ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nu ocoliţi castelul Malmaison!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre castelul Malmaison care închide între zidurile sale o pagină din istoria Franţei, mai precis din viaţa lui Napoleon Bonaparte, s-au scris pe AFA numai două reviewuri în 2011, dintre care unul al lui Dorgo.

Situat în banlieul Rueil- Malmaison, se ajunge la el foarte uşor din diferite puncte ale Parisului, de ex de la Arcul de Triumf sunt 14 km şi mai multe căi de acces spre Rueil, sau cu metroul spre Grande Arche de la Defense şi autobuzul 258 cca 20 minute până la castel.

Istoric

Locul a fost menţionat pentru prima dată în 1244 cu denumirea de Mala Domus dar Malmaison apare atestat în sec XIV ca proprietate a unui sergent al lui Charles al VI- lea. Castelul probabil a fost construit mai târziu pentru că în 1737 a fost oferit spre închiriere.

În 1799 Josephine de Beauharnais l-a cumpărat cu 330000 fr. pe datorie şi a început o renovare foarte scumpă executată de arhitecţii Percier şi Fontaine îndrumaţi de ea care era o mare iubitoare şi cunoscătoare a artelor. Datoria a fost plătită de soţul ei generalul Napoleon Bonaparte cu care se căsătorise în 1796. Soţii Bonaparte au locuit împreună în castel între 1800-1804 deşi reşedinţa oficială era la palatul Tuilerie. În 1804 Napoleon şi Josephine au fost încoronaţi ca împăraţi în catedrala Notre Dame de papa Pius al VII-lea.

Josephine avea doi copii din prima căsătorie cu Alexandre Beauharnais ghilotinat în 1794 în timpul revoluţiei franceze. (copiii ei prin căsătorii au făcut parte din mai toate casele regale din Europa. Prin fiica ei Hortense, Josephine devine bunica împăratului Napoleon al III-lea iar fiica lui Eugen, (băiatul Josephinei), a devenit împărăteasa Braziliei)

Josephine marea dragoste a lui Napoleon Bonaparte

Deşi o iubea, Napoleon a divorţat de ea în 1809 pentru că nu-i putea da un fiu şi s-a căsătorit cu Marie Louise de Austria cu care, a avut un copil numit rege al Romei, mort la 21 de ani de tuberculoză.

Josephine a continuat să locuiască la Malmaison continuând să ducă o viaţă mondenă. A murit în 1814 la vârsta de 50 de ani. Relaţiile dintre cei doi foşti soţi au rămas amicale şi după divorţ, Napoleon făcându-i frecvente vizite şi dăruindu-i cu acte castelul şi o subvenţie consistentă de 5 milioane franci pe an. Dintre cei doi, Napoleon a iubit-o mai mult spunând de mai multe ori că a fost femeia vieţii lui. Când a auzit că a murit, nu a mâncat, nici n-a vorbit două zile.

În 1815 după înfrângerea de la Waterloo şi înainte de exilul în insula Sf. Elena, Napoleon s-a întors la Malmaison unde a locuit singur câteva luni. Pe patul de moarte în insula Sf. Elena, ultimele cuvinte ale împăratului au fost ˝Franţa, armata, Josephine˝.

După exilarea lui Napoleon, castelul a fost locuit de fiul Josephinei din prima căsătorie Eugen de Beauharnais, apoi a fost vândut.

Turul castelului Malmaison

În 1904 a fost donat statului care în anul următor a deschis Muzeul National al castelului Malmaison după ce a fost restaurat de celebrul arhitect Pierre Humbert.

Cuprinde apartamente private şi saloane oficiale, în care în mare parte se păstrează mobilierul original, tablouri de epocă, servicii de masă de porţelan, arme din războaiele napoleoniene.

- Biroul de lucru şi biblioteca lui Napoleon se găsesc într-o aripă a castelului şi cuprindea 4500 de cărţi. Plafonul bibliotecii este boltit şi deţine medalioane cu portretele lui Homer şi Voltaire şi două picturi mari cu Minerva şi Apollo. În birou mai este un glob pământesc cu două emisfere din cupru pictat cu stele şi planete care are în partea de jos un mic ceas. Biroul lui Napoleon era din lemn de mahon cu picioare sculptate şi având patru sertare secrete. Camera de lucru a fost decorată în 1800 de arhitecti celebri în vreme Percier şi Fontaine.

-Sala de consiliu are forma unui cort militar pe uşi fiind puse panoplii şi arme. Aici au fost ţinute 69 de consilii ale guvernului. Fotoliul împăratului este tapiţat cu ţesătură verde brodată. De jur împrejurul mesei de lucru sunt 10 scaune cu tapiterie roşie şi mânere aurite pentru miniştrii şi generali. Pe pereţi sunt două portrete de Gerard: mama lui Napoleon Letiţia Bonaparte şi Josephine de Beauharnais.

-Sufrageria are pe pereţi picturi cu opt dansatoare şi podeaua din marmură albă alternată cu neagră, în motive florale. Deasemeni în sufragerie este un lavabou de marmură albă pentru spălatul mâinilor. În sufragerie se se află o masă mare de mahon şi 14 scaune din care două distincte pentru Napoleon şi Josephine.

-Vestibulul mobilat este de trecere între sufragerie şi sala de biliard. Are câteva mese etajate ăn care se puneau platourile cu mâncare înainte de a fi servite în sufragerie.

-Sala de biliard este enormă cu o lungime de 34 m. Înafară de masa de biliard aici se găsesc sculpturi antice şi vase greceşti colecţionate de Josephine. Scaunele sculptate sunt acoperite cu tapiţerie roşie.

-Camera de aur are un şemineu de marmură albă oferit lui Napoleon de Papa Pius al VII-lea, o oglindă de cristal veneţian, tablouri cu tematică clasică, şase medalione care redau povestea lui Daphne şi Cloe şi şase scaune tapiţate cu catifea albastră brodată. Numărul mare de scaune din toate încăperile arată cât de vaste erau recepţiile oferite la Malmaison şi care au continuat şi după divorţul soţilor.

-Camera de muzică era dotată cu instrumente muzicale cu care artiştii invitaţi la castel îşi susţineau partiturile. Marea harpă de bronz aurit şi sidef a aparţinut Josephinei care cânta la ea.

- Apartamentul Josephinei se afla la etaj în partea de nord a castelului. În camera de dormit este un pat din lemn aurit cu baldachin, un secretaire pentru scris corespondenţă, două vase etrusce de mare valoare, o casetă pentru cosmetice şi o alta pentru bijuterii.

-Dressingul deţine încă toaletele împărătesei. Cele mai multe rochii erau din mătase sau catifea brodate cu fir de aur pe care, după ce le purta o dată le dăruia doamnelor de onoare sau subretelor. Într-un singur an comanda: 900 perechi de manusi, 550 pelerine, 500 perechi de pantofi, 136 de rochii.

- Colecţia personală a împăratului Napoleon constă din sabia din Campania din Egipt, masa Austerlitz comandată după Victoria de la Austerlitz şi care are pe tăblie chipul lui Napoleon înconjurat de 11 mareşali, bustri de bronz şi tablouri cum ar fi Napoleon traversând Alpii.

-Colecţia personală a împărătesei conţine vase se porţelan aurit, seturi de vase din China sau Egipt, ceasul de aur, lapis lazuli şi coral, bustul realizat în 1805 de Chinard

Grădina-parc de la Malmaison

După ce am terminat de vizitat castelul, ne-am odihnit pe o bancă. aşteptând trenuleţul care avea să ne plimbe prin domeniu. Plimbarea a durat jumătate de oră. Josephine s-a ocupat în timul liber de grădinărit. Ea avea ambiţia să facă la Malmaison cea mai frumoasă grădină de trandafiri din lume. A adus specii rare din insula ei natală Martinica şi din alte locuri din lume ajungând la 250 de soiuri de trandafiri. A populat parcul cu canguri, gazele, struţi, antilope care din păcate astăzi nu mai sunt, parcul devenind o imensă pajişte verde.

 

. Web, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=uewcWlohzPg


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Situat într-un parc splendid castelul Malmaison povesteşte o secvenţă din istoria Franţei sub Napoleon Bonaparte

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 29.05.20 11:58:31
Validat / Publicat: 29.05.20 13:52:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 564 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Castelul Malmaison
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.05.20 13:51:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[29.05.20 14:15:58]
»

@webmasterX:Mulţumesc  

doinafil
[29.05.20 22:25:23]
»

Acest castel - „casă rea” - în traducere, atât de frumos păstrat și azi, se pare că nu le-a adus un ghinion prea mare Josephinei și lui Napoleon,

​doar că au divorțat!    De ce, oare, nu i-au dat alt nume casteluilui?! (eu l-aș fi „reborezat”)

Eu aș fi schimbat numele lui, dar ei - se pare - că nu erau superstițioși!

Felicitări pentru review, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Parisului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074227094650269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1