ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 21.09.15
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 11 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O mica parte din crestinism - Casa Fecioarei Maria

TIPĂREȘTE

Casa Maicii Domnului, aflata intr-un frumos parc localizat intre Efes si Selcuk, este socotita, conform traditiei locului, drept locul in care Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani ai vietii pamantesti. Locul, inconjurat de un brau gros de plante si pomi, este considerat sfant atat de crestini cat si de musulmani. Linistea asezarii nu poate fi tulburata nici macar de multimile de pelerini ce vin zilnic aici pentru inchinare.

Conform traditiei crestine, Maica Domnului a fost adusa in Efes de catre Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp dupa Invierea din morti a Domnului Hristos, aici urmand a locui pana la Adormirea ei.

Sfantul Apostol Ioan este cel caruia Hristos, aflat pe Cruce ii zice sa aiba grija de Maica Sa. In aceasta privinta, Sfanta Scriptura marturiseste urmatoarele: "Iar Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine. " (Ioan 19,26-27).

Pe langa aceasta marturie biblica, traditia conform careia aceasta casa a gazduit-o pe Maica Domnului in ultimii ei ani de viata pamanteasca, se mai bazeaza si pe datele istorice conform carora Sfantul Apostol Ioan a venit in Efes, dupa evenimentele din Ierusalim.

Arheologii care s-au ocupat cu cercetarea cladirii si a locului au ajuns la concluzia ca incaperea cinstita drept "Casa Fecioarei Maria" dateaza in mare parte din secolele VI-VII. Dar, spre intarirea traditiei amintite mai sus, acestia au descoperit faptul ca fundatiile casei au o origine mult mai veche - posibilitatea ca acestea sa apartina secolului I fiind foarte mare.

Locul acesta a fost cinstit de catre crestini inca din vechime, insa istoria recenta aminteste drept re-descoperire a lui un moment neobisnuit. Astfel, in anul 1912, Anne Catherine Emmerich, o maica de de la o manastire din Germania, care nu si-a parasit niciodata chilia, a descris in detaliu locul si imprejurimile.

Maica Emmerich, imobilizata la pat, a intrat in transa, pe maini aparandu-i semnele cuielor iar in minte venindu-i viziuni in care Fecioara Maria, impreuna cu Apostolul Ioan, a plecat dinspre Ierusalim spre Efes. Ea a descris Casa Mariei cu lux de amanunte - tot ceea ce a spus a fost consemnat in scris de catre scriitorul Brentano, aflat langa patul acesteia.

Maica Emmerich a descris Casa drept o cladire rectangulara din piatra, zidita special de catre Apostolul Ioan pentru Fecioara Maria. Camera a fost dotata cu o vatra si cu o absida - peretele acesteia fiind rotunjit. Camera a doua, lipita de cea cu absida, este considerata a fi fost locul in care Fecioara Maria dormea. Aceasta a doua camera era strabatuta intr-o laterala de un izvor.

Pe langa detaliile de ahitectura, maica a mai spus si faptul ca Maica Domnului a adormit la varsta de 64 de ani, fiind mai apoi inmormantata intr-o pestera din apropierea casei in care si-a petrecut ultimii ani. In momentul in care sicriul acesteia a fost deschis, la scurt timp dupa, acesta a fost gasit gol. In acel moment, casa a fost transformata in capela.

La cativa ani dupa viziunile maicii Emmerich, clericul francez Gouyet a citit insemnarile lui Brentano in legatura cu viziunile maicii. Din curiozitate sau convins de realitatea descrierilor, acesta a plecat intr-o calatorie spre Efes, cu scopul de a gasi Casa Fecioarei Maria.

Gouyet a gasit o casa identica cu cea din descrierile pe care ajunsese sa le citeasca. Imediat ce a vazut aceasta, el a trimis o scrisoare episcopilor din Paris si Roma, insa raspunsul nu a fost unul pe masura asteptarilor.

La data de 27 iunie 1891, doi preoti ai ordinului Sfantul Lazar si doua oficialitati catolice au fost trimisi in Efes pentru a cerceta locul cu pricina. Acestia au gasit aici o mica capela ajunsa in ruina. Capela detinea inca o statuie afectata de timp a Fecioarei Maria.

Acestia s-au intors la Izmir cu raportul realizat in privinta locului. Dupa acestia au mai fost trimisi si alti preoti si cercetatori.

Pana in anul 1892 Casa Fecioarei Maria a fost una dintre destinatiile pelerinajelor catolice. Casa si capela au fost restaurate in anul 1897, an in care a fost ridicat si un adapost pentru pelerini.

Locul a fost vizitat ulterior si de catre papii Paul al VI-lea si Ioan Paul al II-lea, care au confirmat valoarea locului ca destinatie de pelerinaj. La data de 29 noiembrie 2006, papa Benedict al XVI-lea a slujit aici Sfanta Liturghie.

Casa Maicii Domnului din Efes este un loc cinstit atat de catre crestini cat si de catre musulmani. Musulmanii cinstesc acest loc deoarece si ei cred in Nasterea lui Hristos dintr-o Fecioara. Ei o cinstesc pe Fecioara Maria ca pe mama profetului Iisus.

Locul se afla si acum in grija calugarilor ordinului Sfantului Lazar. Parintii slujesc zilnic Sfanta Liturghie in interiorul capelei. Doua maici din localitate citesc zilnic slujbele de la strana.

Micuta cladire din piatra in forma de T consta in doua camera - prima camera, care este considerata a fi fost dormitorul, se afla in dreapta, iar a doua camera, in care se afla si capela, este asezata in partea stanga


[fb]
---
Trimis de mosu67 in 21.09.15 19:28:19
Validat / Publicat: 27.09.15 10:32:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1844 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mosu67); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Locul unde se botezau cei care treceau la crestinism. Este asa de mare deoarece se botezau mai multi deodata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.09.15 20:14:27]
»

@mosu67 - hmmm...

pe de o parte, apreciez bunele intenţii în a "dărui" comunităţii, celor interesaţi un articol cât mai "rotund", cât mai util, mai bogat în informaţiii - şi nu doar nişte fotografii, neataşate niciunui articol. Ştim că pentru mulţi nu e uşor să se-"ntindă la scris", din lipsă de timp, inspiraţie etc.

Totuşi... Hmmm... Folosirea unor informaţii obţinute prin documentare este binevenită, acest lucru îmbunătăţind textele publicate. Însă această practică trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale (şi morale! la urma urmei) în domeniu.

Eşti utilizator nou-înscris şi poate nu eşti familiarizat cu seriozitatea — câteodată extremă :-) — cu care ne străduim să aplicăm aceste cerinţe legale & morale - de exemplu pe cele referitoare la "împrumutarea" unor texte aparţinând unor alţi autori, fără a preciza sursa.

Punctul 8 din Regulament prevede că

Folosirea unor informații obținute prin documentare din terțe surse (cărți, broșuri, pliante, internet) este permisa doar cu condiția ca textele in cauza sa fie distinct delimitate (prin ghilimele, formatare diferita etc) iar sursa informației sa fie explicit menționată in review.
De asemenea, normal ar fi ca ponderea informației obținute prin documentare sa nu depășească contribuția proprie (impresii si recomandări subiective ale autorului).

Cum am zis, eşti user nou şi aş putea înţelege uşor că nu ai fi avut timp să "asimilezi" încă Regulamentul (unul destul de "stufos", recunosc).

-

Având în vedere toate cele de mai sus: te-aş invita să reconsideri / editezi textul de mai sus, incluzând eventual (şi) impresii personale. Eventualele texte "împrumutate" trebuie delimitate (prin ghilimele, de exemplu), iar sursa sau sursele e bine să fie menţionate

Poţi folosi linkul EDIT IMPRESII

--

Dialogul — sau monologul , funcţie de caz — de mai sus, considerat "auxiliar", va fi şters înainet de publicarea articolului

webmaster
[21.09.15 20:17:00]
»

Anunţă-ne te rog când ai terminat, scriind un ecou, aici -- pentru a putea şti că putem publica articolul

Admin
[27.09.15 10:29:02]
»

Offf... Până la urmă a rămas monolog mai sus...

-

Fiind utilizator nou-înscris, e evident că încălcarea Regulamentului a fost făcută din necunoaştere / superficialitate; neputând fi bănuit - ca în multe alte cazuri şi cam...româneşte, aş observa :-) - că ar fi încercat să adune fraudulos "aprecieri", singura motivaţie plauzibilă a "ilegalităţii" săvârşite este că a încercat să dăruiască ceva util, aşa cum s-a priceput, comunităţii.

Apreciez acest lucru şi, ca încurajare, vom publica articolul, prin excepţie de la Regualment (îl asigur însă că va fi singura, în cazul lui). Fără PMA_STD ("votul saitului"), evident — articolul poate fi votat doar simbolic, cu +/- 1PMA

Voi păstra deasemenea şi ecourile auxiliare, tot prin excepţie.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[30.09.15 05:17:33]
»

@Admin: O fi user nou si inca nefamiliarizat cu site-ul, dar deja a "recidivat" existand un alt articol despre obiective din zona Efes croit pe acelasi calapod din care in afara pozelor personale nu am descoperit nimic propriu, nici macar pretul parcarii sau al intrarii la obiectivele mentionate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mosu67, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Fecioarei Maria (Meryem Ana):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040925979614258 sec
    ecranul dvs: 1 x 1