GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Deceani este situata in partea de vest a provinciei Kosovo, in regiunea Peci. Aceasta a fost construita intre anii 1327-1335. Intemeietorul acestei manastirii este sfantul Stefan Uros al III-lea de la Deceani. Biserica il praznuieste ca mare mucenic pe 11/24 noiembrie (calendarul bisericesc, respectiv gregorian).
Dupa ce a fost invinuit ca a incercat sa-si detroneze tatal acesta a fost orbit si a fost incredintat unei manastiri din Constantinopol. Cativa ani mai tarziu a fost iertat de tatal sau fiind primit inapoi la curte, iar dupa moartea acestuia a fost incoronat la Prizren sub numele de Uros al III-lea. Inainte de incoronare si-a dat jos bandajele de la ochi dezvaluind minunea facuta cu ajutorul Sfantului Nicolae, facatorul de minuni. Stefan Uros al III-lea a fost omorat pe 11/24 noiembrie 1331 de catre boierii domnitorului Dusan (fiul Sfantului Stefan de la Deceani).
Sfantul Stefan s-a aratat in vis paracliserului bisericii si staretului manastirii si le-a cerut sa-l dezgroape. L-a deschiderea mormantului au fost gasite ramasitele domnitorului neputrezite si frumos mirositoare. Moastele au fost asezate intr-un chivot in fata iconostasului si puse la vedere. Se spune ca multi oameni cu probleme de sanatate si care au venit cu credinta la moaste au fost vindecati.
Manastirea a avut mult de suferit de-a lungul timpului atat in perioada stapaniri otomane, dar si in timpul primului si celui de-al doilea razboi mondial fiind jefuite de mai multe ori atat pamanturile cat si manastirea in sine.
In primul razboi mondial, dupa infrangerea trupelor sarbe si muntenegrene si retragerea lor, manastirile sarbe din zona au fost lasate la bunul plac al armatei bulgare. Acestia au incarcat un camion cu obiecte pretioase si unul cu moastele sfantului Stefan numai ca acesta din urma nu a putut fi pornit in nici un fel ceea ce i-a fortat pe soldati se aduca sfintele moaste inapoi in manastire (se pare ca in manastire exista marturii scrise in acest sens).
In 1992 sapte calugari tineri impreuna cu staretul Teodosje s-au transferat la manastirea Deceani inlocuind mica obste de calugari batrani existenta acolo in acel moment.
In 1999 dupa sosirea trupelor KFOR de mentinere a pacii, manastirea a fost pusa sub protectia militarilor italieni in aceasta situatie aflandu-se si astazi. Protectia staretului Teodosje pe timpul deplasarilor sale pe teritoriul provinciei este asigurata de catre membrii misiunii UE in Kosovo.
In afara de slujbele religioase si de indeplinirea ascultarilor care le-au fost incredintate de catre staret, calugarii din manastirea Deceani desfasoara munci sezoniere atat in incinta cat si pe pamanturile din jurul manastirii. Bucuria vietii de obste se vede mai ales in aceste perioade atunci cand fiecare contribuie la viata comunitatii prin munca si calitatile sale. Manastirea dispune si de o mica ferma zootehnica avand si tehnologie moderna de prelucrare a laptelui si producere a branzei. La circa 30 min. de mers cu masina se gaseste via manastirii (satul Velika Hocea, in apropierea localitatii Orahovac). Calugarii sunt ajutati aici de sarbii din satele din zona atat la intretinerea viei cat si la producerea Lozovacea (rachiu de struguri). Vinul de Deceani este renumit in zona, manastirea dispunand de o pivnita proprie si de un sistem de imbuteliere a vinului.
Desi padurea de castani care inconjura manastirea cu multi ani in urma a disparut in mare parte, calugarii se ocupa si cu apicultura, mierea produsa aici fiind renumita datorita mediului inconjurator putin poluat.
Manastirea are o veche traditie in pictarea de icoane. Patru calugari lucreaza astazi in acest atelier. Ei picteaza atat icoane mari pt. biserici cat si mici pt. casele credinciosilor folosind tehnica picturii traditionale cu tempera pe baza de ou si foita de aur.
Nu trebuie uitata nici sculptura in lemn care se afla la loc de cinste in manastire, calugarii de aici inzestrand multe biserici cu catapesme, iconostase si mobilier bisericesc.
Odata cu sosirea a numerosi calugari tineri in obste a crescut nevoia de restaurare a vechilor cladiri si construire a altora noi. Cativa dintre ei supravegheaza si participa activ la lucrarile efectuate in acest moment in incinta manastirii. Printre aceste constructii se afla si o anexa care va servi ca si pensiune pt.turistii care vor sa ramana peste noapte la manastire.
Atat moastele Sfantului Stefan cat si inscrierea manastirii in patrimonial UNESCO au dus faima manastirii chiar si peste hotare de-a lungul timpului manastirea fiind vizitata de multe inalte oficialitati internationale. In luna februarie 2010, manastirea a fost vizitata de Lady Ashton, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.
Poarta de intrare in manastire se afla situata pe o zona mai ridicata fata de restul cladirilor manastirii ceea ce iti confera o vedere de ansamblu asupra intregului complex. In centru, inconjurata de o pajiste frumoasa, se afla biserica Inaltarii Domnului Iisus Hristos. La distante egale si in cerc se afla chiliile si celelalte dependinte ale manastirii. Cea mai importanta cladire a manastirii, dupa biserica, este trapeza care se deosebeste de celelalte cladiri prin faptul ca are si o utilizare religioasa. Incaperea era lunga de 32, 5 m si lata de 10, 5m terminandu-se cu o absida. In timpul reconstruirii ei, incaperea a fost impartita in trei cu un hol larg la intrare si doua camere in laterale (camera din stanga este folosita astazi ca sala de masa de catre calugari). Langa aceasta se afla conacul arhimandritului construit intre anii 1786-1789 si care are intrarea fata in fata cu intrarea de nord a bisericii. La primul etaj se afla chiliile calugarilor de-a lungul cerdacului aflat cu fata catre biserica. In una din camerele etajului doi se afla biblioteca.
Conacul aflat in partea de sud a bisericii a fost restaurat in 1924 si reconstruit in 2005. Aici se afla mai multe chilii de-a lungul cerdacului, iar la parter un mic magazin de unde se pot cumpara carti bisericesti si icoane, dar si miere, branza si vin produse de catre calugari.
Odata intrat in curte nu poti sa nu observi si sa admiri maretia bisericii si in special, fatada si ornamentatiile acesteia. Materialul folosit la constructie este marmura in doua culori slefuita pana la stralucire. Acesta contribuie in mare masura la infatisarea mareata a bisericii. Biserica are o lungime de 36 m, latime 24m, iar inaltimea turlei atinge29 m. Biserica este bogat ornamentata cu basoreliefuri, compozitii in relief si sculpturi (de la figuri umane pana la animale neobisnuite, figure mitice si motive florale). Din pacate, datorita intunericului din biserica, nu se pot face poze interioare clare cu un aparat foto obisnuit. Numai in timpul slujbelor se foloseste iluminatul electric, in rest folosindu-se iluminatul natural obtinut prin cele cateva ferestre ale bisericii.
Mentionez ca cele mai multe din informatiile prezentate au fost culese prin viu grai de la fratele Andrej, mana dreapta (daca pot spune asa) a staretului Teodosje. O parte din ele au fost preluate si adaptate din cartea de prezentare a manastirii.
Am acordat 100% punctaj la capitolul Bucatarie pt. ca am avut ocazia sa iau masa acolo si am fost surprins atat de curatenia exemplara (existenta peste tot, nu numai in bucatarie), dar si de mancarea gustoasa (chiar daca era de post) care ne-a fost oferita.
Trimis de marian 1973 in 15.03.10 10:07:42
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marian 1973); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
inspirat subiectul, unul care imi trezeste destule rezonante sufletesti; felicitari pentru ideea faina si pentru implementarea de nota 10.
Multumesc pt. apreciere. As dori aceasta melodie ca fond sonor.
http: //www. trilulilu. ro/zummagio/3ea014caca0ba1
marian, ai incarcat o poza de doua ori (cea cu vederea exterioara) si la una ai pus comment "Intrarea din nord" iar la a doua "latura de sud-vest". te rog sa specifici care din cele doua descrieri este corecta, sa stim pe care o lasam.
Scuze,va rog sa stergeti P03. Am atasat poza corespunzatoare acum.
ok, acum referitor la melodia care sa insoteasca review-ul: te rog sa gasesti ceva mai in ton cu subiectul (eventual audio, nu video). propunerea ta mi se pare mai degraba "de petrecere", deci nu chiar este potrivita sa apara in acelasi tablou cu un review si cu niste poze despre o manastire. merci!
marian 1983 adresa indicata de tine este in format video, nefiind vorba de imagini privind obiectivul vizitat am atasat impresiilor tale melodia indicata insa in format audio, ceea ce cred eu ca este mai elegant! Daca intre timp decizi sa o schimbam suntem aici!
Stimate WM 77! Ai incercat sa traduci versurile? In caz negativ,te invit sa urmaresti linkul de mai jos unde gasesti o traducere buna a lor. La asta mai adauga si contextul politic din zona si citeste putin printre randuri.Daca tot nu-ti schimbi parea,poti sa schimbi melodia pt.ca nu tin neaparat sa apara aici.Dar eu nu am muzica religioasa.
http://www.trilulilu.ro/tw3ety/94f062fca0ad61
marian_1973, in cazul in care iti imaginai ca un wm are timp sa traduca versurile propuse de diferiti useri pentru review-urile lor, inseamna ca uiti ca noi facem aceasta munca de moderare printre multe alte treburi, joburi, chestiuni personale, etc.
sustin in continuare ideea ca cel putin in Romania melodia pe care o propui tu merge in general la chefuri in boxe cu multi-multi decibeli, dupa ce lumea isi ia la bord portia de "licoare magica", fiind asociata asa cum am mai spus cu notiunea de petrecere, in concluzie nu o consider potrivita pentru acest review. dar e review-ul tau, si avand in vedere ca toti ceilalti useri au propus fond muzical pentru impresiile proprii, ai si tu acest drept.
In afara ca ai vizitat manastirea ......ce Dumnezeu faci omule in Kosovo? Ca e pericol mare pe acolo....Nu cred ca va mai scrie cineva impresii de acolo. Asa ca te mai asteptam cu ceva deosebit.
Probabil ca a fost sau este in misiune sub egida ONU/NATO....
Ca sa nu producem confuzii in randul utilizatorilor acestui site care probabil nu sunt prea obisnuiti cu muzica sarbeasca ,
ROG WM sa stearga coloana sonora a acestui review si sa nu se mai adauge nimic.Multumesc!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Călătorii prin Kosovo" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2014 Locuri de vizitat in Kosovo — scris în 02.04.17 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Scurtă incursiune în Câmpia Mierlei — scris în 06.05.13 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Călătorie Kosovo — scris în 30.04.13 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Kosovo - Fericire si tristete — scris în 18.11.16 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea ortodoxa Gracanica - Kosovo — scris în 18.04.10 de marian 1973 din BRăILA - RECOMANDĂ