GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In anul de gratie 2017 (cum isi incepeau manuscrisele, vechii carturari), undeva pe la sfarsitul lunii Iunie, o iau pe doamna si hai sa facem o escapada la Cliffs of Moher. Localizare pe harta: in zona de vest a Irlandei, County Clare... fix pe marginea Oceanului. Am pus mana pe telefon, sunat pe Busu (la Proti-veu) si comandat una bucata de zi, neaparat insorita, fara ploaie... ca de, esti in Irlanda si aci ploaia este la ordinea zilei!!! . Nu stiu ce a facut nenea Busu, ceva incantatii, semnale cu fum, dar jur ca a prins bine telefonul ala... temperatura zilei: 28 grade... pe cuvant, toata ziua soare, fara pic de ploaie.
Sincer? , nu vreau acum sa va povestesc despre istoria si etnogeneza locului, nu de alta, dar Sfantul Google este mult mai intelept decat mine si sa ma apuc acum sa dau copy-paste la niste informatii, doar ca sa imi fac articolul cat mai lung, nu cred ca este cel mai ok si mai risc sa va si plictisesc.
Ne suim in masina si hai la drum, primul drum in partea acea de Irlanda, despre care tot auzim povesti care de care, mai bune, mai rele... na, fiecare dupa gustul lui. Plecam in tombra pe autostrada, inarmati cu rabdare si dorinte ancestrale de a cunoaste si vizita, noi locuri. Mai nenica, atata verde nu am vazut decat in pozele photoshopate... ma frumos, ce sa mai!!! Imi salivau glandele oculare, mai ceva decat mama lu Stefan cel Mare cand plangea dupa fiusu in Scrisorile lu' Eminescu. Ma uitam in stanga, in dreapta... la un moment dat doamna mea, imi zice: dar inainte nu vrei si tu sa te mai uiti... nu de alta, dar tu conduci. Ei na belea, si eu care eram in transa vizuala, admirand peisajele.
De la un moment dat, parasesti autostrada si incepi sa mergi pe drumuri nationale, orasele mai mici, frumoase, linistite, parca timpul ar sta in loc sa admire frumusetea Irlandei. La un moment dat, cred ca GPS. ul de la telefon a inceput sa isi proclame independenta teritoriala, si considerand ca s-a instalat democratia incepuse sa imi joace feste... si uite asa, ajungem pe niste campuri... mai nenica... campuri... daca eram in Romania as fi putut folosi sintagma: imi batea porumbul in geamul de la masina. (Astia nu au porumb pe aci, din cauza asta nu folosesc sintagma). Doamna incepuse sa imi zica cateva cuvinte in romana... eu ce vina aveam??? de parca toata familia mea lucrase la fabricarea satelitului care trimitea date GPS-ului din dotare. :) Normal ca totul era in gluma, dar am profitat de acest aspect si ne-am delectat privirile cu verdele acela superb, care, efectiv, iti satisfacea cele mai ascunse dorinte olfactive. Dupa ceva timp, am gasit drumul care ne ducea tantos catre Cliffs of Moher. Un drum agale, pe coasta oceanului pana in imensa parcare destinata acestui punct turistic. Intr-o parte o parcare imensa pentru masini, in cealalta parte, parcare pentru puhoiul de autocare.
No, bun... aparatul de gat (incepusem sa imi schimb numele in ceva chinezesc:Fu Tzu Picture) si hai sa vedem daca reclama este pe masura locului. Ne apucam sa urcam o panta, ne ducem si noi dupa galagia de oameni, adunati acolo mai rau ca la parastasul lu' Michael Jackson. Ok, frumos, se vedea oceanul in zare... un turn (O'Brien Tower) strasnuia falnic in mijlocul falezei, martor al istoriei, iar in jurul lui lumea cauta umbra, caci dupa v-am zis:28 grade, in Irlanda e ca si cum ai celebra ziua Americii de 2 ori pe an. Repede aparatul la ochi, jap, jap niste poze... deja incepea sa mi se schimbe geografia in cap... parca incepusem sa vad prin lentila aparatului peisaje interesante. O luam asa usor, prin dreapta turnului, se termina faleza de beton si de acolo incepea o carare, de fapt vreo 2 carari, fara asfalt. Am zis, no bun, ma simt ca la tara, la bunici, cand alergam in picioarele goale prin praf. Pana in momentul respectiv, oleaca impresionat, dar nu cine stie ce. Am luat pe carare si deja mi se schimba perspectiva: cararea era efectiv pe marginea stancilor.
Ma nenica... atata "balta" nu mai vazusem de la inaltime, decat din avion. Atunci incepi sa simti adevaratele Cliffs of Moher, cand efectiv esti pe marginea prapastiei, simti vantul cum iti adie in plete (cine are plete), simti briza oceanului, te simti efectiv liber... la un moment dat chiar ma intrebam: oare cati s-au aruncat de pe stancile astea? :) O sa pun si cateva poze, cat de cat sa justifice ceea ce am scris aici.
Chiar am ramas surprins de faptul ca efectiv puteai sa stai pe marginea stancilor, si la o greseala, puteai sa faci un triplu surub de la cativa zeci de metri, pana jos in apa. Partea interesanta e, ca exista un gard care serpuia dea lungul cararii, dar era si mai interesant ca nu era pe partea cu oceanul, era pe cealalta ca si cum: va rugam nu calcati pe iarba. Te opresti din loc in loc, daca ai sange in tine, poti sa te duci pe colturile mai escutite si sa incepi sa te crezi urmas de a lu' Pitagora si sa calculezi distanta pana jos. In unele locuri m-am aventurat, in altele, m-am oprit soptindu-mi in barba: Strabunii mei nu au tras atata, sa scoata o asa minunatie de progenitura ca mine, si eu sa imi bat joc de ei si sa ma duc asa la vale fara sa las ceva urmasi pe aci. Si imi ragandeam perspectivele si imi vedeam de cararea mea.
Daca te tin picioarele, poti umbla pana nu mai ai vlaga, te plimbi pe malul oceanului, admirand minunatiile naturi, verdele acela pur si inocent, albastrul oceanului... va repet, am avut parte de o vreme superba. De la locul de acces, poti sa o iei si in dreapta si in stanga, este optiunea ta... dar incearca sa mergi cate putin in ambele parti, sa iti faci o idee asupra imaginii de ansamblu. Este o senzatie pe care uneori nu o poti explica, o frica combinata cu libertate, o placere combinata cu dorinta... un amalgam de sentimente de cuprinde cand poti sa stai pe iarba, pe marginea stancilor, sa privesti in departare si sa iti analizezi optiunile.
La intrare este aranjat frumos un shop, in care gasesti de toate cele, magneti, umbrelute, tricouri, etc. cum ii sade bine unui obiectiv turistic foarte bine promovat. Irlandezi stiu sa isi promoveze obietivele turistice, pana la urma cat sa traiasca si ei doar din vaci, oi si bere??!!! :))
Per total daca ma intrebati: "Fu bine? ", o sa va raspund cu draga inima: "Fu foarte bine!!! ", va recomand la toti, cine stie, daca vreodata pasiti pe pamant irlandez, nu ratati Cliffs of Moher. Acum va las, va multumesc anticipat si va doresc, vant in pupa, vreme frumoasa, oriunde v-ati afla, oriunde ati vrea sa mergeti!!!
Trimis de Miseropia in 08.07.18 18:30:31
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Miseropia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 52.97191900 N, -9.42655300 W - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea
Mutat în rubrica "Cliffs of Moher, #DESCOPERĂ IRLANDA" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@Miseropia: Start vot! Un articol minunat, plin de umor si insotit de poze minunate, pacat ca au fst atat de putine, dar ai reusit sa mai punctezi o destinatie de dorit.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Multumesc pentru aprecieri. O sa mai pun fotografi.
@Miseropia: Simpatic scris despre o zonă deosebită din Irlanda și pozele sunt de poveste, sunt reale și asezonate cu o frumusețe feminină! Ce să îți mai dorești, poate să ajungi acolo...
@Miseropia: Ce repede ați ajuns voi la capătul lumii irlandez... de din Dublin...
La origini ești oltean? folosesti des perfecul simplu!!!
Foarte haios ne-ai prezentat locurile pe unde v-ați plimbat! Adrenalina în stare pură pe stancile alea...
Trebuie să recunoști că te-a ajutat și Busu sa-ti iasă pozele așa frumoase. Puține i-adevărat!
Felicitări pentru această plimbare.
Toate cele bune acolo pe tărâmuri irlandeze.
@ANILU: Multumesc. Nu, nu sunt oltean. Ma trag de la coada iepei lu' Stefan cel Mare , dar ce sa fac? m-am nascut in Bucuresti. Dar, sunt roman... si imi place sa folosesc cate ceva din fiecare regiune a tarii si parca pe olteneste are un farmec aparte cand povestesti
@mprofeanu: Multumesc, am mai pus cateva poze. Nu imi place sa arunc poze asa, doar ca sa umplu... aleg ce cred eu ca sunt mai importante si sa reflecte realitatea din locul respectiv.
@Miseropia: Fotografiile completeza in mod fericit articolul, vedem si noi ce priveliste ti-a taiat rasuflarea... si putem aprecia si noi aceste frumuseti!
@Yolanda: Multumesc pentru aprecieri. O zi perfecta
Pot spune cu mana pe inima ca " subscriu intru totul celor de mai sus" cu adaugarea ca ati uitat sa mentionati despre restaurant si muzeu !
Am fost acolo de trei ori : prima data cu sotia pe o vreme superba, parca prin mai 2017 (cand am facut chiar un tur prin Irlanda de Nord, Galway, Cliffs, Dingle) a doua oara cu copiii anul trecut (o vreme tipic irlandeza cu 4 anotimpuri intr-o ora, soare, vant, ploi... si iar asa) si ultima data anul acesta ca mna, trebuia sa o duc si pe cumnata.
Anul asta (in martie) vremea a fost crunta, cu ploi si vant foarte puternic.
Norocul nostru a fost ca la Cliffs a stat ploaia insa vantul era de-a dreptul uragan.
Singurul lucru diferit este ca platforma de pe care ati facut poze nu mai este accesibila vizitatorilor iar turnul a intrat in renovare.
Ma rog, m-am cam intins cu vorba prin tinda. Felicitari pentru articol! Votat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Drumul între Cahersiveen și Gallway, cu abatere pe la Cliffs of Moher — scris în 16.11.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cliffs of Moher — scris în 27.10.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Cliffs of Moher — scris în 20.09.11 de a.sr* din BUCURESTI - RECOMANDĂ