GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru cei ce cauta experiente culinare deosebite, Elvetia este locul in care gurmandul poate sa-si indeplineasca visele, e adevarat cele mai multe cu aport de calorii si grasimi din abundenta.
In hoteluri si pensiuni, unde daca va cazati probabil ve-ti servi micul dejun, va vor etala in primul rand o mare varietate de branzeturi si de cascaval. Normal, daca aici nu mancam asa ceva atunci unde? Ne vor fi servite un evantai de felii cu coaja maro de Emmental (cascaval cu gauri cunoscut la noi sub denumirea de " svaiter ") sau Appenzeller, celebra Gruyere (cascaval alpin). Atentie la cascavalurile puturoase, posibil sa nu puteti manca nici o farama, atat de tare e aroma de " puturos " al acestor tipuri de cascaval. Pont: incercati doar cate o felie din fiecare la inceput daca nu cunoasteti sortimentele, apoi marsati pe favorite. Totul e sa le retineti dupa culoare, tip coaja, consistenta, miros.
La asa o oferta mare de branzeturi, elvetienii vin in contrapartida cu mezeluri, salamuri si carnati, Kalbsbratwurst din carne de vitel este mai slab, iar Cervelat din carne de porc este mai sarat. Prin Zurich localnicii ca si turistii il mesteca cu pofta pe strada.
Dar ce m-a lasat masca la micul dejun au fost cerealele, intr-o varietate de tipuri si prezentari ca nu stii ce sa alegi. Normal, tot o inventie elvetiana sunt si gazdele noastre nu se fac de rusine. In combinatie cu iaurt, lapte, miere, va recomand sa le incercati pe cele cu nuca si iaurt, nu o sa puteti renunta la ele, sunt ca si un drog, dupa modelul AFA.
O ciudatenie aici sunt ouale, in iulie am gasit pe masa prezente oua vopsite multicolor. In mijlocul verii simbolul Pastelui? Nici vorba, intreband am aflat ca asa deosebesc ei ouale fierte de cele nefierte. Si in magazine e la fel.
Tot mancand aici ajungem si la masa de pranz. Nu se poate sa treceti prin Elvetia si sa nu gustati fondue. Acesta este cascaval topit amestecat cu vin alb, usturoi si o picatura de kirsch. Cascavalul folosit aici este Gruyere Emmental si Appenzeller. In alte localuri se foloseste moite-moite care inseamna o combinatie de Gruyere cu L'Etivaz sau Vacherin. Fondue se mananca afundand bucati de paine in crema din cratita, folosind niste furculite lungi. Este mancarea tipica sezonului rece, servit in toate statiunile de ski. La fondue se asorteaza obligatoriu un vin alb.
Raclette este o alta emblema a Elvetiei, adica o bucata de cascaval inmuiat la un foc si " raclata " pe o farfurie. Acesta se amesteca cu cartofi copti in coaja si se servesc cu muraturi.
Urmatoarele 4 feluri de mancare le scriu dintr-un ghid turistic, au denumiri atat de complicate ca se limba plimba in gura.
Kaseschnitte este paine amestecata cu cascaval ras si unt, coapte intr-un vas pana ce zerul si grasimea untului imbiba painea si cascavalul devine maroniu.
Chaschuchli amestec de cascaval oua si pesmet, totul dat la cuptor
Kaseknopfli din aluat de taitei se taie forme mici care se fierb, apoi se amesteca cu un sos de branza cremoasa.
Geschnetzeltes Kalbfleisch sau emince de veau in partea franceza, sunt bucatele de carne de vitel de lapte perpelite in unt si amestecate cu un sos facut din smantana cu vin alb si ciuperci cu ceapa. Se poate folosi si ficat de vitel.
Gata cu inspiratia, apelam la memorie. Garnitura folosita in Elvetia este aproape invariabil rosti, cartofi taiati cubulete si rumeniti, dar pe mine m-au cucerit cu legumele fierte si la gratar. Au acesti oameni un cult al alimentelor eco... la hotelurile din Zermatt ospatarul iti prezinta mandru si gradina aflata in imediata vecinatate a restaurantului in care s-au cultivat legumele. Multe soiuri de legume nici nu le cunosteam, au fost surprize placute pentru noi.
La deserturi amintesc de Zuger Kirschtorte o prajitura cu crema de unt si rachiu de cirese, bezelele inventata in localitatea elvetiana Meiringen, Zabaglione o crema calda facuta din multe oua si vin, specifica zonei italiene a Elvetiei, Ticino. La final desi nu e cazul, amintesc de ciocolata elvetiana, cine nu a auzit de Nestle, Lindt, Sprungli si Frey.
La bauturi nu ma prea pricep, las pe altii. Daca v-am starnit nu-mi ramane decat sa va doresc pofta buna!
RUSALII LINISTITE!
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (piti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
piti, esti extraordinar! mai ca merita sa mergi in elvetia doar ca sa gusti tot ce ai descris tu. felicitari pentru poveste!
piti asta ai mancat tu sau asta ai citit in ghidul turistic? Pentru ca eu am stat 4 zile in Zurich, dar sincer n-am vazut nici turisti nici localnici mestecand carnati sau salam pe strada, nici fondue nu avea usturoi precum scrie probabil pe net, ba chiar ospatarul mi-a descris pe indelete cum amesteca ei brinzeturile si le mixeaza la foc mic, n-a pomenit de vin dar pesemne ca era un venetic, nu stia el ce e fondue.
Ajungand la cereale recunosc ca erau cam tot atatea sortimente de musli si boabe expandate cam cate sunt si la hipermarket si originea era tot pe rafturile respective. Branzeturile fermentate, precum si cele cu mucegai se gasesc pe platou la toate mesele, varietatea si sortimentul sunt proportionale cu importanta si stelele hotelului, respectiv restaurantului. dar drept sa spun in Turcia am vazut mai multe sortimente de cereale ca la elvetieni si branzeturi tot asa. Sa presupun ca s-au inspirat unii de la altii? ! Cat despre prajituri, desi mi-au facut cu ochiul multe, in Lugano, capitala cantonului Ticino, crostata, o prajitura cu foietaj, mere si sirop era la mare cautare.
Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar prefer sa citesc Good Food si sa fiu sigura si de autor si de informatie. Elvetienii mi s-au parut oameni foarte cumpatati si temperati, gurmanzi suntem noi care salivam doar citind copy-paste-uri.
Bon apetit et a bon entendeur! (daca asa s-o fi scriind, nu mai sunt sigura de nimic, nici macar de fondue)
@tora ingrid
In ultimii trei ani mi-am petrecut concediile in Elvetia, cate doua sau trei saptamani, nu ca altii o zi sau doua. La Lauterbrunen unde am mancat fondue crede-ma ca se punea usturoi. Daca nu ai vazut un lucru asta nu inseamna ca el nu exista.
In Turcia nu am fost sa fac comparatii.
Denumirile lor complicate nu cred ca le tine minte nimeni. Corect e sa specifici sursa, nu sa te dai cunoscator a unor lucruri pe care nu le stapanesti. Asta am facut eu.
Unii scriu cate trei impresii pe zi, eu trei in cateva luni, asa ca nu pot fi acuzat ca scriu pentru puncte.
Pentru mine copy paste nu exista pe acest site.
O seara frumoasa.
probabil ca afost o scapare a mea, n-am fost in Lauterbrunen, si eu stau mai mult in partea italiana, la Lugano.
Dar nu-mi plac deloc review-urile cu aspect de pliant de hotel/prezentare de agentie, mi se pare ca dispare exact amprenta personala care se asteapta de la ele.
Cand citesc vreau sa cred ca cineva are sau nu are acelasi gusturi ca mine si pot sa ma bazez pe senzatiile respectivului. Daca citesc informatii seci, ultracorecte si nude de orice sentiment e ca si cum as privi pe geam la altii care mananca. Iarta-ma ca ma cer invitata la masa!
Nu-i bai, promit ca urmatoarele impresii sa fie mai umane. Chiar daca suna a reclama, este pentru o tara care chiar merita.
Ca sa nu va mai certati, eu zic sa va programati anul acesta concediile in aceeasi perioada si in acelasi loc ca sa nu va mai contrati pe gusturi si sa intelegem si noi ceva???
Ca sa nu mai citez un clasic de pe aici "De gustibus non est disputandum."
In Elvetia nu am fost, desi mi-as dori sa ajung...unde oare nu-mi doresc...Poate cand o mai trece criza...
In rest impresiile mi se par super ok, mai putin faptul ca mi-ai facut o pofta teribila, de aceea ai obtinut votul meu, felicitari!
prea multe detalii cu branzeturi pentru mine... parca la review-ul asta merge un pahar cu vin.
Nu ne certam, cred ca de vina sunt tocmai prea bunele intentii, unde mai gasesti asa ceva in ziua de azi? N-are sens sa-l citam pe Murphy ca sa vedem in ce eroare ajungem!
Pana una alta, cum spune piti, pofta buna, si-un pahar de vin cum cere valimi?
(p. s. - vinurile bune in Elvetia sunt tot cele aduse de prin alte parti, - desi exista o oferta bogata de vinuri locale-: Franta, Italia, Portugalia, etc, m-a uimit determinarea cu care cultiva niste vita de vie cocotata pe niste terase pietroase unde cara pamant cu spatele, in august abia sunt formati strugurii si de copt ce sa mai vorbim, dar aspersoarele bat peste aceste vii zi si noapte, ploaie si soare, doar ptr mandria elvetienilor de a avea un vin propriu; de altfel vinul alb si dulce chiar e bun chiar daca soiurile elvetiene sunt relativ necunoscute. Ca un bonus la povestea asta gastronomica: zestrea fetelor in zonele viticole (asta e aproape un eufemism, pe cuvant) se constituie exact din aceste terase cu vita de vie, atent ingrijite si pastrate.
Si-ai uitat sa spui ca in partea italiana se mananca la greu polenta, adica tot un fel de mamaliga, altoita cu fondue, adica la preparare, se adauga unt, smantana, doua- trei feluri de branza si se fierb impreuna - na, ca-mi ploua in gura! - tot mamaliguta de-asta se mananca si in bucovina dar nu-i zice pe italieneste. )
Hmmm...cam chinuitoare randurile tale pentru o gurmanda! ( Mi se pare foarte interesant review-ul si foarte inedit! Bravos, dom'le @piti!
... fiind satul de "schnitzeln-und-kartoffeln", trecand prin Austria in drumul meu spre Elvetia, auzisem de chestia asta ciudata a fondue-ului combinat cu usturoi si imi aduc aminte, june fiind, cat am cautat locul potrivit pentru a degusta!... undeva in afara Zurich-ului am gasit o "bojdeuca" ce emana niste miesme de-ti sareau papilele gustative pe trotuar! Gustos, dom'le, că restu's povesti!... deh...
Revenind, domn Piti, dumneata nu ai alta treabă decat sa-l trezesti pe Haplea, ce statea adormit, in creierii mei, până de curând???
Numai fondue-ul in sine merită votat!!
... and the rest is silence!
P.S.......si zici ca nu ai dori sa scrii pentru Ghidul Michelin ?? ))))
Elvetia este pe locul doi in lume privitor la numarul de stele Michelin pe cap de locuitor acordat restaurantelor elvetiene, asta spune multe despre calitatea bucatariei dar si a servirii... sa mai adaug si ca in trei saptamani am pus tot atatea kg datorita tentatiilor hipercalorice.
Dupa atata fondue hai sa va mai reveniti si cu o salata mancata in zermat la un restaurant, uriasa, ceva genul unei oale de 5 l care avea in compozitie 15 legume necunoscute (mie, cel putin) mai putin rosii, castraveti, ceapa, gogosari si dreasa cu un sos din fructe de padure, delicioasa. Iar la acelasi restaurant am primit garnitura la un schnitzel vre-o 9 salate (legume preparate) deosebite la gust, dar nici in ziua de azi nu stiu ce au fost. As fi putut ramane acolo mai 4-5 zile sa termin portia uriasa.
Mie imi place stilul
”"de pliant de agentie"
in care a descris piti "varietatea" culinara elvetiana.
Stimate domn’ Piti, jos palaria
Felicitari din toata inima !
Aceasta prezentare extraordinara
Ce tine de domeniul, , marca culinara’’
Nu m-a facut decat sa-mi iau notite serios
Si sa promit solemn si ceremonios
Ca din acest review gen ghid de bunatati elvetiene
Voi incerca retete sa aplic si eu din ele.
Caci toate m-au facut sa-mi ploua-n gura
Un mini-ghid culinar de mare anvergura
Caci prea gustos si-apetisant scrisesi
Maestre Piti, drag, sa ne traiesti.
S-un vot cu 400 PMA primesti
Acu' pe seara si de la Ploiesti
profit de ocazia ca am ajuns mai repede decat voi acasa ( si ma documentez cu noutatile de pe site si cand colo ce sa vad? nici bine nu termin de mancat si dau peste ditamai review despre mancare. Noroc ca imi povestise deja mariana cu patos de tot ce ai scris tu mai sus altfel ceream sa se invalideze review-ul ....pai se poate d-le sa te joci asa cu noi? un vot ptr asta
@TORA INGRID ,nu stiu daca te ajuta cu ceva dar acesta sigur nu e un copy paste....
Draga Sanziana, noi de-abia de azi am inceput distractia. Pentru noi, pot spune ca de azi incepe mini-intalnirea de la... Ranca.
Daca voi v-ati intors cu tolba plina de impresii si amintiri frumoase din Bucovina, pe care de-abia le asteptam sa ni le impartasiti, noi, cateva familii din AFA care ne-am intalnit la Ranca, de-abia le-am demarat in seara aceasta.
Si noi putem sa ne lingem pe degetele de ce bunatati am primit in seara aceasta: cartofi cu usturoi, snitel de pui si ardei umpluti cu varza murata, sa facem apa in gurita la cititori. Dar desertul a fost si mai si: specialitatea casei, inghetata a la Valea MAriei (vanilie cu bucatele de portocale si cacao, ornata frumos cu un piscot si frisca) absolut delicioasa.
Si surpriza cea mai cea a fost focul de tabara, uite-asa, garnisit cu tuica fiarta si floricele de porumb... Deci un inceput promitator de bun la Ranca, nu-i asa?
Uite asa, citind si dorind, lungesc lista de posibile viitoare deplasari.
Dacia papuc cea aventuroasa merita felicitari, dar mai ales soferul (la venerabila noastra varsta inaltimile incanta, dar nu prea priesc tensiunii; nu ne-am incumetat sa trecem Transalpina spre Obarsia Lotrului, mai ales dupa ce am vazut imagini pe Google Earth)
Cainele lui Pavlov era nimic pe langa mine acum.....un mare vot si de la mine pentru descriere!!!
Un RW pe care il gasesc util pt faptul ca ma paste o vacanta de 5 zile (cu ocazia unui targ) in mai si incep cercetarile pt Elvetia-Zurich unde voi sta.
Daca pana sa il citesc cautam obiective turistice acum stiu sigur ce voi manca si ramane mai la urma ce voi vedea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2010 Cel mai bun Fondue — scris în 02.04.13 de rodica1016 din BUCURESTI - RECOMANDĂ