GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rambouillet - un castel in inima padurii
Iubesc castelele cu domeniile, gradinile, fantanile si lacurile lor. Cand ma plimb prin imprejurimile lor nu pot sa nu imi imaginez ce fel de oameni calcau odata prin acele locuri, cum erau imbracati, ce intrigi, tradari si mistere se teseau la curte sau ce iubiri secrete se ascundeau de ochii dusmanilor.
Castelele Frantei sunt poate cele mai frumoase castele din lume. Nu am avut inca ocazia sa le vizitez pe cele de pe Valea Loarei, dar m-am consolat cu un castel superb aflat in apropiere de Paris (tren spre directia Chartres din gara Montparnasse). Château de Rambouillet se afla in inima padurii Rambouillet de unde ii vine si numele. Acesta dateaza din anul 1368 si a avut mai multi proprietari printre care contele de Toulouse (fiul legitim al lui Ludoviv al XIV-lea si al amantei sale, Madame de Montespan), regele Ludovic al XVI-lea care a fost atras de domeniul de vanatoare de aici sau Napoleon I care l-a folosit ca resedinta de vacanta si de relaxare. De atunci, castelul a devenit locul in care presedintii Frantei au ales sa isi petreaca vara impreuna cu familia sau sa tina intruniri la nivel inalt cu ocazia unor evenimente importante.
In prezent, castelul inca gazduieste, atat sefi de stat cat si oficiali straini. In interiorul castelului nu este permisa fotografierea (fiind secret de stat :): camerele sunt inalte, mobilierul arata impecabil iar ghidul iti face o prezentare cuprinzatoare (din pacate numai in limba franceza). Am trecut prin camera unde Napoleon si-a petrecut ultima noapte inainte de a fi exilat pe insula Elba, prin camera de desen, prin budoar, prin camera de consiliu, prin camera de marmura si prin multe alte camere, impecabil decorate si intretinute.
Am fost extrem de impresionata de arhitectura castelului, de aerul lui pitoresc, de iedera si de florile care ii inconjoara zidurile. Pe canalele din jurul castelului se plimba nestingherite lebede, rate si gaste care isi au cuibul pe cele 6 insulite (accesibile in trecut numai cu ajutorul barcilor sau gondolelor). Gradinile sunt in stil frantuzesc si englezesc (copaci rari si exotici, podete peste apa, alei largi si pavilioane de odihna). Pe domeniul castelului se afla o ferma, construita la cererea regelului Ludovic al XVI-lea (faimoasa pentru oile din rasa Merinos).
Impresionate sunt si „Laptaria Reginei” - un pavilion in stil grecesc construit intre 1786-1787 pentru sotia lui Ludovic al XVI-lea, Maria-Antoaneta. In interiorul acestuia se afla o fantana prin care curgea permanent laptele din care se facea unt, smantana si branza. Din pacate, nici aici nu este voie sa sa faca poze, dar ca sa va faceti o idee puteti sa va uitati pe http://www.ramboliweb.com/chaumiere-coquillages-laiterie/
Casa cu scoici (Coquillage) a fost construita in 1779 pentru Printesa Lamballe (fiica ducelui Penthievre, fiul ducelui de Toulouse) si este ceva ce n-am mai vazut niciodata si nu cred ca voi mai vedea: in exterior pare o casuta de tara acoperita cu stuf iar la interior casa este tapetata cu scoici, milioane de scoici asezate extraordinar de perfect si de frumos. Fiecare centimetru de perete este acoperit cu scoici superbe, mai mari sau mai mici... nu poti sa nu ramai mut de uimire si de admiratie...
Dupa toate aceste frumuseti ne-am plimbat prin parc, am stat pe iarba si apoi, pe drumul de iesire, am mers prin padure si am dat de o casuta unde se tinea inghetata pe vremuri. Numai asa ceva nu credeam ca o sa mai vad! Pe scurt, as fi ramas inca cateva zile sa ma plimb prin parcul imens si sa ii descoper fiecare alee si coltisor.
Am petrecut o zi superba si recomand acest castel cu placere tuturor celor care au ocazia sa ajunga la Paris si vor sa scape pentru o zi de agitatia si zgomotul orasului.
Trimis de verobutterfly in 24.07.11 14:11:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (verobutterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)