ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Instantanee din Istanbul: Aya Sofia si Moscheea Albastra

TIPĂREȘTE

Prea multe nu am de gând să vă scriu despre Aya Sofia şi Moscheea albastră pentru că ar fi să repet ce au văzut alţi useri sau ce se este scris prin ghiduri. Fotografiile vă vor vorbi despre frumuseţea acestor edificii.

Aya Sofia, (Biserica Sfintei Intelepciuni) are o istorie iesita din comun. A fost construita de imparatul Justinian in anul 537 pe locul unei alte biserici edificata de imparatul Constantin cel Mare si timp de 900 de ani a fost unul din cele mai mari si importante lacasuri crestine. Dimensiunile ei sunt impresionante, avand o cupola cu o inaltime de 57 m, (cat a unui bloc de 15 etaje) si diametru de 31 m. Suprafata bisericii este de 7500 mp si nu poate fi cuprinsa cu privirea decat de la etaj. In biserica sunt 107 coloane din care, cele de la parter au inaltimea de 20 m si diametru de 1.5 m. Dupa caderea Constantinopolului in 1453 catedrala fost transformata in moschee adaugandu-se o serie de anexe cum ar fi un minaret, minbarul (un fel de amvon) din care imanul rostea rugaciuni, o fantana in curte pentru purificare si medalioane mari suspendate cu inscriptii din coran sau numele unor sultani. In 1935 Ataturk a dispus transformarea moscheii in muzeu. Se intra pe partea laterala a catedralei prin vestibulul garzilor. Aici s-au decopertat o serie de mozaicuri originale din sec VI care ii infatiseaza pe Iisus alaturi de ctitorii Constantin cel Mare si imparatul Justinian. In incaperea imensa se intra prin Poarta Imperiala de la care se deschide perspectiva catedralei. Trebuie retinut ca daca azi putem vedea Aya Sofia asa cum a fost in sec. VI, aceasta se datoreaza fratilor Fossati care primind de la sultan comanda unor lucrari de dezvoltare si restaurare la moschee, au spalat, conservat si catalogat mozaicurile bizantine inainte de a le acoperi din nou. Din pacate jumatate din suprafata este ascunsa publicului de un paravan care acopera lucrarile actuale de restaurare. As vrea sa sugerez celor care n-au vazut Aya Sofia sau care vor sa o mai viziteze incaodata, sa urce la etaj de unde vor avea o privire de ansamblu si vor vedea dimensiunile liliputanice ale vizitatorilor. La etaj au fost restaurate mai multe mozaicuri de o valoare exceptionala cum sunt cele ale lui Hristos alaturi de imparatii ctitori ai catedralei, al unor sfinti dar si al Fecioarei Maria cu Pruncul. Tot la etaj este o usa monumentala de marmora in spatele careia un alt mozaic celebru Deisis il reprezinta pe Iisus, Maria si Ioan Botezatorul. Revenind la parter de o mare valoare artistica este minbarul de marmura dantelata, tronul sultanului, candelabrul enorm de cristal iar ca valoare istorica mausoleele principalilor sultani si medalioanele suspendate in care sunt inscrise numele acestora. Cele doua urne de alabastru de peste un metru inaltime au fost aduse din Pergam si dateaza din sec. II iar din Coloana Minunilor se zice ca ar curge lacrimi. O alta legenda spune ca patriarhul Constantinopolului care tinea slujba in basilica in momentul in care au intrat turcii a disparut in zidurile bisericii.

Moscheea Albastra (Sultanhamet Camii) a fost construita de Ahmed I intre 1609-1617 ca replica la Aya Sofia. A fost ridicata pe locul palatelor imparatilor bizantini si a tribunelor Hipodromului. In urma unei neintelegeri a fost construita cu sase minarete, mai mult decat are moscheea de la Mecca. Cum aceasta situatie era inacceptabila s-a mai ridicat inca un minaret la Meca. Moscheea Albastra are exteriorul cu mult mai spectaculos decat Aya Sofia, proportiile sale sunt perfecte dar interiorul vazut in aceeasi zi cu Aya Sofia nu se ridica la aceeasi cota. S-ar putea sa fie parerea mea subiectiva. Se intra printr-o curte enorma in mijlocul careia se afla o fantana hexagonala folosita in trecut pentru spalarea picioarelor. In interior moscheea are un spatiu gol imens. Pardoseala este acoperita cu un covor rosu pe care se roaga credinciosii. Patru coloane cu diametru de cativa metri sustin un dom cu inaltimea de 42 m si diametrul de 23 m (mai mic decat la Aya Sofia) din care pornesc alte domuri ca petalele de lotus. Cele 200 de vitralii inalte si inguste, miile de becuri, candelabrul de cristal filtreaza o lumina ireala reflectata de zecile de mii de placute albastre de faianta de Iznik cu motive geometrice sau florale. In fata moscheii, in inima vechiului oras, pe o banca la racoarea fantanilor arteziene meditezi cateva clipe asupra grandorii unui imperiu in fata caruia a tremurat intreaga Europa.


[fb]
---
Trimis de Michi in 13.07.13 19:09:37
Validat / Publicat: 13.07.13 20:19:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3119 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aya Sofia exterior, coada la bilete
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihai.neagu*
[15.07.13 14:59:00]
»

Daca spun ca este excelent acest review comit o mare greseala. Este de o mare frumusete si citindu-l iti poti imagina cu usurinta locurile descrise, ajungand sa crezi ca esti chiar acolo.

Am vizitat si eu aceste doua capodopere arhitecturale dar o descriere atat de profesionala nu am gasit nici in pliantele editate de turci. (profesional = artistic).

Experienta dvs. oglindita in topicul frazei spune foarte multe, dar mai ales scoate in evidenta ceea ce multora le lipseste cu desavarsire - HARUL.

Umilele mele felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[15.07.13 19:55:54]
»

@mihai. neagu: Multumesc pentru apreciere dar e prea mult. Adevarul e ca aproape 60 de ani nu am avut voie sa calatorim asa ca dupa ce a fost posibil, ne-am aruncat pe calatorii cu pasiune si disperare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihai.neagu*
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059612035751343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1