ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cap Kaliakra - mirific!

TIPĂREȘTE

Daca mergeti in Bulgaria pentru a petrece o vacanta pe litoralul insorit al Marii Negre, rezervati cateva ore pentru a vizita un loc in care natura se dezvaluie in toata splendoarea si pe care nu-l veti uita prea curand!

Kaliakra este un promontoriu ingust, care inainteaza prelung in Marea Neagra, pe coasta de nord a Bulgariei. De la Vama Veche, continuand spre sud, se strabat doar cateva mici asezari pana la drumul laturalnic spre stanga care duce la Cap Kaliakra. M-am bucurat ca micul nostru circuit in Bulgaria avea inclusa in program si o abatere la Cap Kaliakra. Stiam din auzite ca este un loc frumos, vazusem si cateva poze, dar nu-mi imaginam dimensiunea si splendoarea lui. Am fost acolo in prima zi de iunie, cand campurile sunt verzi si impanzite de maci purpurii. Vremea amiezei (am ajuns putin dupa ora 14), cu soarele stralucind in inalturi, ne-a asigurat o buna luminozitate si implicit a oferit privirii culori superbe in vazduh, pe pamant si-n apa marii.

O data cu frumusetile naturale, cu adevarat salbatice, aveam sa descoperim ca promontoriul Kaliakra este si un taram de legenda care - cu ajutorul ghidului - ni se dezvaluia pe masura ce ne apropiam.

Legenda celor 40 de fecioare, cea mai raspandita, aminteste de perioada expansiunii si stapanirii otomane in zona. Se spune ca tinerele fete s-au legat una de alta si s-au aruncat in mare laolalta, preferand sa piara in adancuri decat sa cada prada musulmanilor. Exista chiar si un monument care mentine vie aceasta legenda si cinsteste tinerele care prin sacrificiu, si-au pastrat credinta si puritatea.

Pentru ca nici o parcare din apropierea unui obiectiv frecventat de turisti nu scapa de asa ceva, si aici am fost intampinati de tarabe cu ceea ce numim generic suveniruri: bijuterii ieftine, tricouri si tot felul de obiecte crosetate. Le-am ignorat si am inaintat spre zidurile vechi ramase inca in picioare, aflate aproape de parcare.

Pozitia inalta a tarmului si dificultatea de a fi luat cu asalt, au facut ca anticii sa ridice aici o asezare. S-a dezvoltat astfel unul dintre cele mai importante orase ale provinciei romane Scitia. Vestigiile pe langa care treceam erau foste biserici, locuinte, bai publice, toate semnalate prin panouri asezate la vedere, in iarba si printre flori. De o parte si de alta, malurile inalte si abrupte din stanca rosie, se apropie tot mai mult. Limba de pamant se ingusteaza, iar noi inaintam pe aleea de langa stanca spectaculos stratificata, pe langa gura unei pesteri si un obiectiv militarizat. Nu stiu clar ce era acolo. Mi-am format obisnuinta de a nu-mi manifesta curiozitatea si de a nu cerceta prea intens cu privirea obiectivele securizate. Presupun ca pozitia strategica a Capului Kaliakra prezinta acelasi interes si in zilele noastre.

Restaurantul Kaliakra prin terasa caruia trece calea de acces catre capatul promontoriului, este bine plasat pentru calatorul obosit, insetat si poate flamand. Privind intinderea albastra, aici se poate servi masa sau se poate consuma o bautura racoritoare.

Muzeul Kaliakra amenajat intr-o pestera, expune diverse obiecte, in special vase, bijuterii si monede datand din perioada dominatiei grecesti sau romane. O macheta aflata in mijlocul muzeului, ajuta vizitatorul curios sa-si faca o imagine asupra asezarii antice. De aici se pot cumpara brosuri documentare despre Kaliakra. Trebuie mentionat ca intrarea este gratuita, dar pentru fotografiere sau filmare de achita 2 leva.

La capatul limbii de pamant, mult mai joasa decat restul, langa o sculptura reprezentand un arcas, un minunat punct de belvedere, cu balustrade de protectie, deschide orizonturi largi. In spate stanca solida, in fata cerul, marea si infinitul. Un excelent loc de visare!

Coboram incet, unul dupa altul, scarile inguste taiate in piatra bruta si ajungem in fata unei mici capele de asemenea din piatra. Este capela inchinata Sf. Nicolae, protectorul pescarilor, iar in fata ei ni se dezvaluie o alta legenda legata de Kaliakra. Prigonit de turci, sfantul a fost ajutat de fortele divine care au facut sa apara din mare aceasta fasie de pamant, inlesnindu-i fuga. In cele din urma a fost prins si ucis aici, iar locul mormantului este marcat astazi de capela. In fata, marginit de arcade si balustrade protectoare, se afla cel mai frumos loc al promontoriului. Privelistea minunata asupra marii, din orice unghi, constituie un fundal potrivit pentru fotografiile de vacanta, asa incat toata lumea vrea sa fie fotografiata aici si se inghesuie la poze.

In afara de frumusetea naturala cu care-si rasplateste vizitatorul, Cap Kaliakra este si o remarcabila rezervatie naturala. Panouri mari, cu ilustratii color, informeaza asupra speciilor de pasari si animale protejate.

Nu cred ca am vazut altundeva o mai fericita impletire intre cer, mare, stanca spectaculoasa, legenda si istorie adevarata. M-am bucurat pentru vizita de la Cap Kaliakra si voi spune tuturor ca, in drumul catre mult visata vacanta de pe litoralul bulgaresc, merita o mica abatere aici.

Am parasit coasta abrupta, inalta, pe alocuri ingricosatoare si ne-am indreptat incet catre autocar. In drum, ghidul ne povesteste ca de acest taram sunt legate si alte legende.

Cat sa fie mit si cat realitate... se spune ca Lisimah, urmas al lui Alexandru cel Mare, s-ar fi refugiat aici luand cu el tezaurul regal, dar ca si-a gasit sfarsitul in mare, impreuna cu intreaga lui flota. Asadar, cautatori de comori! Pe fundul marii, la Cap Kaliakra, comoara lui Lisimah astepta de veacuri sa fie gasita si readusa la suprafata!

In parcare vazusem inca de la sosire un monument cu 18 clopote si o statuie imensa pe un piedestal. Cu cateva momente inainte de a parasi Cap Kaliakra, apropiindu-ma, am aflat ca monumentul este dedicat escadronului rus condus de amiralul Usakov care a distrus flota imperiului otoman si a pus capat razboiului ruso-turc (1787-1791). Batalia finala s-a dat la 31 iulie 1791 langa Kaliakra si a fost cea mai crancena inclestare navala din istoria Marii Negre.

In final, mentionez ca traseul din parcare pana la capatul promontoriului nu este dificil si nici prea lung (aprox. 1 km). Pentru ca este expus soarelui, este bine sa va protejati cu sepcute, ochelari si sa nu va lipseasca apa.

Am parasit Cap Kaliakra cu destinatia Varna. Dar, in cei 60 km cat mai aveam de strabatut, am facut cateva opriri frumoase la Castelul Reginei Maria de la Balcic si la doua dintre cele mai atractive statiuni litorale bulgaresti, Albena si Nisipurile de Aur.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.06.12 17:58:14
Validat / Publicat: 17.06.12 19:30:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8380 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cap Kaliakra - Asa arata Cap Kaliakra la inceputul lunii iunie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[18.06.12 18:46:24]
»

Acest review, merita un superbonus! Din aprilie, tin sa scriu si eu un review, amfostacolo de trei ori. Ultima data, am auzit un parinte, spunandu-i copilului, niste aberatii si nici una din legende. Ati scris atat de frumos si de complet incat nu stiu daca mai este cazul ca eu sa mai completez cu ceva! Poate cateva poze din muzeu, am in plus (ai voie sa pozezi inauntru daca platesti taxa foto).

O seara minunata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[18.06.12 19:43:57]
»

@balasa violeta: Multumesc!

Si eu m-am intrebat daca este cazul sa mai scriu despre obiective despre care au scris atatia altii inaintea mea, dar am citit de multe ori pe AFA ca sunt binevenite parerile mai multor persoane despre acelasi obiectiv. Fiecare exprima propriile trairi, detaliile pe care le-a observat si care poate ca au scapat altora. Asadar, te asteptam cu impresii noi si poze din muzeul de la Cap Kaliakra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 †
[18.06.12 20:15:15]
»

@iulianic: dilema... tocmai cand sa scriu despre acest loc am citit cele scrise de tine si... nu am cu ce sa mai competez. Asta-i concluzia mea!

Am insa rugamintea sa-mi permiti sa atasez cateva poze la acest review, pt ca nu stiu ce pot sa mai scriu eu in plus.

Poate ca, doar faptul ca ori de cate ori am ocazia, impreuna cu musafirii mei (a nu se uita ca locuiesc pe litoral) mergem pina in Balcik, via Cap Kaliakra. Pana acum nu am primit reprosuri din partea nimanui, placandu-le tuturor, iar ca raspuns la intrebarea "oare merita sa mergem pt 1 zi la bulgari? " ne-am primit mereu raspunsul! Merita, chiar si pt cateva ore!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[19.06.12 08:24:56]
»

@maria55: Am avut norocul unei zile frumoase, iar inceputul de iunie a adaugat un plus de farmec peisajului colorandu-l cu mii de maci purpurii.

As citi cu placere si impresiile altor calatori, mai ales ale celor care merg des in zona. Cum e Cap Kaliakra iarna, toamna sau in alt anotimp?

Bineinteles ca vreau sa atasezi poze, chiar abia astept sa le vad.

Am o prietena in Constanta care mi-a povestit ca pentru ei este mai simplu, mai aproape, sa mearga in weekend in Bulgaria. Au un loc anume unde prefera sa faca popasurile pentru cafea, altul unde iau masa... Pleaca in grup de cel putin doua masini, se distreaza si-si fac cumparaturile in Varna.

Ferice de voi, cei ce locuiti atat de aproape!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 †
[25.06.12 21:30:51]
»

@iulianic: iarna, banuiesc, nu-i prea placut nici la ei.

Primavara si toamna tarziu insa, este la fel de frumos ca si in sezon, latura pragmatica ar fi ca nu mai platim cele 3 leva/pers la intrarea de la Cap Kaliakra.

Da, pt noi cei de pe litora este un mare avantaj. Se stie ca vara, nu ne uita nimeni, prieteni, neamuri din tara, suntem asaltati de musafiri, iar eu prefer sa-i plimb putin pe la vecini.

Este aproape, este ieftin... si este altceva!

L 5-6km de Vama Vece, in loc. Ezerets exista un restaurant grozav, LA Rata, spunem noi, unde gasesti pt cateva ore un minunat "mini relache".

Pana la Balcik, am aprox 65km, cum sa nu "pui de o ieseala"?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
smarius28
[21.08.12 09:38:06]
»

Un mare Like pentru review! Felicitari!

iulianicAUTOR REVIEW
[21.08.12 21:04:23]
»

@smarius28: Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, iulianic, maria55, smarius28
Alte impresii din această RUBRICĂCap Kaliakra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050538063049316 sec
    ecranul dvs: 1 x 1