ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Complex turistic GIRUS - Murighiol

TIPĂREȘTE

Dezamăgiţi de faptul că posibilităţile de transport spre Sulina nu concordă cu planurile noastre orare, am decis că putem vedea ceva din mirifica deltă şi deplasându-ne doar pe roţi, atât cât ne permite uscatul. Pentru că veneam aici pentru prima oară, Delta Dunării fiind pentru noi un miracol admirat până acum doar în fotografii, nu aveam de ce să fim prea pretenţioşi.

Căutarea pe internet ne-a făcut să alegem Complexul turistic GIRUS din Murighiol. Site-ul girus.ro nu are datele actualizate (după cum aveam să constat la faţa locului inclusiv pozele sunt cam vechi), dar oferă posibilitatea unui contact telefonic pentru lămuriri suplimentare. Am făcut rezervarea pentru două nopţi (fără plata unui avans), iar în preziua sosirii - aşa cum procedăm de fiecare dată - am confirmat telefonic menţinerea rezervării. Menţionez acest lucru deoarece administratorul, probabil nefiind obişnuit cu acest comportament turistic, a părut puţin surprins.

Cum ajungi? Din Tulcea, urmând cursul Dunării de-a lungul braţului Sf. Gheorghe, străbătând satele Malcoci, Nufăru, Beştepe, Mahmudia, după 40 km se ajunge la Murighiol. În centrul localităţii, vis-à-vis de primăria comunei, se află Complexul turistic GIRUS. Din depărtare, din şosea, se văd panourile informative, mari, aşezate lângă o poartă larg deschisă.

Curtea. Nu foarte mare, curtea este împărţită în spaţiu de parcare (pietruit, unde se pot parca în condiţii optime minim 7 autoturisme) şi o zonă verde, bine îngrijită, cu pomi, iarbă şi multe flori. Pe două dintre laturi sunt aliniate căsuţele, iar pe o altă latură se întinde o terasă acoperită cu stuf, mascată aproape în întregime de iederă şi flori.

Căsuţele. Complexul turistic GIRUS oferă 18 locuri de cazare în căsuţe de lemn cu două sau trei paturi. Rustice, cu măsuţă şi două băncuţe în pridvor, căsuţele sunt numerotate şi personificate prin atribuirea de nume omeneşti. Am avut de ales între Lily, Doru, Hary, Tudor, Oana, Rareş şi Leo. Am optat pentru ultima doar pe considerentul că avea cel mai frumos pridvor. Învăluit în ambele părţi ale intrării de lujerii celei mai înmiresmate plante agăţătoare (nu ştiu cum se numeşte, dar am fotografiat-o şi v-o prezint), micul pridvor ne-a rezervat clipe de neuitat seara, la o ţigară şi un pahar de vorbă.

Dacă vă gândiţi cumva la zgomotele care s-ar putea auzi prin pereţii de lemn la vecini sau de la vecini, aflaţi că între căsuţe este un spatiu suficient, acoperit cu stuf atât pentru completarea cadrului specific deltei, cât şi pentru mascarea gardului din spate.

Camera. Cu dimensiuni de aprox. 4x4 m, camera are pereţii din lemn natur, decoraţi cu mai multe tablouri, toate înfăţişând imagini din Delta Dunării.

Patul matrimonial flancat de două noptiere ne aştepta primenit, cu lenjerie impecabilă. Deşi eram la sfârşitul lunii mai când zilele sunt arzătoare la amiază, mă aşteptam ca în timpul nopţii temperatura să scadă considerabil şi acest lucru să fie resimţit cu atât mai mult în cazul unei cazări într-o căsuţă de lemn. Temerile mele au fost spulberate când am descoperit două pături de rezervă în şifonier. Păturile s-au dovedit suficiente, nefiind nevoiţi să facem uz şi de aerotermă.

Televizorul şi videoplayerul erau aşezate într-un colţ, între măsuţa joasă ornamentată cu steguleţe şi minifrigiderul pe care trona o tăviţă cu două pahare. În colţul opus, şifonierul cu două uşi oferea trei umeraşe, aţă albă şi neagră, iar în partea de jos, pentru cei mai friguroşi, două pături.

Uşa de la intrare precum şi cele două ferestruici aveau plase contra ţânţarilor, iar la geamuri perdeluţe şi "camuflaje" contra luminii sau privirilor indiscrete. Le-am numit "camuflaje" pentru că nu erau draperii în adevăratul sens al cuvântului, ci doar mici bucăţi de stofă de mobilă.

Menţionez că în cameră nu există cuier şi nici vreun scăunel pe care să mai poţi aşeza câte ceva. De asemenea, un amănunt important din punctul de vedere al turistului, în cameră sunt mai multe prize, chiar şi un triplu ştecher, aşa încât aparatele electrice şi încărcătoarele aparatelor personale puteau fi conectate simultan.

Baia. Din spaţiul pătrat al camerei, pe una dintre laturi, a fost alocată băii o fâşie de 1x2 m. Cred că nimeni nu se aşteaptă ca la o cazare în căsuţă rustică, din lemn, să găsească o baie asemănătoare celor de la hotelurile de 5*. Deşi mică, baia de la Căsuţa Leo a Complexului turistic GIRUS - Murighiol este deosebit de curată, are cabină de duş cu perdea de protecţie, un wc mai scund decât cel obişnuit şi o chiuvetă minusculă, comparabilă doar cu cele din tren sau din avion.

Ca dotări menţionez: 2 săpunuri tip turist, hârtie igienică şi numai două prosoape mari, pentru duş. Acest aspect era de prevăzut, aşa că noi am venit pregătiţi de acasă cu câteva prosoape mai mici. Şi un amănunt de loc lipsit de importanţă: permanent a fost apă atât rece cât şi caldă.

Servirea mesei se poate face atât în restaurant, cât şi la una dintre cele două terase. În timpul şederii noastre acolo, am testat toate posibilităţile. Cina din seara sosirii a fost servită în restaurant. Mesele lungi, de 6-8 persoane, erau curate şi pregătite pentru oaspeţi. Câteva scaune aşteaptau lângă un perete lateral să suplimenteze în caz de nevoie locurile de la mese.

Am observat atât în restaurant, cât şi pe terasa dinspre curte, amplasarea a câte unei hărţi mari a Deltei Dunării cu marcarea tuturor lacurilor şi canalelor, un îndreptar foarte preţios pentru cei care vor să-şi organizeze mai bine vizitele.

Terasa mare dinspre curte, acoperită cu stuf, umbrită cu iederă şi decorată cu obiecte pescăreşti, a fost locaţia în care ne-am răsfăţat la prânz cu preparate - bineînţeles - din peşte. Pe terasa mică din faţa restaurantului, datorită expunerii favorabile la soare în orele dimineţii, am preferat să servim micul dejun.

Ce am servit? În afara micului dejun care a fost alcătuit din preparate comune (ouă - ochiuri, omletă simplă sau cu şuncă - ornamentate cu felii de castraveţi şi roşii, unt şi gem de gutui, pâine - inclusiv prăjită, ceai cu zahăr şi lămâie, iar la sfârşit cafea), la Complexul turistic GIRUS - Murighiol am servit doar peşte. Oare vine cineva în deltă cu gând să mănânce altceva decăt peşte? Deşi am fost de multe ori la mese de peşte, ciorba de peşte (cu mujdei-cremă de usturoi servit alături), saramura de somn cu mămăliguţă şi usturoi, aici sunt fără egal. Aş mai vrea să menţionez că la Complexul turistic GIRUS - Murighiol bucătarii ştiu cu adevărat să prepare usturoiul cu care asezonează preparatele din peşte.

Preţuri. Cazarea - 60 lei/persoană/zi cu mic dejun inclus sau 90 lei/persoană/zi cu demipensiune. Se poate opta doar pentru cazare - 40 lei/persoană/zi, cu masa achitată separat, conform comenzii. Orientativ, câteva preţuri: ciorbă de peşte - 7 lei/porţia, saramură de somn cu mămăliguţă şi usturoi - 21 lei/porţia, clătite - 7 lei/porţia, cafea - 4 lei.

Ce puteţi face? La Complexul turistic GIRUS - Murighiol, în afară de odihnă şi mese îmbelşugate, eventual un joc de billiard, darts, tenis de masă, table, rummy sau şah, nu prea aveţi ce face. Dar dacă vă manifestaţi dorinţa pentru o plimbare pe canalele şi lacurile deltei, administratorul vă va ajuta să găsiţi bărci cu motor conduse de persoane cu experienţă care vă vor fi şi ghizi pe traseu.

Pe noi ne-a ajutat atât în organizarea plimbării pe cele patru lacuri, cât şi prin punerea în legatură cu ghidul de la Cetatea Halmyris aflată la doar 3 km de sat, cetate pe care doream în mod special să o vizităm.

Satul Murighiol. O plimbare prin Murighiol, Murî-Göl care înseamnă "lacul furnicilor" pe limba turcilor, denumit în vechile scrieri şi Sărăria, vă va dezvălui un sat îngrijit, cu străzi asfaltate (chiar în acele zile se trasau noile marcaje), cu multe flori şi oameni destul de puţini. Am văzut primăria, căminul cultural cu monumentul eroilor din cele două războaie mondiale, şcoala, biserica şi magazinul central.

Lacul cu stufăriş, pescarii cu undiţa pe mal sau plutind în bărci, berzele din cuiburile cu pui, mânjii cuminţi lângă mamele lor, măgarii ciufuliţi, sunt imagini pe care nu le vedem în fiecare zi, de aceea au dat o notă aparte deconectării noastre de weekend.

Pentru cei care, asemenea mie până acum, mai au o reţinere în vizitarea deltei din cauza prezenţei agresive a ţânţarilor, menţionez că în această perioadă - sfârşitul lunii mai - nu am văzut la Murighiol nici măcar un ţânţar.

Am prezentat cât am putut de amănunţit Complexul turistic GIRUS - Murighiol. Nu spun să mergeţi şi nici să nu mergeţi acolo. Sper doar ca informaţiile mele să vă ajute să decideţi dacă această locaţie vi se potriveşte sau nu.

Concluzia noastră. Complexul turistic GIRUS - Murighiol este un loc liniştit, rustic, relaxant, cu personal amabil şi mâncare bună.

P. S. Deşi despre Complexul turistic GIRUS - Murighiol acum patru ani s-au mai scris câteva impresii (fără poze), consider că prin acest review cu informaţii actualizate însoţite de fotografii, m-am achitat parţial de obligaţia asumată personal (aceea de a scrie cele două review-uri care condiţionează acordarea premiului I din săptămâna 10 - Weekend gratuit, voucher 300 lei, valoare pe care am donat-o în cadrul primei acţiuni caritabile pe care o va întreprinde AFA). Cu impresiile pe care le voi scrie ulterior, referitoare la obiectivele de vizitat în zonă, mă voi achita în totalitate.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.05.13 19:29:19
Validat / Publicat: 28.05.13 21:56:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4257 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P45 Murighiol - Pe lac.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

Alina53
[29.05.13 06:32:56]
»

Planta agatatoare parfumata care incadra intrarea in casuta are denumirea stiintifica Lonicera japonica Halliana. Denumirea populara - mana Maicii Domnului, caprifoi, iarba sfanta. Daruita cu un parfum puternic si foarte placut, mult intensificat dupa o ploaie, este o planta indragita de credinciosi. N-ai fost curios sa gusti si din nectarul din miezul unei flori?

cris1982
[29.05.13 08:18:04]
»

Felicitari pentru rangul de Pretor!

Ati primit si superbonus datorita votului meu.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.05.13 08:54:52]
»

@Alina53: Mulţumesc pentru explicaţii! Nu, n-am gustat din nectarul acestei flori, nici nu mi-a trecut prin gând deoarece erau destul de des vizitate de albine. Soţul meu nu se aşeza pe băncuţa de lângă flori pentru a nu risca o înţepătură, dar eu ştiam că albinele au altă treabă. Am stat numai acolo şi n-am păţit nimic.

@cris1982: Mulţumesc! Pretor poate ajunge oricine. Singura condiţie este să scrie. De contorizare se ocupă calculatorul. Eu însămi sunt mirată de cifrele care se afişează din ce în ce mai mari în dreptul meu. Succes şi ţie şi tuturor celorlalţi!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.05.13 11:14:09]
»

Bun nectarul ăla de caprifoi! Cînd eram copii, în drumul de la școală spre casă, treceam pe lîngă garduri cu caprifoi, pe care le jumuleam de flori pentru cîte o picătură de nectar. Noi numeam planta „miere”, neștiind la vremea aia denumirea adevărată.

Și acum mănînc „miere” din asta, de la tufele proprii. Asta și „luleaua turcului” au fost primele agățătoare pe care mi le-am pus în curte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Alina53, cris1982, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂComplex Turistic Girus:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049269914627075 sec
    ecranul dvs: 1 x 1