GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
OARE E POSIBIL SA CALATORIM IN SPATIU SI TIMP? macar imaginar...
Dati-ti-mi voie, dragii mei, sa va prezint un oras magic-orasul BUTHRINT, un oras care merita- pe deplin-vizitat. Incarcatura lui istorica va va incanta sufletele si imaginatia.
LEGENDA: Se spune ca fiul regelui PRIAM a vrut sa sacrifice un taur in cinstea zeilor. Acesta a fost injunghiat dar nu a putut fi ucis pe loc el fugind de la locul sacrificiului catre canalul VIVARY, ajungand sa-si gasesca totusi sfarsitul pe un deal aproape de canal. Priam ar fi numit atunci acest loc BUTRINTUM care in traducere libera ar fi insemnat "taur ranit"». E insa doar o legenda. menita ca multe alte legende din zona sa "condimenteze "vizitele turistilor.
BUTHRINT - este un oras vechi de 2500 ani din ALBANIA, la origini find un oras roman din regiunea EPIR, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 17 km patrati.
Situat intr-o zona impadurita (dafini), la 14 km sud de orasul SARANDA, in apropiere de granita cu GRECIA BUTHRINT a fost primul sit excavat de italieni in 1920. Cu acesta ocazie s-a descoperit un amfiteatru (vezi foto), ziduri construite de greci, un baptisteriu, 8 bai si o bazilica paleocrestina. In prezent el este un site arheologic deosebit amplasat pe un deal, in mijlocul padurii de dafini, aproape de canalul VIVARY.
Orasul a fost locuit inca din timpuri preistorice, initial fiind un oras al CHAONIENILOR (un vechi trib grec), apoi o coloie romana. El a intrat in declin in ANTICHITATEA TARZIE, inainte de a fi abandonat in timpul EVULUI MEDIU. Cea mai mare parte a acestui oras a fost afectat de inundatii dupa un mare cutremur.
Initial, BUTHRINT a fost capitala regiunii EPIRUS. Acesta a reprezentat unul dintre cele mai importante centre ale tribului grec CHAONIANS, avand contacte stranse cu colonia din CORINT DE CORCYRA (CORFU modern).
Potrivit scriitorului roman VIRGIL, fondatorul sau legendar a fost HELENUS, un fiu al regelui PRIAM DIN TROIA, cu care se casatorise ANDROMACA. Cele mai vechi dovezi arheologice de ocupare a orasului dateaza din sec 8 iHR, Bouthronton fiind intr-o pozitie strategica importanta, el avand canalul maritim VIVARY situat in imediata sa apropiere, si de asemenea datorita accesului sau la stramtoarea CORFU.
In secolul 4 iHr asezarea a inclus un teatru (vezi poza), un sanctuar pt ASCLEPIOS si o agora. In jurul anului 380 iHr asezarea a fost intarita cu un perete lung de 870 m si cinci porti (vezi poze), anexand o suprafata de 4 hectare.
In anul 128iHr, orasul a devenit un protectorat roman alaturi de CORFU ca in secolul urmator sa faca parte dintr-o provincie a MACEDONIEI. In anul 44 iHr CEZAR a desemnat BUHRINTUL ca fiind o colonie pentru a recompensa pe soldatii care au luptat de partea lui impotriva lui POMPEI.
In anul 31iHr imparatul AUGUSTUS intors din proaspata lui victorie impotriva lui MARC ANTONIU si a CLEOPATREI in batalia de la ACTIUM a reinviat planul de a face din BUTHRINT colonie de veterani. Noii rezidenti au extins orasul si constructia, au inclus un apeduct si o baie romana (vezi foto)., case, un complex, un forum, dimensiunea orasului in acea perioada dublandu-se.
In sec 3 dHR un mare cutremur a inundat o mare parte a orasului, insa, cu toate astea asezarea a supravietuit in epoca antica tarzie, devenind un important fort, o provincie a EPIRULUI.
Zidurile orasului au fost recostruite la sfarsitul sec 5, probabil de catre imparatul ANASTASIE.
Ostrogotii de sub INDULF au atacat BUTHRINTUL in anul 55.
La inceputul secolului 6, BUTHRINTUL a constituit sediul unui episcop si noua constructie a inclus o BAPTISTRY mare (vezi foto), reprezentand una dintr cele mai mari astfel de cladiri paleocrestine, si o basilica.
Dovezile obtinute in urma sapaturilor au aratat ca importul de marfuri, vin si ulei sin MEDITERANA de est a continuat in primii ani din sec 17, contribuind la dezvoltarea orasului. Pana in secolul 7 dupa modelul oraselor clasice din intreaga MEDITERANA, BUTHRINTUL a scazut la nivelul de post fortificat si odata cu prabusirea puterii romane, orasul a fost controlat de Primul IMPERIU BULGAR., inainte de a fi castigat de IMPERUL BIZANTIN in sec 9.
Primele săpături arheologice moderne au început în 1928, când guvernul fascist al lui Benito Mussolini din Italia a trimis o expediție la Buthrotum. Liderul a fost un arheolog italian, Luigi Maria Ugolini care a murit în 1936, dar săpăturile au continuat pana in 1943 si in cel de-al doilea război mondial. El au descoperit o parte elenistică și romană a orașului, inclusiv "Lion Gate" și "Scaean Poarta" (numit de Ugolini pentru celebra poarta de la Troia menționat în ILIADA.
In 1944, in timpul guvernului comunist a lui Enver Hoxha din Albania, misiunile arheologice străine au fost interzise. Arheologii albanezi, inclusiv Hasan Ceka a continuat munca. Nikita Hrușciov a vizitat ruinele în 1959 și a sugerat că ar trebui să transforme zona într-o bază de submarine. Institutul albanez de Arheologie a inceput sapaturile la scară mai mare în anii 1970. Începând cu anul 1993 săpăturile majore ulterioare au avut loc condus de Fundația Butrint, în colaborare cu Institutul albanez de Arheologie. Săpăturile recente din partea de vest a orașului au descoperit dovezi ale utilizării în continuare a pereților, care presupune continuarea vieții în oraș. Zidurile par cu siguranță să fi ars în secolul al 9-lea, dar ulterior au fost reparate.
In 1992 Butrint au fost inclus în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial... Guvernul albanez a înființat Parcul Național Butrint, în anul 2000. Butrint a devenit un important centru de management cultural
Butrint este accesibil din Saranda, de-a lungul unui drum construit în 1959 pentru o vizită a liderului sovietic Nikita Hrușciov. Orasul antic este din ce în ce mai mult o destinație turistică populară, fiind in apropierea insulei Corfu. Din CORFU drumul catre portul SARANDA poate fi parcurs cu feribotul (90 min), iar din SARANDA pana in BITHRINT se poate ajunge cu autobuzul local albanez.
Gata cu istoria, sper ca nu v-am plicitisit, dar trebuia sa va introduc putin in atmosfera impresionanta a timpurilor apuse, ca apoi sa va impartasesc impresiile mele rezultate din vizita la site-ul arheologic. In prezent, ce puteti vedea in interiorul site-ului:
INTRAREA PROPRIU-ZISA IN SITE - este reprezentata de 2 coloane grecesti (urmele acestora le vedeti si in ziua de azi)
URME ALE ZIDULUI ce inconjura odata orasul se pot vedea in periplul prin site, plimbandu-va la umbra dafinilor... e o adevarata relaxare sa va lasati patrunsi de exlicatiile ghidului ce va descrie atmosfera unica din timpuri apuse in timp ce simturile va sunt delectate de mirodul de dafin. Pentru a destinde putin atmosfera va redau o gluma facuta de una din turiste care la un momen dat, in linistea ce se creease emotionati fiind de incarcatura istorica a locurilor, a afirmat ca e deranjata de faptul ca tot calcam in picioare atatea frunze de dafin pe care le-ar fi putut folosi un an intreg la muraturi si friptura.
BAILE ROMANE care erau delimitate de cele ale musafirilor. Practic in baile romane nu erau primiti si oaspeti sau negustori din afara orasului, care erau nevoiti sa foloseasca alte bai create special pt ei. Motivele constau in faptul ca romanii dupa cum stiti acordau o mare atentie acestor ritualuri de curatire si nu doreau sa fie infectati de diversi virusi sau microbi adusi din exterior. Baile romane aveau mai multe parti: un compartiment cu baia propri-zisa care avea si o platforma speciala unde se puneau pietre incinse pentru sauna, un alt conpartinent, numit: "FRIGIDERIUM" - era locul unde se racoreau dupa baie si discutau probleme politice. Apa la aceste bai era adusa prin canale special creata ce aveau legatura cu canalul VIVARY din ziua de azi. Baile pt straini erau mult mai mici cu un singur compartiment.
AMFITEATRUL - era creat ingenios cu un sistem acustic deosebit, care permitea spectatorilor sa auda perfect reprezentatiile de pe scena, indiferent de locul pe care il ocupau in amfiteatru (asta fara microfoanele din ziua ede azi). Totusi si acolo zonele din amfiiteatru erau destinate special de a fi ocupate _in centru erau locurile ocupate de nobilimea romana ca apoi in laterale sa urmeze locurile ce urmau sa fie ocupate in functie de treptele sociale.
Chiar si in ziua de azi amfiteatrul e folosit la diferite concerte organizate acolo tocmai pentru acest sistem acustic deosebit. In laterala din dreapta a amfiteatrului se poate observa DRUMUL CEREMONIAL (vezi foto), un drum special creat pentru a fi parcurs de persoanele care aduceau ofrande zeilor, acest drum avand ca destinatie finala amfiteatrul. Pana si aici se facea o diferentiere ,,pe drumul ceremonial nu puteau fi aduse ofrande decat de catre romani, pentru persoanele straine existand alt altar pe care puteau fi aduse ofrande.
CIMITIRUL - de dimensiuni reduse (datorita faptului ca in acea vreme corpurile erau incinerate iar urnele cu cenusa umana ocupau loc putin, era situat langa baia strainilor,
PORTILE erau in numar de 5. La una dintre ele (vezi foto) stateau de obicei de straja 2 soldati, pe locuri sapate in piatra (se poate observa acolo si locul fix pentru picioare) si aveau lancile incrucisate. Ne-am distrat acolo, ghida invitandu-ne sa facem poze fiecare dintre noi, indreptandu-ne mainile unul catre altul in loc de lancii). Daca inamicii treceau de acesti soldati, dadeau de un drum de acces cu scari din capatul carora se aruncau pietre pentru apararea orasului. Alta poarta avea o inaltime mult mai mica (facea iar parte din sistemul de aparare) astfel incat pentru a patrunde pe acolo trebuia sa te apleci
«De ce era costruita asa? Pentru ca soldatii in acele vreamuri purtau armuri iar acestea le permiteau miscari limitate, deci nu se puteau apleca purtand armuri pentru ca intre pe acea poarta»
La a treia intrare se afla pe postamentul de la intrare sculptat in piatra un bou - emblema orasului BUTHRINT - legenda ati aflat-o deja.
La mijlocul orasului se afla PALATUL LUI ALI PASHA - acolo putand fi vizitat si un mic muzeu cu ceramica, monezi, etc.
-
BAPTISSTERIU era locul de botez la inceputurile crestinismului. Puteti admira acolo 16 coloane impartite in 2 b indreapta si stanga altarului, cate 8 pe fiecare parte, 8 fiind cifra botezului din acele vremuri. In interiorul BAPTISTERIULUI se afla pe jos un mozaic deosebit de pretios care din nefericire nu este dezvaluit turistilor decat 2 luni pe an, in rest fiind protejat cu folii speciale pentru a nu fi deteriorat din cauza climei si a caldurii.
BASILICA impresionannta prin dimensiunile ei.
CANALUL VIVARY -foarte important atat pentru comert dar si pentru aparare pentru ca de pe deal unde era situat orasul putea fi urmarit tot canalul de asemenea si toate corabiile ce veneau dinspre canal.
PALATUL LUI ALI PASHA - de care v-am vorbit deja - e un mic palat al unui domnitor otoman »Interiorul palatului adaposteste muzeul BUTHRINT - veti gasi aici efigii ale vechilor civilizatii.
---
Pentru a vizita portul SARANDA SI orasul BUTHRINT puteti alege o excursie optionala din insula CORFU, pretul excursiei fiind de 32e pentru a ajunge in SARANDA, 10 E taxe vamale si inca 23 e pentru excursia optionala in BUTHRINT, pret care include si o masa fara bauturi plus intrarea in sit.
Una peste alta parerea mea e ca trebuie neaparat vizitat acest site, incarcatura istorica fiind imensa datorita atator popoare care au stapanit acest oras. Mirosul de dafimi va copleseste, lasandu-va in acelasi timp imaginatia libera, incercand sa va transpuneti in timpurile stravechi, ascultand exlicatiile ghidului.
Va multumesc pt faptul ca ati citit acest rewiu si sperand ca nu v-am plictisit prea mult va doresc tuturor concedii extraordinare. Daca ajungeti in CORFU, dati o fuga si in BUTHRINT - nu o sa va para rau!
-
NB: la iesire din situl arheologic veti gasi diferite produse artizanale ale localnicilor albanezi - puteti plati in euro. Curs schimb lek albanez /euro este de 141 lek /1 euro.
PS... Zgomotul din al doilea fond sonor, cel care seamana cu un fasait este produs de CICADE, niste insecte care seamana cu o combinatie intre greiere si molie, de culoare gri. Aceste insecte se gasesc cu miile in copacii din BUTHRINT SI GRECIA. Ele "canta "numai cand este foarte cald afara.
LEGENDA LOR spune ca una din fetele lui ZEUS s-a indragostit de un muritor asa de tare incat l-a rugat pe tatal sau sa il transforme si pe acesta in nemuritor. Problema e ca a uitat sa-i ceara tatalui sau pentru iubitul sau si... tineretea vesnica, astfel incat, timpul trecand, muritorul a imbatranit si si-a pierdut frumusetea. Deceptionata de acest lucru, fiica lui ZEUS si-a pierdut dragostea pentru barbatul ales si l-a transformat intr-o insecta - CICADA - menita sa-si planga vesnic soarta.
Trimis de danadana* in 12.08.14 16:47:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danadana*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.74399900 N, 20.01884700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Saranda" (deja existentă pe sait)
@RUSSANO: In Albania nu am calatorit cu masina proprie dar am inteles ca pretul e de 1.28E (adica aprox 180 lek - cursul de schimb oficial fiind de 141 lek la 1 euro).
Daca pot sa te mai ajut cu vreo informatie o s-o fac cu mare drag.
@danadana -
”In interiorul BAPTISTERIULUI se afla pe jos un mozaic deosebit de pretios care din nefericire nu este dezvaluit turistilor decat 2 luni pe an, in rest fiind protejat cu folii speciale pentru a nu fi deteriorat din cauza climei si a caldurii.
Oare care ar fi cele două luni din an în care turistul are privilegiul de a vedea atât de lăudatele mozaicuri din Buthrint? Am fost şi eu acolo în septembrie (tu ai fost în iulie) şi tot nu am văzut decât fragmentul acela din colţ (acelaşi pe care l-ai pozat şi tu). Pentru a-i înviora culorile, a-l face mai vizibil şi... mai fotogenic, ghida l-a udat cu apă dintr-un recipient de plastic.
Ni s-a spus că în muzeu vom vedea mozaicuri, dar n-am văzut decât câteva poze reprezentând mozaicuri.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Castelul & Muzeul Butrint» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Butrint - felii de istorie — scris în 03.10.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ