ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
3 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala Berlineză

TIPĂREȘTE URM de aici

AmFostAcolo, am fost în Berlin, de două ori în același an, iarna și vara 2017. Deși oferta era în luna lui Făurar, la 37 euro dus/întors, nu putea fi ratată! Și cum vremea se anunța a fi bună, iată că am pornit la drum, cu mult curaj trei femei singure, de capul nostru, să vedem Berlinul iarna! Dacă eram mai tinerele, deh... aș fi zis curajul tinereții... ! Deși cu destul ”scaun la cap”, totuși Berbecul din mine, ca de obicei, dă cu capul în zid, iar rezultatele se văd după.

Marea realizare și satisfacție a fost Berlinul iarna! Mai fusesem cu mulți, mulți ani în urmă, orașul nu-mi era străin, dar pe timp de iarnă, despuiat de verdeață, de flori, dar mai ales de aglomerația specifică vara capitalelor europene, acum Berlinul s-a arătat mai calm, mai liniștit, mai așezat, cu mai multă personalitate. Deși ai crede că este un oraș înghețat, cu străzi pustii măturate de vijelii și multă zăpadă, nu a fost deloc așa. Vremea a fost peste așteptări, chiar frumoasă, cu soare, totuși mănușile și fularul și-au făcut, cum s-ar zice, treaba. În timp ce berlinezii umblau în pluovere, noi cu haine groase, ghete și ciorapi din lână, căci permanent am fost însoțite de ceva vânt și petece de zăpadă. Cafenelele și cofetăriile nu mai erau ieșite în stradă, lumea grăbită care spre casă, care spre locul de muncă, numai pe ici, pe colo, ca de-alde noi, frământați de a vedea cât mai mult posibil. Ziua fiind mai scurtă, luam repede drumul hotelului, motiv pentru care am avut ceva obiective de pierdut, dar am recuperat la a doua venire, în luna lui Cireșar.

Și cum ”iarna nu-i ca vara”- că bine a zis, cine a zis, am fost nevoite a folosi zilnic cardul de călătorie/mijloace transport în comun luat pentru trei zile, card ce a dat un examen strașnic!

Alexanderplatz, inima orașului am descris-o în alt review, așa că, imediat după trecerea Podului Palatului, pod superb peste brațul estic al râului Spree, ornat cu statui de luptători și zeițe ale victoriei, ridicat în jur de 1850, am intrat în Insula Muzeelor și primul obiectiv apărut în toată măreția și splendoarea sa, a fost Catedrala orașului, numită și Berliner Dom.

Se zice că ”după război mulți viteji s-arată”, dar această imensă construcție a fost într-adevăr ”un viteaz”, de vreme ce încă, este cea mai mare Biserică din oraș, ”viteaz” prin faptul că a picat în zona de influență sovietică. Deși este o biserică parohială, ce a aparținut dinastiei de Hohenzollern, datorită măreției sale și-a căpătat titulatura de Dom și Necropolă a împăraților germani. A fost și a rămas unul din principalele repere ale orașului.

Istoria sa debutează în sec al XV-lea, o construcție numită Capela Ersmus în cadrul curții regale. După patru serii de restaurări, comparată la un moment dat chiar cu San Pietro din Roma, a fost finalizată în 1905 sub ultimul Kaiser-Wilhelm al II-lea, care a demolat tot ce era înainte și a ridicat-o de jos. Stilul său este unul neo-renascentist, placată cu gresie de Silezia, împăratul a vrut să fie una mare și impunătoare, în conformitate cu prestigiul monarhiei prusace. Destinația a fost aceia de necropolă a familiei Hohenzollern, în subsolul său aflându-se la ora actuală peste 90 sarcofage și morminte, inclusiv ale regilor prusaci.

Bombardată și avariată serios în timpul războiului, în perioada comunistă a fost închisă și acoperită provizoriu cu o cupolă metalică. Abia după reîntregire, la patru ani de la căderea zidului a început o restaurarea sa, care s-a finalizat în 2006.

Orga, una din cele mai mari din Europa, o capodoperă cu peste 7.000 țevi, a fost complet renovată. Imensa cupolă care la bombardament s-a prăbușit pe paviment, a fost refăcută cu toate ornamentele și mozaicurile sale. În vârf se află un felinar flancat de patru turnuri și o cruce din aur masiv.

Biletul de intrare în Berliner Dom a costat 7 euro. Ce este de văzut? În primul rând măreția și amploarea, forma sa octogonală, orga, amvonul neobaroc, vitraliile, altarul din marmoră și onix ce datează din 1850, dar mai ales cupola centrală și Cripta cu ale sale morminte vechi de peste 400 ani, unele simple, altele foarte ornamentate. Singurul împărat care nu este înmormântat aici, e Wilhelm al II-lea, cel care a abdicat în 1918, după primul război mondial. Trupul său se află într-un mausoleu în Olanda, acolo unde a locuit în exil.

Necropola berlineză este clasată a patra ca mărime, după cea Capucină de la Viena, cea Regală de la San Denis-Paris și cea Regală spaniolă de la Escorial.

La intrarea în Dom, te izbește în primul rând grandoarea. Spre imensa cupolă se pot urca 270 trepte, pentru o priveliște a întregului Berlin, înălțime pe care noi nu am escaladat-o. Interesant este faptul că există un lift fabricat în SUA la dorința lui Wilhelm, mare amator și admirator de noi tehnologii.

Altă atracție este orga sub care se află sarcofagele din plumb aurit al regelui Friedrich I și a soției sale, Sophie- Charlotte, capodopere ale sculpturii baroce. Acestea au fost refăcute odată cu întreg ansamblul și așezate în incintă, sub orgă, nu în subsol, acolo unde se află restul sarcofagelor.

Am coborât în necropolă. Mai multe încăperi mari, în care sunt aliniate fel de fel de sarcofage, după rangul fiecărui ocupant. Impresionant acest spațiu și impresionante lucrările și ornamentele lor!!

Berliner Dom, o imensitate care domină orașul, cu a sa cupolă vizibilă de la distanță, cel care a rezistat furiei comuniste, nu trebuie ratat la o eventuală vizită a Berlinului. Președintele SUA J. F. Kenedy, în 1963 la o vizită în Berlinul de Vest, îndemna: ”Veniți și vizitați Berlinul! ”

Mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 10.02.18 23:48:56
Validat / Publicat: 11.02.18 10:49:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: diverse locuri

VIZUALIZĂRI: 1803 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Berliner Dom.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[11.02.18 10:47:28]
»

@mihaelavoicu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Catedrala din Berlin (Berliner Dom), BERLIN" (nou-creată pe sait)

webmaster
[11.02.18 11:49:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mihai18
[11.02.18 13:47:17]
»

Foarte frumoase fotografiile și reviewul este de calitate.

Vă mulțumesc că mi-ați oferit posibilitatea să o vizitez virtual.

Eu am fost la 2 pași de această catedrală, vis-a-vis, pe malul râului Spee. Aveam un program încărcat, am amânat vizitarea în interior a acestei catedrale. Acum regret.

Interiorul, ca și exteriorul, sunt superbe.

O dată ajunsă în Berlin, ați știut ce să alegeți și ați vizitat mult mai multe ca mine.

Felicitări

Cu bine și fie să ne mai citim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[11.02.18 14:37:05]
»

@webmaster26: confirm coordonatele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[11.02.18 14:47:52]
»

@Mihai18: Mulțumesc pentru ecou. Deși a fost iarnă, nu regret niciun moment ”drumul la Berlin”. Am pus ghilimele pentru că acum mi-a venit în minte, ce-mi povestea tatăl meu în legătură cu niște soldați nemți încartiruiți prim satele din jud. Galați în anii războiului. La răspândirea veștii să frontul a fost rupt, întrebau dezorientați și speriați pe săteni:„Unde e drumul spre Berlin? ”

doinafil
[13.02.18 13:56:23]
»

@mihaelavoicu: Felicitări pentru articol! Este grandios acest dom, îmi aduce aminte despre catedrala Saint Paul, din Londra, pe care am văzut-o cu trei ani în urmă.

În urma restaurării din 2006 pare a fi „ca nouă”, totul este foarte frumos, atât sculpturile cât și grupurile statuare! Toate bisericile, domurile, catedralele din vest mă copleșesc cu arhitecturile și decorațiile lor!

Am votat cu convingere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[13.02.18 14:55:52]
»

@doinafil: Mulțumesc mult!

Pentru mine este o mare bucurie că împărtășim aceleași valori. Deviza mea este că frumosul trebuie să circule!

mishu
[15.04.18 14:37:27]
»

@mihaelavoicu: Impresionant, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala din Berlin (Berliner Dom):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061475992202759 sec
    ecranul dvs: 1 x 1