ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mândrie şi nobleţe - Kaliakra

TIPĂREȘTE

Ce m-a făcut să vizitez ţara vecină şi prietenă? Balcic-ul (vezi impresii), impresiile de pe site a fâşiei de pământ Kaliakra şi... oferta irezistibilă a colegei @maria55! :)

După un sejur perfect în Sunny Beach (vezi impresii) am hotărât să vizităm pe drumul de întoarcere aceste locaţii cu parfum de istorie.

Traseul:

Nu este greu de ajuns dacă eşti atent la indicatoare!

Fireşte, nu-i cazul meu! :)

Din Balcic până-n Capul Kaliakra sunt 35 de kilometri pe care îi parcurgi în mai puţin de o jumătate de oră. Am trecut pe lângă orăşelele Kavarna şi Balgarevo - loc unde am oprit lângă un magazin pentru a întreba dacă acesta-i sigur drumul. Acolo am întâlnit trei femei mai în vârstă din partea locului care se uitau la mine ca acul de la busolă ce arăta nordul!

Văzându-mă că mă fâstâceam, când în limba saxonă, când într-o slavă învăţată în anii de gimnaziu, m-au întrebat în cel mai pur grai românesc: ,,Observ că aveţi maşina cu numere româneşti! De ce nu vorbiţi în româneşte?´´ M-am înroşit până în vârful urechilor, amintindu-mi de profesorul de istorie care ne învăţa despre cedarea Cadrilaterului.

Puţină istorie românească asupra regiunii:

Pentru o scurtă perioadă de 27 de ani, în urma Războiului Balcanic din 1913, o parte din Dobrogea de Sud i-a revenit României, cunoscut drept, Cadrilater.

Astfel, dintr-o populaţie preponderent bulgară, dar şi cu minorităţi turceşti şi greceşti, autorităţile vremii au echilibrat balanţa demografică, construind pentru românii nou-veniţi, şcoli şi lăcaşe de cult.

Cu toate concesiile economice, la presiunile Germaniei naziste, în anul 1940 - unul dintre cei mai dezastroşi ani în istoria ţării noastre - Regele Carol a fost obligat să semneze acorduri de scindare a teritoriilor, precum Transilvania de Nord (dată Ungariei) şi Dobrogea de Sud (anexată Bulgariei).

În acest nou context geopolitic, acordul dintre Germania şi România este ilustrativ pentru o înţelegere dintre o mare putere şi un stat nevoit să devină clientelar.

Este o lecţie pe care ar trebui să o înveţe şi actualii conducători ai ţării!

În paranteză fie spus, în ziua de 27 iunie 1940, Uniunea Sovietică a somat guvernul României să cedeze imediat Basarabia şi Bucovina de Nord. Cinci zile mai târziu, aceste evenimente crude avea să ducă la părăsirea tronului de către Carol al II-lea.

Ghidat de parcul ,,pădurilor eoliene´´, am ajuns fără alte emoţii într-o parcare relativ generoasă, plină cu maşini înmatriculate la noi. Mă rog, existau vreo două-trei şi cu număr bulgăresc, dar tot conaţionali de-ai noştrii le conduceau.

Ne-am parcat lângă o statuie imensă pe al cărui piedestal este aşezat cu un ochean în mâna dreaptă, amiralul rus Fiodor Fiodorovich Ushakov, care în iulie 1791 a nimicit flota imperiului otoman şi a pus capăt războiului ruso-turc. A fost cel mai bun strateg al flotei ţariste, având un bilanţ de 43 de bătălii navale din care nu a pierdut nici una, mai mult de atât, sub comanda sa nu s-a pierdut nici măcar o singură navă.

În spatele figurii alegorice se află o construcţie în formă semi-circulară susţinută de opt stâlpi fără capiteluri sau alte decoraţiuni, legaţi simplu între ei prin grinzi ce asigură rezistenţa construcţiei, având în total 18 clopote ce stau atârnate în bătaia brizei.

În liniştea serafică, la un moment dat am auzit clipocitul apei şi imediat am observat, preţ de câteva secunde, silueta unui delfin jucăuş de mărime medie ce explora marginile formaţiunilor calcaroase. Momentul de contemplare a fost reîntregit de apa ireral de limpede! Cum să existe un astfel de loc în Marea Neagră? Ei bine, cred că este singurul loc în care... îţi vine să mergi pe ea! :)

Cu toate că citisem că se percepe o taxă de intrare (6 leva), am avut privilegiul de a parcurge ruinele oraşului medieval... moca.

Am întâlnit în drumul nostru câteva tarabe cu suveniruri ce dădeau o pată de culoare printre buruienile şi praful fin de pe drum. Cu ultimii leva am achiziţionat un magnetuţ ce stă şi acu´ aninat pe frontispiciul frigiderului.

Lăsată în paragină, abia se observă un simbol al creştinătăţii al acestei fortificaţii. Biserica medievală de 9 metri lungime / 5 metri lăţime, loc de reculegere a comunităţii zonale ce include şi secolul al XIV-lea a fost lăsată de izbelişte. Ce n-au reuşit otomanii, vicisitudinile vremii şi nepăsarea balcanică au contribuit la distrugerea acestui loc.

Veţi trece pe lângă ruine ce vizează aprovizionarea cu apă, ziduri de apărare - odinioară loc de rezistenţă în calea cotropitorilor, în zilele noastre invadate de plante ce cresc pe ele... slobode.

Din tot ce a fost, printr-un miracol a rămas poarta de acces a cetăţii din secolul al IV-lea. În forma sa cea mai simplă de arcadă romanică, n-are inscripţii comemorative sau vreun blazon, doar două ferestre verticale amintesc de rolul său de pavăză.

Aleea pietruită te conduce spre un restaurant ce te îmbie cu delicatese din mare, dar şi cu un berbecuţ făcut la proţap.

Cu stoicism am refuzat ofertele, deşi ospitalitatea bulgară ne-a oferit câte o mică gustare (gratis, de asemenea) şi am poposit într-o mică cavernă ce adăposteşte Muzeul Kaliakra. Prea multe nu sunt de văzut. Câteva piese arheologice, monede, vase din lut şi istoria succintă a zonei.

În mai toate articolele mele am strecurat o povestioară din folclorul zonal. În cazul de faţă, localnicii se mândresc cu două asemenea legende miraculoase :

Legende:

Poarta celor 40 de fecioare simbolizează o legendă care este atât de frumoasă, încât nu mai contează dacă este adevărată.

Se spune că pentru a nu fi capturate de turci, 40 de fete au preferat să coboare în condiţii care întrec orice închipuire de pe stânci, în loc să ajungă în robie sau în haremul acestora. Chiar dacă Sfânta Carte nu condamnă în vreun fel acest procedeu, din imaginile sculptate cu migală al obeliscului dedicat acestora, observăm cum eroinele cu forme voluptoase perfecte şi-au legat părul una de alta, coborând pe suprafeţele abrupte ale promontoriului. Credinţa le-a ajutat să scape, ascunzându-se în multitudinea grotelor, iar la adăpostul întunericului intrau în cetate hărţuindu-i pe cotropitorii păgâni.

Un alt eveniment mitic îl evocă pe Sfântul Nicolae fugind din calea otomanilor până când s-a terminat pământul. Atunci Dumnezeu l-a salvat prelungind ţărmul acesta curat, legendă ce se vrea ca o explicaţie acestei apariţii curioase în formă de peninsulă.

În zilele noastre există o capelă modestă săpată în stâncă ce are inscripţionat abia vizibil, numele sfântului ce-i ocroteşte pe marinari şi pescari.

După ce treceţi de o staţie de radioalocație radiolocaţie aşezată pe o biută, o nouă perspectivă asupra frumuseţii acestui loc vi se arată. Un loc de belvedere aşezat lângă capela mai sus amintită, vă oferă imortalizarea grotelor situate la distanţă şi scări ce duc spre ele, deschiderea unui orizont cu cele mai limpezi ape din Marea Neagră şi odată ce veţi ajunge aici, sentimentul că v-aţi deconectat de tot stres-ul cotidian.

Vacanţe frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 26.10.15 18:44:21
Validat / Publicat: 26.10.15 20:25:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3119 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Statuia amiralul rus Fiodor Fiodorovich Ushakov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 84099 PMA (din 73 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster69
[26.10.15 19:35:48]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[26.10.15 20:02:09]
»

@webmaster69 - Ok, web! Seară frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
puiutea
[26.10.15 21:19:25]
»

Am văzut Capul Kaliakra, dar din altă poziție! Efectuând stagiul militar la marină, la Mangalia, am ieșit cu nava în larg, având ca punct terminus Capul Kaliakra. De pe uscat l-am văzut mulțumită interesantului dvs. reviev! La fel de frumoase sunt și pozele! Multă sănătete!

irinad
[26.10.15 21:52:36]
»

@Marian Preda - Am avut şi eu plăcerea să văd Kaliakra în vara ce tocmai a trecut şi recunosc cu mâna pe inimă că m-a impresionat mult. Deşi am avut parte de o ploaie zdravănă în timp ce vizitam, care ne-a îngreunat deplasarea pe-acolo, nimic nu ne-a făcut să renunţăm la planul de a cerceta amănunţit fosta cetate. Însă pozele făcute "pe soare" fac diferenţa!

Vacanţe plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[27.10.15 04:31:21]
»

Vreau si eu acolo a exclamat Ema! Asa ca Dan se va ocupa cadva de punerea in practica a doleantelor doamnei. Adevarul e ca vreau si eu.

iulianic
[27.10.15 09:14:34]
»

@Dan&Ema - Da, da, mergeţi la Cap Kaliakra! Este un loc superb şi, în plus, este atât de aproape de litoralul nostru. Dacă veţi alege luna iunie (eu am fost chiar la începutul lunii) veţi găsi câmpurile îmbrăcate într-un verde mai proaspăt şi împânzite de mii de maci înfloriţi. Iar dacă veţi avea norocul unei zile senine, cu un cer curat, vă veţi bucura privirile (şi aparatele foto) cu culori superbe atât în văzduh, cât şi pe pământ şi-n apa mării.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.10.15 10:50:55]
»

@puiutea -

Sper ca în timpul stagiului dumneavoastră aceasta să fie cea mai frumoasă amintire! Am prestat armata ca fiind locator, aşa că, îl rog pe webmaster să modifice greşeala comisă în text. Spre ruşinea mea, merit votul negativ din partea lui @Dragoş care mi-a dat peste lăbuţe!

Mulţumesc! Toate cele bune!

@irinad -

Mă crezi că pozele le-am realizat... orbeşte?

Cu o zi înainte am trântit uşor aparatul de fotografiat, astfel că mi-am deteriorat display-ul. Pozele inserate articolului sunt la... ,,mare ghici´´.

Mulţumesc! O zi frumoasă, alături de cei dragi!

Dan&Ema -

Păi, are dreptate doamna, zău! Din Vama Veche ai aproximativ 60 de kilometri până la cel mai frumos cap al Mării Negre.

Mulţumesc! Vacanţă frumoasă!

@iulianic;

Vă mulţumesc pentru vizită şi frumoasa descriere!

Cine sunt eu să vă contrazic?!

Călătorii cât mai frumoase şi binecuvântate!

maria55 †
[27.10.15 11:50:17]
»

@Marian Preda: dragul și bunul meu coleg, scrierile și descrierile tale, au mereu un farmec aparte! Am călcat pe urmele voastre anul acesta, tot Sunny Beach, tot Sun Palace! Tot fff bine! Cât despre Cap Kaliakra, da, e atât de simplu de ajuns încât recomand tuturor o escapada atunci când sunt în vacanta pe litoral! Mai ales că în drumul lor întâlnesc și doua locații bune:Rata Sălbatică de la Ezerets și Dalboka, unități despre care se știe ce și cu ce se mănâncă!!! ♡

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.10.15 13:13:23]
»

@maria55 -

Măriuca mea dragă, ... mulţumesc! Mă înclin în faţa unui om deosebit cu suflet drag, un dar al comunităţii AFA-iste ce vă poate umple clipele cu bucurie...

Din păcate, despre rata Sălbatică de la Ezerets şi Dalboka am aflat ulterior, motiv de a mai face o escapadă! Eventual, împreună...

Ai grijă de tine! Sănătate pentru noi speranţe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster69
[27.10.15 18:31:49]
»

@Marian Preda -

Am prestat armata ca fiind locator, aşa că, îl rog pe webmaster să modifice greşeala comisă în text.

Corectat radioalocația.

Altă dată, trimite o sesizare. Astfel de rugăminți, strecurate într-un ecou adresat unui coleg de site, au mari șanse să treacă neobservate.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[27.10.15 18:55:35]
»

@webmaster69 -

Mulţumesc, web!

GabrielaG
[27.10.15 19:10:51]
»

Uhhhuuuu... si eu sunt mandra sa va citesc articolul si sa acord cel de-al doilea ZUPERBONUS de-al meu de pana acum yeeey

papone
[27.10.15 20:22:32]
»

@Marian Preda - "Nea" Marianeee, iar o comisesi, iar scrisesi bine si frumos. Si sa mor, ca am cautat pana n-am mai putut, dar aveai virgulele la locul lor si chiar si diacritice. Nu poci, frate, sa dau decat bravos pentru scriere, ca nu-s carcotas sa caut un A in plus, cat sa-mi motivez "negativu"

Am fost acolo de 2 ori anul trecut, de Paste si prin iunie. Dar nu-ti iert lipsa de documentare, ca trecusi tu fix pe langa Dalboka si habar nu avusesi? Pai daca nici tu nu ma citesti, eu de ce mai scrisei despre Dalboka, si chiar de 2 ori?

Marian PredaAUTOR REVIEW
[28.10.15 15:08:48]
»

@GabrielaG -

Zuper-mulţumesc, dragă Gabriela!

Exuberanţa ta mă face să mai continui pe acest site!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[28.10.15 15:27:26]
»

@papone -

Ce pot să fac?! Nu-s decât un utilizator care doreşte să împărtăşească cât mai multe din experienţele sale. Mi-a scăpat Dalboka, deoarece eram în mare viteză spre casă, amplificată de dorinţa de a savura o ciorbiţă de burtă neaoşă, la cârciuma La Dinamo din staţiunea 2 Mai.

Cât despre

negativu

, ... dă-mi măcar tu libertatea să nu comentez. La ultima întrunire AFA am primit diploma de cel mai căutat AFA-ist , acu´ cred c-o voi primi pe cea de... cel mai vânat!!!

Timpul este singurul meu critic, iar el va tria mulţi aceşti...

parcimonios

.

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, GabrielaG, irinad, iulianic, maria55, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂCap Kaliakra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052083969116211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1