ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 5 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Agia Sofia. O istorie veche de 1479 ani.

TIPĂREȘTE URM de aici

Agia Sofia (Ayasofia) rămâne cea mai importantă efigie a Creștinismului în general. Deschizătoare de drumuri în arhitectură creștină arhaică, dimensiunile (lungime/82 m; lățime/73 m; înălțime/55 m), decorația de excepție (marmura alba din Proconessos, marmura verde din Eubeea, marmura roz din Synodi, marmura galben-rosu din Africa) etalează posterității puterea și măreția Imperiului Roman de Răsărit (Bizanț). Un simbol, o nestemata neprețuită pentru mărețul Constantinopol.

Agia Sofia a reprezentat centrul vieții religioase a Bizantului timp de 916 ani. După cucerirea otomană din 1453 servește drept moschee pentru alti 482 ani, iar din 1935 este transformată în muzeu la inițiativa președintelui reformator turc Mustafa Kemal ,,Ataturk".

Prima biserica a fost ridicată de împăratul Constantin cel Mare în anul 325 pe locul înalt unde existase anterior un Templu închinat zeitei Artemis, pe Acropolisul vechiului Byzantion. Urmașul sau, Constantin II sau Constantin, a efectuat lucrări de extindere a edificiului, în perioada 360-365, timp în care s-a acordat atenția cuvenită lăcașului ca reședință episcopală. Anul 404 este marcat de revolta legată de exilul Sfântului Ioan Chrisostomul (Ioan Gură de Aur), iar biserica cade pradă unui incendiu. Împăratul Teodosie II (408-450) reconstruiește edificiul în anul 415, intr-o noua varianta arhitecturală. Din nefericire si aceasta are de suferit, devastată si incendiată în cursul revoltei Nika din anul 532, revoltă care a fost pe aproape să-l detroneze pe împăratul Justinian (527-565). Acesta avea planuri mari printre care ambiția de a ridica o mare biserică fără egal în lumea de atunci. Anterior, edificiul construit pe un plan circular, s-a realizat intr-un timp record, anii 532-537, de către marii arhitecti-matematicieni Anthemius din Tralles si Isidoras din Milet, ca Basilică dreptunghiulara cu o mare Cupola (Dom) susținută de 107 coloane (41 la parter si 67 la etaj, la galerii). Aceasta reprezintă întruchiparea arhitecturii bizantine.

Agia Sofia te uimește din prima prin lumina care se reflectă peste tot în interiorul Aulei (Nava), efect realizat prin inserarea celor 40 de ferestre în jurul bazei structurii originale. Din exterior are aspectul unui dreptunghi, în fața un atrium, un econartex si un nartex de mici dimensiuni. Interiorul e împărțit intr-o Nava centrala (Aula), mai mare, si alte două laterale mai mici, peste care se ridică galeriile în două etaje. Datorită deteriorării anumite locuri sunt restricționate vizitatorilor la etaje. Cupola centrala (Domul) cu diametrul de 31 m și înălțimea de 54 m, pare suspendată în văzduh. Partea stângă a Aulei centrale este prevăzută cu nișe la înălțime. Aula laterala dinspre sud a pastrat decorația mozaicala originala din secolul al VI-lea, cu motive vegetal-florale si geometrice pe fond auriu. Galeriile de la etaj s-au construit deasupra Aulelor laterale si deasupra nartexurilor, având un plan de potcoavă cu unghiuri drepte, potcoavă deschisă spre altar. Accesul de la parter la etaj se face pe la capetele nartexului interior, urmând niște serpentine largi, pavate cu piatră bolovanoasa, serpentine asemănătoare unei scări în spirală, dar fara trepte. Galeriile dețin cele mai frumoase mozaicuri cu figuri umane din arta bizantină: Isus încadrat de împăratul Constantin IX Monomachos si împărăteasa Zoe; Fecioara cu Pruncul în brațe, încadrată de împăratul Ioan II Comnenul si împărăteasa Irina; Deisis, Implorare, în care Mântuitorul are alături pe Sfânta Fecioară si Sfântul Ioan Botezatorul. Galeria Centrala, poziționată în fața Altarului, pe partea vestică a potcoavei, era destinată numai împărătesei si suitei sale. Partea nordică a galeriei era destinată doar femeilor care asistau la slujbe. Galeria Superioara este prevăzută in forma de potcoava, care cuprinde naosul până la absida. Mai multe tipuri de mozaicuri sunt păstrate aici. La nord-vest există o coloană cu o gaură în mijloc, acoperita cu plăci de bronz. Legenda spune că dacă introduci un deget in gaura si pui o dorință această se va împlini. Greu de crezut. Legendele afirmă că de la Sfântul Grigorie Făcătorul de Minuni a apărut coloana în anul 1200.

Initial, în timpul lui Iustinian, decorațiunile interioare a constat din desene abstracte pe plăci de marmura de pe pereți și pardoseli, precum și mozaicuri de pe bolti curbate. Dintre acestea se pot vedea astăzi cele ale Arhanghelilor Gabriel si Mihail în pereții exteriori ai sanctuarului (Bema). În etape ulterioare au fost adăugate mozaicuri figurative, care au fost distruse în timpul perioadei iconoclaste (726-843). Actualele mozaicuri provin din epoca post-iconoclasta, la care s-au mai adăugat un mare număr de decorațiuni figurative: o imagine a Mântuitorului în Cupola centrala; sfinti ortodocși, profeți si figuri istorice reprezentative pentru Biserica Ortodoxă. Toate au fost acoperite cu o vopsea alba, speciala, după transformarea în moschee de către cuceritorii otomani. În anul 1847, sultanul Abdulmecid (1839-1861) dispune efectuarea unor renovări capitale încredințate arhitecților Gaspare si Giuseppe Fosseti. În timpul lucrărilor de restaurare, mozaicurile acoperite cu vopseaua alba au fost redescoperite si curățare, deși multe au trebuit re-acoperite pentru protecție împotriva deteriorării. Noi discuri sau medalioane circulare cu rame gigantice s-au atârnat pe coloane. După transformarea lăcașului în muzeu, în 1935, covoarele sunt îndepărtate si decoratiunile de pe pardoseala de marmura au apărut pentru prima dată după atâtea secole.

Vizita la Agia Sofia a urmat după vizita la Moscheea Albastra. Nu există termeni de comparație între cele două edificii. Sfânta Înțelepciune se impune fără egal prin măreție si rezistenta la vicisitudinile vremii. Ea trebuie întreținută si păstrată întocmai, ca muzeu, fără a fi transformată în biserică sau moschee cum doresc unii. Doar așa generațiile următoare vor cunoaște trecutul istoric.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 14.08.16 23:03:18
Validat / Publicat: 15.08.16 00:56:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 2836 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Un mic chioșc în curtea exterioara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[15.08.16 10:33:57]
»

Observ că am plăcerea să scriu primul ecou.

Salut cu admirație persoana din P-16 pentru calitatea reviewului care este foarte bine documentat.

Sunteți un turist curajos cât și norocos mergând acolo într-o perioadă nesigură. După 2 luni am mers și eu acolo dar nu am avut noroc și am întrerupt excursia pe la jumătatea ei, renunțând la banii plătiți pentru tot sejurul (am scris un review). Azi am întîlnit reviewul dv. și pentru că îmi este dor de Istanbulul din anii anteriori, am citit în tihnă reviewul și am văzut toate fotografiile. Citindu-l, m-am simțit și eu un pic acolo. Mi-a plăcut și vă mulțumesc pentru miniexcursia virtuală pe care mi-ați oferit-o.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[16.08.16 08:16:06]
»

@Mihai18: Intr-adevar, am fost la Istanbul intr-o perioada mai calmă, n-am avut posibilitatea să trăiesc intens evenimentele de la jumătatea lui iulie. Mulțumesc pentru aprecieri si sper ca situația din Turcia va reveni la normal pentru a ne bucura de frumusețile ei.

webmaster26
[16.08.16 08:36:08]
»

@ovidiuyepi - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia), ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.35991096496582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1