GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ce am mancat si ne-am odihnit in sudul tarii, acum ne deplasam spre capitala tarii, Prishtina. Trecem de localitatea Ferizaj/Urosevac, aflata la aproximativ 30 km de granita macedoneano-kosovara, indreptandu-ne cu viteza de croaziera de 80km/h (nu depasiti viteza legala ca sa nu depasiti bugetul de cheltuieli) spre capitala. Cu aproximativ 20 km inainte de Prishtina, la intersectia unor drumuri secundare, se gaseste un indicator ce ne indruma spre pestera de calcar, cu o lungime de 1200 m, dar din care doar aproximativ 500 m sunt vizitati de turisti.
Pentru a ajunge la pestera, cei care doresc mijloace de transport in comun, pot folosi autobuzul pe ruta Prishtina-Ferizaj. La imbarcare, turistii trebuie sa-l atentioneze pe sofer ca vor sa coboare la intersectia spre pestera. Pretul biletului de autobuz este de aproximativ 5-6 euro.
Intrarea in pestera se afla in localitatea Gadime e Ulët/Donje Gadimlje din municipalitatea Lipljan. Este una dintre cele mai vizitate atractii din Kosovo. Foarte multi internationali (persoane ce lucreaza pentru diverse organizatii europene gen NATO, EU, ONU) vin aici si-si petrec timpul liber.
Ghidul ne spunea ca aceasta a fost descoperita in anii 1960 de una dintre familiile ce locuiesc in localitate. In Kosovo, intr-o familie cand sunt 2 baieti, capul familiei (tatal) construieste 2 case identice, una langa cealalta. Barbatul care a descoperit pestera, incercand sa sape fundatia celei de-a doua case pentru baiatul lui, a vazut cum pamantul fuge si se casca o gaura imensa in pamant. A alertat autoritatile care au inchis locul respectiv, au deschis un santier si au descoperit minunatia de pestera. Se spune ca barbatul a fost despagubit de catre autoritati. Ne referim aici la vechile autoritati sarbe, de pe vremea vechii Iugoslavii. Abia dupa aproximativ 4-5 ani de la descoperire aceasta pestera a fost deschisa publicului. Ne-a mai spus ca aceasta pestera are si un lac interior dar din pacate nu am putut sa-l vizitam, inca nu era deschis publicului.
Pretul unui bilet de acces este de 3 euro/persoana. Intotdeauna grupurile sunt insotite de un ghid ce cunoaste limba albaneza, sarba sau engleza. Ghidul este foarte volubil, dand explicatii si raspunzand la orice intrebare din partea turistilor. Imaginea este foarte frumoasa, cu stalactite si stalacmite cu o vechime de milioane de ani. In interior, temperatura variaza intre 10 si 15 grade. Pestera se poate vizita in fiecare zi lucratoare a saptamanii, de dimineata de la ora 8 pana seara la ora 20. Asta pe timpul verii. Iarna programul se modifica.
Cascada Istog/Istok este situata in zona muntilor Zljeb, in localitatea Radavc, la aproximativ 10 km de Pec. Zona muntoasa, inconjurata de caderi de apa, o face sa fie una dintre cele mai vizitate zone turistice din Kosovo. Alte cascade mai mici se gasesc in zona. Cascada, impreuna cu apele ce o alimenteaza, devine din anul 1983 monument al naturii, protejat de lege.
Pentru a ajunge la cascada, din Pec, se poate lua autobuzul, contra unei sume modice de 3 euro sau se poate inchiria un autovehicul. Dupa “urmarirea” indicatoarelor, se ajunge la o parcare imensa, de unde incepe coborarea pe cele cateva zeci de trepte, spre a ajunge la prima parte a cascadei, locul de traversare a apei peste un fel de baraj in miniatura. Cea mai inalta zona de cadere a apei este de 25 metri. Sunt construite alei betonate de-a lungul cursului, pentru a lasa turistii sa admire peisajul. Unul de basm. Fiind o zona protejata, aici nu gasim restaurante sau alte locuri amenajate. Este doar natura cu frumusetea ei.
Recomand cu caldura ambele locatii: Pestera si Cascada. Sunt locuri foarte frumoase, unde merita sa-ti incarci “bateriile”.
Trimis de Soso42 in 02.04.17 20:44:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Soso42); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poi dacă sunt de vizitat și nu de mâncat , unde a fost încărcat inițial reviewul , mutat la reorganizare, în rubrica "Călătorii prin Kosovo, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
@webmaster26: web, multumesc, dar am gresit adresa. Pozele au fost incarcate la vechiul review. Te rog sa mi le atasezi la acest review.
@Soso42: pozele în cauză au fost atașate la review-ul de mai sus
Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Soso42:
Frumoase locuri. Imaginile sunt graitoare. Cascada este foarte frumoasa si datorita debitului consistent.
Felicitari pentru articol!
@Dan&Ema: Multumesc si, asa cum am scris si in articol, recomand cu caldura aceste locuri. Merita vizitata aceasta regiune... cu toate frumusetile ei. Cu siguranta va veti simti ca acasa.
@Soso42: Foarte interesante obiective turistice, sunt preferatele mele în vacante. Ordinea: cascadele și apoi peșterile.
În poza 25, cum privești în dreapta imaginii se vede clar fața lui Uruk-hai, un ORC din Stăpânul Inelelor.
Bine, la imaginația mea, eu văd multe stânci cu "fețe", pretutindeni, chiar și la Navagio
Am citit cu drag, cu toate că sunt convinsă că nu voi calca pe acolo vreodată.
Felicitări!
@krisstinna: Multumesc pentru apreciere. Dar... niciodata sa nu spui niciodata. Nici foarte departe nu este... "doar" 800 km. Te uiti la prea multe filme SF de vezi diferite fete "extraterestre". Recunosc ca mie mi-au placut formele, dar nu am ajuns sa vad fete de gnomi.
Eu mi-as dori sa facem un grup si sa dam o fuga pana acolo. Subiectul ramane deschis.
@Soso42: si pe mine de ce ma pacalesti cind iti arat norii si iti spun ca au forma de cutare sau cutare si tu
confirmi???
@ Kristina, si eu vad forme si chipuri in orice. Ieri, la Vulcanii noroiosi, ma uitam la urmele lasate de talile celor care calcasera pe acolo si la un moment dat am vazut ca niste labe de urs. (asa mi-a confirmat domnul de mai sus )
@adri-nico: M-aș fi mirat dacă nu vedeai la fel ca și mine
Ei, lasă tu omul în pace, vede și el dar nu știi că băieții vor să pară duri? Își ascund și ei sensibilitatea și imaginația, noi ne facem că nu observăm
Mi-e dor de Vulcani, mi-ai făcut poftă de acel peisaj SF
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2013 Scurtă incursiune în Câmpia Mierlei — scris în 06.05.13 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Călătorie Kosovo — scris în 30.04.13 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Kosovo - Fericire si tristete — scris în 18.11.16 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea ortodoxa Gracanica - Kosovo — scris în 18.04.10 de marian 1973 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Manastirea ortodoxa Deceani - Kosovo — scris în 15.03.10 de marian 1973 din BRăILA - RECOMANDĂ