ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 04.03.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Kaliakra - cetate si promontoriu/Frumos, dar să nu exagerăm!

TIPĂREȘTE

Am citit toate impresiile postate aici, pe "Am Fost Acolo, despre acest obiectiv turistic, iar părerea generală tinde către superlativ.

Într-adevăr, pentru cei ce îşi vor petrece concediul la mare, cu maşina, le propun şi eu ca în zilele cu cer noros să nu-şi cheltuie banii inutil pe la tarabele de pe Litoral, pline de chinezării şi lucruri de prost gust, ci să se urce frumuşel în automobil, cu direcţia Bulgaria. La graniţă aveţi de plătit vigneta (25 RON), după care, cu o medie orară de circa 70-80 Km/h şi cu un strâns din dinţi a suferinţă după amortizoarele maşinii, rulaţi circa 25-30 Km spre Varna, până când veţi întâlni un indicator spre stânga, pe care veţi citi Kaliakra. Pe acel drum, la fel de prost ca şi cel principal, mai aveţi de parcurs circa 14 Km, până veţi ajunge într-o parcare, unde aveţi de plătit un bilet (3 Leva/persoană sau 6 RON).

Inspirat şi eu din diversele surse istorice şi turistice (Wikipedia, Balcic. net etc), fac puţin pe deşteptul, prezentându-vă obiectivul în cauză: Cap Kaliakra, sau Cetatea Kaliakra (în traducere Cetatea Frumoasă), este numele rămas de pe vremea anticilor greci. Tracii îi spuneau Tirizis, turcii Celigra Burun, italienii Capo Calacria, iar românii Caliacra.

Frumuseţea peisajului descris şi în alte postări constă în ţărmul stâncos, cu vreo 70 de metri înălţime, precum şi "duplicitatea" mării. Practic, Marea Neagră tinde să-şi piardă aici din identitatea numelui, aflându-se la graniţa, imprecisă încă, dintre cromatica pe care o ştim cu toţii, de albastru închis, şi azuriul uşor pastelat, specific broşurilor turistice sau apelor mai la sud de Dardanele. Atribuirea însuşirii de "neagră" mării noastre cea de toate zilele încă nu se ştie de la cine şi din ce cauză se trage, însă, sunt voci care susin varianta salinităţii scăzute în dreptul litoralului românesc, ceea ce a permis dezvoltarea unor alge, extrem de hrănitoare pentru mediul marin. La Cap Kaliakra, salinitatea creşte considerabil şi, se pare, acele alge îşi pierd aria de extindere, motiv pentru care apa îşi recapătă culoarea sa mediteraneeană.

Revenind la peisajul zonei, este mult prea puţin fermecător pe platou, fiind, în realitate, o câmpie ca oricare alta. Dacă ne întoarcem cu faţa la mare, trebuie reţinut că aici, la Cap Kaliakra, este una dintre cele mai importante rezervaţii naturale, iar cu puţin noroc veţi face cunoştinţă cu trei rase de delfini, cu cormoranii, dar şi cu pinnipedii, un mamifer marin înrudit cu foca.

Dacă vă spun că de Cap Kaliakra sunt legate o mulţime de legende, din care cea a celor 40 de fete bulgare ce au preferat să se arunce în mare decât să cadă în mâinile turcilor (aceasta este cea mai populară dintre legende), sau cea care se referă referă la Sf. Nicolae şi la Lysimachus, un succesor al lui Alexandru cel Mare, veţi spune, pe bună dreptate, că le-aţi mai citit şi în altă parte, inclusiv aici, pe AFA. Nu la fel de mult s-a scris însă despre faptul că această zonă a Bulgariei, inclusiv Cap Kaliakra, a fost parte componentă a Cadrilaterului, nume teritorial ce provine de la patru cetăţi turceşti şi care a fost în administrarea României. Nu intru în detalii.

Pusă una peste alta, cetatea şi promontoriul Kaliakra merită să-i alocaţi câteva ore. Vor fi în beneficiul dumneavoastră! Mai mult, dacă oboseala îşi va spune cuvântul sau dacă doriţi să serviţi o masă cu specific pescăresc, aveţi la dispoziţie un restaurant cochet, unde vă puteţi alege un menu la un preţ rezonabil (20-40 Leva, iar dacă vreţi echivalenţa în lei, înmulţiţi cu doi, fiind acceptaţi fără probleme).

Vă recomand să vă aşezaţi la masă după ce aţi terminat de vizitat cetatea, pentru a fi martorii înserării, un spectacol fascinant!


[fb]
---
Trimis de Aqvila in 12.03.12 17:47:30
Validat / Publicat: 12.03.12 18:49:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Varna, Balcic, Sofia, Veliko Tarnovo
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aqvila); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Ţărmul din partea stângă (spre România), trădează prezenţa oxizilor de fier, mineral ce conferă culoarea roşiatică stâncilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11900 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[12.03.12 18:20:52]
»

Mutat la rubrica "Cap Kaliakra" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[16.03.12 08:41:29]
»

Chiar nu inteleg titlul tau, absolut deloc, Kaliakra e cel mai frumos loc de la marea Neagra deci daca mergi la noi la mare aici poti vedea cele mai frumoase peisaje, cel mai frumos apus, rasarit si cea mai curata apa din tot litoralul romanesc si bulgaresc.

Deci unde e exagerarea?

AqvilaAUTOR REVIEW
[16.03.12 14:42:07]
»

@ionescunic: În alte două impresii postate, am avut de citit descrieri vecine cu extazul. Nu sunt un cârcotaş cu orice preţ, dar ca ins care a văzut multe locuri pe planeta asta am dorit să dau Cezarului ce i se cuvine, dar nu mai mult. Da, într-adevăr, apusul de soare (amănunt pe care l-am evidenţiat şi eu) este răpitor de frumos, locaţia este aşa cum ai remarcat şi tu, apa (am specificat) este curată, dar curăţenia derivă din alte motive etc. Pe de altă parte, şi Litoralul nostru are farmecul său, frumuseţile sale şi suficiente motive de extaziere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aqvila
Alte impresii din această RUBRICĂCap Kaliakra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050262928009033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1