ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 16.09.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 3 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Căldura casei bunicilor

TIPĂREȘTE

Am fost la "Casa cu zorele" acum vreo 2 ani şi m-am decis să scriu aceste cuvinte abia acum pentru că am participat, vrând-nevrînd, la o discuţie vis-a-vis de profesionalism şi mijloace în turismul românesc.

În primul rând oamenii

Oamenii, adică doi, sunt familia Ghiţă. Oameni cu o lungă expertiză în turism: doamna Ghiţă a lucrat într-o bancă, domnul Ghiţă a fost inginer de aviaţie.

Desigur, locul

Locul este în mijlocul unei zone turistice foarte cunoscute şi des vizată de turistul român, celebrul sat Criţ, judeţul Braşov, cam prin mijlocul satului, pe-aproape de biserică, parcă.

Şi clădirile sunt importante

Familia Ghiţă a ales să-şi construiască afacerea într-o veche casă săsească, aprig pregătită pentru vânzare de proprietar. Nepricepîndu-se, au solicitat proprietarului să înlăture toate ingredientele cheie ale unui stabiliment propriu turismului românesc: geamurile termopan, tabla Lindab, aleile frumos betonate, etc. şi au făcut încă un pas spre faliment înlocuindu-le cu vechi ferestre de lemn, ţiglă veche recuperată de la casele abandonate din zonă şi alei din pietre de râu.

Mai mult, în loc de frumoasa gresie şi faianţă de la Dedeman, doamna a ales să muncească, să picteze faianţa şi să o ardă în cuptorul propriu. În loc de o curte frumos pavată cu beton, au ales să lase bătătura casei ţărăneşti aşa cum o părăsise sasul Johann cu 50 de ani în urmă. În loc de piscină, grătar, mese de ping pong, proprietarii, în necunoaşterea lor, au ales să ofere turiştilor o grădină de zarzavat.

Cel mai important lucru, mâncarea

După lungul şir de erori, evident, nici cu mîncarea nu prea au nimerit-o. La micul dejun la ei nu găseşti chestiile de bază: salamurile şi cărnurile de supermarket, caşcavalul, cafeaua la expresor care fac onoare oricărui stabiliment onorabil de la noi. Ei ofereau doar pâine de la brutăria din sat, brânză şi lapte de pe la ţăranii din zonă, legume proaspete din grădina susmenţionată şi tot de-astea. Despre băutură, ce să mai zic, slab de tot: vin adus de domnul Ghiţă de la un prieten de-al său din zonă şi o eternă ţuică galbenă.

În plus, în loc să aducă un bucătar cu experienţă, din cei care au gătit pe litoral, doamna Ghiţă a ales să gătească personal! Credeţi că face gordon bleu, şatobrian sau piţa? Aiurea, nu face decât mâncare ca la mama acasă.

Camerele au continuat lunga serie de erori. Lipsesc ingredientele de bază: televizorul, televizorul şi televizorul. Nu au calorifere de aluminiu şi nu au lenjerie bună din plastic. În locul ei au pus nişte cearceafuri şi feţe de pernă cu nişte broderii ciudate, care se vede de la o poştă că sunt făcute manual şi nu vin din China. Mobila e veche, ţărănească, din lemn, adunată de pe ici, de colo. Nu au auzit de frumoasa mobilă de PAL, acoperită de un minunat plastic în atîtea culori.

In plus nu au vrut să facă mai mult de patru camere, deşi în curte aveau loc să mai facă vreo zece.

Entertainment Zero!!!

Nu bar, nu discotecă, nu muzică la modă în camera unde se serveşte masa, nimic.

În loc de asta sfaturi să mergi să vezi satele din jur, bisericile fortificate, prostii de-astea.

Aţi citit mai sus reţeta infailibilă a falimentului în turismul românesc.

Norocul lor este că în ţara asta au mai rămas nişte dubioşi cărora lucrurile astea le plac şi care-i mai vizitează din când în când. Ba, mai mult, a mai venit unu' Charles, un fel de prinţ (dar slab de tot, nu al manelelor, nu al Strehaiei sau Dorohoiului) şi care face acelaşi lucru ca ei în satul vecin, Viscri.

Sunt onorat că fac parte din această tagmă şi sunt onorat că i-am cunoscut, trecându-le pragul. Sper să repet de câte ori am ocazia experienţa de vis pe care am avut-o: rememorarea culorilor, mirosurilor şi zgomotelor casei bunicilor.

PS

Nici nu prea se pricep la afaceri: noi am stat trei zile, am băut în fiecare zi o sticlă-două din vinul domnului Ghiţă şi câte un şip din ţuica aia galbenă şi la urmă ne-a cerut 5 lei pentru toate astea.


[fb]
---
Trimis de arianmares in 11.08.12 20:54:37
Validat / Publicat: 11.08.12 22:08:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arianmares); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.08.12 22:08:16]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Casa cu zorele [Crit]" (deja existenta pe site)

Paty
[11.08.12 22:47:11]
»

Frumos povestit. Pe mine, una, m-ati convins. Initial citisem mai pe diagonala si nu intelegeam de ce nu "se pupa" notele cu comentariile. Abia apoi am inteles ideea. Sper ca, daca ajung cumva pe aici, proprietarii sa aprecieze umorul povestirii, pentru ca, zau, e absolut savuros.

Felicitari! Si proprietarilor, pentru ca, din cate povestiti, le merita din plin!

--

Aaaaaa, tocmai voiam sa ies si am remarcat cine este autorul review-ului! Nu va urmaresc, pe cuvant! A fost chiar o intamplare. Presupun ca introducerea ar fi trebuit sa-mi dea putin de gandit. Sa inteleg ca acesta este unul dintre locurile despre care spuneati? Tot respectul!

Revin cat de curand si cu un raspuns in partea cealalta.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h*
[12.08.12 07:12:34]
»

cu Litoralul nu avem sansa sa "iesim in fata" insa cu asa ceva da, asta cauta turisti straini,

rememorarea culorilor, mirosurilor şi zgomotelor casei bunicilor

in vestul Europei este extrem de rar!

bog68
[12.08.12 08:06:50]
»

... Și simplitatea avea culoarea cerului și mirosea a copilărie...

Felicitări pentru impresii și trăirea acelor clipe!

Gabise
[12.08.12 10:00:27]
»

Aceste pensiuni ar trebui sprijinite si sa beneficieze de fonduri nu atâtea altele care au toate dotările pe fonduri nerambursabile si de fapt sunt case de vacanta pentru proprietari si prietenii lor.

arianmaresAUTOR REVIEW
[12.08.12 16:21:06]
»

@Gabise: Îngrozitor este că ar fi foarte simplu!

Iată de ce: sunt zeci, dacă nu sute de vechi case săseşti abandonate! Un turism de masă rural ar determina readucerea la viaţă a acestor case, superbe, dar şi a multor vechi tradiţii şi ocupaţii ţărăneşti. În satul Viscri unde prinţul Charles cumpără, renovează şi repune în circuitul turistic aceste case s-au retrezit la viaţă ocupaţii de mult uitate: brutăritul, potcovăritul, mâncarea bună ardelenească, agricultura tradiţională.

Dacă un om poate face asta, gândiţi-vă ce ar putea face un stat.

Cu preţul unei telecabine udresciene s-ar fi făcut sute de astfel de locaţii. Aşa avem telecabine aşa cum au toate ţările ce ştiu să facă turism la un nivel înalt şi habar nu avem să le folosim eficient dar dăm cu piciorul la şansa de a avea ceva ce nu mai are nimeni.

Noi românii avem acest respect istoric pentru tot ce e nemţesc şi ne dorim adesea să fim un pic mai nemţi.

Am avut nemţi în ţară, istoria i-a alungat, putem să îi aducem înapoi.

Ar fi atât de simplu...

Gabise
[12.08.12 17:20:06]
»

@arianmares: Mare dreptate aveți! Nu vreau sa fiu Off- topic insa si eu am multe exemple de oameni care ar putea salva ceea ce a mai rămas din tradițiile noastre dar... nu primesc decât piedici si amenzi. Intr- un sat cu tradiție in olarit a mai rămas o femeie in varsta care se chinuie cum poate sa păstreze traditia. Vin turiști la pesteri in zona si rămân fascinati de ce face femeia cu unelte vechi, mostenite de la tatăl ei.

La ieșirea din Pestera Ursilor sunt femei cu placinte si branzoici făcute acasă pe care vand cu 3 lei. Am văzut in vara turiști nemti care după ce au gustat inițial neincrezatori, au luat la pachet cam tot ce aveau 2 femei pe masa.

Sunt sigura ca sunt multe astfel de exemple dar nu știu cum ar putea cei care au puterea sa facă ceva sa fie motivati sa o facă.

Daca nu e in interesul personal al cuiva se pare ca nu se poate, deși vorba dumneavoastră... Ar fi atât de simplu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
arianmares, bog68, Gabise, Paty
Alte impresii din această RUBRICĂCasa cu zorele [Criț]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046201944351196 sec
    ecranul dvs: 1 x 1