ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castelul Orava (Oravsky Hrad), bijuteria din nordul Slovaciei

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce o zi întreagă am forfotit prin stațiunile de la poalele munților Vysoke Tatry (vezi impresii), iată-ne ajunși în orașul Zilina, locul nostru de cazare pentru următoarele 2 zile ale sejurului din Slovacia. După o cazare cu cântec, în care am refuzat prima cameră pusă la dispoziție de proprietar, am inspectat un pic zona, apoi ne-am băgat la așternut și am adormit buștean.

A două zi am plecat să vizităm regiunea Orava din zona protejată Horna Orava (Orava de Sus) situată în partea de nord a Slovaciei. Ca principal obiectiv din această regiune ne-am trecut pe listă orașul istoric Dolny Kubin (Kubinul de Jos), capitala istorică a regiunii respective și un castel medieval, Oravsky Hrad (Orava Castle), aflat în apropiere. Pe direcția Preșov acest oraș turistic se află în stânga șoselei E18, la poalele munților Orava Măgura.

Ca de obicei nu am luat-o pe șoseaua mai rapidă (!?) E18, am preferat să mergem pe una secundară (mai scurtă) ce trece printre niște păduri și sate de munte superbe. Chiar la ieșirea din orașul Zilina am putut admira peisajele deosebite cu siluetele versanților din Horna Orava. De-a lungul traseului am întâlnit poienițe cu iarbă verde și sate cu case de munte foarte frumoase, asemănătoare cu cele din Bavaria sau Tirol.

Într-unul din aceste sate, Trechova, aflat la poalele masivului Mala Fatra, am făcut și noi un popas, am făcut unele cumpărături de la Ldl și ne-am relaxat într-un frumos parc. Aflat la 25 de km de Zilina satul a fost înființat de către vlahi în timpul transhumanțelor de la sfârșitul secolului al XVI-lea, dar cu timpul a fost populat de coloniști. Satul a devenit între timp și stațiune turistică cu posibilități de petrecere a timpului liber atât vara cât și iarna.

Trechova mai este cunoscut și ca urmare a faptului că aici s-a născut Juro (Juraj Janosik), un cunoscut haiduc, care jefuia nobilii și apoi dădea prada la săraci. Pe seama lui s-au făcut numeroase filme și circulă mai multe legende, fiind comparat cu mai conoscutul Robin Hood , legendarul proscris anglo-saxon.

Următoarea noastră oprire a fost în orașul -stațiune Dolny Kubin, aflat la 50 de km de Zilina, la poalele munților Orava Măgura, pe râul Orava. Punctele de interes turistic se găsesc în centrul istoric al orașului în jurul unei piețe. Pe lângă numeroasele restaurante și hoteluri întâlnim aici o biserică romano-catolică construită în stil gotic, Biserica Sf. Ecaterina și încă una protestantă de rit evanghelic. Cam atât ne-am permis să vizităm, pentru că pe noi ne interesa în mod deosebit castelul Oravsky Hrad, aflat la aproximativ 10 km în nord-estul orașului.

Pentru a ajunge la castel am luat-o în stânga orașului spre granița cu Polonia. După vreo 8 km de mers pe o șosea impecabilă, oarecum paralelă cu râul Orava, am zărit în față silueta impozantă a castelului. În apropiere am tras pe dreapta și ne-am orientat din mers cum trebuie să procedăm pentru vizită.

La 100 de metri de casa de bilete, în dreapta șoselei, am găsit un loc imens de parcare. Am parcat mașina (abia am găsit un loc liber spre marginea râului) plătind pentru asta trei euro și după ce am admirat, din parcare și apoi din șosea, silueta impresionantă a castelului, ne-am așezat la coadă la casa de bilete, uimiți la cât de mulți vizitatori sunt la castel într-o zi de lucru.

Am prezentat cuponul de pensie și am obținut o reducere de 4 euro :) pentru 2 adulți (prețul unei beri și a unei pizza la una din terasele din zona parcării). Oricum prețul de intrare (5 euro) nu ni s-a părut mare și ce ni s-a părut curios, doamna de la casă nici nu s-a uitat pe ”docomentele” noastre.

Eliberarea biletelor se face după un program electronic, astfel că vizitarea castelului se face în grupuri de maxim 20 de persoane, din sfert în sfert de oră, însoțite de un ghid. Pe bilet apare scris ora la care ai acces și nu există rabat de la această regulă. Am observat la intrare că unii turiști au încercat, conform principiului:”regulile sunt făcute pentru a fi încălcate”, să intre peste rând și au fost refuzați politicos.

Intrarea în castel se face prin două porți legate între ele printr-un tunel din piatră. La cea de a doua turiștii sunt întâmpinați de doi străjeri îmbrăcați în costume de epocă și purtând pe sulițe câte o panglică cu emblema castelului. În curtea pavată cu piatră cubică sunt numeroase tarabe cu suveniruri, ilustrate și pliante turistice. De aici vizitarea castelului se face urcând zeci de scări din lemn și din piatră , pe un traseu bine delimitat și marcat corespunzător.

Construit pe o stâncă de piatră deasupra râului Orava, Castelul Oravsky seamănă cumva cu Castelul Bran de la noi, cu deosebirea că primul este ceva mai înalt. Am găsit aici chiar și o legătură cu vampirul din Carpați Dracula citind legenda contelui Orlock, vampir de Transilvania care ar fi locuit în acest castel. Un manechin, așa zis al contelui (cu care subsemnatul a făcut o poză), se află în una din camerele edificiului.

Castelul datează din secolul XIII, când, după invazia mongolă din Ungaria, regatul construiește acest castel pe locul unei mai vechi fortificații. Ca mai toate castelele medievale și acesta a fost supus de-a lungul timpului cuceririlor, distrugerilor și refacerilor de tot felul. Cele mai importante restaurări ale castelui au fost făcute de Ferenc Turzo, un magnat al mineritului din Ungaria, după ce acesta l-a cumpărat în secolul XVI. Mai multe generații ale familiei Turzo au locuit aici și fiecare a venit cu câte ceva nou.

Castelul este construit din trei corpuri :Castelul de jos, Castelul de mijloc și Castelul de Sus. La fiecare din aceste corpuri s-au atașat în timp diverse construcții, după cum și-a dorit fiecare din cei care au locuit aici. Astfel s-au construit turnuri de apărare, pivnițe pentru provizii, fortificații cu locuri de tragere pentru tunuri, ateliere de reparații și chiar un turn al arhivelor.

Vizitarea castelului se face cu ajutorul unui ghid, urcând pe verticală numeroasele trepte din lemn sau piatră. La fiecare cotă a castelului există o terasă și un punct de belvedere, de unde putem admira curtea interioară a castelului și toată zona geografică din jur.

Chiar dacă ghida a vorbit în slovacă, nu a fost un mare impediment pentru noi; în fiecare cameră vizitată am găsit un panou în limba engleză și am mai putut afla câte ceva din istoria castelului.

Am remarcat ceva interesant la acest castel:fiecare cameră în care intram era descuiată la intrare și apoi încuiată la ieșire de către ghid. Singura care nu s-a încuiat a fost cea în care am fost primiți de niște tineri, îmbrăcați în costume de epocă, interpretând la vioară muzică clasică.

Am vizitat atât de multe camere, terase și balcoane încât îmi este greu să le descriu pe fiecare (ca de altfel și imaginile panoramice asupra râului Orava și a locurilor din jurul castelului). Am vizitat închisoarea, camera de tortură, sala armelor, dormitoarele nobiliare, sala trofeelor de vânătoare etc., toate înșirate pe verticală în pintenul unei stânci.

Înainte de a intra în castel nici nu ne închipuiam că cineva poate urca pînă în vârful castelului, atât de inaccesibil parea de jos din șosea. Ei bine, noi am făcut-o, pe parcursul a vreo trei ore, și am rămas impresionați de tot ce am văzut.

La finalul vizitei ne-am simțit un pic obosiți, așa că am intrat la o terasă de lângă parcare și am făcut două lucruri deodată:ne-am odihnit și am mâncat (ieftin și bine).

La următorul obiectiv, Lacul Orava de lângă orașul Namestovo, aflat la 20 de km de castel, nu am ajuns din cauza timpului scurt avut la dispoziție. :( Ne-am întors la Zilina, urmând ca a doua zi să vizităm un alt castel la fel de frumos ca și Oravsky.

Vacanțe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 02.10.15 15:21:09
Validat / Publicat: 02.10.15 17:59:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.

VIZUALIZĂRI: 5799 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cetatea Orava (Oravsky Hrad) văzută din parcare. Satul Oravski Podzamok, Slovacia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[02.10.15 17:55:20]
»

Am introdus în caseta tehnică ( vezi mai sus ) pagina web oficială a castelului. Îmi poţi confirma că este ok. ?

---

De asemenea, am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.10.15 18:05:36]
»

@webmaster15 - Cred că este foarte bine, coordonatele sunt la casa de bilete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045876979827881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1