ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.01.12
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Balcic – Tenha yuva

    Ilustrație video-muzicală
    Secret Garden - Nocturne

    Asculta mai multe audio pop
    TIPĂREȘTE

    In anul 2010 am ales sa mergem in Balcik, Bulgaria pentru prima oara, in mod special pentru a vizita castelul reginei Maria a Romaniei. Ne-a placut atat de mult ce am gasit incat in anul 2011 am revenit.

    Numele antic (dat de traci) al Balcicului este Crunoi (Cruni) adica orasul izvoarelor. Aceste numeroase izvorase, in curgerea lor spre mare au favorizat dezvoltarea unei naturi variate, creind o oaza racoroasa, buna pentru odihna si contemplare.

    Sfarsitul primului razboi mondial a adus cu sine ocuparea cadrilaterului de catre Romania, astfel ca in anul 1921, Balcic a fost vizitat de Regina Maria sotia regelui Ferdinand al Romaniei. Atunci s-a nascut ideea de a se face o constructie regala la malul marii, in partea cea mai sudica a domeniilor regale de atunci. In scurt timp regina Maria cumpara morile de apa, viile si gradinile din zona, suprafata totala insumand 35 de hectare.

    In anul 1924 (regina Maria avea pe atunci 49 de ani), incepe constructia castelului cu ajutorul mesterilor bulgari si participarea locuitorilor. In anul 1927 se finalizeaza constructia.

    O parte importanta in crearea frumusetii si ineditului acestui ansamblu ii revine arhitectului parcului si gradinarul principal, elvetianul Jules Jany. Acesta, pana la marea revolutie din Rusia, acesta a fost gradinar la curtea imparatului rus Nicolai al II lea. Marea sa experienta si pricepere l-au ajutat sa materializeze visul reginei Maria de a completa fara a schimba natura. In apropierea vilei “Suita” construita in stil mauritan se afla o placa de marmura sub care scrie: “Lui Jules Jany, care a realizat visul meu prin prezenta gradina – Maria”.

    Constructia ansamblului (pe care putem sa-l numim nepretentios vila) imbina subiecte religioase si mitologice cu arhitectura.

    Va sfatuiesc sa va cumparati la intrare, o data cu biletul, pliantul care va indica toate obiectivele, ca sa nu ratati ceva in acest loc in care romantismul si istoria se impletesc.

    Turul incepe de la pavilonul de garda, se continua cu fantana de argint unde trebuie sa va opriti privirea asupra icoanei originale a Fecioarei Maria cu pruncul, apoi intrati in gradina lui Allah (gradina divina) pavata cu piatra adusa din Maroc si decorata cu vase imense de aceasi origine.

    In acea zona exista o colectie impresionanta de cactusi, unii dintre ei plantati chiar de la finaizarea ansamblului, poate chiar aveti norocul sa-I vedeti si infloriti. Urmeaza vila Sageata Albstra (vila printului Nicolae), care a fost transformata in Casa Vinului si in care pe langa sortimentele de vin sau alte bauturi degustate, trebuie sa va opriti privirea asupra pieselor de mobilier si de uz personal originale care se mai pastreaza si in prezent si care pentru o clipa te fac sa-ti amintesti genul ”1900”, obiecte demult iesite din uzul curent, cum ar fi gramofonul, telefonul, ocheanul…. toate utilizate candva si fiind considerate “de ultima generatie”.

    Magnolia place, locul in care puteti sa va trageti un pic sufletul, la umbra deasa a copacului de magnolie. Daca ati gasit cactusii infloriti atunci uitati-va si dupa flori de magnolia. Coborati putin spre templul apei, de unde aveti vedere extraordinara spre mare. Coborati la gradina englezeasca unde candva regina venea sa admire nuferii, lebedele….

    Treceti prin aleea crinilor si ajungeti la capela Stela Maris, atat de mica si impresionanta construita din piatra, in stil bizantin, finalizata in anul 1930. Parca astepti sa apara regina ca sa se roage…… In testamentul sau, regina Maria a indicat ca inima sa-I fie pastrata dupa moarte in aceasta capela, dorinta ce reflecta marea sa iubire pentru acest loc cu adevarat minunat.

    Stiind toate aceste lucruri, aici te simti coplesit. Dupa cedarea cadrilaterului, in 1940 inima i-a fost adusa la castelul Bran de catre fiica sa, principesa Ileana, iar in prezent se afla la muzeul National de istorie al Romaniei. Putin in spatele capelei sa afla izvorul Holly Spring. In jos, spre mare, gradina Ghetsimani, loc de rugaciune in natura. Iesind din gradina Ghetsimani printr-o portita din fier deosebit de frumos lucrata, si strabatand gradina de tranafiri ajungi in gradina englezeasca, treci peste podul suspinelor admirand cascada, pe langa via moara, intri pe aleea vinului si continuand drmul ajung la tronul reginei Maria, locul sau preferat.

    Continuad plimbarea pe langa vila urci catre terasele suspendate, mormantul Mariei (este un monument, Maria este ingropata la Curtea de Arges, alaturi de sotul sau), cobori spre gradina lui Alexandru si apoi in aleea secolelor.

    Vila…. o constructie interioara foarte simpla, dar in acelasi loc cu dimensiuni perfecte pentru a fi armonios construita. In living se afla o vatra romaneasca. Prin oricare geam te uiti din living, se vede marea…... Baia de marmura, la fel si chiuvetele. Urcam, la etaj camere mici, simple. Ma intreb daca mai pastreaza ecouri ale vremurilor de demult………... De semenea, de la oricare geam privelistea este deosebita, iar daca faci o rotatie 360 de grade nici o imagine nu este la fel cu cealalta.

    Iesind din vila si coborand pe scarile inguste de piatra la nivelul marii se afla camera pentru fumat. Este un loc care nu trebuie sa fie uitat. In anul 2010 aceasta a putut fi vizitata, aici aflandu-se un fel de cofetarie, iar In 2011 camera era inchisa).

    Orice s-ar scrie despre acest loc, in care arhitectura se integreaza perfect cu natura, armonia culorilor se potriveste perfect cu vuietul marii, nu este decat o palida reflectie asupra a ceea ce veti gasi acolo dar mai presus de toate asupra trairilor pe care la veti incarca. Eu personal, am inteles de ce Regina Maria a iubit asa de mult acest loc si as fi dorit sa mai raman, nu in calitate de vizitator ci mai degraba ca un oaspete intarziat al ei….

    Va sfatuiesc sa vizitati acest loc minunat, daca nu ati facut-o pana acum, iar daca ati fost acolo, sa reveniti. Oricum ar fi, veti descoperi de fiecare data inca ceva nou……


    [fb]
    ---
    Trimis de essib* in 13.01.12 22:50:26
    Validat / Publicat: 14.01.12 10:09:32
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcik, Kaliakra, Nessebar, Constantin si Elena

    VIZUALIZĂRI: 2897 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P63 vila Sageata Albastra (a printului Nicolae - actuala casa vinului)la Balcik
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [14.01.12 10:27:30]
    »

    melodia postata se poate sterge/schimba!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    essib*
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050148010253906 sec
    ecranul dvs: 1 x 1