GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Matusa mea, o mare cunoscatoare, m-a dus sa gust cel mai bun fondue din Elvetia la o cabanuta de langa Lausanne, Auberge du Lac des Joncs.
Matusa mea are 82 de ani, a trait toata viata la Lausanne si deci stie ce vorbeste. Ca doar fondue e o mare inventie helvetica (!)
A ramas vaduva acu 3 ani dar nu se lasa invinsa, conduce masina pe serpentine si a trebuit sa urcam cateva ca sa ajungem la acea cabanuta.
Locul este Raiul. Uitati-va la poze, va rog.
Fondue nu.
O cratita plina cu cascaval topit, in farfurie cativa cartofi fierti in coaja si alaturi, un vin bun care cica e special pentru fondue.
N-am vrut sa vexez matusa asa ca am laudat... vinul.
Dar asa as fi comandat o friptura! In fine.
Insa daca se va intampla sa fiti prin preajma, ar merita sa cautati locul cu GPS-ul.
Trimis de rodica1016 in 02.04.13 22:02:57
- A fost prima sa vizită/vacanță în ELVEȚIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rodica1016); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Stimată doamnă
În ideea că voi citi despre și cu, cel mai bun fondue, am realizat la sfârșitul rândurilor Dvs. că, de fapt nu este cazul. Nu că ar fi o mare tragedie dar, mătușa Dvs., ajunsă la o vârstă respectabilă și cu sclipirea aceea a sufletului liniștit, trăit într-o țară care ne-am dori-o și noi, românii... a vrut să exemplifice ce înseamnă papilele gustative la un popor lejer care, cu tot respectul, nu a trecut prin niciun război, având acel joie de vivre, tipic helvetic. Sigur că, un fondue nu va întrece niciodată șase cai frumoși la grătar sau miesme de mici în marginea unei ape poluate și în solfegii fine de manele. Fondue-ul este un motiv de a te întâlni cu prietenii la un pahar de vin bun, mâncarea fiind doar pretextul.
Felicitări pentru o mătușă atat de vivace. O spun cu TOATĂ seriozitatea. Întru adevăr, cel mai bun fondue este cel helvetic, prin simplul fapt al cașcavalului maturat în zonele montane elvețiene care nu are corespondent gastronomic. Să va trăiasca matușa, nu numai pentru că vă spune adevarul ci, și pentru plăcerea de a reflecta acel joie de vivre, natural.
Cu stimă.
@nea@Alex:
Buna dimineata,
Intentia articolului meu a fost sa impartasesc si altora unde se poate manca, cel mai bun fondue, informatie obtinuta de la o sursa extrem de competenta.
Si fiindca inteleg ca nu a fost destul, am gasit pe net saitul lor si iata-l:
myswitzerland.com/fr/aube ... oncs-1235m.html
Cat despre matusa mea aveti foarte multa dreptate si dovediti o intuitie extraordinara. In acea zi, inainte de a merge la Lac des Joncs, m-a dus pana la Montreux, in sudul Frantei, si pe drum, aratandu-mi tot felul de hoteluri si restaurante, care mai de care mai luxoase, imi povestea cum dansase acolo cu unchiul meu, cu ani in urma. Iar asta in conditiile in care isi alesese ca meserie sa asiste si sa-i aline pe cei in faza terminala in ultimele lor zile.
In raspunsul meu insa, voi intoarce si celalalt obraz: mi s-a intamplat si mie sa judec pripit, asa ca nu am dreptul sa ma supar.
Si gratarul si micii sunt prilejuri de a te intalni cu prietenii. Iar fondue tot nu o sa-mi placa. Probabil era mancarea saracilor dar cu atat mai mult e laudabil faptul ca l-au transformat intr-un brand iar eu intelesesem perfect si apreciasem foarte mult efortul matusii mele de a-mi face cunoscuta acea mancare.
Cu durere imi dau seama insa ca noi (romanii) am asimilat/asimilam foarte (prea) usor de la popoarele cu care am conlocuit/ conlocuim (romani, pecenegi, turci, tigani) tot felul de obiceiuri, printre care si cele culinare (cai la gratar).
Si poate ne-am simti mai bine daca ni le-am asuma si le-am transforma, cu inteligenta, in brand-uri.
Aşa este, Fondue este mai mult un prilej de socializare, am participat în Franţa la un Fondue organizat de către o familie de francezi, în grădina lor de vacanţă, numai că acesta consta în bucăţele de carne care erau alese de fiecare, apoi infipte în nişte ţepuşe speciale care se scufundau în baie de ulei încins. Alături de vasul cu ulei erau şase castronaşe cu diferite sosuri în care să-ţi înmoi bucata de carne prăjită atăt cât doreşte fiecare, sincer am plecat cam flămând de acolo, însă atmosfera a fost foarte plăcută!
Nu stiam că forma originală constă în caşcaval topit!
Multă sănătate mătuşii, o merită!
@Cristian_h:
Sunt uimita de acea forma de fondue de care povestiti. Dar uite, am mai aflat ceva despre el!
Multumesc.
@rodica1016: Mi-as dori ca acest limbaj NORMAL dintre Dvs. si nea Alex sa il intilnesc in fiecare conversatie.
Felicitari ambilor.
Mi-ati inseninat ziua, atat cu review-ul dvs, cat si cu "dialogul" de la comentarii! Deci mai exista o sansa la civilizatie si pentru noi romanii care nu am emigrat.
Multumesc inca o data!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2008 Ce mancam in Elvetia — scris în 19.05.10 de piti din TIMIşOARA - RECOMANDĂ