ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
colegi
14 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Conacul Manuc Bey, Hîncești, Rep. Moldova, din prima jumătate a sec. XIX

TIPĂREȘTE URM de aici

Adresa : Complexul istorico - architectural Manuc Bey, se află pe strada Mitropolit Varlaam nr. 51, din localitatea Hîncești, Republica Moldova

Programul: Luni este închis (zi de odihnă), dar în restul zilelor este dechis și se poate vizita între orele 9 – 18 (aprilie - octombrie) și 9- 17 (noiembrie - martie).

Tarifele: Copiii până la 7 ani au acces gratuit, elevi/student 30 lei, adulții 50 lei. Dacă doriți vizită cu ghid, aveți nevoie de o programare prealabilă iar în acest caz tarifele sunt de 50 lei pentru elevi/student și de 80 lei pentru adulți. Există și varianta de vizită cu ghidare în afara programului VIP pentru care se plătește o taxa mai mare, astfel pentru elevi/studenți tariful este de 100 lei, iar pentru adulți 150 lei. Informațiile le-am preluat de pe ușa Casei Iamandi.

 

Noi am fost ghidați în vizitarea acestui Complex chiar de persoana care s-a ocupat cu lucrările de restaurare a conacului și ne-a explicat cum a restaurat totul cât mai fidel, cu ajutorul specialiștilor, pe baza unor documente și fotografii vechi, în cadrul unui proces amplu care a durat mai mulți ani. Ne-a spus de asemenea ca mai trebuiau refăcute vechile scări de acces din stradă, fântâna, Castelul Vânătoresc, dar lucrările s-au oprit din lipsă de fonduri. Ne-a arătat părțile din ziduri care s-au păstrat în forma originală, este vorba si de stâlpii din caramida rosie de la gardul de intrare în Complexul Manuc Bey.

Vizita

Compexul Manuc Bey este format din mai multe construcții: Palatul lui Manuc Bey, Clădirea Contesei, Castelul Vânătoresc, Turnul de veghe, Casa Iamandi, Casa Vechilului și Biserica Armenească.

Palatul Princiar Manuc Bey

Construția Palatului Priciar Manuc Bey a demarat în jurul anului 1857 și a fost finalizată în 1861. Interiorul palatului a fost decorat în patru stiluri, armenesc, turcesc, moldovenesc și European.

În prezent construcția este refăcută din temelii după schițele vechi, atât arhitectura cât și decorurile, ornamentele cu care sunt împodobite sălile palatului.

Totul este impresionant, intarsia refăcută fidel după modelul original, mobilierul elegant, oglinzile imense, teracotele decorative, candelabrele, șemineele, tablourile, materialele scumpe folosite ne fac cunoștință cu luxul și opulența Palatului Manuc Bey. Aici am văzut fotoliul din sticlă, căptușit cu catifea bordo, un baldachin superb în dormitor, sala de întâlniri oficiale cu o masă lungă sub formă de semicerc, sala de relaxare cu narghilea și jocuri de table și șah, sala de ceai pentru întâlnirile femeilor, sala de bal, sala cu biroul oficial.

Din câteva locuri se ajungea printr-un canal din podea acoperit cu un covor, într-un tunel subteran lung de trei kilometri, folosit pe timpul beilor drept refugiu în caz de pericol.

Am fost și prin tunelul subteran, zidul este păstrat în forma originală, este înalt, electrificat, are uși, o cramă cu sală de degustare unde se pot degusta vinuri doar pe bază de programare. Noi am cumpărat vin de la magazinul de vinuri Hîncești care funcționează acolo în subteran și am închinat în acea sală de degustare, destul de răcoroasă.

Lungimea traseului turistic prin tunelul subteran este de 70 metri, acesta unește Palatul Princiar cu Casa Imandi. Este o parte interesantă a vizitei, nici nu îți poți imagina ce încăperi sunt pe sub pământul grădinii imense, cu o suprafață de 10ha, a Compexului Manuc Bey.

Casa Iamandi sau Manuc Bey

Acestă clădire se presupune că a fost construită la sf. Sec. XVIII de către Hatmanul Alexandru Mavrocordat, după care i-a revenit lui Ioniță Iamandi. De la acesta, în anul 1816 a fost cumpărată de Emanuil Mirzaian Manuc Bey. De aici pornesc căile subterane care ajungeau până la catacombele orașului Hîncești, căi prin care membrii familiei puteau evada în caz de pericol.

În beciul din Casa Iamandi se depozitau cca. 50 de tone de vin provenite din diferite regiuni. Familia deținea și o fabrică de vin în târgușorul Hîncești. Gratiile beciului au fost refăcute după modelul original.

În acestă clădire funcționează Muzeul de Istorie și Etnografie, în care am văzut foarte multe exponate și foarte multe fotografii vechi.

Castelul Vânătoresc

Pe zidurile din cărămidă roșie ale Castelului Vânătoresc, din loc în loc apare ștanțat anul 1881, inițialele MB și blazonul cu cruce. Castelul Vânătoresc unde s-a folosit o tehnică de zidire a cărămizilor cu albuș de ou, iar construcția se menține după atâția ani dar nu poate fi vizitată din cauza că nu a fost restaurată iar zidurile prezintă numeroase fisuri.

Manuc Bey a murit după un an de la cumpărarea moșiei de la Hîncești, în anul 1817, se presupune că a fost otrăvit, el căzând de pe cal imediat după ce l-a scos din grajd și l-a încălecat. Toate clădirile din incinta Compexului au fost ridicate de fiul Murat și de nepotul său Grigore, cu excepția Casei Iamandi.

Curtea este amenajată cu bănci si scaune la umbra copacilor, este și un leagăn, multe alei.

În anul 1935 Regele Carol al II-lea a fost la Hîncești pentru a primi în dar moșia oferită de unul din urmașii lui Manuc Bey.

Recomandarea

Am petrecut câteva ore în Complexul Manuc Bey, am intrat în încăperile fastuoase ale Palatului Princiar, am vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie, am evadat prin tunelul lung de 70 m și am închinat un pahar de vin de Hîncești în frumoasa sală de degustare de la subsol. Eu consider că merită să vă bucurați de această experiență.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 22.10.19 09:51:54
Validat / Publicat: 22.10.19 11:12:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 2001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Conacul Manuc Bey, Hîncești, Rep. Moldova, Palatul Princiar Manuc Bey
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.10.19 11:55:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[22.10.19 12:46:27]
»

@Dana2008: Un loc frumos, cumva istoric. Manuk Bei a fost un personaj controversat, afacerist, politician și diplomat care a învârtit afaceri, a legat și deznodat chestiuni internaționale.

Conacul de la Hâncești se află pe lista mea de obiective de vizitat în Republica Moldova. Acum câțiva ani l-am cunoscut pe dl. Tudor P., specialist la Direcția de Turism și Cultură a Raionului Hâncești de la care am primit un frumos album dedicat complexului de monumente Manuk-Bei.

Mulțumim pentru prezentare și frumoasele imagini.

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.10.19 16:24:08]
»

@webmaster: mulțumesc frumos!

webmaster26
[22.10.19 16:53:40]
»

@Dana2008: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Dana2008AUTOR REVIEW
[23.10.19 14:45:49]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Complexul istorico - arhitectural Manuc Bei merită vizitat și pe când vei merge cred că îl vei descoperi mai frumos, pentru că mai sunt încă lucrări de restaurare de efectuat, poate vei găsi Castelul Vânotaresc pregătit pentru vizitatori.

O parte dintre colegii au fost acolo acum trei ani și erau doar ruine in locul Palatului Princiar, nu au avut ce să vadă. Așa că orice vizită chiar dacă e mai târzie poate aduce beneficii vizitatorului, se mai amenajează câte ceva.

Succes cu vizita pe care o vei face. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[24.10.19 09:22:33]
»

@webmaster26: E bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul istorico-arhitectural Manuc Bey [Hîncești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060159921646118 sec
    ecranul dvs: 1 x 1