ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.01.2011
DE rora
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dionisopolis, lacasul de suflet al Reginei Maria

Ilustrație video-muzicală
Aura Urziceanu - Atat de dor

TIPĂREȘTE

DIONISOPOLIS, LACASUL DE SUFLET AL REGINEI MARIA

In luna mai 2010, fiind in Constanta la prietenii nostri am hotarat sa mergem la Balcic. Ei mai fusesera de 3 ori, dar asta nu i-a impiedicat. Din contra, ne-au spus ca merg cu bucurie pentru ca de fiecare data descopera ceva nebagat in seama pana atunci.

Am plecat cu o singura masina. Si am ajuns relativ repede. Am mers direct la castelul Reginei. Nu este o cladire mare, dar domeniul in sine este intins si foarte bine gandit la infiintare si intretinut si acum.

Nu te insoteste nimeni pe marele domeniu regesc, insa panourile amplasate din loc in loc, acolo unde este absolut necesar, te lamuresc cu prisosinta despre ce ai de vizitat.

Balcicul - fostul DIONISOPOLIS, ca si alte zone din Romania si Bulgaria a fost candva locuit de triburi trace, care au dat lumii secretul vinului magic.

Vizita incepe cu gradina botanica, loc de reuniune a diverselor tipuri de cactusi care, la momentul acela erau infloriti.

Marea, de asemenea era minunata, chiar vazuta din partea cealalta a malului atat de cunoscut…

Cladirea castelului este mica, cu camere asemenea, foarte simplu amenajate. Este stiuta dragostea reginei pentru simplitate si rustic.

Cascada este minunata si are o portiune unde se zice ca daca iti pui o dorinta si pasesti cu ochii inchisi peste cateva trepte, se indeplineste.

Roata de moara a fost facuta din dorinta expresa a reginei si este functionala si in ziua de azi.

- Aleea Vinului - una dintre cele mai schimbatoare datorita anotimpului. Cand Regina a venit pentru prima data la Balcic in 1922, majoritatea terenurilor de aici erau cultivate cu vita de vie. In crama erau depozitate vinuri deosebite. Mai tarziu, dupa ce a fost construit domeniul regal, vitei de vie i s-a acordat o atentie deosebita, deoarece, la origine, vinul este o bautura crestina sacra.

- Atelierul de croitorie - inainte de construirea complexului aici a fost bufetul bailor publice. Arhitectii au transformat constructia pentru modeliera regala, stiut fiind ca Regina era una dintre cele mai elegante doamne ale timpului ei. Rochiile ei, cu cute si voaluri, i-au marcat stilul pe care fiicele ei si l-au insusit. Dupa casatoria cu Regele Ferdinand, acest stil a fost preluat de Casa Regala si folosit si la curtile din Grecia, Serbia si in intreaga Peninsula Balcanica

- Tronul reginei, de marmura, apartinand unui patrician roman a fost adus de Regina de la Florenta. Se spune ca, demult, un pom secular umbrea tronul, iar la aniversarea a 60 de ani de la moartea Reginei falnicul pom s-a prabusit spre mare, salvand tronul si pastrandu-l neatins

- vila Cuibul linistit - intr-una din povestile ei, regina spunea: “Deseori la Balcic, in timp ce stau pe terasa mea de deasupra marii, puteam sa-mi vad copilul care strapungea valurile cu neinfricata lui barcuta “Isprava”, panzele ei fluturau in vant precum aripile unei pasari mari si cateodata cate o durere imi strapungea inima la gandul - ce s-ar intampla cu mine daca, in loc sa se intoarca la apus, aceste aripi mari ar duce-o departe din viata mea pe Ileana, copilul meu, tovarasul meu de drum, dragostea mea”.

Pe zidul de piatra al cladirii este o statuie a Fecioarei Maria, protectoarea drumurilor marine si steaua calauzitoare a marilor.

Pe veranda etajului trei se deschide o priveliste extraordinara spre mare si sirul de mori. Sala cea mare a vilei era folosita ca salon de dormit al Reginei. Ca si in celelate sali, sunt o multime de vase de cupru si obiecte de anticariat. In spatele unei frumoase usi de lemn se afla minaretul. Acum el nu mai are valoare religioasa dar este o reverenta facuta in fata traditiilor culturii balcanice. Patul Reginei, baia sunt decorate in stil oriental. Pentru apa calda in cladire este o instalatie speciala. Langa baie se afla budoarul cu lavoar si o oglinda mare cu rama somptuoasa.

- labirintul - este realizat dupa proiectul elvetianului Jules Jannin in 1926, care, pana la revolutia din Rusia a fost gradinarul sef al imparatului rus Nicolae al II-lea. In 1937 el moare la Balcic si este inmormantat langa sotia lui in Cimitirul de arama aflat in apropierea marii.

- salonul pentru fumat - sau valul negru - candva usile din lemn alunecau pe podeaua din mozaic, si se afundau in pereti; un amanunt interesant sunt mecanismele acustice care permit sa se asculte si cea mai tacuta discutie dintre oaspetii salonului

- gradina lui Alexander - ginerele reginei, regele sarb

- terasele suspendate - cu flori sunt dispuse ca un amfiteatru deasupra vilei Cuibul linistit si au smochini, trandafiri si alte plante minunate cu flori multicolore. Bancile din piatra care strajuiesc parcul ofera o odihna binemeritata si o priveliste spre mare absolut fantastica.

- aleea secolelor

- la Crama ne-au servit cu diverse soiuri de vin. Nu am putut sa le degustam pe toate, dar am gustat celebrul vin de trandafiri.

Am aflat ca datorita influentelor trace asupra populatiei din zona si nu numai, in una din incaperile castelului, in Cuibul Linistit, se afla morminte trace. Inainte de batalii, tracii beau vin pentru a dobandi putere si curaj. Considerau ca vinul are proprietatea de a modifica sufletul omului si ca band vin zeul intra in trupul lor.

Odata, demult Regina a spus: “Poate ca in lumea de azi exista mai multa ura decat dragoste. Dar dragostea e mai puternica si, intr-o zi, chiar daca nu voi mai trai sa o vad, ea trebuie sa invinga”. Cat de adevarate sunt si azi vorbele ei!

- vila Gutman, dupa moartea primului architect, constuctia domeniului este terminata de alt celebru constructor, elvetianul de origine evreiasca Gutman, care mai tarziu devine si administratorul domeniului regal.

- vila Suita - pe aleea construita in 1929 ca sa lege domeniul de locuintele oamenilor de la curte existau candva dormitoarele maestrului de ceremonii si ale aghiotantului Mariei Sale. Aproximativ 10 camere existau mobilate cu lux, in fiecare era cate un semineu, tablouri si goblenuri, iar in camera aghiotantului se aflau tablourile Reginei, ale lui Ferdinand si ale fiului lor Carol al II-lea. In prezent aceasta vila face parte din baza hoteliera a domeniului. Frumusetea arhitecturala este completata cu canale inguste umplute cu pietricele colorate, nu cu apa. Reflectarea in ele a razelor de soare creeaza iluzia de miscare. Vila ofera 8 camere cu dotarea aferenta.

- gradina pomilor plangatori - candva Marea gradina cu flori a fost impartita in mai multe straturi cu diverse tipuri de plante, cu flori cu cele mai diverse forme, candva cu piscine mici in care innotau pesti pe masura. In locul gradinii disparute, in 2004 a fost creata una noua ai carei copaci seamana a fantasme din povesti. Crengile se apleaca pana la pamant parand ca izvorasc din tulpini. La apusul soarelui siluetele lor amintesc de fantanile arteziene ale Orientului mijlociu. Sunt peste 150 de tipuri de foioase si conifere, plante agatatoare si arbusti. Ele includ peste 20 de forme decorative rare. Asa numitele forme-plangatoare au fost create prin altoire iar tehnologia pentru ingrijirea lor necesita pregatiri si grija speciale.

Admiram nuferii infloriti cu diversele lor culori.

- vila Izbanda - nu am retinut amanunte despre ea

- Gradina Divina - constructia a fost realizata intre 1931-1935, era ca un hram al naturii in fata careia regina se inchina mereu. A fost construita asemeni gradinii Raiului descrisa in Sfanta Scriptura. Apa din parcul castelului, prin canalele de scurgere si oglinzi, strange 4 izvoare. Apa din Gradina divina, izvoraste dintr-o cismea cu 3 guri care simbolizeaza cele 3 fete ale lui Dumnezeu-Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Pe piatra de deasupra cismelei este incrustat chipul maicii Domnului si sta scris: “Dei Mater, Stella Mares ora pro nobis” - Maica Domnului, Steaua Marii, roaga-te pentru oameni

- fantana de argint

- Vila Ciuperca - apare dintre pomi ca dupa o ploaie de vara, oferind o panorama extraordinara spre mare, amintind de turnul de obseravtie a castelului

Plimbarea se tremina cu admirarea unei alte gradini botanice unde intalnim Ginco Biloba cu frunzele lui specifice.

- mormantul Reginei - cand Regina a murit in 1938 a lasat prin testament ca inima sa nu ii fie ingropata la Curtea de Arges, ci sa fie scoasa si pusa intr-o mica cutie si ingropata la Balcic, in micuta capela construita la malul marii. Pana in 1940 a fost pastrata in capela Stella Maris din Balcic...

Regina a murit in seara zilei de 18 iulie 1938 la Sinaia.

La 7 septembrie 1940 Cadrilaterul este restituit Bulgariei.

La 8 septembrie 1940 cosciugul cu inima Reginei este scos din capela de la Balcic si predat aghiotantului reginei, generalul Eugen Zwidinek pentru a fi adus in Romania.

Mormantul este situat in centrul complexului, nu intr-un colt al lui. Locul a fost ales pentru ca celor vii sa li se aminteasca permanent ca nu sunt nemuritori.

Crucea prezinta multe semne, ornamente sculptate, cu incrustatii in limba slava bisericeasca.

La un moment dat cerul a inceput sa se innoreze si ploaia parca astepta sa inceapa. Atunci am inteles de ce la Balcic e bine sa vii de mai multe ori: ne-au ramas zone nevizitate, asa ca sigur vom reveni.

Acest colt de rai pare ca isi asteapta inca frumoasa si diafana regina…


[fb]
---
Trimis de rora in 02.01.11 15:31:38
Validat / Publicat: 02.01.11 16:56:50
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4387 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

42 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rora); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P43 Gard viu si alte flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

42 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[02.01.11 15:46:48]
»

Propun aceasta melodie pentru impresiile de mai sus, insa daca se doreste se poate schimba!

roraAUTOR REVIEW
[02.01.11 16:27:25]
»

@webmaster13-este ok, multumesc

roraAUTOR REVIEW
[02.01.11 16:39:55]
»

Oricum, nu tin sa intru in concurs cu acest review; pur si simplu am realizat ca nu am scris nimic referitor la aceasta destinatie. Precizez ca inainte de a posta vreun review nu citesc ce s-a scris in domeniu, din teama de a fi influentata de cele scrise de alti calatori pe aceleasi meleaguri. De aceea, de multe ori trec ca destinatie noua una deja aflata pe site. Noroc cu administratorii care " ma pun la punct" si ma "aseaza" unde trebuie.

roraAUTOR REVIEW
[02.01.11 16:46:23]
»

Scuze, din graba de a scrie repede, am facut cateva greseli gramaticale care nu ma reprezinta si nu stiu cum pot sa le corectez...

Admin
[02.01.11 16:56:43]
»

@rora: la sfarsitul textului, in dreapta este afisat un link EDIT - fa click pe el si vei putea face corceturile dorite.

Daca cumva reveiw-ul va fi validat si va expira timpul maxim in care este activ acel link, scrie-ne si vom face noi corecturile (foloseste functia SESIZEAZA, tot de la sfarsitul impresiilor, pentru acest lucru)

--

LATER: chiar in timp ce scriam, reveiw-ul a fost validat si, astfel, linkul EDIT nu a mai devenit disponibil. Incerc sa ma uit eu peste text.

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[02.01.11 17:07:02]
»

Imi place foarte mult cum ai povestit despre castelul Reginei, cu foarte multe amanunte si nu in ultimul rand cu multa sensibilitate. Se vede ca ti-a placut mult acel loc si ma bucur ca ne-ai povestit despre el.

Eu l-am vazut de curand in noiembrie, nu este la fel ca vara in sensul ca nu sunt foarte multi turisti, aranjamentele florale lipsesc iar exponatele gradinii botanice sunt la adapost intr-un mare solar.

Este un loc apreciat de toata lumea, macar o data in viata merita vazut si admirat.

Felicitari pentru impresiile tale calde.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
roraAUTOR REVIEW
[02.01.11 17:48:19]
»

@pepsi70ro-multumesc pentru apreciere.

Balcicul este de vizitat primavara-vara, deoarece frumusetea lui consta 70 % in aranjamentele florale, in frunzele pomilor, in florile nuferilor si ale pomilor plangatori.

Dar mai ales acolo se simte "ceva" din existenta din eter a Reginei si, cred, regretul ei ca inima nu i-a foat lasata acolo. Pana la urma ea a vrut ca inima sa-i ramana la Balcic -ca loc, nu ca parte a Romaniei...

cc_iordachescu
[02.01.11 18:16:29]
»

@rora - înţeleg că nu aţi avut timp să vizitaţi tot. Dar poţi să îmi spui ce ai văzut din ceea ce ai descris? cât timp v-a luat? Apoi, cât costă intrarea? Dacă v-aţi uitat după posibilităţi de cazare pentru a continua vizita?

roraAUTOR REVIEW
[02.01.11 18:31:33]
»

@cc iordachescu- Am vazut tot ce am descris, mai putin zonele despre care nu am scris nimic (aleea secolelor, vila Izbanda) si parcul de dupa podul de lemn, deoarece atunci a inceput ploaia iar cerul era negru-semn ca urma o ploaie de durata. Ca timp, am stat aproximativ 4 ore, deoarece admiram tot pe indelete, si nici nu ne alerga nimeni. Costul a fost, daca imi aduc bine aminte, 20 leva de persoana (cate 10 pentru castel si gradina botanica). Nu m-am uitat dupa posibilitati de cazare deoarece intentia nostra nu a fost sa ramanem la Balcic-este destul de aproape, se poate merge oricand. Comparand cu miile de km parcursi spre alte destinatii... Chiar am vazut ce am descris, nu am citat de pe undeva, bineinteles ca am citit panourile, ca nu aveam de unde sa iau informatiile in cauza. Si mi-am notat ce m-a interesat sau m-a fascinat.

Nu stiu de ce, dar simt o doza de neincredere din partea dvs. si niste acuzatii nefondate, care chiar daca nu sunt puse direct, se simt in cele cateva cuvinte...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ninaa
[03.01.11 13:26:28]
»

Si eu am vizitat gradina de vreo trei ori (primavara si vara), cel mai mult mi-a placut in luna aprilie, era o betie de culori, lalele, zambile, branduse si toporasi. Felicitari pentru descriere, noi nu am avut ghid niciodata si ne-am plimbat pur si simplu fara sa obtinem informatii.

Dragoș_MD
[03.01.11 13:58:48]
»

@ninaa, n-ati citit nimic de pe panourile multilingve (bulgara/romana/engleza/rusa si germana parca) aflate la tot pasul in incinta obiectivului? ! ?

roraAUTOR REVIEW
[03.01.11 14:57:18]
»

@ninaa si dragos- se prea poate sa nu fi citit nimic, deoarece peisajul iti incanta privirea si pare ca nu te mai intereseaza nimic, dar simti totusi nevoia sa aflii ce e acolo, de ce, de cand, care a fost scopul initial si care este acum, cum de este atat de bine intretinut, ce e cu atatea restaurante aflate pe domeniu, ce e cu vilele in care sta scris ca poti inchiria camere, si multe altele. Nu poti sa nu fii curios...

Oricum, eu tind sa o consider, tot mai mult, pe Regina Maria "lady D" a noastra si sper ca nu supar amintirea nimanui cu aceasta comparatie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ninaa
[03.01.11 18:17:59]
»

@dragos, sincer nici n-am vazut panourile! Ce-i drept, eram grup mare (300 persoane) si eram preocupati cu fotografiatul (unii) sau cu admirat peisajul (altii).

iva*
[10.01.11 12:58:12]
»

Sper sa nu provoc indignare, dar eu am aflat din istoria poporului vecin cum ca Regina se intalnea in Balcic cu amantul ei, un tuc de rang inalt... Voi mai cerceta... Poate ca voi stiti deja...

roraAUTOR REVIEW
[10.01.11 13:30:34]
»

@iva-chiar nu stim acest aspect, sau mai precis, eu nu stiu, dar personal pe mine nu ma intereseaza. Viata personala a oricarei persoane este... personala si nu cred ca ar trebui sa ne intereseze; totusi, astazi unora le pare atat de necesar a fi cunoscuta, iar altii isi fac un tel din a pune pe tava mai ales acest aspect. Nu stiu daca sunt sau nu in asentimentul colegilor de pe acest site cu parerea mea.

iva*
[11.01.11 13:18:01]
»

Da ai dreptate rora, totusi Regina Maria a fost o personalitate care si astazi este motiv de inspiratie si melancolie ... nu are cum sa nu ne intereseze cine a fost ea si in viata ei personala (o fac si cei care incearca sa simta ce a simtit ea pe cararile Balcicului...). Nu intamplator acolo este si biserica si moscheie (ca sa aibe fiecare loc unde sa se roage)... Se stie ca a fost o fire nonconformista, ca suferea din cauza faptului ca regele Carol nu-i oferea atentia si dragostea cuvenita (acesta ramanand pe viata indragostit de alta femeie)... Ea este oricum renumita si prin legaturile ei extraconjugale... Asta e... a fost si ea om... Sunt sigura ca faptele ei bune au cantarit mai mult decat pacatele... Intr-adevar importante pentru noi sunt faptele ei pentru poporul nostru... a fost un adevarat anbasador al tarii... E suficient ca a folosit statutul de printesa si a realizat multe... Toata admiratia si recunostinta pentru realizarile ei... inclusiv pentru Balcic...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
roraAUTOR REVIEW
[11.01.11 14:40:32]
»

@iva-asa este, o asemenea personalitate se naste la un... "n" numar de ani. Iar ceea ce a ramas in amintirea intregului nostru popor si nu numai, sunt tocmai aspectele care se "vad" si se simt la Balcic si in intreaga lume, nu celelalte.

iva*
[11.01.11 18:38:12]
»

Adevar graiesti... Totusi nu pot sa trec peste faptul ca ceea ce a facut din Balcic a fost pentru a-si face un cuib de amor. Cred ca l-a iubit foarte tare pe vizirul turc de a vrut ca inima ei sa ramana acolo.

Cred ca orice om sufletist, talentat, inteligent, cu bun gust, dar care are bani si putere ar fi facut aceleasi lucruri pe care le-a facut ea. Uite un alt exemplu de personalitate: in India marele viteaz a facut Taj Mahal, una dintre minunile lumii (de arhitectura), in amintirea sotiei lui. Lumea merge acolo ca la un loc turistic si nu-i intereseaza motivul pentru care este construit si doar se mira de arhitectura... Totusi nu cred ca e ceva rau sa ne intereseze si alte aspecte si istoria personalitatilor si locurilor... Altfel, dupa cum vad ca merg lucrurile e posibil sa fie declarata sfanta, tocmai din ignoranta altor aspecte...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
roraAUTOR REVIEW
[11.01.11 19:41:52]
»

@iva-ok, dar crezi ca lumea o iubeste si o respecta mai putin pe Lady Diana datorita aventurii ei amoroase? Mai ales ca era urmarea modului de comportament al sotului... Care sot avea acea aventura de atatia zeci de ani??? Cam asa se pune problema si in situatia data. Si daca urmarile palpabile au dus la ceva nemuritor, ca Balcicul, Taj Mahal, etc. etc. ne mai gandim la adevaratul motiv al existentei lor cand le admiram? Sau le contemplam pur si simplu si le pastram in memorie asa cum raman ele pentru eternitate?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster10
[11.01.11 19:48:12]
»

@iva & @rora, oricat de interesanta este dezbaterea despre viata privata a reginei, trebuie totusi sa va recomand mutarea discutiei in particular sau pe forum, pentru a lasa front liber celor care doresc informatii turistice despre castel si imprejurimi.

Multumesc pentru intelegere.

costin1968
[11.01.11 19:48:12]
»

Nu prea se potriveste "sindromul cancan" cu viata Reginei Maria, nu era pe calapodul de azi... era Regina!

roraAUTOR REVIEW
[11.01.11 20:43:07]
»

@costin 1968-sigur ca era si a ramas REGINA MARIA A ROMANIEI, Regina de suflet a romanilor, Mama ranitilor etc.

Cristian_h*
[11.01.11 21:28:53]
»

Sunt de notorietate relatiile extraconjugale ale reginei Maria, cel putin 3 dintre acestea, in primul rand cu chipesul si tanarul locotenent din garda regala Zizi Cantacuzino, apoi indelungata relatie cu frumosul print Barbu Alexandru Stirbey (se spune ca ultimii doi copii printesa Ileana si printul Mircea sunt de fapt ai acestuia) si nu in ultimul rand iubirea vietii reginei dupa cum declara chiar aceasta cu colonelul canadian Joe Boyle, insa viata privata a reginei paleste in fata rolului pe care aceasta l-a jucat in istoria Romaniei, cu toate ca provine din indepartatul arhipeleag britanic, romani au perceput-o ca pe regina lor de suflet si asta spune multe, castelul din Balcik a aparut in mod firesc, regina fiind o mare iubitoare de frumos si o protectoare a artelor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
iva*
[11.01.11 21:39:48]
»

N-am spus ca o respect si chiar iubesc mai putin, doar treceam in revista lucruri care sunt trecute deja in alte parti si nu se stiu la noi... Asteptam ca cineva documentat sa vina cu dovezi, pro sau contra si nu sa filosofam sau barfim... In nici un caz! Gata sa incheiem discutia caci nu -i e locul aici. Gata caci ii vom exaspera pe ceilalti... Uite ce s-a facut dintr-o afirmatie... Imi cer scuze, poate nu trebuia sa zic nimic. In adancul sufletului si eu prefer, regina sa ramana Regina. Toate bune si vacante de vis la Balcic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
roraAUTOR REVIEW
[11.01.11 21:48:17]
»

@iva si cristian h- scuze, putin mai sus, ni s-a atras atentia sa nu mai continuam comentariile aici. Asa ca nu mai este nimic de comentat.

balasa violeta
[10.05.11 13:14:16]
»

Am vizitat aceasta resedinta de trei ori si tot nu este indeajuns. Nu am scris pentru ca sunt foarte multe de spus si ma multumesc sa mai completez si eu.

Nu am inteles de ce gradul de satisfactie, per ansamblu, la ceilalti autori nu este de 100%.

Castelul si gradina, trebuiesc musai vizitate, sunt istoria noastra, cu sarea si piperul ei.

In nici-un caz, trei ore nu sunt indeajuns. Dar anul acesta un pic, altadata un pic...

Nu stiu daca este ghid, dar cititi TOATE placutele intalnite, numai lucruri interesante veti afla si multe picanterii va va destinde.

Cel mai complet review, scris pentru Balcic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgo
[13.05.11 22:16:03]
»

@rora... mi-ai dat apa la moara ca-n P17-ele de la Balcic...

"dar crezi ca lumea o iubeste si o respecta mai putin pe Lady Diana datorita aventurii ei amoroase? Mai ales ca era urmarea modului de comportament al sotului... Care sot avea acea aventura de atatia zeci de ani???"

Va trebui maine-poimaine sa "ies", o yes, cu un review despre Viscri, satul in care Printul Charles si-a cumparat o casa saseasca...

Dragoș_MD
[13.05.11 22:34:52]
»

Doar că lady D. era divorţată când avea "aventura" aceea...

motaneata
[14.05.11 00:47:29]
»

@rora,

ii admir pe cei care ne prezinta review-ri originale. Dar ii detest pe cei care incearca sa ne pacaleasca, folosind pasaje intregi care pur si simplu sunt copiate.

Exista o regula aici: cand te inspiri, trebuie sa precizezi sursa. Altfel este clar ca vrei sa ne pacalesti! Uite si proba:

Apa din Gradina divina, izvoraste dintr-o cismea cu 3 guri care simbolizeaza cele 3 fete ale lui Dumnezeu-Tatal, Fiul si Sfantul Duh.

seamana izbitor cu:

Apa din Gradina Divina izvoraste dintr-o cismea cu trei guri de scurgere, care simbolizeaza cele trei fete ale lui Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh.

(comentariul de sub poza 11 de pe blogul: http://narcispop. blogspot.com/2008/08/tenha-juvah-balcic. html)

La 8 septembrie 1940 cosciugul cu inima Reginei este scos din capela de la Balcic si predat aghiotantului reginei, generalul Eugen Zwidinek pentru a fi adus in Romania.

seamana cu ultimul pasaj din acelasi blog:

In 8 septembrie 1940, ... caseta cu inima Reginei Maria era scoasa din capela... si predata aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania.

labirintul - este realizat dupa proiectul elvetianului Jules Jannin in 1926, care, pana la revolutia din Rusia a fost gradinarul sef al imparatului rus Nicolae al II-lea.

este luat din: http://milikas. wordpress.com/2010/08/18/balcic-destinatia-de-suflet-a-reginei-maria-i/

Labirintul, cum este denumit acest sector al grădinilor domeniului de la Balcic, este realizat în 1926, după proiectul elveţianului Jules Jannin, fostul grădinar şef al ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Ai incurcat intentionat "ţarul" cu "imparatul". Nu tine!

As putea continua, dar, mai are rost?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
roraAUTOR REVIEW
[14.05.11 08:23:01]
»

@motaneata- nu m-am inspirat din nimic altceva decat panourile aflate acolo, la care am si facut referire. Daca al lor continut este prezent si acolo unde ai mai citit, ca fiind pareri originale, nu este problema mea. Ca sa-ti amintesc exact ce scrie putin mai sus, ma citez: "Nu te insoteste nimeni pe marele domeniu regesc, insa panourile amplasate din loc in loc, acolo unde este absolut necesar, te lamuresc cu prisosinta despre ce ai de vizitat" (alineatul 3, din descrierea mea).

Nu aveam de unde sa stiu acele amanunte decat din acele panouri pe care le-au citit, sigur, si cei care au mai scris despre Castel. Nu le-am luat de la ei, ci direct de la sursa.

In plus, eu nu citesc niciodata ceea ce s-a mai scris despre locurile in care am fost, tocmai pentru a nu ma lasa influentata de alte ecouri. Imi prezint propria parere despre locurile vizitate, indiferent daca s-a mai scris sau nu despre ele. Singurul lucru pe care il verific este daca locatia este prezenta pe site, pentru a o posta acolo unde trebuie. Insa nici acest lucru nu il fac mereu, ca dovada ca le postez undeva de unde sunt mutate de administratori acolo unde le e locul.

Ca o concluzie, nu ma simt vinovata cu nimic, nu am copiat de la nimeni, am preluat din sursa originala, pe care am citat-o. Asa ca ironia si critica ta nu ma atinge. Scuze, daca te-am dezamagit la acest aspect!

Nu vreau sa pacalesc pe nimeni deoarece nu alerg dupa puncte. Daca ele sunt urmarea fireasca a inscrierii unui ecou aici, pentru ca asa s-a stabilit, este ok, dar nu ma afecteaza atat de mult, ca pe altii, cum constat... Nu am nevoie de puncte, si daca acest aspect te intereseaza in mod deosebit, dupa cum vad, poti sa le iei si pe cele care mi-au fost acordate "pe nedrept".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[14.05.11 08:59:50]
»

Asa cum e si firesc, nu toate cazurile de nerespectare a Regulamentului sunt la fel.

In unele, autorii copiaza masiv, largi fragmente, din alti autori (fara sa precizeze sursa), intr-o incercare evidenta ("disperata", as spune) si vizibila din satelit de a obtine puncte si in consecinta premii. Rog observati ca in aceste cazuri autorii incarca rapid o sucesiune impresionanta de articole, tocmai pentru a-si obtine scopul.

In alte cazuri - precum cel de mai sus, as spune - autorii imbogatesc cu buna intentie continutul articolelor, folosind surse externe, omitand nu neaparat din rea-intentie sa precizeze sursele. Fie fragmentele sunt prea scurte si prea multe si li se pare ca nu merita incarcat textul cu atatea referiri (in aceste cazuri ar fi bine sa se precizeze, totusi, undeva la sfarsit, "am folosit urmatoarele surse de documentare: ... "), fie pur si simplu nu sunt foarte preocupati si la curent cu prevederile Regulamentului (aceasta nu poate insafi si nu este acceptata ca scuza). Ca si in cazul primilor, este la fel de vizibil ca NU 'alearga dupa premii' - scriu mult mai rar, nu se situeaza in Top 5-10 decat accidental.

Okey, e la fel de evident, cred, ca "patternurile" prezentate mai sus sunt limitele *extreme* de comportament si ca in realitate grosul autorilor se situeaza undeva intre cele doua.

Apreciez insa ca in cazul de mai sus avem mult mai probabil de-a face cu "cazul b", astfel ca ma limitez la retragerea punctajul standard (si de a scoate, din acest moment, review-ul din concurs), fara a retrage insa voturile deja exprimate (daca vreunul dintre votanti doreste sa-si anuleze votul, il rog sa-mi scrie). In plus, ii recomand autoarei sa tina mult mai riguros cont de prevederile Regulamentului, pentru a evita pe viitor astfel de "intamplari" / "accidente".

roraAUTOR REVIEW
[14.05.11 09:28:21]
»

@admin-nu comentez in niciun fel retragerea punctelor si a review-ului din concurs, pentru ca asa cum am precizat, nu alerg dupa ele. Scriu doar pentru a recomanda locurile vizitate de mine- altora si din placerea de a scrie.

Dar, sa ma acuzati ACUM de neprecizarea sursei, cand ea se afla pe RANDUL 9 al review-ului, scis in urma cu 4 luni si jumatate, mi se pare total incorect. Si este o bila neagra pentru administrator.

Pe de alta parte nu am uzat de nicio scuza in cele scrise mai sus, si, ca sa fie situatia foarte clara, solicit expres SCOATEREA DIN CONCURS A REVIEW-URILOR TRIMISE PANA ACUM SI NEINCLUDEREA CELOR VIITOARE IN CONCURS.

In acest fel, imi voi putea scrie impresiile fara sabia lui Damocles deasupra capului, (si nu ma refer la Regulament ci la concurentii care vaneaza doar excluderea celor care pot fi mai buni ca ei), iar cei care alearga dupa puncte pot dormi linistiti. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[14.05.11 09:33:40]
»

@rora: c'est la vie, Admin este predispus la maxim la "bile negre" din partea utilizatorilor -- orice masura ar lua (in cazuri precum acesta, dar si in multe alte tipuri de 'dispute'), pe unii SIGUR ii nemultumeste. Si in multe cazuri chiar pe ambele tabele implicate

roraAUTOR REVIEW
[14.05.11 09:41:28]
»

@admin-ok, dar administratorul trebuie sa citeasca si sa ia masura care se impune, la momentul potrivit, nu dupa niste luni. Altfel lasa impresia ca a cedat unor presiuni... nu crezi? Ca doar nu si-a dat seama abia acum...

Admin
[14.05.11 09:59:42]
»

Ba si-a dat seama abia acum, din pacate. (EU nu am nicio problema in a-mi asuma vreo greseala sau scapare, cred ca v-ati dat seama pana acum).

"Administratorul" (echipa administrativa) nu este nici supra-om si nici masina, nu se pot cerceta atat de amanuntit zeci de reviews-uri postate zilnic.

Insa... hmmm... nu cumva incerci domnia-ta sa indrepti discutia catre "pacatele mele", pentru a distrage atentia de la ale tale?

--

ma rog, destul cu "off-topicul". Daca alte ratiuni, mai importante/seriose, nu o vor cere, nu voi mai interveni in acestfir de discutie.

crima
[14.05.11 10:01:39]
»

@All

Adevarul poate fi de (prea) multe ori pe undeva, pe la mijloc...

Am atasat si eu o poza, pe care am facut-o personal, anul trecut, cu unul dintre (multele) panouri informative, si care mi-ar fi putut fi de folos in scrierea unui review. Cu siguranta, acele texte se regasesc si prin alte scrieri pe internet... Strict in aceasta situatie, cine pe cine copiaza?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[14.05.11 10:21:58]
»

@crima & @all: incercati sa priviti acest gen de "probleme" IN PROFUNZIME si nu doar la suprafata.

Prevederile Regulamentului cer sa se mentioneze sursele textelor "imprumutate" nu pentru a stabili 'cine pe cine copiaza' ci, printre altele, pentru a se evita senzatii precum cea a lui motaneata - ca un autor a incercat sa impresioneze/pacaleasca prezentand texte scrise de altcineva ca si cum ar fi scrise de el! ASTA e esenta problemei si ea este universal valabila fie ca exista sau nu premii in joc!

Daca autoarea ar fi precizat, oriunde in text, un mic "disclaimer" - "am folosit diverse/unele texte pe care le-am reprodus de pe tablite/indicatoare etc" - ar fi evitat sa se puna pe insasi in primul rand intr-o astfel de situatie deloc placuta.

roraAUTOR REVIEW
[14.05.11 10:41:17]
»

@admin-revin cu o ultima precizare: atunci cum se interpreteaza REFERIREA LA PANOURILE AFLATE ACOLO? Sau trebuia sa atrag atentia cu ceva de genul: vedeti ca parte din ce am scris se regaseste pe panouri... mi se pare pueril.

Deci, eu MI-AM INDEPLINIT OBLIGATIA de a preciza sursa. Daca nu s-a vazut pana acum nu este problema mea.

Nu ma afecteaza decat nedreptatea de a mi se pune in spate ceva ce nici nu am intentionat sa fac.

"Ca un autor a incercat sa impresioneze/pacaleasca" pe cine si de ce? Deci tot la puncte si premii revenim, chiar daca in continuare afirmati: "... fie ca exista sau nu premii in joc".

Tocmai de aceea se simt unii pacaliti: ca iau altii mai multe puncte decat ei. E chiar asa greu de vazut?

Cu aceasta ultima interventie incetez orice polemica pe acest subiect, dar ar fi bine si corect ca fiecare, in gand, sa-si recunoasca vina - daca o are.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[14.05.11 11:05:41]
»

@rora: iarta-ma, dar simpla mentionare "exista panouri acolo" (fara sa sufli un cuvant ca te-ai inspirat din ele) e cea mai jenanta & penibila explicatie, scuza ori justificare pe care am citit-o pana acum in aceste cazuri.

roraAUTOR REVIEW
[14.05.11 12:01:06]
»

@admin-desi am promis ceva, nu pot accepta invinuirile pe nedrept.

"Jenant & penibil" pentru cine?? Este la mintea cocosului-cum se spune, ca acele panouri sunt sursa de inspiratie, nu doar o modalitate de a acoperi peretii...

Eu am mentionat sursa si, daca, din diverse motive, nu v-ati dat seama... tot la "jenant & penibil" se ajunge.

Fiecare este liber sa sprecieze cum considera (si cum poate) o afirmatie, ceea ce nu inseamna ca detine adevarul absolut.

Subiectivitate gasim pe toate drumurile, dar ea nu ar trebui sa existe la cel/cei care iau decizii. In niciun domeniu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
motaneata
[14.05.11 20:18:29]
»

@rora,

eu am aratat ca tu ai inserat in review-ul tau pasaje "imprumutate".

Tu spui ca ai precizat sursa in randul 9. Nu este adevarat! In randul 9 ai spus doar ca:

panourile amplasate din loc in loc, acolo unde este absolut necesar, te lamuresc cu prisosinta despre ce ai de vizitat.

Despre ce ai de vizitat! Atat si nimic mai mult! Ai mentionat undeva ca ai reprodus ce era scris pe acele panouri? Ai mentionat undeva ca unele fraze nu-ti apartin si ca au fost copiate? Ai mentionat undeva care sunt frazele copiate si care este sursa?

Bun, sa zicem ca nu cunosteai regulamentul, sau ca l-ai ignorat, sau ca a reproduce niste pasaje de pe niste "panouri" nu-i un capat de tara. Dar fraza:

- terasele suspendate - cu flori sunt dispuse ca un amfiteatru deasupra vilei Cuibul linistit si au smochini, trandafiri si alte plante minunate cu flori multicolore.

tot de pe panou ai copiat-o?

Pentru ca daca si aceasta fraza este copiata, ma intreb: ce mai este original in review-ul tau?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmaster
[14.05.11 21:06:42]
»

Okey, haideti sa punem punct aici, discutiile in contradictoriu nu aduc nimic bun pentru site, dimpotriva!

Consider ca masurile luate sunt sufieciente, fiecare si-a expus si aparat punctul de vedere, va invit sa va concentrati pe alte destinatii de vacanta, maine fiind duminica poate gasiti timpul necesar pentru a mai expune o destinatie de vacanta interesanta.

Cu puncte sau fara puncte, singurii care avem de castigat din aceste articole, suntem noi turistii, haideti sa facem un minim efort in acest sens.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, costin1968, crima, dorgo, iva*, motaneata, rora
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10051488876343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1