am plecat din acest loc pitoresc dar ne-a trecut repede deoarece am navigat pe langa coasta stancoasa a insulei Cres care ne-a oferit niste peisaje salbatice deosebit de frumoase.
Dealtfel insula Cres este mai greu accesibila, mai putin populata, cu un relief mai accidentat decat al insulei Krk dar asta nu face decat sa sporeasca interesul turistilor iubitorii de natura nealterata.
Dupa ce ne despartim de coasta insulei Cres ne indreptam spre Moscenicka draga, cea mai sudica statiune a Rivierei Opatija (unde nu oprim conform itinerariului initial!), trecem pe langa Medveja si oprim in Lovran o statiune foarte animata in zona micutului port si a plajei, lucru pe care nu l-am banuit cand am traversat-o pe uscat in drum spre Pola. De aici plecam spre Opatija trecand pe langa statiunea Icici in mare viteza la concurenta cu un alt vas de croaziera, dar de dimensiuni mai mici.
Ajungem in statiune in juru orelor 18:30 si coboram pe pontonul din partea de sud de data aceasta iar pana la hotel trecem in revista toate punctele de interes local (terase, pontoane, piscine etc.) de pe faleza din Opatija lucru care ne face sa regretam ca plecam fara sa facem plaja si baie in statiunea care ne-a fost gazda pentru 4 zile.
Trimis de marocanu21 in 11.04.13 22:33:58
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Trăi-ți-ar familia, că ”prezentoși ” copii ai boierule!... Frumoase peisaje se ascund în spatele domniilor voastre, în pozele pe care ni le-ați prezentatără. Poza 20 am prelucrat eu nițeluș la dânsa ca s-o pot salva ca ”desktop background”. De stâncă să fii, dar poza cu nr. 14 are personalitatea ei. Mare grijă, în zonă mișună traficanții de organe, iar copiii sunt la mare căutare. Risc ridicat la expunere prelungită.
Nu înțeleg cum de reușesc alții să păstreze limpiditatea apei la mal, probabil au o cu totul altă abordare în privința mediului înconjurător. Frumoase impresii, reușite poz (n) e!
Salvete pueri!
@zapacitu: tb sa recunosc ca in momentul in care am facut pozele alta era destinatia lor! Adica facebook si nu AFA!
Asa ca in lipsa de altceva bune si-astea!
Decat de-alea inerte cu biserici si papanasi cred ca mai bune-s astea mai pline de viata!
@zapacitu: ala de la poza 23 era traficantul de organe!
Da era obosit rau de tot! Si sforaia intr-un mare fel!
Asa ca n-a fost pericol! Iar acum au mai crescut copiii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Excursie pe mare cu Angelina, cu plecare din Baška / insula Krk — scris în 27.11.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Croazieră sau excursie ... plimbare să fie! — scris în 29.02.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ