ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Catedrala Notre-Dame de Chartres - o bijuterie arhitectonică

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul introductiv al seriei Circuit Paris și Valea Loarei, spuneam că abia a doua zi, după sosire, a început adevăratul nostru tur în Franța. După micul dejun, părăsim Hotel Ibis - Nogent-sur-Marne și - cu autocarul - ne îndreptăm spre Chartres unde urma să vizităm Catedrala Notre-Dame de Chartres un lăcaș catolic, monument al arhitecturii gotice. Am fost avertizați că cine vizitează acest edificiu va rămâne impresionat de stilul său arhitectural, de sculpturile, de vitraliile și de pavajele sale.

Prin sudul Parisului, după un parcurs de 95 km, ajungem în Chartres - un oraș cu aproape 40000 de locuitori, cu aer medieval, cel puțin în zona noastră de interes. Străzile sunt înguste și în pantă, clădirile sunt vechi și înghesuite unele în altele... Observăm biserici, o primărie impunătoare și un monument dedicat celor care s-au jertfit pentru patrie. Catedrala cu turnurile ei înalte, se vede din orice punct al oraşului, dar până a ajunge la ea aveam de traversat o piațetă cu lucrări în desfășurare. Și clădirea catedralei este supusă - parțial - unor lucrări exterioare de refacere, dar acesta este un femomen cu care suntem deja familiarizați.

Prin grija primarului - Georges Lemoine și a episcopului de Chartres - Jacques Perrier, în semn de omagiu din partea locuitorior orașului, în fața catedralei a fost înălțată statuia lui Fulbert - episcop de Chartres (1006-1028), cel care a reconstruit catedrala.

Amplasată pe un soclu de piatră, lucrarea realizată de sculptorul Bernard Damiano a fost inaugurată în aprilie 1997. Am reținut aceste detalii deoarece statuia (care nu prea mi-a plăcut) a fost fotografiată, ea fiind punctul de regrupare după vizita individuală la catedrală și plimbarea prin orașul vechi.

Se spune că locul pe care este amplasată catedrala este sacru, în trecutul îndepărtat, aici fiind aduse ofrande zeilor. Un templu roman (unde a fost martirizată o fecioară, canonizată mai târziu sub numele de Sfânta Modesta) s-a aflat aici. Prima bazilică creștină a fost înălțată pe fundaţiile acestui templu roman, prin sec. IV. Alte biserici de lemn, construite în secolele următoare, au fost distruse una după alta în incendiile devastatoare care au avut loc în perioada 750-1194. Ultimul incendiu provocat - se pare - de un fulger, a avut loc în timpul episcopului Fulbert, focul mistuind și o bună parte din oraș. Din biserică au supraviețuit doar cripta, osuarul, faţada vestică şi "Fecioara Albastră" - unul dintre cele mai renumite vitralii din lume. Vitraliul, cu inconfundabilul "Bleu de Chartres" poate fi văzut și în prezent pe latura de sud a catedralei. Prin miracol, a fost salvat și Vălul Fecioarei, o relicvă despre care se spune că a fost adusă din Bizanț pentru Carol cel Mare. Nepotul acestuia - regele Carol cel Pleșuv - a dăruit Catedralei din Chartres, în anul 876, relicva cunoscută atât sub numele de "Vălul Fecioarei", cât și de "Sfânta Tunică". Nu-mi este foarte clară această poveste. Se vorbește despre cămașa cu care ar fi fost îmbrăcată Fecioara Maria atunci când a aflat vestea că îl va naște pe Iisus, dar și despre vălul cu care era acoperită. Cum sau ce o fi fost la începuturile lui, nu știu, dar pot spune că fragmente din acest obiect, ceea ce a mai rămas în urma vânzărilor repetate, a profanării şi a distrugerilor din timpul Revoluţiei Franceze, este expus într-o casetă aurită. Această relicvă - ca și catedrala în sine - fac din Chartres un loc de pelerinaj de maximă importanță pentru credincioși.

Se mai spune că la reconstrucţia catedralei după incendiul din 1194 a contribuit întreaga populaţie a oraşului și a zonei împrejmuitoare, indiferent de starea socială și de situaţia materială, fiecare contribuind cu ceea ce a putut. Așa se explică faptul că reconstrucţia catedralei - de astă dată din piatră - a durat mai puțin de 30 de ani (între 1194 şi 1220), un record pentru mijloacele tehnice ale acelor vremuri. Desigur, unele detalii au rămas pentru vremurile viitoare și chiar și astăzi veți vedea că la Catedrala Notre-Dame de Chartres se mai lucrează. Episcopul Fulbert cel care a coordonat reconstrucţia lăcașului a fost ulterior canonizat. O statuie (despre care am amintit în rândurile de mai sus) amplasată în fața catedralei, îl omagiază.

În formă de cruce, cu lungime de 130 m şi lăţime de 46 m, biserica are o suprafață de 11000 m². De o parte și de alta a absidei semicirculare a altarului sunt capele care găzduiesc relicve cu valoare inestimabilă. Ușile originale sunt sculptate artistic. Latura vestică (cea mai frumoasă), cu trei portaluri impunătoare, este străjuită de cele două turnuri- clopotniţă inegale.

Turnul de sud (zis și "clopotnița veche"), înalt de 103 m, conic, a fost construit în 1142-1170, iar turnul de nord ("clopotnița nouă"), înalt de 115 m și decorat cu ferestre bogat ornamentate, a fost construit mai târziu, fiind finalizat în 1516.

Fațada vestică - intrarea principală în catedrală - încadrată de cele două turnuri, a fost împodobită cu 24 de statui mari (din care au rămas doar 19) și peste 300 de figuri umane, de o delicatețe inimitabilă. În partea superioară, fațada (lată de 47,65 m) este marcată de o fereastră rozetă cu diametrul de 13,36 m, la rândul ei de o deosebită frumusețe, una dintre cele mai mari din lume.

Interiorul este copleșitor. Arcade mari, coloane impresionante, bolți înalte, ferestre cu vitralii... Catedrala Notre-Dame de Chartres deține câteva recorduri: corul, cu o suprafață de 650 m², este cel mai mare din Franța, iar transeptul, cu o lungime de 63,4 m, este cel mai lung din Franța. Cripta romanică este, de asemenea, cea mai mare din Franța. Catedrala are 9 portaluri artistic sculptate ceea ce o face unică în Europa.  

V-ați întrebat vreodată câte statui sunt în Catedrala Notre-Dame de Chartres? Vizitând-o, impresionată de ceea ce văd, eu mi-am pus această întrebare, dar, sigur, n-am aflat răspunsul decât în informațiile oficiale privind acest obiectiv. 3500 de statui sunt aici, dintre care 200 se află în incinta corului. Aproape 9000 de figuri sunt reprezentate în catedrală, dacă le includem și pe cele din vitralii. De câte ori este reprezentată Fecioara Maria? De 181 de ori.

Zidul care înconjoară corul este în întregime sculptat, alcătuit din 40 de grupuri statuare totalizând 200 de statui. Aceste lucrări se bazează pe un program bine stabilit urmărind episoade din viața lui Isus și a Fecioarei Maria. Chiar dacă lucrările au fost făcute în decursul a două secole, stilul a fost păstrat și este unitar.

În interiorul corului se află monumentalul altar datând de la sfârșitul sec. XVIII, o impresionantă lucrare în marmură realizată în 1772 de Charles-Antoine Bridan, reprezentând Adormirea Maicii Domnului.  

Vitraliile Catedralei Notre-Dame de Chartres alcătuiesc unul dintre cele mai complete și mai bine conservate ansambluri din perioada medievală. 172 la număr, acoperind o suprafață totală de 2600 m² - cea mai mare suprafață din lume cu vitralii din sec. XII-XIII - vitraliile renumite pentru culorile lor, în special pentru celebrul "Bleu de Chartres", ilustrează scene biblice și viețile sfinților.

Cele mai vechi vitralii provin de la vechea catedrală, realizate între 1145 și 1155, dar cele mai multe au fost executate în timpul construcției actualei catedrale, între 1200 și 1235.

Pavajulul din interiorul catedralei, foarte solid, bine conservat și lustruit de pașii pelerinilor vreme de câteva secole, oferă vizitatorilor o surpriză - Labirintul realizat (ca și catedrala) din piatră Berchères, de culoare deschisă, o lucrare datând de la începutul sec. XIII, circulară, cu diametrul de 12,89 m, înscrisă pe toată lățimea pavajului navei centrale. Este un traseu continuu, lung de 261,55 m, cu pornire din exterior și cu final în centru. Cele 11 cercuri concentrice și rozeta centrală cu șase lobi - un vechi motiv religios - reprezintă lungul și sinuosul drum al omului spre mântuire. Se spune că acest labirint a fost inspirat de labirintul mitic din Creta construit de Daedalus, așa cum sugera placa de cupru care a fost inițial în centrul său (îndepărtată în 1792) și care ar fi reprezentat lupta dintre Tezeu și Minotaur.  

Acest labirint poate fi parcurs de orice vizitator, în fiecare vineri, între orele 10.00-17.00, atunci când rândurile de scaune sunt înlăturate, iar labirintul iese la iveală. Mai mult decât atât! O doamnă din personalul de serviciu al catedralei înmânează oricărui doritor o fițuică (în franceză) cu câteva informații despre labirint și modul în care trebuie parcurs. Noi am fost la Catedrala Notre-Dame de Chartres chiar într-o zi de vineri. Nu știu dacă acest lucru a fost premeditat, dar am avut astfel șansa de a vedea labirintul în toată desfășurarea lui, precum și de a-i urmări pe credincioșii habotnici parcurgând în meditație întregul traseu.  

Concluzii

Catedrala Notre-Dame de Chartres - cea mai reprezentativă a stilului gotic francez și cea mai bine conservată, a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice protejate în anul 1862, iar în 1979 a fost printre primele monumente incluse pe Lista Patrimoniului cultural mondial UNESCO.

În prezent este una din cele mai frumoase și mai vizitate catedrale din Europa. Faima ei se datorează atât relicvelor pe care le păstrază și care atrag atât de mulți credincioși, cât și incomensurabilei valori artistice reprezentată de sculpturile și de vitraliile sale. O atracție deosebită atât pentru credincioși, cât și pentru mitici este și labirintul de pe podeaua edificiului.

Catedrala Notre-Dame de Chartres a supraviețuit multor evenimente de-a lungul timpului. Războiul religios din 1562 nu i-a adus nici o stricăciune, iar în timpul Revoluției Franceze, deși a suferit daune (distrugerea vitraliilor și a statuilor din portalul sudic, jefuirea mobilierului și a acoperișului de plumb) a scăpat de dinamitare numai pentru că un zidar ar fi spus că în urma demolării vor fi necesari ani buni pentru ca orașul să fie curăţat de moloz.  

Cel de-al Doilea Război Mondial i-ar fi putut fi fatal dacă la 16 august 1944, colonelul american Welborn Barton Griffith verificând personal, nu s-ar fi opus ordinului de bombardare a catedralei în care se presupunea că s-ar fi adăpostit trupe germane.  

În încheiere, nu pot spune decât că pentru a descrie Catedrala Notre-Dame de Chartres cuvintele nu sunt de ajuns. Trebuie să mergi acolo, trebuie să o vezi cu ochii tăi pentru a-i putea aprecia valoarea. Eu mă bucur că am reușit să ajung la Catedrala Notre-Dame de Chartres.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 05.08.24 08:05:08
Validat / Publicat: 05.08.24 10:59:26

VIZUALIZĂRI: 379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Chartres - Catedrala Notre-Dame de Chartres. Intrarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Michi
[06.08.24 16:09:11]
»

@iulianic:Mulţumesc pentru interesantul review care a mai sters praful şi a completat amintirile pe care le am de la vizitarea catedralei din Chartres în 2014. Astept cu nerăbdare continuarea serialului pentru că deşi am fost de mai multe ori în Franţa, ultima excursie a fost în 2014 şi deh! sunt 10 ani de la ultima acolo şi 33 de la prima, de unde nu am scris..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala din Chartres:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063876867294312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1