ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Malmaison, castelul Josephinei Bonaparte

TIPĂREȘTE

Cine n-a auzit de Josephina de Beuharnais, prima sotie a lui Napoleon Bonaparte, un italian corsican care a invatat limba franceza de-abia la "liceu" si care nici macar nu stia sa scrie corect frantuzeste, ba mai vorbea si cu un accentuat accent insular, dar care avea in schimb sa devina unul dintre cei mai buni strategi militari ai lumii si cel mai iubit pamantean de catre poporul sau. "Dintre toate femeile ce-au trecut prin viata mea, pe Josephina am iubit-o cel mai mult" exclama adesea cel mai puternic om al vremii sale chiar daca acest iscusit conducator militar, cel mai puternic om al Europei anilor 1800, nu era foarte inalt, avea doar 1,65 m inaltime, exact atat cat avea si Nicolae Ceausescu. Dar asemanarile se opresc aici, sau ba nu! Se pare ca amandoi au fost niste genii ce se nasc doar "odata la 500 de ani!"

Geniul Hexagonului insa, spre deosebire de geniul Carpatilor si-a cucerit faima in lungi si grele campanii pe campul de lupta.

Josephina mai fusese casatorita inainte cu Alexandre Beauharnais, victima a Revolutiei franceze dela 1789, an cand odata cu caderea Bastiliei au cazut si multe capete incoronate sau innobilate.

Castelul Josephinei se afla in cartierul Rueil-Malmaison, un cartier select aflat in partea de Nord-Vest a Parisului, plin cu case cu etaj ce au si cate o curticica acoperita de cateva palme de gazon, multe flori intens colorate si cateva sezlonguri albe lasate parca vraiste, curticica care, aici, in acest oras aglomerat ce-a inceput sa creasca vertiginos si pe verticala, e un adevarat paradis. Castelul e numit "Malmaison" si se afla la aproximativ 12 km de centrul Parisului, pe domeniul Malmaison, ce se intinde pe o suprafata de 0, 61 km2.

Nu la mult timp dupa ce Napoleon este numit comandantul trupelor franceze pentru Italia, acesta o cere de sotie pe Josephina, casatoria fiind oficiata la 8 martie1799, in biroul notarial al familiei "de Beauharnais". In acea perioada sotii Bonaparte locuiau mai mult la castelul Malmaison, un castel mic dar elegant si odichisit cu mult bun gust. In spatele acestuia, o gradina tipic franceza, cu statui de marmura, cu multe flori, cu un bazin circular cu fantana arteziana, cu nuferi si multe alte plante acvatice, asigura un loc de recreere tinerilor casatoriti.

Astazi, o alee acoperita cu spartura de marmura te conduce la intrarea principala si in interiorul castelului, apoi o alta poarta frumos ornata cu doua obeliscuri in miniatura te scoate in gradina castelului. Amandoua pot fi vizitate. Josephina iubea florile si dorea ca gradina ei sa fie cea mai frumoasa din intreg Parisul. Pana la sfarsitul vietii, ea a reusit sa planteze peste 200 de plante exotice, arbusti si arbori adusi din inteaga lume. Astazi au mai ramas foarte putine plante... Se simte lipsa mainii unei femei iubitoare de frumoas si lipsa banilor unui imparat! Dupa ce Champolion a descifrat tablitele de la Roseta, aduse de savantii lui Napoleon din Egipt, a inceput in Franta, "Egiptomania", sau mai bine zis "Egiptofolia" si multe case nobiliare isi amenajau curtile folosind simboluri egiptene, precum cele doua obeliscuri de la castelul Malmaison. De fapt, se stie ca unul ceva mai mare si original, cu o superba tichie de aur a fost adus de soldatii lui Napoleon de la Luxor, din Egipt "ca prada de razboi" si instalat in Place de la Concorde.

Dar, sa intram in castel! In prima incapere, in asa zisa "sala de receptie" gasesti un scurt istoric al domeniului Malmaison, apoi o reproducere la scara mica a castelului si a domeniului. La cere poti apela si la un ghid, dar mai inatai trebuie sa astepti ca sa se formeze un grup de cel putin 10 persoane. Apoi apare sufrageria, unde sotii Bonaparte isi serveau ceaiul de dimineata insotit de faimoasele croasante cu ciocolata, apoi, o sala de biliard si alte jocuri de societate, o biblioteca, (locul preferat a lui Napoleon pentru detenta si meditatie, mai ales in preajma marilor sale batalii), o sala de recepetie cu multe, multe farfurii si tacamuri de aur (aflate sub sticla si "Bip-Bip"-uri, sonore, ca nu care cumva, cineva...), apoi urmeaza dormitoarele.

Josephina avea camera ei, Napoleon pe a lui. Patul Josephinei, flancat de o oglinda mare de Murano, probabil pentru a-si admira frumusetea si-n timp ce dormea, mi s-a parut ceva mai mare decat patul lui Napoleon, mic-mititel, dar care spre surprinderea mea si a tuturor celor prezenti, era croit, dupa parerea ghidului, pe masura celui ce dormea in el. In multe alte sali poti vedea obiecte personale ale Josephinei sau ale lui Napoleon, o colectie de sabii de lupta, ornice bogat impodobite cu aur sau argint, candelabre somptuoase, adevarate opere de arta, mobilier de mahon sau acaju, tablouri familiale sau individuale.

Vizitand acest castel mic, pe care-l parcurgi in mai putin de o ora si la care se ajunge cu autobusul pornind din statia Place de la Defence, oprire statia Rueil-Malmaison, intri parca imediat dupa ce i-ai trecut pragul intr-o alta lume. Intr-un trecut agitat, uneori stralucitor, alteori crud, apoi te lasi purtat de iubirea "coup de foudre" (dragoste la prima vedere) dintre cei doi soti, dar care, din pacate, va avea un sfarsit nedorit. Chiar dupa oficierea casatoriei, atat Josephina cat si Napoleon si-au pastrat vechii amanti, obicei care se pare ca la francezii acelori vremuri era un lucru normal iar la francezii de azi se mai pastreaza inca dictonul ca "o casnicie merge bine doar daca fiecare dintre parteneri ara cate un amant".

Dupa campania din Polonia, Napoleon avea s-o intalneasca pe Maria Walevska, care i-a daruit imparatului un fiu, iar mai apoi sa se casatoreasca "politic" cu arhiducesa Austriei, Maria-Luiza. Ajuns imparat si stapan al Europei, Napoleon se desparte de Josephina in 1809 dar nu si de Malmaison, unde revenea intre campaniile militare si mai ales dupa infrangerea din Rusia. Motivul despartirii? Nu, nicidecum desele infidelitati ale Josephinei din timpul lungilor sale campanii militare ci faptul ca Josephina n-a putut sa-i daruiasca lui Napoleon ceea ce-si dorea el cel mai mult pe lume - un fiu. Despartirea de Josephina, se pare ca nu i-a fost de bun augur, chiar daca cei doi au rams buni prieteni, iar Napoleon a continuat s-o viziteze pe Josephina la Malmaison, pana in anul 1814, cand aceasta s-a stins din viata.

Dupa o serie parca interminabila de victorii pe campul de lupta, ale carei urmari le mai puteti vedea si azi in Paris, admirand gigantica coloana de bronz din Place Vendome, numita si "coloana Austerlitz", ridicata de Napoleon in 1810 din brozul topit al tuturor tunurilor confiscate in aceasta mare batalie, la orizont se profilau insa campiile intinse si inghetate ale Rusiei si cele pline de noroi ale Belgiei si mai ales un satuc anonim, ce avea sa devina celebru in scurt timp, numit Waterloo.

Tocmai in anul in care Josephina se stigea din viata, in anul 1814, Napoleon suferea cea mai mare infrangere a vietii sale pe campiile inghetate ale Rusiei, la Borodino, o avancronica a Waterloo-ului.

Cam atat afli intr-o ora in acest castel parizian, devenit astazi muzeu.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 28.07.10 16:54:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Normandia, Bretania, Gironde, Vendeea, Paris
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3703 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P51 Portretul unui soldat necunoscut din armata lui Napoleon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4100 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Admin
[28.07.10 18:20:15]
»

Redenumit rubrica in "Castelele Parisului", in speranta ca vom mai putea aduna aici si recomandari pe acest subiect

kmy
[28.07.10 18:34:39]
»

foarte frumos prezentat acest castel.

dorgoAUTOR REVIEW
[28.07.10 19:02:38]
»

Am uitat esentialul - pret de intrare pentru adulti 5 euro, copiii sub 18 ani, au acces gratuit, iar ca si in alte cazuri (Orsay, Luvru), in prima duminica din fiecare luna accesul e gratuit pt toata lumea.

Program zilnic 10-12, 30 apoi e pauza de masa si se deschide din nou intre 14-17, 45, program aproape identic cu cel al Lacului Ursu din Sovata unde intre 13 si 15 este pauza de "pus lantul la intraea in lac". Puteti ajunge acolo cel mai usor cu masina proprie pe Route Nationale 13.

Pornirea spre castel se face din "Place de la Defence", unde este o mica autogara ce te duce direct sau RER linia A de la "Grande Arche de la Defence", si acolo intrebi la ghiseul "INFO" unde cobori si iei apoi autobusulnr. 258, cobori la statia "Le chateau" (varianta mai complicata). Metroul nu merge pana la castel.

In zona exista un Ibis Hotel Rueil Malmaison, un Suite Novotel Paris Rueil Hotel - cam scumpe!!! si un Etap Hotel Rueil Malmaison - mai ieftin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
recul*
[28.07.10 19:15:23]
»

bun review! cu specificatia totusi ca celebrul obelisc din Place de la Concorde nu are prea multe legaturi cu Napoleon si soldatii lui, a fost adus in Franta in 1833 dupa ce a fost donat statului francez de catre viceregele Egiptului si dupa o calatorie de aproape 4 ani numai pe apa. ar mai fi de spus ca tichia aurie in forma de piramida a fost adaugata ulterior.

in alta ordine de idei, ce legatura este intre Napoleon, un mare imparat recunoscut penrtu inteligenta si geniul sau si dictatorul comunist carpatin al carui nume nici nu trebuie rostit, este o mare dilema pentru mine. sper ca o fost doar o ironie pe care eu nu am sesizat-o.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[28.07.10 20:44:29]
»

Da, este o gluma, sigur! Si nu se pot compara cei doi. Au trait in epoci diferite. Ceusescu se considera un geniu care se naste doar odata la 500 de ani (spre fericirea noastra! dar geniul se nascuse deja la Ajaccio), nestiind ca un om ca Napoleon,( cu toate ca avea si Napoleon bube in cap, ca avea destule, doar numai prin faptul ca si el era un dictator si inca unul ce visa un imperiu cladit pe forta ghiulelei si a sabiei) deci... nestiind ca acest apelativ cu cei 500 de ani i se potrivea mai degraba unui om ambitios care dicta la 3 secretare succesiv, trecand dintr-o camera intr-alta, le dicta sute de legi pentru reorganizarea Frantei moderne pe care o admiram noi azi si care a ajuns al doilea vagon al Europei dupa locomotiva numita Germania, om care a lasat umanitatii codul civil pe care-l folosim noi inca si azi. Asta e partea buna a lui Napoleon I, care impreuna cu varul sau, Napoleon III si au construit multe minunatii in Paris, lucruri ce au ramas iar Franta e mereu pe locul intai la turism. Nu!, geniul din Carpati a fost depasit cu mult de un om care s-a nascut intr-o biata insula italiana apoi franceza dar cam separatista si care la nastere nici macar nu cunostea franceza. Ceuasescu vorbea greu si romaneste.

Adeseori singura sursa a mea de documentare e numai memoria. Sincer, nu stiam de transportul din 1833,oare de ce le-a dat viceregele Obeliscul?

Vad la Discovery un om de stiinta egiptean care se tot lupta pentru tara lui (si cu morile de vant) ca sa-si recupereze valorile "imprumutate definitiv" de prin mormintele faraonilor si nu numai. A recuperat deja o mumie de la British Museum, bravo lui! dar in nici un caz toate artefactele trimise de Mr.Carter la Londra sub escorta cand a deschis mormantul lui Tutankamon. Acel om revendica si Obeliscul din Paris si ma intreb de ce? Eu sunt curios sa stiu daca exista vreun act de "donatie", de "predare-primire" a viceregelui fata de cei ce-au condus tara dupa Napoleon, adica, catre familia Burbonilor ce-a urmat caderii imperiului napoleonian.

E ca si cand noi,romanii, le-am face cadou francezilor Moldovita sau Sucevita ca si-asa avem destule manastiri. Poate si rusii vor zice ca tezaurul si comoara dacica le-am facut-o cadou!

Eu cred ca viceregele le-a dat francezilor obeliscul in cadou si le-a spus... "Uite care-i treaba fratilor, va mai dau un singur lucru, e maaare, e vorba de un obelisc, ca tot am doua, si cu asta basta, sa nu va mai vad pe-aici!...va platesc eu si biletele de drum!"

Dar uite, vremea trece cu filozofii, mai bine mai scriem inca un review!

cu stima

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, kmy, recul*
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Parisului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058815002441406 sec
    ecranul dvs: 1 x 1